DanielRomian 10.02.2013 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Witam Mam pytanie do użytkowników Pefekta. Po ilu stopniach u Was kocioł przechodzi w nadzór po osiągnięciu temp. zadanej? np. temp. zadana to 60'C i po uzyskaniu jakiej wejdzie w nadzór ? u mojego sąsiada perfekt wchodzi w nadzór jak mu się podoba, raz po 62,5 innym razem po 64 i jestem ciekaw czy to czasem nie jakaś awaria sterownika nie miałem Perfekta ale nie wiem czy tam jest funkcja histerezy...być może ma taką opcję. W Expercie przechodzi w nadzór po przekroczeniu zadanej temperatury o 1.2 stopnia...czyli zadana 60, a nadzór 61.2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephik 11.02.2013 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 no właśnie w opcjach nie ma tegou mnie tez po 1"C nadzoruje a tu się coś pier..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 16.02.2013 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 no właśnie w opcjach nie ma tego u mnie tez po 1"C nadzoruje a tu się coś pier..... w zwykłym Expercie nie ma możliwości ustawienia histerezy dla pracy pieca, po przekroczeniu o 1.2 stopnia od wartości zadanej piec automatycznie przechodzi w nadzór, jedyna histereza to dla CWU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karboch 17.02.2013 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Witam Jestem nowym użytkownikiem na forum ale czytam od grudnia , użytkuję Galmeta 22WKPD , dom nowy jeszcze nie zamieszkany 154m do ogrzania 2 kondygnacje (wykańczam), początki fatalne około 50kg na dobę CO uruchomione w drugiej połowie grudnia 2012r. obecnie już jest dobrze, znaczy myślę, że dobrze około 23kg na dobę. ustawienia jak dobrze pamiętam: - praca w dwustawie (dzięki za poradę we wcześniejszych postach dla DanielRomian ) - 14s podawanie przerwa 38s - 30% dmuchawa, - korekcja powietrza obecnie na 0 - moc kotła ustawiona na 100 % -popiół ładny jak można mówić że popiół jest ładny znaczy ładnie się wypala troszkę spieków ale to norma słyszałem, czyszczę piec z sadzy i wyrzucam popiół raz na tydzień. palę eko-groszkiem EKORET, czopuch mam ustawiony na 3 ząbku patrząc od strony komina, pojawia mi się coraz więcej sadzy w piecu wcześniej nie miałem tego problemu może macie jakąś radę?? może jakieś nastawy na piecu trzeba zmienić?? Kolego Banas25 jakbyś mógł napisać po kolei co masz w opcjach ustawione, użytkownik, instalator, serwisant, bo mam ten sam piec i sterownik co TY. Mam problem piecem i nie mogę go dobrze ustawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hypcio 20.02.2013 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 witam,proszę o informację dotyczącą menu serwisowego w sterowniku ST-32 zPID, piec Galmet 22kW . Jak ustawić przedmuchy po wyłączeniu sterownika? Czytałem gdzieś, że trzeba ustawić parametry takie jak temperatura (u mnie 50 stopni) praca przedmuchu, przerwa przedmuchu i moc. Czy ktoś może udzielić mi jakiejś rady? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 20.02.2013 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 witam, proszę o informację dotyczącą menu serwisowego w sterowniku ST-32 zPID, piec Galmet 22kW . Jak ustawić przedmuchy po wyłączeniu sterownika? Czytałem gdzieś, że trzeba ustawić parametry takie jak temperatura (u mnie 50 stopni) praca przedmuchu, przerwa przedmuchu i moc. Czy ktoś może udzielić mi jakiejś rady? Generalnie tu przeważnie mamy sterowniki Experta w Galmeciakach...może uderz do Timona...Jareckiego...Poszukaj wątki ranking sterowników wg. Jareckiego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek_janisz 22.02.2013 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 Tylko po co właściwie wyłączać PID'a? Przecież, o ile wiem, pomaga sterować pracą kotła znaczenie ma również jakość opału - im gorszy, tym dłuższy czas przedmuchu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Lesiński 23.02.2013 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 (edytowane) Witam wszystkich jestem nowym użytkownikiem pieca Galmedu typu EKO-GT KWPD 22M szukam nastaw prawidłowych na sterownik Expert PID bo w ustawieniu automatycznym mam dużo szlaki pale ekogroszek z miałem w proporcji 2:1 i bardzo dużo mi wychodzi opału . Proszę o pomoc w ustawieniu na opcje dwustawną . Edytowane 24 Lutego 2013 przez Piotr Lesiński Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek_janisz 26.02.2013 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Witam wszystkich jestem nowym użytkownikiem pieca Galmedu typu EKO-GT KWPD 22M szukam nastaw prawidłowych na sterownik Expert PID bo w ustawieniu automatycznym mam dużo szlaki pale ekogroszek z miałem w proporcji 2:1 i bardzo dużo mi wychodzi opału . Proszę o pomoc w ustawieniu na opcje dwustawną . "Dużo szlaki", czyli paliwo się nie spala? Proponuję zwiększyć ilość powietrza, tak by płomień był koloru żółtego. Niedopałki biorą się z jego małej ilości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 26.02.2013 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 tak tak....raczej polecam poczytać wątek niż później źle doradza, google nie boli ...szlaka w piecach na eko groszek powstaje jak będzie za dużo powietrza, jak będzie za mało powietrza to piec będzie szybko "obrastał" sadza.Prawidłowych ustawień nikt nie poda ponieważ każda instalacja jest inna i inne zapotrzebowanie na ciepło. Ilość eko, czas przerwy, ilość powietrza dobiera się metodą "macajewa" trzeba kombinować z parametrami ale w małym stopniu.Po drugie wysilcie się Panowie i napiszcie jakie macie ustawienia na sterowniku, jak się spala eko, czy piec długo osiąga temperaturę zadaną czy szybko...czy długo jest w potrzymaniu, jak wygląda palenisko ..zapadnięte czy wysoki ...jak wygląda spalone eko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Johna 26.02.2013 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Pytanie z innej beczki: mam galmeta 22 KW z obrotową retortą sterownik ekspert pid . Pierwszy rozruch pieca nastąpił 13 lutego: dom nieocieplony, dopiero co postawiony, sporo miejsc przez które ciepło ucieka. Rozpoczęliśmy palenie aby można było prowadzić dalej prace i aby osuszać budynek. Całość podłogówka. I tu pojawia się problem - piec chodzi jak złoto ale temperatura na wyjściu nie chce wyjść powyżej 40 stopni. Podłogówka nie grzeje. W środku temperatura zaledwie 10 stopni ale to rozumiem bo warunki nie pozwalają na wyższą temperaturę (bo dodatkowo wietrzymy) ale niepokoi mnie zimna posadzka!!! Są nieliczne miejsca gdzie można poczuć lekkie ciepło ale większość jest zimna!! Odpowietrzana była już dwa razy, instalator zwiększył najpierw temperaturę załączania się pomp, ale jak na razie brak efektu. Czy podłogówka tak długo się nagrzewa (prawie dwa tygodnie)??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 28.02.2013 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Pytanie z innej beczki: mam galmeta 22 KW z obrotową retortą sterownik ekspert pid . Pierwszy rozruch pieca nastąpił 13 lutego: dom nieocieplony, dopiero co postawiony, sporo miejsc przez które ciepło ucieka. Rozpoczęliśmy palenie aby można było prowadzić dalej prace i aby osuszać budynek. Całość podłogówka. I tu pojawia się problem - piec chodzi jak złoto ale temperatura na wyjściu nie chce wyjść powyżej 40 stopni. Podłogówka nie grzeje. W środku temperatura zaledwie 10 stopni ale to rozumiem bo warunki nie pozwalają na wyższą temperaturę (bo dodatkowo wietrzymy) ale niepokoi mnie zimna posadzka!!! Są nieliczne miejsca gdzie można poczuć lekkie ciepło ale większość jest zimna!! Odpowietrzana była już dwa razy, instalator zwiększył najpierw temperaturę załączania się pomp, ale jak na razie brak efektu. Czy podłogówka tak długo się nagrzewa (prawie dwa tygodnie)??? Nic nie piszesz jak się spala eko, ile na dobę, jaki kopczyk duży czy mały, czy piec pracuje non-stop, czy wchodzi w nadzór,...najprawdopodobniej masz za niską temperaturę ustaw na 50, na podłogę ustaw ok.35...pewnie jeszcze tan co uruchamiał piec zostawił na ustawieniach fabrycznych. W dodatku jak piec nie może osiągnąć temperatury zadanej znaczy, że jest za mała ilość podawanego eko....no i zależy gdzie masz zawór 3D..jeśli taki posiadasz. Przyczyn może być wiele ale na pewno masz złe ustawienia sterownika... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Lesiński 28.02.2013 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 dzięki sprawdzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Lesiński 28.02.2013 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Witam wszystkich jestem nowym użytkownikiem pieca Galmedu typu EKO-GT KWPD 22M szukam nastaw prawidłowych na sterownik Expert PID bo w ustawieniu automatycznym mam dużo szlaki pale ekogroszek z miałem w proporcji 2:1 i bardzo dużo mi wychodzi opału . Proszę o pomoc w ustawieniu na opcje dwustawną . Dobrze sprawdzę ale pracuje w automacie kopczyk jest niski. ale czytałem rożne informacje o spalaniu w galmeciakach że lepiej w opcji dustawnej ale nie mogę dać sobie rady z parametrami przy tym sterowniku Expert PID Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Johna 28.02.2013 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Nic nie piszesz jak się spala eko, ile na dobę, jaki kopczyk duży czy mały, czy piec pracuje non-stop, czy wchodzi w nadzór,...najprawdopodobniej masz za niską temperaturę ustaw na 50, na podłogę ustaw ok.35...pewnie jeszcze tan co uruchamiał piec zostawił na ustawieniach fabrycznych. W dodatku jak piec nie może osiągnąć temperatury zadanej znaczy, że jest za mała ilość podawanego eko....no i zależy gdzie masz zawór 3D..jeśli taki posiadasz. Przyczyn może być wiele ale na pewno masz złe ustawienia sterownika... spala 50 kg na dobę, kopczyk mały, płomień ładny, mocny, temp na kotle 55 C na podłodze (termometr na wyjściu podłogówki wskazuje 35C). Temperaturę zadaną osiąga ale nie przekłada się to na temp. podłogówki (najwyżej 40C. ) Ustawienia już były zmieniane i na sobotę szykuje się hydraulik na kolejne próby. Ustawienia następujące: Serwisu: parametry czasu - 1s długość cyklu 50s moc kotła 18% wydajność podajnika 7,5 kg min temp zadana 55C moc dmuchawy min 23% max 60% Instalatora: temp załaczania pompy 45C (ostatnio zmieniana bo była mniejsza i podejrzewaliśmy że to jest przyczyną) tryb automat czujnik wyłączony parametry podtrzymywania 27s przerwa 15 min czas wygaszania 90 min Użytkownika: moc kotła 100% kaloryczność średnia korekcja powietrza 0% podawanie 10 s przerwa 40 s Owszem mam zawór 3d - zaraz za piecem a przed pompą na podłogówką a potem jest wymiennik płytowy a potem zegar. Zawór ustawiony był do tej pory na poz. 5. Dziś przestawiłam na 3 aby zobaczyć czy coś to zmieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 28.02.2013 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Zawór 3d na wyjściu z pieca czy na powrocie bo to jest różnica. Jeśli masz na wyjściu to regulujesz temperaturę wody która idzie do układu, jeśli na powrocie to reguljesz ilość wody która idzie w obieg. Moja podłogówka na temp. nastawioną na 40 stopni (gruba wylewka). Zdecydowanie dużo za dużo spala eko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Johna 01.03.2013 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 Zawór 3d na wyjściu z pieca czy na powrocie bo to jest różnica. Jeśli masz na wyjściu to regulujesz temperaturę wody która idzie do układu, jeśli na powrocie to reguljesz ilość wody która idzie w obieg. Moja podłogówka na temp. nastawioną na 40 stopni (gruba wylewka). Zdecydowanie dużo za dużo spala eko. zawór na wyjściu z pieca - spalanie jak na razie zrozumiałe skoro budynek jeszcze nie ocieplony i nie wygrzany. Czyli jeśli chcę większą temperaturę to go otworzyć czy przymknąć ? skala jest od 1 do 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 01.03.2013 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 Nie wiem po co montować zawór na wyjściu z pieca....ale to jest indywidualna sprawa pewnie instalator poradził...Jak pisałem wcześniej ....w zależności jak teraz ustawisz zawór 3D to taką temperaturę będziesz miał na grzanie układu...jak ustawisz na maksa otwarty to będzie szło na grzejniki ile nasz na piecu...jak go zaczniesz przymykać to jednocześnie będziesz zmniejszał temperaturę na grzejniki i resztę układu... Gdybyś miał na powrocie to prosta sprawa...ile na piecu tyle na ogrzewanie...a zaworem 3d regulujesz ile tej wody pójdzie. Dla mądrego instalatora oba przypadki powinny być znane. Przewertuj ten temat..na wcześniejszych stronach jest rysunek przedstawiający oba układy...trochę się rozjaśni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chmielpio 22.03.2013 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 Witam. Napiszcie jakiem macie spalanie tej zimy w swoich galmeciakach? Dom około 190m2 po podłogach. Na dole podłogowe do góry grzejniki plus 2 x łazienka podłogowe. Sciany porotherm+ 15 cm styropianu. Dach czterospadowy. Podłoga 30 cm styropianu, 40 cm wełny w krokwiach. Okna zwykłe 1,1 Zasobnik 120litrów grzeje wodę na 3 osoby. Temperatura w domu 21-22stopnie. Kocioł 17KW. Od września poszły 4 tony groszku z marketu po 680zł/t ( groszek o kaloryczności 22MJ). Teraz jadę piątą tonę, którą spale do końca kwietnia bo zima trzyma a zapowiadają znowu mrozy poniżej 10 stopni w nocy. Palę 3 sezon i myślę, że cały sezon z grzaniem wody w lecie będzie kosztował 4k. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 22.03.2013 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 od września do dziś poszło 3200 kg, stary domek z dwuspadowym dachem, pustak żużlowy z lat 70, ocieplony 12 cm styropianem, podpiwniczony bez specjalnych izolacji (wiadomo jak kiedys budowano). Strop i dach nie ocieplony, cachówka stara cementowa, Powierzchnia parteru prawie 100m, podłogówka ok 35m, 4 grzejniki, zasobnik 120 litrów, w domu 23 stopnie. na eko wydałem 2500pln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts