Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOTŁY GALMET- watek zbiorczy: opinie, użytkowanie, montaż, regulacja

agnieszkakusi

Recommended Posts

• Odpowiedzi 774
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy możesz podać mi swoje ustawienia parametrów wiadomość dla użytkownika josephik

bo masz extra małe zużycie a piec połowa mocy co mój.

Przestawiłem swój piec na moc 80 % kompletna porażka przez noc zżarł 25 kg od 19 do 5 rano wracam do starych nastaw przestaje wierzyć że na tym piecu zejdzie się z zużyciem poniżej 1 tony na miesiąc. Czekam na wasze pomysły co jeszcze mogę zrobić żeby zaoszczędzić. Czy sterownik expert jest na tyle lepszy od perfekta że przy zakupie będę miał mniejsze zużycie.

Czy możesz podać mi swoje ustawienia parametrów wiadomość dla użytkownika josephik

bo masz extra małe zużycie a piec połowa mocy co mój.

Przestawiłem swój piec na moc 80 % kompletna porażka przez noc zżarł 25 kg od 19 do 5 rano wracam do starych nastaw przestaje wierzyć że na tym piecu zejdzie się z zużyciem poniżej 1 tony na miesiąc. Czekam na wasze pomysły co jeszcze mogę zrobić żeby zaoszczędzić. Czy sterownik expert jest na tyle lepszy od perfekta że przy zakupie będę miał mniejsze zużycie.

Wymiana sterownika nie zmieni nic, spalanie masz wewnątrz pieca a nie w sterowniku. Wymiana retorty na inny typ pewnie by pomogła ale czy to warto. Trzeba dobrać tak parametry żeby było oki, tego nie da się ot tak. Proces spalania w naszych piecach wymaga doboru i wyważeniu wszystkich parametrów: ilości eki, czasu przerwy i ilości powietrza. Dlatego najłatwiej ustawić piec na dwustanie a nie na automacie...sam się przekonałem i tak pracuje już drugi sezon. Mój piec przez 79 dni spalił

kg czyli w przybliżeniu 22 kg/dobę. Był to okres od 7.11.2012 do 26.01.2013. Dach i strop nie ocieplony, powierzchnia parteru 90m2( 35m3 podłogówki, 4 grzejniki duże i drabinka w łazience)

Wymiana sterownika nie zmieni nic, spalanie masz wewnątrz pieca a nie w sterowniku. Wymiana retorty na inny typ pewnie by pomogła ale czy to warto. Trzeba dobrać tak parametry żeby było oki, tego nie da się ot tak. Proces spalania w naszych piecach wymaga doboru i wyważeniu wszystkich parametrów: ilości eki, czasu przerwy i ilości powietrza. Dlatego najłatwiej ustawić piec na dwustanie a nie na automacie...sam się przekonałem i tak pracuje już drugi sezon. Mój piec przez 79 dni spalił

kg czyli w przybliżeniu 22 kg/dobę. Był to okres od 7.11.2012 do 26.01.2013. Dach i strop nie ocieplony, powierzchnia parteru 90m2( 35m3 podłogówki, 4 grzejniki duże i drabinka w łazience)

Dzięki za informacje Daniel czy możesz mi podać jak mam mieć ustawiony zawór trójdrożny może to mam skopane i nie jestem pewien czy jest on we właściwym miejscu po lewej stronie na rurze wychodzącej z pieca z góry dzięki pozdrawiam wszystkich z forum

wieczorem napisze jak mam u siebie poustawiane tylko nie wiem czy ci to coś da :wiggle:

ja zawór 3d mam w tej chwili na 4 gdy były mrozy na 6 - to mi wystarcza

piszesz ze ci zżarł ale czy to spalił czy przerzucił do popielnika? jeśli spalił to sporóbuj isc za radą DanielRomian i powalcz na dwustanie

poza tym jaki masz węgiel? bo nie wiem czy pisałeś

Dzięki za informacje Daniel czy możesz mi podać jak mam mieć ustawiony zawór trójdrożny może to mam skopane i nie jestem pewien czy jest on we właściwym miejscu po lewej stronie na rurze wychodzącej z pieca z góry dzięki pozdrawiam wszystkich z forum

Ja mam zawór 3d na powrocie i jest ustawiony że więcej wody z powrotu miesza się z mniejszą ilością wody wychodzącą z pieca, czyli jest otwarty na około 85% wody z powrotu z obiegu i generalnie nie zmieniam tego. A jak zrobi się zimniej to zwiększam temperaturę na piecu.

witam serdecznie Wszystkich..

jestem tu nowy i potrzebuje pomocy...

otóż chodzi o tryb podtrzymania..

mam kocioł galmet kwpd 22 z podajnikiem. użytkuje go od około 3 m-cy. obecnie ładuje ekogroszek, i jeden worek

25kg starcza mi na około 12 godz. pracy kotła. wszystko dlatego,że nie piec nie wchodzi w tryb podtrzymywania.

temperatura dochodzi do zadanej spada i tak w kółko- wszystko w trybie praca...

co robie żle prosze o pomoc...

witam serdecznie Wszystkich..

jestem tu nowy i potrzebuje pomocy...

otóż chodzi o tryb podtrzymania..

mam kocioł galmet kwpd 22 z podajnikiem. użytkuje go od około 3 m-cy. obecnie ładuje ekogroszek, i jeden worek

25kg starcza mi na około 12 godz. pracy kotła. wszystko dlatego,że nie piec nie wchodzi w tryb podtrzymywania.

temperatura dochodzi do zadanej spada i tak w kółko- wszystko w trybie praca...

co robie żle prosze o pomoc...

złe ustawienie parametrów pieca...piec pracuje na minimalnych parametrach i ledwo co dochodzi do zadanej temperatury....i dlatego tyle eko pożera...

podaje ustawienia pieca..

zadana temp. min 47C - max 60 C

moc kotła min. 60% - max 80%

temp. zadana cwu 50 C

podawanie podajnika 8sek, przerwa 42 sek

dmuchawa moc min. 27% max 60%, korekcja powietrza 0%

wydajność podajnika 13,5kg/h - kaloryczność ustawiona na max

parametry podtrzymania -podawanie 8sek, przerwa 15 min

nadmuch podtrzymywania - czas 10 sek , moc 40 %...

i właśnie z takimi parametrami kocioł nie wchodzi w stan podtrzymywania..pracuje nonstop..

prosze o pomoc

jeżeli są złe ustawienia , to prosze podać jakie powinny być właściwe ..

podaje ustawienia pieca..

zadana temp. min 47C - max 60 C

moc kotła min. 60% - max 80%

temp. zadana cwu 50 C

podawanie podajnika 8sek, przerwa 42 sek

dmuchawa moc min. 27% max 60%, korekcja powietrza 0%

wydajność podajnika 13,5kg/h - kaloryczność ustawiona na max

parametry podtrzymania -podawanie 8sek, przerwa 15 min

nadmuch podtrzymywania - czas 10 sek , moc 40 %...

i właśnie z takimi parametrami kocioł nie wchodzi w stan podtrzymywania..pracuje nonstop..

prosze o pomoc

jeżeli są złe ustawienia , to prosze podać jakie powinny być właściwe ..

widzę, że kolejny Expert PID...czyż nie???

nie wiem jak wygląda palenisko ale chyba masz zapadnięte i robią się spieki...na mój gust zbyt dużo powietrza. Nie wiem jak klapka od wentylatora...powinna być otwarta na około 3 cm....Na początek możesz ustawić przysłonę wentylatora na 3 cm. otwarta i zmniejsz ilość powietrza.

Generalnie nie znalazłem jeszcze instrukcji do tego sterownika. Bazuje ona na zwykłym Expercie, ale widzę że ma inne funkcje...ale podobne.

Witam

Jestem nowym użytkownikiem na forum ale czytam od grudnia :D, użytkuję Galmeta 22WKPD , dom nowy jeszcze nie zamieszkany 154m do ogrzania 2 kondygnacje (wykańczam), początki fatalne około 50kg na dobę CO uruchomione w drugiej połowie grudnia 2012r. obecnie już jest dobrze, znaczy myślę, że dobrze około 23kg na dobę.

ustawienia jak dobrze pamiętam:

- praca w dwustawie (dzięki za poradę we wcześniejszych postach dla DanielRomian )

- 14s podawanie przerwa 38s

- 30% dmuchawa,

- korekcja powietrza obecnie na 0

- moc kotła ustawiona na 100 %

-popiół ładny :) jak można mówić że popiół jest ładny :) znaczy ładnie się wypala troszkę spieków ale to norma słyszałem, czyszczę piec z sadzy i wyrzucam popiół raz na tydzień.

palę eko-groszkiem EKORET, czopuch mam ustawiony na 3 ząbku patrząc od strony komina, pojawia mi się coraz więcej sadzy w piecu :( wcześniej nie miałem tego problemu może macie jakąś radę?? może jakieś nastawy na piecu trzeba zmienić??

Witam

Mam pytanie do użytkowników Pefekta.

Po ilu stopniach u Was kocioł przechodzi w nadzór po osiągnięciu temp. zadanej? np. temp. zadana to 60'C i po uzyskaniu jakiej wejdzie w nadzór ?

u mojego sąsiada perfekt wchodzi w nadzór jak mu się podoba, raz po 62,5 innym razem po 64 i jestem ciekaw czy to czasem nie jakaś awaria sterownika