tz1977 03.01.2013 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Teraz mam ustawienia podawanie max10/30 min10/225 obroty dmuchawy 17/50 powietrze 25% praca w automacie, temperatura na kotle 47 na dom idzie 40 zawór 4D. Temperaturę przebija do 51 stopni ale popiół łączy się ze sobą i muszę go rozbijać bo sam nie spadnie z paleniska. Co może być tego przyczyną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 03.01.2013 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Teraz mam ustawienia podawanie max10/30 min10/225 obroty dmuchawy 17/50 powietrze 25% praca w automacie, temperatura na kotle 47 na dom idzie 40 zawór 4D. Temperaturę przebija do 51 stopni ale popiół łączy się ze sobą i muszę go rozbijać bo sam nie spadnie z paleniska. Co może być tego przyczyną? wilgotne eko...ale i zbyt dużo powietrza powoduje tworzenie się spieków i to biorę pod uwagę, spróbuj zmniejszyć ilość powietrza....palenisko musi być powyżej talerza co najmniej 3-4 cm...ja mam ok 3 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oxydry 04.01.2013 03:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 oxydry a gdzie masz zawór zamontowany na powrocie czy na wyjściu z pieca? tu jest link dot. zaw 3D w zależności gdzie jest montowany; http://forum.muratordom.pl/showthrea...oduktach/page6 a na 8 stronie tego forum masz moje ustawienia ale to dla pieca 25 kW. Ok sprawdzimy coś powoli może z tego będzie.I jeszcze jedno pytanko ile mniej więcej piec powinien być na podtrzymaniu (u mnie jakieś 25 min) czy to dobry czas??i jak to jest z tym powietrzem :mianowicie funkcja na wyświetlaczu,,ilość podawanego powietrza,, co nam daje ?? i czy zwiększanie lub zmniejszanie max/min obrotów dmuchawy co nam daje.Piszę bo się chcę upewnić czy dobrze myślę .Zmieniłem piec na dwustaw i próbuję swoje i twoje ustawienia.Na razie wzrosty temp. do obserwacji ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oxydry 04.01.2013 03:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Teraz mam ustawienia podawanie max10/30 min10/225 obroty dmuchawy 17/50 powietrze 25% praca w automacie, temperatura na kotle 47 na dom idzie 40 zawór 4D. Temperaturę przebija do 51 stopni ale popiół łączy się ze sobą i muszę go rozbijać bo sam nie spadnie z paleniska. Co może być tego przyczyną? Parametry,o których piszesz max10/30 rozumiem,że 10sek.podaje eko a co 30 sek pobiera ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tz1977 04.01.2013 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 10 sekund podaje 30sekund przerwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 05.01.2013 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 Ok sprawdzimy coś powoli może z tego będzie.I jeszcze jedno pytanko ile mniej więcej piec powinien być na podtrzymaniu (u mnie jakieś 25 min) czy to dobry czas??i jak to jest z tym powietrzem :mianowicie funkcja na wyświetlaczu,,ilość podawanego powietrza,, co nam daje ?? i czy zwiększanie lub zmniejszanie max/min obrotów dmuchawy co nam daje.Piszę bo się chcę upewnić czy dobrze myślę .Zmieniłem piec na dwustaw i próbuję swoje i twoje ustawienia.Na razie wzrosty temp. do obserwacji ... 25 w potrzymaniu do dobry czas...ilość powietrza podawanego...mówi samo za siebie ...zwiększając ilość powietrza zwiększają się obroty wentylatora, min/max obroty dmuchawy...ustawiając ten parametr ograniczasz zakres maks i min obrotów dmuchawy...ale w przypadku pracy w automacie, w dwustanie wszystkie parametry są stałe i niezmienne tak jak je ustawisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greeg_69 06.01.2013 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Witam, jestem nowym forumowiczem, mam taki problem z galmetem, opiszę co zastałem: na piecu ok. 40 stopni C., zawleczka zerwana, komora spalania pełna groszku, na wyświetlaczu "praca", podajnik załącza się na 2-3 s co 1s. Zdarzyło mi się to trzy razy. Dodam,że dwukrotnie zauważyłem na wyświetlaczu dziwną rzecz: na chwilkę zginęła wartość temperatury płaszcza kotła i pojawiło się 0 (zero). Podejrzewam uszkodzenie czujnika temperatury płaszcza. Proszę o poradę w tej kwestii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 06.01.2013 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Witam, jestem nowym forumowiczem, mam taki problem z galmetem, opiszę co zastałem: na piecu ok. 40 stopni C., zawleczka zerwana, komora spalania pełna groszku, na wyświetlaczu "praca", podajnik załącza się na 2-3 s co 1s. Zdarzyło mi się to trzy razy. Dodam,że dwukrotnie zauważyłem na wyświetlaczu dziwną rzecz: na chwilkę zginęła wartość temperatury płaszcza kotła i pojawiło się 0 (zero). Podejrzewam uszkodzenie czujnika temperatury płaszcza. Proszę o poradę w tej kwestii. Jeśli chodzi o zanik temperatury radze zadzwonić do producenta sterownika, jeśli jest to sterownik Expert to zadzwoń do Elstera z Obłaczkowa na pewno pomogą. Zrywanie zawleczki mógł spowodować jakiś twardy "przedmiot" w eko np. kamień, źle wycentrowana rura podajnika ze ślimakiem tez może być przyczyną. To że komora spalania była pełna eko to tylko jedno mi przychodzi do głowy...źle ustawione parametry na piecu doprowadziły do zgaśnięcia żaru (za dużo lub zbyt częste podawane eko nie nadążało się zapalać) w konsekwencji eko było dalej tłoczone do komory ponieważ sterownik widział że spada temperatura, sterownik nie widzi czy jest żar w komorze spalania tylko użytkownik to może stwierdzić...sterownik tylko pilnuje zadanej temperatury....i w pewnym momencie "coś" zerwało zawleczkę. Przyszedłeś do kotłowni i taki efekt zastałeś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OmarTheLittle 07.01.2013 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 Jak wy ustawiacie parametry podawania/przerwy np. jak tu: Max moc kotła - 14sek przerwa 80sekMin moc kotła - 14 sek przerwa 280 sek ? Jak w ustawieniach mocy kotła mam co najwyżej procenty. W menu serwisanta jest co prawda coś takiego jak parametry pracy, ale tam mogę ustawić jedynie coś co się nazywa min. podawania (w zakresie 1 - 5 sekund) i długość cyklu (do 120 s). Galment KWPD 22 KW z elster PID dynamic Z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 07.01.2013 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 Jak wy ustawiacie parametry podawania/przerwy np. jak tu: Max moc kotła - 14sek przerwa 80sek Min moc kotła - 14 sek przerwa 280 sek ? Jak w ustawieniach mocy kotła mam co najwyżej procenty. W menu serwisanta jest co prawda coś takiego jak parametry pracy, ale tam mogę ustawić jedynie coś co się nazywa min. podawania (w zakresie 1 - 5 sekund) i długość cyklu (do 120 s). Galment KWPD 22 KW z elster PID dynamic Z trzeba wejść w ustawienia instalatora...kod 000000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OmarTheLittle 07.01.2013 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 Tak , wiem. Ale przeszukałem już całe menu (instalatora, serwisanta, użytkownika) i ciągle nie mogę znaleźć nic ponad to, o czym pisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 07.01.2013 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 Tak , wiem. Ale przeszukałem już całe menu (instalatora, serwisanta, użytkownika) i ciągle nie mogę znaleźć nic ponad to, o czym pisałem. a masz Luksus czy Expert? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OmarTheLittle 07.01.2013 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 Expert. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 07.01.2013 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 nie mogę znaleźć instrukcji instalatora i serwisanta dla Twojego sterownika....to jeden z najnowszych chyba modeli, ja mam Experta, widocznie się różnią softem....chyba nie pomogę....... albo jest jeszcze bardziej prostszy w obsłudze niż mój ....masz może instrukcję instalatora i serwisanta?? na pewno dużo by pomogły....poszukam coś może będzie w necie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OmarTheLittle 07.01.2013 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 Dzięki za zainteresowanie!Mam tylko taką instrukcję:http://www.elster.w.com.pl/files/Expert_PID_Dynamic_2.1.x_zb_instrukcja.pdf ale oczywiście nic ciekawego w niej nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 07.01.2013 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 Dzięki za zainteresowanie! Mam tylko taką instrukcję: http://www.elster.w.com.pl/files/Expert_PID_Dynamic_2.1.x_zb_instrukcja.pdf ale oczywiście nic ciekawego w niej nie ma. właśnie ja przeglądałem i też nie widziałem ani instalatora i serwisanta do Twojego stera...może zadzwoń do elstera, może coś podpowiedzą a i może maja takie instrukcje i wyślą na maila.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 07.01.2013 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 Omar a czytałeś o ustawieniach początkowych podajnika w tej instrukcji?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephik 07.01.2013 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 u mnie w Expercie R aby wejść w tryb serwisanta należy: wyłączyć sterownik ( z sieci - przełącznik I O) włączyć ponownie w momencie pojawienia się ikonki kluczyka u góry - nacisnąć na nią wpisać kod 000000 i już dalej wejść w menu do trybu instalatora i tam powinieneś mieć dodatkowe opcje miedzy innymi czas i przerwę podawania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OmarTheLittle 07.01.2013 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 @DanielRomian: Ustawienia początkowe? A co to? @josephik: No właśnie wszyscy o tym piszą, ale najwidoczniej w moim sterowniku jest inaczej. Odezwałem się już do galmeta i elstera, może coś odpiszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 07.01.2013 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 dzwoń do elstera!!! galmet hu...ci pomoże. W elsterze na bank pomogą ale dzwoń....mi pomogli na początku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts