Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOTŁY GALMET- watek zbiorczy: opinie, użytkowanie, montaż, regulacja

agnieszkakusi

Recommended Posts

Witam jest nowym użytkownikiem kotła Galmet 25 kw i proszę o podanie ustawień sterownika-expert:bye:

polecam poczytać od początku wątek...prześledzić....może gdzieś jest....szukanie nie boli...

a jak ze spalaniem...jakie ustawienia...ile na dobę spala...jaki jest płomień....czy jakie jest palenisko...etc...dużo trzeba napisać co się dzieje z piecem żeby było więcej informacji od innych....

• Odpowiedzi 774
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dorzucę jeszcze swoje spostrzeżenia...za mało eko jest podawane i chyba za dużo powietrza....ewidentnie żużluje się eko i powstaje po bokach krater...

Nie będę nikogo przekonywał do dwustanu czy automatu....na dwustanie można szybciej i łatwiej ustawić piec bez pierniczenia się z minimum i maksimum pieca.

Zimą najlepiej ustawić 100% pieca....jak wyłączę grzejniki na lato to wtedy zjadę z mocą pieca...nie zmieniając parametrów podawania i przerwy...

Witam Kolego w tej chwili piec pracuje na identycznych nastawach jakie podałeś na stronie 8 proszę o podpowiedz jak mogę utrzymać ten kopczyk bo strasznie rośnie eko i nie potrafie nic z tym zrobic

Witam Kolego w tej chwili piec pracuje na identycznych nastawach jakie podałeś na stronie 8 proszę o podpowiedz jak mogę utrzymać ten kopczyk bo strasznie rośnie eko i nie potrafie nic z tym zrobic

zmniejsz czas podawania eko....lub wydłuż przerwę w podawaniu...pamiętaj że ruszysz jeden z tych parametrów to zmieni się też samoczynnie moc nadmuchu...będziesz słyszał jak wentylator zmieni swoje obroty. Najlepiej zmieniać parametry jak piec pracuje, wtedy słychać jak dmuchawa będzie albo zwalniać albo przyspieszać..

Ja bym wydłużył przerwę...

Ale jak wydłużę przerwę to kopczyk nie będzie się zapadał tak jak to jest w tym przypadku już mi ręce opadają właśnie bylem przy piecu i mam cały popielnik niedopalonego węgla. w ogóle się on nie wypala na pyl tylko robi się szlaka.

Jak masz duży kopczyk i spada niedopalony eko to musisz zrobić jak pisałem....jak masz dużo niedopalonego i żużluje to masz za dużo powietrza...na pył to nigdy się nie spali zawsze będzie żużel z popiołem...

Właśnie nie ma wysokiego kopczyka mniej wiecej 3cm od retory i niewiem jak zrobić żeby go powiekszyć jak podniose troszkę ilość eko to później się wypala i znowu jest nisko a najbardziej opada jak piec przechodzi w podtrzymanie. Już ustawiłem mniej wiecej spalanie, zauważyłem że jak chcę troszke podwyższyć kopczyk przez załaczenie ślimaka to węgiel wychodzi nie całym paleniskiem a tylko od przeciwnej strony podajnika i wtedy na górze połowa jest żąru a połowa eko. czy to normalne zjawisko ??? bo myslalem ze jak bede chcial unieśc troszke kopczyk to żar sie uniesię a pod spodem bedzie eko.

• 2 weeks później...

Witam wszystkich,

Jestem nowym forumowiczem. Proszę pomóżcie, mam Galmeta EKO-GT KWP 2 22 S (22 kW) ze sterownikiem Elster Expert PID Dynamic, próbowałem już różnych ustawień: wydajności podajnika, ilości powietrza itd. i nietety wciąż (około 2 miesięcy) mam ten sam problem mój piec sypie do popielnika niedopalony węgiel, a czasami jest to węgiel, który wygląda jakby od razu wypadł z podajnika, w ogóle się nie palił. A do tego powstają mi ogromne spieki na retorcie. Jak spiek utrzymuje się kilka dni to węgiel nie spada do popielnika, ale jak spiek spadnie to mam jedno i drugie. Może mógłby ktoś przesłać mi nastawy na domek około 150-160 m2, grubość ściany 40 cm (25- ściana, 15-styropian), ocieplony dach 30 cm wełny, okna plastikowe.

Z góry dziękuję i pozdrawiam kUB@

Witam wszystkich,

Jestem nowym forumowiczem. Proszę pomóżcie, mam Galmeta EKO-GT KWP 2 22 S (22 kW) ze sterownikiem Elster Expert PID Dynamic, próbowałem już różnych ustawień: wydajności podajnika, ilości powietrza itd. i nietety wciąż (około 2 miesięcy) mam ten sam problem mój piec sypie do popielnika niedopalony węgiel, a czasami jest to węgiel, który wygląda jakby od razu wypadł z podajnika, w ogóle się nie palił. A do tego powstają mi ogromne spieki na retorcie. Jak spiek utrzymuje się kilka dni to węgiel nie spada do popielnika, ale jak spiek spadnie to mam jedno i drugie. Może mógłby ktoś przesłać mi nastawy na domek około 150-160 m2, grubość ściany 40 cm (25- ściana, 15-styropian), ocieplony dach 30 cm wełny, okna plastikowe.

Z góry dziękuję i pozdrawiam kUB@

coś więcej na temat aktualnych ustawień pieca????....parę stron wcześniej są moje ustawienia ale na dwustan...

Koledzy może ktoś wie dlaczego skleja mi się eko do góry nie na boki moje ustawienia 10/30 powietrza 35% praca w automacie dmuchawa 18/70 galmet 25 kw gruszek pieklorz mieszany :rolleyes:

a czy piec szybko osiąga zadana temp...czy dłuuugo...

jak wygląda palenisko...zapannięte???

na tyle informacji domyślam się ze za mało eko i za dużo powietrza..

Edytowane przez DanielRomian

Witam

Posiadam kocioł 16kw z podajnikiem, ze skośną retortą i reg. expert r. Mianowicie problem mam następujący po zadanej temp.55. temp.płaszcza zawsze przekracza mi tą zadaną wchodzi na 62 i dochodzi nawet do 72.Przerwę na podtrzymaniu wydłużyłem z 7min.na 10.ale to nic nie zmieniło.Przełączyłem piec z dwustawnej na auto. na początku to pomogło temp.utrzymywała się do 55/56 poprawiło się spalanie węgla.Ale po kilku dniach problem znowu się powtarza???? co może być przyczyną przegrzewanie się pieca .Kocioł urzytkuję od jakiś 3 miesięcy. Czy jest możliwość ściągnięcia serwisanta?? lub jakieś wskazówki.

Pozdrawiam i proszę o kontakt [email protected]

proszę o propozycję z nastawami pieca

Witam

Posiadam kocioł 16kw z podajnikiem, ze skośną retortą i reg. expert r. Mianowicie problem mam następujący po zadanej temp.55. temp.płaszcza zawsze przekracza mi tą zadaną wchodzi na 62 i dochodzi nawet do 72.Przerwę na podtrzymaniu wydłużyłem z 7min.na 10.ale to nic nie zmieniło.Przełączyłem piec z dwustawnej na auto. na początku to pomogło temp.utrzymywała się do 55/56 poprawiło się spalanie węgla.Ale po kilku dniach problem znowu się powtarza???? co może być przyczyną przegrzewanie się pieca .Kocioł urzytkuję od jakiś 3 miesięcy. Czy jest możliwość ściągnięcia serwisanta?? lub jakieś wskazówki.

Pozdrawiam i proszę o kontakt [email protected]

proszę o propozycję z nastawami pieca

Tak czytam całe forum , i mi przychodzi na myśl czy skoki temp. na moim piecu mogą być spowodowane złym ustawieniem/montażem zaworu 3d.????Proszę o pomoc.

Edytowane przez oxydry