Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOTŁY GALMET- watek zbiorczy: opinie, użytkowanie, montaż, regulacja

agnieszkakusi

Recommended Posts

Witam. Napiszcie proszę co można poprawić aby spalanie było niższe.

Dom ok 190m2 ze skosami dobrze ocieplony, 100metrów podłogówka reszta kaloryfery, 3 osoby w domu. Temp w domu około 21 stopni. Do tego CWU. Dół domu niema jeszcze włłączonej podłogówki grzeje tam tylko jeden kaloryfer. Chodzą tylko kaloryfery na poddzaszu i podłogówki w dwóch łazienkach.

Spalanie około 18kg doba. Węgel 23MG

Nastawy:

dwustawna praca

Max moc kotła - 14sek przerwa 80sek

Min moc kotła - 14 sek przerwa 280 sek

min dmuchawy 22%

Max obroty dmuchawy 70%

zakres regulacji 8 stopni

mac nadmuchu w podtrzymaniu - 35%

jeżeli możecie coś poradzić to będę wdzięczny.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 774
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jak obiecałem wstawiam swoje ustawienia:

-temp zadana 53

-podłogówka ok.48 stopni (mam gruba wylewkę...temp na powierzchni podłogi 27-29)

-temp CWU 40 stopni (zbiornik 140L)

-czopuch 90% otwarty (1 ząbek)

-przysłona wentylatora 4 cm otwarta

-zawór 3D prawie na maksa otwarty na wodę z powroty/minimum z pieca

UŻYTKOWNIK

-moc kotła : 100%

-kaloryczność : wysoka właściwa

-ilość powietrza : 11% co daje17% obrotów dmuchawy

INSTALATOR

-temp. zał. pomp : 40 st

-tryb pracy kotła : dwustanowa

-przerwa nadzoru : 30 min

-czas wygaszania : 120 min

-max moc kotła : 9s podawanie / 20 s przerwa

-min moc kotła : 9s podawanie / 91 s przerwa..przy pracy dwustanowej, min moc kotła nie ma znaczenia

-histereza : CWU 3 st

-priorytet CWU : wyłączony

SERWISANT

-obr. min. dmuchawy : 10 %

-obr. max. dmuchawy : 30 %

- zakres regulacji : 10 st....w dwustanowej pracy nie ma znaczenia

-nadmuch nadzoru : 0s

-bezwładność obiektu : 1600s

jak pracuje...zadana temperatura 53 stopnie po 5 minutach dobija do 56,6...58,2 w zależności czy wcześniej było zapotrzebowanie większe na wodę (np.grzanie wody z zbiorniku)...następnie pozostaje w podtrzymaniu przez średnio 25 minut. Maksymalny spadek temperatury do 50 stopni. Średnio 10 podań na cykl.

Edytowane przez DanielRomian

nie mam podłogówki, to pompa CO

co do Twoich ustawień: czy przerwa nadzoru 30 min nie powoduje tego ze w czasie podtrzymania nie ma w ogóle podawania skoro piszesz za max 30 min masz w podtrzymaniu?

i druga sprawa co do min obr wentylatora, ja bałem się ustawić poniżej min podanego przez producenta tzn. 25% dla WPA07 czy nie masz żadnego buczenia itp ?

jeśli nie to też chyba obniżę bo wydaję mi sie że za mocno dmucha

nie mam podłogówki, to pompa CO

co do Twoich ustawień: czy przerwa nadzoru 30 min nie powoduje tego ze w czasie podtrzymania nie ma w ogóle podawania skoro piszesz za max 30 min masz w podtrzymaniu?

i druga sprawa co do min obr wentylatora, ja bałem się ustawić poniżej min podanego przez producenta tzn. 25% dla WPA07 czy nie masz żadnego buczenia itp ?

jeśli nie to też chyba obniżę bo wydaję mi sie że za mocno dmucha

a ta pompa po prawej to CWU?...jak tak to temperaturę wody na grzejniki ustawiasz tym zaworem. Ja mam na powrocie, i w zależności jak temp jest na piecu taka idzie na grzejniki. Są właśnie dwa takie rozwiązania ilościowe i jakościowe. Wcześniej pisałem o tym, poszukam to wrzucę link.

W podtrzymaniu tez podaje, ponieważ od momentu przejścia pieca w nadzór nie jest odliczane 30 minut do następnego podawania w nadzorze...bywa tak że piec pracuje i minie w tym momencie 30 minut...i podajnik podaje tak jakby był w nadzorze. W dwustanie praca pieca nie ma nic wspólnego z przerwą w nadzorze.

Nie wiem czy jasno to opisałem....może tak.....w dwustanie co 30 min (jak tak jest to ustawione) jest podawane eko w podtrzymaniu,niezależnie jak piec pracuje......a piec przechodzi do pracy jak spadnie temp poniżej zadanej.

Producent może sobie pisać różne rzeczy...każda instalacja jest inna....mój piec na parametrach producenta nie osiągał nawet temperatury zadanej...

Czyli rozumiem, że u Ciebie 14kW spala tylko 7kg to mało ja nie mogę zejść poniżej 12 kg :( Mam 90m2 w tym 30m2 podłogówka i reszta grzejniki.

Mam te pierniczone spieki i nie moge się tego pozbyć....może mam kiepski ciąg komina lub coś ze mną nie tak :) Samego popiołu to prawie nie ma tylko same spieki które sa troche twarde ...

Pisałeś o ustawionym zaworze 3D na 3,5 stopnia. Nic mi nie mówi. Ogólnie wydaja mi się, że cudowny hydraulik który stawiał piec ustawił mi zawór źle

. Rysunek pokazałem jw. 1 (1).JPG

dla mnie powinien być przekręcony 90stopni w dół by regulować powrót i wlot pieca a nie jak wcześniej powrót i wylot :)

A Josephik przeszedłeś już na dwustan ??

Dziś poczytałem o zaworze i jednak miałem rację. Koleś ustawił mi zawór 3D nie wiem w jakim schemacie ale przynajmniej dziwnym bo nie ma takiego w książce zaworów ESBE

Znalazłem taki rysunek

foto1.jpg

Wszystko opisałem na nim. Mój kochany hydraulik ustawił mi zawór jak na rysunku nr.2 nie wiem co miał ten zawór wykonywać ale jakoś działało :) Ustawiłem go zgodonie z instrukcją i zobaczymy co wyjdzie

Pisałeś o ustawionym zaworze 3D na 3,5 stopnia. Nic mi nie mówi. Ogólnie wydaja mi się, że cudowny hydraulik który stawiał piec ustawił mi zawór źle

. Rysunek pokazałem jw. [ATTACH=CONFIG]150295[/ATTACH]

dla mnie powinien być przekręcony 90stopni w dół by regulować powrót i wlot pieca a nie jak wcześniej powrót i wylot :)

A Josephik przeszedłeś już na dwustan ??

na poprzedniej stronie masz link do strony gdzie w zależności od zamontowania zaworu 3D spełnia on inne funkcje. O ile pamiętam ty masz na wyjściu. Ja ma na powrocie. Temperaturę na grzejniki reguluję temperaturą zadaną na piecu. Ty masz na wyjściu z pieca więc tym zaworem regulujesz jaka temperatura wody idzie na grzejniki, moim zdaniem powinieneś mieć za zaworem termometr...