DanielRomian 07.01.2013 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 @DanielRomian: Ustawienia początkowe? A co to? masz to w instrukcji swojego stera na samym początku...dot. ustawień podajnika... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephik 07.01.2013 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 a mógłbyś cyknąć zdjęcie ekranu startowego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 07.01.2013 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 a mógłbyś cyknąć zdjęcie ekranu startowego ? na stronie elstera masz opis tego stera...ale to nowy typ...i raczej się różni od Experta tego co większość ma to jest Expert PID... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephik 07.01.2013 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 no właśnie na stronie elstera różnicy nie widzęwidzę ją dopiero na ostatniej stronie tej instrukcji ze strony galmetuhttp://www.galmet.com.pl/uploads/files/instrukcja_obslugi_kotłow_kwp_09-2012.pdfa jest to instrukcja ogólna i zastanawiam się czy nie zrobić po sezonie aktualizacji w moim:p ale czy sie da i czy wyjdzie mi to na dobreprzy okazji zauważyłem że już nie robią moich kwp 14kw, ciekawe czemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 07.01.2013 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 no właśnie na stronie elstera różnicy nie widzę widzę ją dopiero na ostatniej stronie tej instrukcji ze strony galmetu http://www.galmet.com.pl/uploads/files/instrukcja_obslugi_kotłow_kwp_09-2012.pdf a jest to instrukcja ogólna i zastanawiam się czy nie zrobić po sezonie aktualizacji w moim:p ale czy sie da i czy wyjdzie mi to na dobre przy okazji zauważyłem że już nie robią moich kwp 14kw, ciekawe czemu to chyba pytanie do elstera...miałem aktualizować swojego stera przed sezonem ale jeszcze poczekam. Tym bardziej że aktualizacja jest gratis, tylko płacisz za przesyłkę... ja mam blisko to mogę zawsze podjechać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 07.01.2013 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 ale ta instrukcja dotyczy experta , a nie experta pid Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OmarTheLittle 08.01.2013 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Pytanie do elstera: Temat: Expert PID Dynamic Z Wiadomość:Dzień dobry,jak w tym sterowniku (kocioł galment KWPD 22 KW) ustawić czas podawania paliwa i przerwę między cyklami? I odpowiedź: "Witam,Tych parametrów się nie reguluje, są przypisane pod daną moc kotła." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 08.01.2013 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Pytanie do elstera: Temat: Expert PID Dynamic Z Wiadomość: Dzień dobry, jak w tym sterowniku (kocioł galment KWPD 22 KW) ustawić czas podawania paliwa i przerwę między cyklami? I odpowiedź: "Witam, Tych parametrów się nie reguluje, są przypisane pod daną moc kotła." uuu...mało...trzeba było się zapytać o instrukcję dla serwisanta i instalatora dla tego sterownika. Chyba że ten sterownik to jest prostszy niż mi się wydaje...może tylko wystarczy poczytać instrukcję obsługi...zastanawiają mnie te początkowe ustawienia...może masz je skopane...trzeba tam podać wydajność podajnika i może to wszystko...cała filozofia..chyba że się mylę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 08.01.2013 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Pytanie do elstera: Temat: Expert PID Dynamic Z Wiadomość: Dzień dobry, jak w tym sterowniku (kocioł galment KWPD 22 KW) ustawić czas podawania paliwa i przerwę między cyklami? I odpowiedź: "Witam, Tych parametrów się nie reguluje, są przypisane pod daną moc kotła." nasunęło mi się pytanie które warto zadać w elsterze..."Jak się ma zadana temperatura do mocy którą można ustawiać samodzielnie....czy jak ustawię moc 50% i temperaturę 75 stopni to piec będzie równie ekonomiczny jak dla mocy 100%? Czy piec dobiera sam sobie moc do zadanej temperatury?" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OmarTheLittle 08.01.2013 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Spytałem, zobaczymy co odpowiedzą. W weekend wygaszę piec i zmierzę faktyczną wydajność podajnika, może faktycznie standardowe ustawienia nie pasują. Tymczasem na opakowaniu z groszkiem wyczytałem, że zalecane ustawienia dla stanu podtrzymania to 4 sek/3 minuty. Czy takie krótkie cykle mają sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WICHROL 08.01.2013 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Mam zapytanie widze że jest pan ekspertem w Galmecie mam piec 25 kw ze steriownikiem perfekt mam nowy procesor juz drugi piec nie działa z calką zawiesza się na jakimś parametrze i stoi.W tej chwil mam ustawioną temperature zadaną na 58 stopni całka 0podawanie 8 sekundmin przerwa 55 sekundmax przerwa 225 sekundpowietrze parametr 6 20%dmuchawa min 23%dmuchawa max 70%przesłona na dole zamknięta całkowicie Zakres regulacji 4 stopnie Piec bardzo ładnie chodził mało popiołu ale teraz nie chce osiągnąć temperatury zadanej w momencie jak pakuje wode a i po wyjściu często temperatura jest w garnicach 50 stopni a to jest chyba trochę za mało Proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 08.01.2013 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Spytałem, zobaczymy co odpowiedzą. W weekend wygaszę piec i zmierzę faktyczną wydajność podajnika, może faktycznie standardowe ustawienia nie pasują. Tymczasem na opakowaniu z groszkiem wyczytałem, że zalecane ustawienia dla stanu podtrzymania to 4 sek/3 minuty. Czy takie krótkie cykle mają sens? ja mam podtrzymanie 8 sek. podawanie, 15 minut przerwy. Chodzi o to żeby palenisko zbytnio się nie zapadło i żeby żar był wysoko i nie wypalał się wgłąb retorty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 08.01.2013 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Mam zapytanie widze że jest pan ekspertem w Galmecie mam piec 25 kw ze steriownikiem perfekt mam nowy procesor juz drugi piec nie działa z calką zawiesza się na jakimś parametrze i stoi. W tej chwil mam ustawioną temperature zadaną na 58 stopni całka 0 podawanie 8 sekund min przerwa 55 sekund max przerwa 225 sekund powietrze parametr 6 20% dmuchawa min 23% dmuchawa max 70% przesłona na dole zamknięta całkowicie Zakres regulacji 4 stopnie Piec bardzo ładnie chodził mało popiołu ale teraz nie chce osiągnąć temperatury zadanej w momencie jak pakuje wode a i po wyjściu często temperatura jest w garnicach 50 stopni a to jest chyba trochę za mało Proszę o pomoc Witam. W prawdzie kiedyś czytałem o perfekcie ale ja mam experta. Czas całkowania nie wydaje mi się że może być zero...trzeba by zajrzeć do instrukcji...najlepiej pobrać wszystkie dot. perfekta ze strony elstera. Pisałeś o przesłonie że jest zamknięta całkowicie...jeśli jet to przesłona od wentylatora to musi być otwarta min 3 cm....do spalania jakby nie było potrzebne powietrze. Jak będzie go mało to eko nie będzie się dostatecznie spalać co wpłynie na zwiększone jego zużycie i obniży się też sprawność spalania...czyli piec będzie miał problem żeby osiągnąć temperaturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephik 08.01.2013 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 (edytowane) ustawienie całki na 0 skutkuje tym ze kocioł pracuje w okolicach temp. zadanej minus zakres regulacji wiec dlatego nie dobija u Ciebie do zadanej ustaw całke na fabryczne 80 i sprawdz czy sie poprawi ewentualnie zastosuj rady Daniela i/lub skróc czas przerwy min i obserwuj dalej edit: a i przy okazji może masz włączoną jakąś korekcje temp. zadanej, sprawdz Edytowane 8 Stycznia 2013 przez josephik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WICHROL 09.01.2013 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Dzięki za odpowiedź czy jesteście w stanie podać mi jakie mam zrobić ustawienia dla mojego pieca ze sterownikiem perfekt.Pale czeskim węglem o małej kaloryczności . Czy ktoś miał problem z zawieszaniem się pieca na jednym czasie podawania bez zmian piec galmet 25 KW. Męczy mnie też temat czy przy tym piecu moge mieć danfosy na kaloryferach.Czy nie ingeruje to w działanie pieca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 09.01.2013 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Dzięki za odpowiedź czy jesteście w stanie podać mi jakie mam zrobić ustawienia dla mojego pieca ze sterownikiem perfekt. Pale czeskim węglem o małej kaloryczności . Czy ktoś miał problem z zawieszaniem się pieca na jednym czasie podawania bez zmian piec galmet 25 KW. Męczy mnie też temat czy przy tym piecu moge mieć danfosy na kaloryferach.Czy nie ingeruje to w działanie pieca. Zawory na grzejnikach nie wpłyną na pracę pieca. Poniżej masz link do instrukcji swojego stera w raz z instrukcją i opisem parametrów instalatora. Nie chce podawać "z powietrza" jakiś parametrów, mam inny sterownik...poza tym powinieneś podać wszystkie parametry jakie masz aktualnie, położenie pokrywy dmuchawy...czopa no i jak się spala eko, jak wygląda palenisko i jak pracuje piec...w sensie osiągania zadanej temperatury....wtedy może coś się pomysli http://www.sterowniki.az.pl/files/Perfekt_R_1.41_instrukcja.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WICHROL 10.01.2013 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Dzięki za informacje przestawiłem dmuchawe na szczeline 3 cm całke ustalilem na 80 stopni minimalny czas podawania 65 sekund max 225 stopni temperatura zadana 58 stopni powietrzee 21% .Spalanie jest bardzo ładne chodzi o płomień nie dymi kupka duża popiołu dolna szuflada z bardzo małą ilością czarnych kawałków ale jest ich naprawdę pare sztuk natomiast przy temperaturze 57,7 stopni czas wynosi stale 65 sekund a nie tak jak powinno być około 200 sekund (Problem ten często się powtarza nawet po resecie mam już trzeci moduł w sterowniku od PERFEKTU. Moje zużycie węgla to 160 kg w czasie 4 dni pale węglem czeskim. Nic się nie zmienia jak temperatura spadnie a spada do 49 stopni w przypadku ładowania wody do bojlera .Zakres regulacji mam na 10 stopni.Czopuch mach zamknięty w połowie. Co jeszcze moge zrobić żeby mniej palił. a całka działała czasy chce żeby się wydłużały. Z góry dzięki wszystkim za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 11.01.2013 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Dzięki za informacje przestawiłem dmuchawe na szczeline 3 cm całke ustalilem na 80 stopni minimalny czas podawania 65 sekund max 225 stopni temperatura zadana 58 stopni powietrzee 21% .Spalanie jest bardzo ładne chodzi o płomień nie dymi kupka duża popiołu dolna szuflada z bardzo małą ilością czarnych kawałków ale jest ich naprawdę pare sztuk natomiast przy temperaturze 57,7 stopni czas wynosi stale 65 sekund a nie tak jak powinno być około 200 sekund (Problem ten często się powtarza nawet po resecie mam już trzeci moduł w sterowniku od PERFEKTU. Moje zużycie węgla to 160 kg w czasie 4 dni pale węglem czeskim. Nic się nie zmienia jak temperatura spadnie a spada do 49 stopni w przypadku ładowania wody do bojlera . Zakres regulacji mam na 10 stopni.Czopuch mach zamknięty w połowie. Co jeszcze moge zrobić żeby mniej palił. a całka działała czasy chce żeby się wydłużały. Z góry dzięki wszystkim za pomoc. to może coś nie tak z ustawieniami...może masz na pracy dwustawnej a nie na automacie? Albo coś nie tak ze sterownikiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephik 11.01.2013 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 raczej coś ze sterownikiem bo dwustan włącza się w nim przez ustawienie zakresu regulacji na 0 a ma na 10 - dziwna sprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedz1 11.01.2013 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Dzięki za informacje przestawiłem dmuchawe na szczeline 3 cm całke ustalilem na 80 stopni minimalny czas podawania 65 sekund max 225 stopni temperatura zadana 58 stopni powietrzee 21% .Spalanie jest bardzo ładne chodzi o płomień nie dymi kupka duża popiołu dolna szuflada z bardzo małą ilością czarnych kawałków ale jest ich naprawdę pare sztuk natomiast przy temperaturze 57,7 stopni czas wynosi stale 65 sekund a nie tak jak powinno być około 200 sekund (Problem ten często się powtarza nawet po resecie mam już trzeci moduł w sterowniku od PERFEKTU. Moje zużycie węgla to 160 kg w czasie 4 dni pale węglem czeskim. Nic się nie zmienia jak temperatura spadnie a spada do 49 stopni w przypadku ładowania wody do bojlera . Zakres regulacji mam na 10 stopni.Czopuch mach zamknięty w połowie. Co jeszcze moge zrobić żeby mniej palił. a całka działała czasy chce żeby się wydłużały. Z góry dzięki wszystkim za pomoc. Działanie Perfekta jak najbardziej prawidłowe, czas miedzy podaniami na tych nastawach ma wynosić od 65 do 200 sek, ale czeski eko jest mniej kaloryczny. Najprawdopodobniej masz duży odbiór ciepła i kocioł "goni" do zadanej. Nic nie piszesz jaką powierzchnię ogrzewasz, jaką temp. utrzymujesz w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts