DanielRomian 03.12.2012 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 ja już się przyzwyczaiłem do tych spieków, ważne że w domu ciepło. Co parę godzin zrzucam z talerza spieki i resztki. No bo tak...jak dasz mało mniej powietrza to będzie mniej spieków ale będzie sadził się piec szybciej...trzeba wypośrodkować.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephik 04.12.2012 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 WitamSkończyłem dwustan w sobotę i powiem Wam ze różnicy w spalaniu wielkiej nie widzę.Na dwustanie wydaje mi się minimalnie więcej spaliłem i trochę bardziej brudził mi się piec.Powróciłem do automatu z histerezą 3'C.Zacząłem również eksperymentować z cegłą szamotową o której wspominali inni forumowicze.Kupiłem sobie taką w Castoramie tą cieńszą jeśli ktoś je widział i położyłem ją z tyłu na palniku.Efekt jak dla mnie jest bardzo zadowalający: niedopałki i spieki które się robiły z tyłu palnika zostały zatrzymane przez tą cegłę i nie spadają do szuflady przez co dopalają się do końca, dzięki temu zaczął mi się utrzymywać ładny kopczyk.Wieczorem postaram się wrzucić jakieś zdjęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz415 04.12.2012 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 To dawaj zdjęcia, jestem ciekaw rezultatu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephik 05.12.2012 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 Witam wrzucam zdjęcia póki co eksperymentuje jeszcze z ustawieniem cegły czy na płask czy na skos bo gdy na płasko leżała wydawało mi się ze za dużo palnika zajmuje najlepiej byłoby chyba przeciąć ja jeszcze na pół Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markus0425 06.12.2012 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 Witam wszystkich bardzo serdecznie i proszę o pomoc w nastawie mojego galmeciaka 17kw stała retora ze sterowniem EXPERT . Ogrzewam stary domek 110 m2 + CWU. Niestety moje spalanie odbiega od podanych wyżej ilości eko groszku spalam okolo 40 kg przy temperaturach w okolicy 0 stopni. Z góry dziekuje za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephik 06.12.2012 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 dużo za dużoznawcą wielkim nie jestem ale może coś pomogęna początek napisz jakie masz ustawienia spalania, jak wygląda popiół i jakiego pochodzenia eko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markus0425 06.12.2012 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 (edytowane) dużo za dużo znawcą wielkim nie jestem ale może coś pomogę na początek napisz jakie masz ustawienia spalania, jak wygląda popiół i jakiego pochodzenia eko Witam ponownie, piec pracuje w automacie nie wchodziłem w żadne nastawy serwisanta i instalatora zresetowałem tylko sterownik do ustawień fabrycznych w tej chwili piec pracuje na takich ustawienieach : temperatura zadana 55 moc kotła 60 % 7sek podawanie , przerwa 54sek kaloryczność opału wysoka własciwa (w tej chwili pale pieklorzem 29 kJ wczesniej wrzucałem na próbe tez 27kJ wiec raczej wysoka) ilość powietrza 13% wentylator otwarty na niecały 1 cm cwu -45 stopni popiół wygląda jak by był niedopalony węgiel. zrobię jeszcze zdjęcia i postaram sie wrzucić jak najszybciej. Edytowane 6 Grudnia 2012 przez markus0425 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephik 06.12.2012 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 na początek zmieniłbym ustawienia na podawanie 4s przerwa 30s i zwiększył ilość powietrza do 35% moc na 60% możesz zostawić dobrze by było żebyś podał min i max ust wentylatora obserwuj co się dzieje, jeśli do szuflady spada dużo niedopałków to zmniejsz jeszcze moc kotła o jakieś 3-4% jeśli żar się zapada to wtedy zwiększ moc kotła o 3-4% i tak w kółko na dodatek musisz obserwować płomień jeśli jest biały i bardzo roztrzepany i słychać głośne "szumienie" to min obroty went. są za wysokie tyle na początek napisz jeszcze jakie masz wahania temp, tzn do jakiej spada i do jakiej dobija i ile czasu jest w podtrzymaniu jeśli jest długo w podtrzymaniu to zerknij czy wtedy wyrzuca niedopałki do szuflady czy żar się zapada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markus0425 06.12.2012 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 (edytowane) na początek zmieniłbym ustawienia na podawanie 4s przerwa 30s i zwiększył ilość powietrza do 35% moc na 60% możesz zostawić dobrze by było żebyś podał min i max ust wentylatora obserwuj co się dzieje, jeśli do szuflady spada dużo niedopałków to zmniejsz jeszcze moc kotła o jakieś 3-4% jeśli żar się zapada to wtedy zwiększ moc kotła o 3-4% i tak w kółko na dodatek musisz obserwować płomień jeśli jest biały i bardzo roztrzepany i słychać głośne "szumienie" to min obroty went. są za wysokie tyle na początek napisz jeszcze jakie masz wahania temp, tzn do jakiej spada i do jakiej dobija i ile czasu jest w podtrzymaniu jeśli jest długo w podtrzymaniu to zerknij czy wtedy wyrzuca niedopałki do szuflady czy żar się zapada Tylko gdzie mam to zmienić bo nie wchodziłem w ustawienia serwisanta, kolego gdybyś mógł wytłumaczyć wszystko pokolei byłbym wdzięczny. Dopiero zaczynam przygodę z tym piecem. Edytowane 6 Grudnia 2012 przez markus0425 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurek301 07.12.2012 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 Witam, przeczytałem cały wątek piszecie Panowie o zmianach w ustawieniach tj. czas podawania czas przerwy, a ja za chole.....ę nie mogę znaleźć gdzie to się zmienia posiadam piec 16kw sterownik ekspert pid. W menu serwisanta i użytkownika po wpisaniu kodu mogę tylko zmienić czas podtrzymania, pomóżcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 07.12.2012 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 Tylko gdzie mam to zmienić bo nie wchodziłem w ustawienia serwisanta, kolego gdybyś mógł wytłumaczyć wszystko pokolei byłbym wdzięczny. Dopiero zaczynam przygodę z tym piecem. [ATTACH=CONFIG]152771[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]152772[/ATTACH] Na fotkach masz stanowczo za niski kopczyk ( to Ci grozi przypaleniem ślimaka, albo jego zablokowaniem albo żar może się cofnąć jeszcze bardziej w stronę kosza) Musisz temu przeciwdziałać (jeżeli chodzisz w trybie dwustanowym) to musisz np. skrócić przerwę pomiędzy kolejnymi podaniami albo zwiększyć czas podawania albo jedno i drugie. Kopczyk musi być wyżej !!! np. tak http://czp.pl/kociol/nastawy/12.12.2011/index.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz415 07.12.2012 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 Witam, przeczytałem cały wątek piszecie Panowie o zmianach w ustawieniach tj. czas podawania czas przerwy, a ja za chole.....ę nie mogę znaleźć gdzie to się zmienia posiadam piec 16kw sterownik ekspert pid. W menu serwisanta i użytkownika po wpisaniu kodu mogę tylko zmienić czas podtrzymania, pomóżcie. to wpisz kod instalatora 000000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz415 07.12.2012 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 Tylko gdzie mam to zmienić bo nie wchodziłem w ustawienia serwisanta, kolego gdybyś mógł wytłumaczyć wszystko pokolei byłbym wdzięczny. Dopiero zaczynam przygodę z tym piecem. [ATTACH=CONFIG]152768[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]152769[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]152770[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]152771[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]152772[/ATTACH] Ja w tamtym roku też nie mogłem ustawić pieca, cały czas nie dopalał. Jak widzę takie odpady to przychodzi mi do głowy tylko - zły ekogroszek. Zobacz czy popiół się rozpada w palcach czy jest twardy. Jak miękki to fakt nie dopala się, jak twardy to lipa eko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markus0425 07.12.2012 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 Ja w tamtym roku też nie mogłem ustawić pieca, cały czas nie dopalał. Jak widzę takie odpady to przychodzi mi do głowy tylko - zły ekogroszek. Zobacz czy popiół się rozpada w palcach czy jest twardy. Jak miękki to fakt nie dopala się, jak twardy to lipa eko Witam ponownie dziś w nocy ustawiłem piec na tych samych nastawach co pan DanielRomian i powiem tak ze piec przechodzi w podtrzymanie (Wcześniej to była rzadkość) ale ale ja ma piec 17Kw a pan Daniel ma 25Kw czytałem coś wcześniej o jakiś przełożeniach i może dlatego tak wychodzi nie mogę utrzymać kopczyka węgiel rośnie i od tylnej ściany robi się pusto w retorcie tak jak na wyżej zamieszczonych zdjęciach. Jeśli chodzi o eko to jest to pieklorz 29MG z tego co się spotkałem z opiniami podobno najlepszy. Miałem jeszcze na próbę 27MG i tamten kopczyk był do utrzymania. Myślę ze z tymi przejściami w podtrzymanie na pewno będzie spalał troszkę mniej ale chyba coś jeszcze jest nie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz415 07.12.2012 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 Jak oryginalny Pieklorz to super węgiel Rozumiem, że piec pracuje cały czas w automacie. Jeśli tak, to zobacz jaką masz moc max a jakiej min w ustawieniach i może zmniejsz histerezę na mniejszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markus0425 07.12.2012 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 Witaj Mariusz. W tej chwili pracuje na identycznych nastawach podanych przez DanielRomian czyli w dwu nastawie. Jeśli bym zszedł ze spalaniem do 20-25kg zostałbym przy pieklorzu ale to podnoszenie węgla chyba będzie eliminowało ten ekogroszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiakowo 07.12.2012 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 Witam ponownie dziś w nocy ustawiłem piec na tych samych nastawach co pan DanielRomian i powiem tak ze piec przechodzi w podtrzymanie (Wcześniej to była rzadkość) ale ale ja ma piec 17Kw a pan Daniel ma 25Kw czytałem coś wcześniej o jakiś przełożeniach i może dlatego tak wychodzi nie mogę utrzymać kopczyka węgiel rośnie i od tylnej ściany robi się pusto w retorcie tak jak na wyżej zamieszczonych zdjęciach. Jeśli chodzi o eko to jest to pieklorz 29MG z tego co się spotkałem z opiniami podobno najlepszy. Miałem jeszcze na próbę 27MG i tamten kopczyk był do utrzymania. Myślę ze z tymi przejściami w podtrzymanie na pewno będzie spalał troszkę mniej ale chyba coś jeszcze jest nie tak. Witaj według producenta w 17kw nastawienie podanie do powietrza powinno być 1 do 4 jeżeli masz retortę obrotową to 1 do 2 trochę oczywiście można nagiąć te zasady ale nie za mocno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 07.12.2012 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 Na fotkach masz stanowczo za niski kopczyk ( to Ci grozi przypaleniem ślimaka, albo jego zablokowaniem albo żar może się cofnąć jeszcze bardziej w stronę kosza) Musisz temu przeciwdziałać (jeżeli chodzisz w trybie dwustanowym) to musisz np. skrócić przerwę pomiędzy kolejnymi podaniami albo zwiększyć czas podawania albo jedno i drugie. Kopczyk musi być wyżej !!! np. tak http://czp.pl/kociol/nastawy/12.12.2011/index.html dorzucę jeszcze swoje spostrzeżenia...za mało eko jest podawane i chyba za dużo powietrza....ewidentnie żużluje się eko i powstaje po bokach krater... Nie będę nikogo przekonywał do dwustanu czy automatu....na dwustanie można szybciej i łatwiej ustawić piec bez pierniczenia się z minimum i maksimum pieca. Zimą najlepiej ustawić 100% pieca....jak wyłączę grzejniki na lato to wtedy zjadę z mocą pieca...nie zmieniając parametrów podawania i przerwy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 07.12.2012 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 Witaj według producenta w 17kw nastawienie podanie do powietrza powinno być 1 do 4 jeżeli masz retortę obrotową to 1 do 2 trochę oczywiście można nagiąć te zasady ale nie za mocno instrukcja swoje a życie swoje....każda instalacja jest inna i inne zapotrzebowanie na ciepło. Trzema samemu dobrać parametry tak żeby było dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tz1977 07.12.2012 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 Witam jest nowym użytkownikiem kotła Galmet 25 kw i proszę o podanie ustawień sterownika-expert:bye: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts