Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOTŁY GALMET- watek zbiorczy: opinie, użytkowanie, montaż, regulacja

agnieszkakusi

Recommended Posts

• Odpowiedzi 774
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

no właśnie na stronie elstera różnicy nie widzę

widzę ją dopiero na ostatniej stronie tej instrukcji ze strony galmetu

http://www.galmet.com.pl/uploads/files/instrukcja_obslugi_kotłow_kwp_09-2012.pdf

a jest to instrukcja ogólna i zastanawiam się czy nie zrobić po sezonie aktualizacji w moim:p ale czy sie da i czy wyjdzie mi to na dobre

przy okazji zauważyłem że już nie robią moich kwp 14kw, ciekawe czemu

no właśnie na stronie elstera różnicy nie widzę

widzę ją dopiero na ostatniej stronie tej instrukcji ze strony galmetu

http://www.galmet.com.pl/uploads/files/instrukcja_obslugi_kotłow_kwp_09-2012.pdf

a jest to instrukcja ogólna i zastanawiam się czy nie zrobić po sezonie aktualizacji w moim:p ale czy sie da i czy wyjdzie mi to na dobre

przy okazji zauważyłem że już nie robią moich kwp 14kw, ciekawe czemu

to chyba pytanie do elstera...miałem aktualizować swojego stera przed sezonem ale jeszcze poczekam. Tym bardziej że aktualizacja jest gratis, tylko płacisz za przesyłkę... ja mam blisko to mogę zawsze podjechać :)

Pytanie do elstera:

Temat: Expert PID Dynamic Z

Wiadomość:

Dzień dobry,

jak w tym sterowniku (kocioł galment KWPD 22 KW) ustawić czas podawania paliwa i przerwę między cyklami?

I odpowiedź:

"Witam,

Tych parametrów się nie reguluje, są przypisane pod daną moc kotła."

Pytanie do elstera:

Wiadomość:

Dzień dobry,

jak w tym sterowniku (kocioł galment KWPD 22 KW) ustawić czas podawania paliwa i przerwę między cyklami?

I odpowiedź:

"Witam,

uuu...mało...trzeba było się zapytać o instrukcję dla serwisanta i instalatora dla tego sterownika.

Chyba że ten sterownik to jest prostszy niż mi się wydaje...może tylko wystarczy poczytać instrukcję obsługi...zastanawiają mnie te początkowe ustawienia...może masz je skopane...trzeba tam podać wydajność podajnika i może to wszystko...cała filozofia..chyba że się mylę.

Pytanie do elstera:

Wiadomość:

Dzień dobry,

I odpowiedź:

"Witam,

nasunęło mi się pytanie które warto zadać w elsterze..."Jak się ma zadana temperatura do mocy którą można ustawiać samodzielnie....czy jak ustawię moc 50% i temperaturę 75 stopni to piec będzie równie ekonomiczny jak dla mocy 100%? Czy piec dobiera sam sobie moc do zadanej temperatury?"

Spytałem, zobaczymy co odpowiedzą.

W weekend wygaszę piec i zmierzę faktyczną wydajność podajnika, może faktycznie standardowe ustawienia nie pasują.

Tymczasem na opakowaniu z groszkiem wyczytałem, że zalecane ustawienia dla stanu podtrzymania to 4 sek/3 minuty. Czy takie krótkie cykle mają sens?

Mam zapytanie widze że jest pan ekspertem w Galmecie mam piec 25 kw ze steriownikiem perfekt mam nowy procesor juz drugi piec nie działa z calką zawiesza się na jakimś parametrze i stoi.

W tej chwil mam ustawioną temperature zadaną na 58 stopni

całka 0

podawanie 8 sekund

min przerwa 55 sekund

max przerwa 225 sekund

powietrze parametr 6 20%

dmuchawa min 23%

dmuchawa max 70%

przesłona na dole zamknięta całkowicie

Zakres regulacji 4 stopnie

Piec bardzo ładnie chodził mało popiołu ale teraz nie chce osiągnąć temperatury zadanej w momencie jak pakuje wode a i po wyjściu często temperatura jest w garnicach 50 stopni a to jest chyba trochę za mało Proszę o pomoc

Spytałem, zobaczymy co odpowiedzą.

W weekend wygaszę piec i zmierzę faktyczną wydajność podajnika, może faktycznie standardowe ustawienia nie pasują.

Tymczasem na opakowaniu z groszkiem wyczytałem, że zalecane ustawienia dla stanu podtrzymania to 4 sek/3 minuty. Czy takie krótkie cykle mają sens?

ja mam podtrzymanie 8 sek. podawanie, 15 minut przerwy. Chodzi o to żeby palenisko zbytnio się nie zapadło i żeby żar był wysoko i nie wypalał się wgłąb retorty.

Mam zapytanie widze że jest pan ekspertem w Galmecie mam piec 25 kw ze steriownikiem perfekt mam nowy procesor juz drugi piec nie działa z calką zawiesza się na jakimś parametrze i stoi.

W tej chwil mam ustawioną temperature zadaną na 58 stopni

całka 0

podawanie 8 sekund

min przerwa 55 sekund

max przerwa 225 sekund

powietrze parametr 6 20%

dmuchawa min 23%

dmuchawa max 70%

przesłona na dole zamknięta całkowicie

Zakres regulacji 4 stopnie

Piec bardzo ładnie chodził mało popiołu ale teraz nie chce osiągnąć temperatury zadanej w momencie jak pakuje wode a i po wyjściu często temperatura jest w garnicach 50 stopni a to jest chyba trochę za mało Proszę o pomoc

Witam.

W prawdzie kiedyś czytałem o perfekcie ale ja mam experta.

Czas całkowania nie wydaje mi się że może być zero...trzeba by zajrzeć do instrukcji...najlepiej pobrać wszystkie dot. perfekta ze strony elstera.

Pisałeś o przesłonie że jest zamknięta całkowicie...jeśli jet to przesłona od wentylatora to musi być otwarta min 3 cm....do spalania jakby nie było potrzebne powietrze. Jak będzie go mało to eko nie będzie się dostatecznie spalać co wpłynie na zwiększone jego zużycie i obniży się też sprawność spalania...czyli piec będzie miał problem żeby osiągnąć temperaturę.

ustawienie całki na 0 skutkuje tym ze kocioł pracuje w okolicach temp. zadanej minus zakres regulacji wiec dlatego nie dobija u Ciebie do zadanej

ustaw całke na fabryczne 80 i sprawdz czy sie poprawi

ewentualnie zastosuj rady Daniela i/lub skróc czas przerwy min i obserwuj dalej :p

edit:

a i przy okazji może masz włączoną jakąś korekcje temp. zadanej, sprawdz

Edytowane przez josephik

Dzięki za odpowiedź czy jesteście w stanie podać mi jakie mam zrobić ustawienia dla mojego pieca ze sterownikiem perfekt.

Pale czeskim węglem o małej kaloryczności . Czy ktoś miał problem z zawieszaniem się pieca na jednym czasie podawania bez zmian piec galmet 25 KW. Męczy mnie też temat czy przy tym piecu moge mieć danfosy na kaloryferach.Czy nie ingeruje to w działanie pieca.

Dzięki za odpowiedź czy jesteście w stanie podać mi jakie mam zrobić ustawienia dla mojego pieca ze sterownikiem perfekt.

Pale czeskim węglem o małej kaloryczności . Czy ktoś miał problem z zawieszaniem się pieca na jednym czasie podawania bez zmian piec galmet 25 KW. Męczy mnie też temat czy przy tym piecu moge mieć danfosy na kaloryferach.Czy nie ingeruje to w działanie pieca.

Zawory na grzejnikach nie wpłyną na pracę pieca. Poniżej masz link do instrukcji swojego stera w raz z instrukcją i opisem parametrów instalatora. Nie chce podawać "z powietrza" jakiś parametrów, mam inny sterownik...poza tym powinieneś podać wszystkie parametry jakie masz aktualnie, położenie pokrywy dmuchawy...czopa no i jak się spala eko, jak wygląda palenisko i jak pracuje piec...w sensie osiągania zadanej temperatury....wtedy może coś się pomysli

http://www.sterowniki.az.pl/files/Perfekt_R_1.41_instrukcja.pdf

Dzięki za informacje przestawiłem dmuchawe na szczeline 3 cm całke ustalilem na 80 stopni minimalny czas podawania 65 sekund max 225 stopni

temperatura zadana 58 stopni powietrzee 21% .Spalanie jest bardzo ładne chodzi o płomień nie dymi kupka duża popiołu dolna szuflada z bardzo małą ilością czarnych kawałków ale jest ich naprawdę pare sztuk natomiast przy temperaturze 57,7 stopni czas wynosi stale 65 sekund a nie tak jak powinno być około 200 sekund (Problem ten często się powtarza nawet po resecie mam już trzeci moduł w sterowniku od PERFEKTU. Moje zużycie węgla to 160 kg w czasie 4 dni pale węglem czeskim. Nic się nie zmienia jak temperatura spadnie a spada do 49 stopni w przypadku ładowania wody do bojlera .

Zakres regulacji mam na 10 stopni.Czopuch mach zamknięty w połowie. Co jeszcze moge zrobić żeby mniej palił. a całka działała czasy chce żeby się wydłużały. Z góry dzięki wszystkim za pomoc.

Dzięki za informacje przestawiłem dmuchawe na szczeline 3 cm całke ustalilem na 80 stopni minimalny czas podawania 65 sekund max 225 stopni

temperatura zadana 58 stopni powietrzee 21% .Spalanie jest bardzo ładne chodzi o płomień nie dymi kupka duża popiołu dolna szuflada z bardzo małą ilością czarnych kawałków ale jest ich naprawdę pare sztuk natomiast przy temperaturze 57,7 stopni czas wynosi stale 65 sekund a nie tak jak powinno być około 200 sekund (Problem ten często się powtarza nawet po resecie mam już trzeci moduł w sterowniku od PERFEKTU. Moje zużycie węgla to 160 kg w czasie 4 dni pale węglem czeskim. Nic się nie zmienia jak temperatura spadnie a spada do 49 stopni w przypadku ładowania wody do bojlera .

Zakres regulacji mam na 10 stopni.Czopuch mach zamknięty w połowie. Co jeszcze moge zrobić żeby mniej palił. a całka działała czasy chce żeby się wydłużały. Z góry dzięki wszystkim za pomoc.

to może coś nie tak z ustawieniami...może masz na pracy dwustawnej a nie na automacie? Albo coś nie tak ze sterownikiem...

Działanie Perfekta jak najbardziej prawidłowe, czas miedzy podaniami na tych nastawach ma wynosić od 65 do 200 sek, ale czeski eko jest mniej kaloryczny. Najprawdopodobniej masz duży odbiór ciepła i kocioł "goni" do zadanej. Nic nie piszesz jaką powierzchnię ogrzewasz, jaką temp. utrzymujesz w domu.