chmielpio 15.11.2012 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 Witam. Napiszcie proszę co można poprawić aby spalanie było niższe. Dom ok 190m2 ze skosami dobrze ocieplony, 100metrów podłogówka reszta kaloryfery, 3 osoby w domu. Temp w domu około 21 stopni. Do tego CWU. Dół domu niema jeszcze włłączonej podłogówki grzeje tam tylko jeden kaloryfer. Chodzą tylko kaloryfery na poddzaszu i podłogówki w dwóch łazienkach.Spalanie około 18kg doba. Węgel 23MG Nastawy:dwustawna pracaMax moc kotła - 14sek przerwa 80sekMin moc kotła - 14 sek przerwa 280 sekmin dmuchawy 22%Max obroty dmuchawy 70%zakres regulacji 8 stopnimac nadmuchu w podtrzymaniu - 35% jeżeli możecie coś poradzić to będę wdzięczny. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chmielpio 15.11.2012 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 Dodam,że węgiel spala się na sypki popiół, trochę spieków. Może trochę za dużo sadzy.Jest kopczyk z węgla na retorze. Przysłona komina, wentylator itp przymkniete Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chmielpio 15.11.2012 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 I co jeszcze mnie zatanawia, że kocioł nie pozostaje długo w podtrzymaniu. Ktoś wcześniej pisał, że u niego 20 /25 minut. U mnie jest to kilka minut. Mam zadaną temp. 52 stopnie, dobija do 53 czasem 54 stopni.Kocioł Galmetu 17KW z Expertem ze stałą retorą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz415 15.11.2012 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 No to według mnie spalanie 18 kg to dobry wynik. Ja mam domek 90 m2, wszystko włączone i spala mi na razie 13 kg. Więc jak dla mnie to spalanie masz OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephik 15.11.2012 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 Josephik masz może zawór 3D na powrocie? ja taki mam i reguluję sobie tak żeby piec nie wychładzał się tak bardzo... ten niebieski to rozumiem zawor 3d ? mam w tej chwili na 3,5 ustawione spalanie mam na poziomie 7kg na dobe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 16.11.2012 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 No to według mnie spalanie 18 kg to dobry wynik. Ja mam domek 90 m2, wszystko włączone i spala mi na razie 13 kg. Więc jak dla mnie to spalanie masz OK Ja mam 2x90 m2 i spalanie ok.13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 16.11.2012 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 [ATTACH=CONFIG]148518[/ATTACH] ten niebieski to rozumiem zawor 3d ? mam w tej chwili na 3,5 ustawione spalanie mam na poziomie 7kg na dobe Tak to jest 3D zawór , rozumie że pompka po lewej to do podłogówki....jeśli tak to nie możesz regulować temperatury powrotu wody do pieca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 16.11.2012 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 (edytowane) Jak obiecałem wstawiam swoje ustawienia: -temp zadana 53-podłogówka ok.48 stopni (mam gruba wylewkę...temp na powierzchni podłogi 27-29)-temp CWU 40 stopni (zbiornik 140L)-czopuch 90% otwarty (1 ząbek)-przysłona wentylatora 4 cm otwarta-zawór 3D prawie na maksa otwarty na wodę z powroty/minimum z piecaUŻYTKOWNIK-moc kotła : 100%-kaloryczność : wysoka właściwa-ilość powietrza : 11% co daje17% obrotów dmuchawy INSTALATOR-temp. zał. pomp : 40 st-tryb pracy kotła : dwustanowa-przerwa nadzoru : 30 min-czas wygaszania : 120 min-max moc kotła : 9s podawanie / 20 s przerwa-min moc kotła : 9s podawanie / 91 s przerwa..przy pracy dwustanowej, min moc kotła nie ma znaczenia-histereza : CWU 3 st-priorytet CWU : wyłączony SERWISANT-obr. min. dmuchawy : 10 %-obr. max. dmuchawy : 30 %- zakres regulacji : 10 st....w dwustanowej pracy nie ma znaczenia-nadmuch nadzoru : 0s-bezwładność obiektu : 1600s jak pracuje...zadana temperatura 53 stopnie po 5 minutach dobija do 56,6...58,2 w zależności czy wcześniej było zapotrzebowanie większe na wodę (np.grzanie wody z zbiorniku)...następnie pozostaje w podtrzymaniu przez średnio 25 minut. Maksymalny spadek temperatury do 50 stopni. Średnio 10 podań na cykl. Edytowane 16 Listopada 2012 przez DanielRomian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephik 16.11.2012 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 nie mam podłogówki, to pompa COco do Twoich ustawień: czy przerwa nadzoru 30 min nie powoduje tego ze w czasie podtrzymania nie ma w ogóle podawania skoro piszesz za max 30 min masz w podtrzymaniu?i druga sprawa co do min obr wentylatora, ja bałem się ustawić poniżej min podanego przez producenta tzn. 25% dla WPA07 czy nie masz żadnego buczenia itp ?jeśli nie to też chyba obniżę bo wydaję mi sie że za mocno dmucha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 16.11.2012 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 nie mam podłogówki, to pompa CO co do Twoich ustawień: czy przerwa nadzoru 30 min nie powoduje tego ze w czasie podtrzymania nie ma w ogóle podawania skoro piszesz za max 30 min masz w podtrzymaniu? i druga sprawa co do min obr wentylatora, ja bałem się ustawić poniżej min podanego przez producenta tzn. 25% dla WPA07 czy nie masz żadnego buczenia itp ? jeśli nie to też chyba obniżę bo wydaję mi sie że za mocno dmucha a ta pompa po prawej to CWU?...jak tak to temperaturę wody na grzejniki ustawiasz tym zaworem. Ja mam na powrocie, i w zależności jak temp jest na piecu taka idzie na grzejniki. Są właśnie dwa takie rozwiązania ilościowe i jakościowe. Wcześniej pisałem o tym, poszukam to wrzucę link. W podtrzymaniu tez podaje, ponieważ od momentu przejścia pieca w nadzór nie jest odliczane 30 minut do następnego podawania w nadzorze...bywa tak że piec pracuje i minie w tym momencie 30 minut...i podajnik podaje tak jakby był w nadzorze. W dwustanie praca pieca nie ma nic wspólnego z przerwą w nadzorze. Nie wiem czy jasno to opisałem....może tak.....w dwustanie co 30 min (jak tak jest to ustawione) jest podawane eko w podtrzymaniu,niezależnie jak piec pracuje......a piec przechodzi do pracy jak spadnie temp poniżej zadanej. Producent może sobie pisać różne rzeczy...każda instalacja jest inna....mój piec na parametrach producenta nie osiągał nawet temperatury zadanej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 16.11.2012 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 link do strony odnoście zaworu 3D w zależności jak jest montowany. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?194769-Galmet-kto-mo%C5%BCe-co%C5%9B-powiedziec-o-ich-produktach/page6 będzie tam mój post z rysunkiem a jak masz 7 kg na dobę jest moim skromnym zdanie oki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephik 16.11.2012 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 dzieki za linkjutro nowy zasyp, spróbuje na nim dwustanu, zobaczymy jak to wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz415 19.11.2012 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 (edytowane) To ustawienie 1/5 na zaworze to w jakiej pozycji Mam tak ustawiony u siebie i nie ukrywam, że nie wiem co to znaczy Może ktoś podpowie... Ja mam ustawienie dmuchany 22%23% i działa cały czas. Edytowane 19 Listopada 2012 przez mariusz415 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz415 19.11.2012 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 Czyli rozumiem, że u Ciebie 14kW spala tylko 7kg to mało ja nie mogę zejść poniżej 12 kg Mam 90m2 w tym 30m2 podłogówka i reszta grzejniki. Mam te pierniczone spieki i nie moge się tego pozbyć....może mam kiepski ciąg komina lub coś ze mną nie tak Samego popiołu to prawie nie ma tylko same spieki które sa troche twarde ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephik 20.11.2012 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 zasypuje 100kg co 2 tyg - chałupka 70m2 dół + góra tyle samo, bez podłogówkiteż mam spieki i niedopałki gdzieniegdzie a i kocioł przez te 2 tyg potrafi się dobrze zmechacić w środku "czernidłem" - idealnie raczej nie będzietrzeba kombinować na bieżąco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz415 22.11.2012 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 Mam nadzieję, że kiedyś i mój piec będzie palił tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz415 23.11.2012 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 Pisałeś o ustawionym zaworze 3D na 3,5 stopnia. Nic mi nie mówi. Ogólnie wydaja mi się, że cudowny hydraulik który stawiał piec ustawił mi zawór źle . Rysunek pokazałem jw. dla mnie powinien być przekręcony 90stopni w dół by regulować powrót i wlot pieca a nie jak wcześniej powrót i wylot A Josephik przeszedłeś już na dwustan ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz415 23.11.2012 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 Dziś poczytałem o zaworze i jednak miałem rację. Koleś ustawił mi zawór 3D nie wiem w jakim schemacie ale przynajmniej dziwnym bo nie ma takiego w książce zaworów ESBE Znalazłem taki rysunek Wszystko opisałem na nim. Mój kochany hydraulik ustawił mi zawór jak na rysunku nr.2 nie wiem co miał ten zawór wykonywać ale jakoś działało Ustawiłem go zgodonie z instrukcją i zobaczymy co wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 24.11.2012 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 Pisałeś o ustawionym zaworze 3D na 3,5 stopnia. Nic mi nie mówi. Ogólnie wydaja mi się, że cudowny hydraulik który stawiał piec ustawił mi zawór źle . Rysunek pokazałem jw. [ATTACH=CONFIG]150295[/ATTACH] dla mnie powinien być przekręcony 90stopni w dół by regulować powrót i wlot pieca a nie jak wcześniej powrót i wylot A Josephik przeszedłeś już na dwustan ?? na poprzedniej stronie masz link do strony gdzie w zależności od zamontowania zaworu 3D spełnia on inne funkcje. O ile pamiętam ty masz na wyjściu. Ja ma na powrocie. Temperaturę na grzejniki reguluję temperaturą zadaną na piecu. Ty masz na wyjściu z pieca więc tym zaworem regulujesz jaka temperatura wody idzie na grzejniki, moim zdaniem powinieneś mieć za zaworem termometr... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephik 24.11.2012 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 A Josephik przeszedłeś już na dwustan ?? tak już od tygodnia na dwustanie palę póki co różnicy nie widzę, popiołu tyle samo i jego zawartość podobna, może trochę bardziej kocioł zabrudził się w środku co do ilości spalonego eko będę wiedział jak skończy się zasyp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts