josephik 11.01.2013 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 (edytowane) no nie wiem, max moc powinna chyba wchodzić tylko po obniżeniu temp o 10 stopni od zadanej wg regulacji niezależnie od jakości eko ale znawcą wielkim nie jestem Edytowane 11 Stycznia 2013 przez josephik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 11.01.2013 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 raczej coś ze sterownikiem bo dwustan włącza się w nim przez ustawienie zakresu regulacji na 0 a ma na 10 - dziwna sprawa czyli serwis albo zmiana na inny sterownik...wybrał bym nowy ale inny np. expert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedz1 12.01.2013 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 no nie wiem, max moc powinna chyba wchodzić tylko po obniżeniu temp o 10 stopni od zadanej wg regulacji niezależnie od jakości eko ale znawcą wielkim nie jestem Jeżeli spalanie ma prawidłowe, a po opisie popiołu tak chyba jest, temp. w domu ok (o tym z kolei nic nie wiadomo bo nie odpowiedział), to czego tu się doszukiwać w działaniu sterownika? Przesłonę na czopuchu ma przymkniętą więc komina nadmiernie nie grzeje, ten budynek prawdopodobnie ma takie zapotrzebowanie na ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 12.01.2013 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 no nie wiem, max moc powinna chyba wchodzić tylko po obniżeniu temp o 10 stopni od zadanej wg regulacji niezależnie od jakości eko ale znawcą wielkim nie jestem zgadza się, w zależności jak ustawisz zakres regulacji piec pracuje na 100 % w tym wypadku jest to 10 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 12.01.2013 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 Działanie Perfekta jak najbardziej prawidłowe, czas miedzy podaniami na tych nastawach ma wynosić od 65 do 200 sek, ale czeski eko jest mniej kaloryczny. Najprawdopodobniej masz duży odbiór ciepła i kocioł "goni" do zadanej. Nic nie piszesz jaką powierzchnię ogrzewasz, jaką temp. utrzymujesz w domu. no raczej nie jest to działanie prawidłowe....zadana temperatura to 58 a koledze przy 57,7 pracuje jak na parametrach maksymalnej mocy ...chyba że kolega ma na dwustanie to zmienia postać rzeczy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rysioz 19.01.2013 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 ZZ obrotowąç retortą ECO GT9KWPD 16M wersja programu 1.2.21a galmet dmuchaw wap 07 podajnik ppsm 25 obrotowa retortąna stronie sterowników jest tak http://www.elster.w.com.pl/files/Expert ... alator.pdfEXPERT RZAŁĄCZNIK INSTALATORA[5] MAKSYMALNA MOC KOTŁA nastawy fabryczne odpowiednio: 7s i 30s [6] MINIMALNA MOC KOTŁA czas przerwy maksymalnej 70÷900 nastawa fabryczna: 225s A takie mam przy przywruceniu ustawień na sterowniku5 14s i 30s6 130sOBROTY MINIMALNE DMUCHAWY 1÷25 [%]nastawa fabryczna 18% a przy przywruceniu ustawień na sterowniku 28%jakie nastawienia są prawiłowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 19.01.2013 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 ZZ obrotowąç retortą ECO GT9KWPD 16M wersja programu 1.2.21a galmet dmuchaw wap 07 podajnik ppsm 25 obrotowa retortą na stronie sterowników jest tak http://www.elster.w.com.pl/files/Expert ... alator.pdf EXPERT R ZAŁĄCZNIK INSTALATORA [5] MAKSYMALNA MOC KOTŁA nastawy fabryczne odpowiednio: 7s i 30s [6] MINIMALNA MOC KOTŁA czas przerwy maksymalnej 70÷900 nastawa fabryczna: 225s A takie mam przy przywruceniu ustawień na sterowniku 5 14s i 30s 6 130s OBROTY MINIMALNE DMUCHAWY 1÷25 [%] nastawa fabryczna 18% a przy przywruceniu ustawień na sterowniku 28% jakie nastawienia są prawiłowe ??? a w czym problem nie grzeje....generalnie z nastaw fabrycznych to na 100% nikt nie korzysta...trzeba samemu dobrać parametry. Każda instalacja jest inna i inne zapotrzebowanie na ciepło....więc nie zawracaj sobie tym głowy...szkoda czasu na to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karboch 27.01.2013 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 (edytowane) Witam, piszę do Was z wielką prośbą o pomoc w ustawieniu pieca. Piec Galmet 28KW stała retora wiatrak 07, sterownik Expert Pid Dynamic Odpaliłem go 2 tyg temu i spalił mi juz 600kg ekogroszku(groszek suchy, Syberyjski 26 KJ), jeszcze nie mieszkam w domu, trwają prace wykończeniowe. Przeglądałem te forum i nie mogę dojść co jest nie tak z moim piecem. Spala dużo ekogroszku i spieka w popielniku, a działa tylko na 50% powierzchni domu, ponieważ piętra budynku narazie nie robię. Mam temperaturę 17C w budynku. Poniżej moje ustawienia: Użytkownik: Regulacja powietrza 5% Max kotła: 30%-100% kaloryczność:średnia Instalator: 1. 40C 2.automat 3.brak 4.par. podtrzymywania 15s, przerwa 15min 5. czas nadmuchu 0s, moc 1% 6. 90min 7.- 8.3C 9. nieaktywny 10. aktywny Serwisant 1. min podawania 1s, dł cyklu 50s 2. 30C 3.13,5kg/h 4. 55C 5.23% 6. 30%/24% Poniżej moje foty kotłowni i pieca Edytowane 27 Stycznia 2013 przez karboch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 27.01.2013 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Karboch...zacznę od tego że nie mam Experta PID tylko zwykły. Na wcześniejszych stronach tego wątku masz moje ustawienia ale to dla zwykłego Experta!!! bez PID. Mój piec pracuje w dwustanie...więc trochę inaczej niż w automacie. Z fotek mogę powiedzieć że masz za dużo powietrza dlatego eko masz spalone na spieki. Nie wiem jak z paleniskiem czy zapada się podczas pracy pieca....i czy długo piec dobija do zadanej temperatury. Widzę że masz też zawór 4D nie wiem jakie masz ustawienia ale powinieneś też wiedzieć jak on pracuje i po co on jest ...mam nadzieje że hydraulik zaznajomił Ciebie z cała aparaturą . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WICHROL 28.01.2013 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Ludzie ratunku dostaje furi z tym moim piecem rozmawiałem ostatnio z Panem Adamem który podał na forum telefon ustawilem piec według jego zaleceń Powietrze 26 %Całka 80 POdawanie 7 sekund zakres regulacji 1 stopieńmin przerwa 42max przerwa 225nadzór 15 minutprzesłona całkowicie zamknięta Piec tak jak powinien stoji w nadzorze około 8 minut po pracy ciągłej z podawaniem co 42 sekundy przez 18 minut W popielniku mam bardzo dużo spieków i czarnego węgla pale węglem katowickim ekoret co robić pomocy zużycie węgla na dobe około 40 kg. Chce też zaznaczyć że w domu pale też kominkiem w dużym pokoju który ma 45 metrów i tam kaloryfery mam zamknięte więc powieżchnia do ogrzania odpada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 28.01.2013 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Ludzie ratunku dostaje furi z tym moim piecem rozmawiałem ostatnio z Panem Adamem który podał na forum telefon ustawilem piec według jego zaleceń Powietrze 26 % Całka 80 POdawanie 7 sekund zakres regulacji 1 stopień min przerwa 42 max przerwa 225 nadzór 15 minut przesłona całkowicie zamknięta Piec tak jak powinien stoji w nadzorze około 8 minut po pracy ciągłej z podawaniem co 42 sekundy przez 18 minut W popielniku mam bardzo dużo spieków i czarnego węgla pale węglem katowickim ekoret co robić pomocy zużycie węgla na dobe około 40 kg. Chce też zaznaczyć że w domu pale też kominkiem w dużym pokoju który ma 45 metrów i tam kaloryfery mam zamknięte więc powieżchnia do ogrzania odpada. Przysłona zamknięta!!!! BRAWO....chyba Pan Adam ma eko z tlenem hehe....więc otwórz przysłonę na 3 cm i zmniejsz ilość powietrza do 20% i zobacz co będzie się działo...napisz jak wygląda palenisko czy zapada się czy nie....płomień ma być lekko kopiący....to są ważne info które pomagają....a póki co to całe ciepło idzie w komin i przy okazji masz spieki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OmarTheLittle 28.01.2013 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 A mógłby ktoś tu wrzucić zdjęcia z poprawnie działającego pieca? Chciałbym zobaczyć, jak powinien wyglądać popiół ze spalonego groszku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karboch 28.01.2013 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Wiem co jak działa ale nie mogę pieca ustawić. Zaworem 4d reguluje sobie temp na grzejniki(3 grzejniki + łazienkowy i mały kuchenny). Właśnie palenisko pali mi się bardzo nisko jakieś 1 cm nad talerzem, a gdy przechodzi w podtrzymywanie płomień jest malutki i zapada się. Przesłona jest otwarta na 2-3cm. Jak rozpalałem to piec startował od temp 10C do 60C jakas godzine. acha gdy dobije 57-58c potem spada do 47c i dlugo dochodzi znow do 57C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 28.01.2013 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Wiem co jak działa ale nie mogę pieca ustawić. Zaworem 4d reguluje sobie temp na grzejniki(3 grzejniki + łazienkowy i mały kuchenny). Właśnie palenisko pali mi się bardzo nisko jakieś 1 cm nad talerzem, a gdy przechodzi w podtrzymywanie płomień jest malutki i zapada się. Przesłona jest otwarta na 2-3cm. Jak rozpalałem to piec startował od temp 10C do 60C jakas godzine. acha gdy dobije 57-58c potem spada do 47c i dlugo dochodzi znow do 57C. zmniejsz przerwę pomiędzy podawaniem eko lub zwiększ ilość podawanego eko...nie ma czym ten piec się ogrzać...paliwa mało ....pamiętaj o kontrolowaniu płomienia...ma być lekko kopiący...za dużo powietrza to płomień będzie buchał i szalał i będą spieki. Temperaturę załączenia pomp ustaw na 45 stopni...pompki na pierwszy bieg...przesłony nie ruszaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 28.01.2013 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 karboch na fotkach widzę że masz za dużo powietrza jak na mój gust Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 28.01.2013 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 A mógłby ktoś tu wrzucić zdjęcia z poprawnie działającego pieca? Chciałbym zobaczyć, jak powinien wyglądać popiół ze spalonego groszku. fotek nie ma ...ale powinien być popiół i takie spieki które pod niewielkim ściskiem same się rozpadną...i trochę twardych też może być...bynajmniej u mnie tak jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WICHROL 30.01.2013 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Dzięki za pomoc przestawiłem piec na szczelina 3 cm powietrze 24 podawanie 7 sekund min przerwa 39 sek max 225 sek zakres regulacji 1 stopień temperatura zadana 58 Piec w czasie około 8 minut pracuje na pełnych parametrach podawanie co 43 sek potem wchodzi w nadzór na około 10 minut i tak pracuje po nocy zauważyłem że wypala prawie wszystko zero spieków i popiołu na dole rano był w nadzorze temperatura 60,9 stopnia zmieniłem ustawienie min podawania co 39 sekund po przyjeździe sprawdzę czy będzie kupka pale węglem katowickim wczoraj załadowałem o 19:00 50 kg ciekawe na ile starczy ostatnio przy tym samym węglu nie starczyło na dwa dni . ]Mam zapytanie czy ktoś testował jak działa piec po zmniejszeniu mocy na przykład na 90% chce to przetestować [ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephik 30.01.2013 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 ja tak palę u mnie w tej chwili chodzi na 50% mocy ustawień bazowych - po prostu nie bawię się w ręczne wydłużanie przerwy tylko obniżam/podnoszę moc ( a wentyl u mnie cały czas jednakowo dmucha) i nie narzekam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WICHROL 30.01.2013 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 (edytowane) Dzięki za informacje sory ale nie doczytałem ile metrów masz w domu czy jedna czy dwie kondygnacje ja ma dwie razem 170 metrów ale salon na górze który ma 45 metrów ogrzewam kominkiem więc kaloryfery zakręcone pompa obiegowa na 1 biegu. Ile węgla zużyłeś od początku zimy bo ja jade 4 tone. Jak długo jedziesz na takich nastawieniach z ograniczeniem mocy. Edytowane 30 Stycznia 2013 przez WICHROL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephik 30.01.2013 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 domek mam mały - 70m na dole + tyle samo na górze ale grzane na "pół gwizdka" bez podłogówki + 140l cwuna zmniejszonej mocy praktycznie cały czas palęile od początku zimy nie pamiętam ale 12.12.2012 kupiłem 670kg eko i powiedzmy 08.02.2012 powinno się skończyć czyli kolo 12-13kg na dobę wychodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts