Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOTŁY GALMET- watek zbiorczy: opinie, użytkowanie, montaż, regulacja

agnieszkakusi

Recommended Posts

na poprzedniej stronie masz link do strony gdzie w zależności od zamontowania zaworu 3D spełnia on inne funkcje. O ile pamiętam ty masz na wyjściu. Ja ma na powrocie. Temperaturę na grzejniki reguluję temperaturą zadaną na piecu. Ty masz na wyjściu z pieca więc tym zaworem regulujesz jaka temperatura wody idzie na grzejniki, moim zdaniem powinieneś mieć za zaworem termometr...

Dokładnie za zaworem mam pompkę i potem termometr :)

Ale chodzi mi o ustawienie tego zaworu..czytałem czytałem i chcę się utwierdzić w fakcie że mam rację :)

• Odpowiedzi 774
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

mam piec galmet 22 kw ze stałą retortą i rusztem wodnym

spalanie do 15 listopada to około 14 kg na dobę teraz pewnie trochę więcej. nie próbowałem jeszcze spalania na dwustwnym bo w instrukcji piszą że to tylko

do niektórych gatunków węgla i peletu.

Wiem jedno ilość spalnia zależy głównie od jakości węgla. Mówię tak ponieważ w ubiegłym sezonie spaliłem 6 ton węgla z którego zostoło mi klikaset kg popiołu. To był droga przez mękę, ustwienia spalania nic nie pomagały a na retorcie bywały spieki które zrzucały deflektor z zaczepu.

Bardzo ważny jest tak jak pisze kolega kolor płomienia oraz jego nazwijmy to "płynięcie" - musi spokojnie falować a nie smalić jak z palnika.

reszta to tak jak w instrukcji podawanie do przerwy od1/3 do 1/4 dla mojego pieca itd.

Za fachowca nadal się nie uważam ale mogę zawsze podpowiedzieć coś o ustawieniach.

Mam natomiast pytanie czy bardziej ekonomiczne jest zmiejszanie spalania za pomocą przykręcania zaworu 3d na wyjściu czy zmniejszanie temp na piecu?

to chyba każdy wie że ilość spalonego eko zależy od jego kaloryczności ale zwłaszcza od zapotrzebowania budynku na ciepło. Nie wiem jakim cudem spadał Tobie deflektor :)...on trochę waży...Jeśli chodzi o spalanie ekonomiczne to sam sobie odpowiedz...zmniejszysz temperaturę na piecu to będzie w domu zimniej, a zaworem 3D możesz regulować temperaturę wody ale zależy gdzie on jest zamontowany...

Zrobiłem nastawy w moim galmecie tak jak napisał Daniel. Wszystko jest dobrze tylko musialem dodać więcej powietrza bo szybko podawał a temperatura nie rosła. Widzę, że podawanie paliwa częsćiej w małych ilościach jest lepsze gdyż kocioł szybciej dochodzi do zadanej temp. i dłużej pozostaje w podtrzymaniu. Napisz jeszcze jaka jest zależność ilości powietrza ( procentowa) a wielkość ustawienia max i min dmuchawy. dzięki. P

Częste podawanie paliwa w małych ilościach powoduje że nie tworzą się aż tak duże spieki...z moich obserwacji. Max i minimum dmuchawy mam jak pisałem wcześnie...jak jest zależność to nie wiem to chyba pytanie do Elstera, producenta. Podejrzewam że sterownik sam sobie wylicza ilość powietrza z zakresu min i max. Zauważyłem że, w zależności jaki jest zakres Min i Max i zmieniając ilość powietrza o 1% to moc dmuchawy zmieniała się czasami i 1% a czasami o 2%..ale podkreślam w zależności jaki był zakres pracy wentylatora (pomiędzy min i max)

Mam nadzieję że trochę się rozjaśniło.

Wczoraj podniosłem temperaturę do 55 i o 1% lub 2% ilość powietrza ...piec buja się nawet do 61stopni i ładniejszy popiół.

Nie wiem jakim cudem spadał Tobie deflektor :)...on trochę waży......

w moim piecu króciec na którym wisi deflektor jest sporo krótszy a spieki z pięknie zapakowanego wegla w foliowych woreczkach 27kj miały wielkość 2 pięści...

ale było minęło....

mam pytanie, -mój piec w autoamcie pracuje z mocą od 27%-36% -27% i przechodzi w podtrzymanie, jak jest u Was, pytam użytkowników 25kw praca automat.

P.S. ile macie orientacyjnie podań w cyklu pracy i po ile sekund

dzięki

22kw galmet

Edytowane przez misiakowo

eko musi być SUCHE!!! ja mam rozsypane w piwnicy i długo leżakuje zanim trafi do zasobnika. O ile pamiętam to piec pracował na około 65% do 100% na automacie. Teraz mam od ponad roku dwustan i pracuje zawsze w sezonie grzewczym na 100%. Jak się zrobi cieplej obniżam moc.

Jeśli chodzi o cykle pracy i przerwy to pisałem na końcu 7 strony tego wątku.

w jakim fakcie??

Jak pisałem kilka postów wcześniej podałem małe zdjęcie z moim typem 3D i jak miałem podłączone a jak teraz. Hydraulik podłączył mi 3D na wylocie przez pompą ale ustawił jako rozdzielenie a nie jak mieszkanie ... nie wiem co miał wtedy na myśli. O to mi chodziło że utwierdziłem mnie w fakcie :)

Tez tak myślę...:) A Danielu czy wiesz z własnego doświadczenia kiedy należy regulować mocą a kiedy ilością powietrza ...w tej sprawie to nie wiem jakie założenia sobie ustawić...

Ale to co piszesz to w 100% racja...Tak wygląda mój palnik przy:

- 4/46

- 23% nadmuch ( ok.1-1,5 cm osłonka)

Edytowane przez mariusz415

Moje ustawienia są parę stron wcześniej.

Generalnie mocy nie ruszam tylko reguluję powietrzem, jeśli widzę że już piec ma problem z osiągnięciem temperatury...wiadomo zimniejsze di podnoszę temperaturę na piecu, to wtedy nieznacznie zwiększam ilość podawanego eko ewentualnie zmniejszam przerwę w podawaniu....czami oba parametry trzeba wyregulować ale nieznacznie.

teoretycznie tak powinno byc im mniejszy palnik tym wiekszy ze tak powiem stosunek :)

A jak tam Twoje ustawienie dwustawne...sprawdziło się ??

Na razie nie miałem problemu z dojściem do temp. zadanej tylko kurna te spieki... Samego popiołu to mam mało, ale spieki z tyłu to z nimi mam problem.

Edytowane przez mariusz415