Rybak28 28.03.2013 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 Witam, czy ma ktos kociol galmet eko-gt kwp 12kw i moze podac jakie ma ustawienia i opinie na temat pieca i spalania? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chmielpio 29.03.2013 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Dom około 190m2 po podłogach. Na dole podłogowe do góry grzejniki plus 2 x łazienka podłogowe. Sciany porotherm+ 15 cm styropianu. Dach czterospadowy. Podłoga 30 cm styropianu, 40 cm wełny w krokwiach. Okna zwykłe 1,1 Zasobnik 120litrów grzeje wodę na 3 osoby. Temperatura w domu 21-22stopnie. Kocioł 17KW. Od września poszły 4 tony groszku z marketu po 680zł/t ( groszek o kaloryczności 22MJ). Teraz jadę piątą tonę, którą spale do końca kwietnia bo zima trzyma a zapowiadają znowu mrozy poniżej 10 stopni w nocy. Palę 3 sezon i myślę, że cały sezon z grzaniem wody w lecie będzie kosztował 4k. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 29.03.2013 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Witam, czy ma ktos kociol galmet eko-gt kwp 12kw i moze podac jakie ma ustawienia i opinie na temat pieca i spalania? pozdrawiam tu poruszamy sprawy z nastawami i problemami z ustawieniem sterowników w Galmeciakach....zazwyczaj Experta. Polecam poczytać http://forum.muratordom.pl/showthread.php?191362-Bie%C5%BC%C4%85ce-zu%C5%BCycie-ekogroszku tu więcej znajdziesz o spalaniu eko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hayabusa 30.03.2013 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 Witam użytkowników Galmeciaków ogólnie zaczynam dawac sobie z nim rade a cha mam 22kw sterownik expert pid Jedyne co mnie nurtuje a nie mam u kogo zobaczy jak wygląda płomien w czasie pracy pieca. Na yutuube szukałem ale tam ogeń jest taki jak z silników rakietowych.A moje pytanie czy ma byc taki ogien czy nie jeżeli ktoś by mógł wstawic filmik to byłbym wdzięczny a pewnie nie tylko ja bym skorzystał.przykładowy film Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 30.03.2013 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 Witam użytkowników Galmeciaków ogólnie zaczynam dawac sobie z nim rade a cha mam 22kw sterownik expert pid Jedyne co mnie nurtuje a nie mam u kogo zobaczy jak wygląda płomien w czasie pracy pieca. Na yutuube szukałem ale tam ogeń jest taki jak z silników rakietowych.A moje pytanie czy ma byc taki ogien czy nie jeżeli ktoś by mógł wstawic filmik to byłbym wdzięczny a pewnie nie tylko ja bym skorzystał.przykładowy film u mnie podobnie ale nie aż tak mocno dmucha, bardziej spokojny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adzik438 01.04.2013 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 Witam wszystkich forumowiczów. Chciałbym podzielić się z wami moimi nastawami pieca Galmet 14kw ze stałą retortą i wysłuchać ewentualnych uwag. A więc posiadam owy piec, który ogrzewa 75 m2 ocieplonego domku bez żadnych podłogówek. Posiadam 7 grzejników + drabinka łazienkowa. Na grzejnikach są też głowice termostatyczne firmy Goshe. W domu w najcieplejszych pomieszczeniach jest 22-23 stopnie a w najzimniejszych 20-21 przy regulacji 3.5-4 na głowicach. Przejdźmy do pieca. Nie posiadam żadnych czujników zewnętrznych i pokojowych. Piec ogrzewa również bojler 100 litrowy dla 3 osób. Czopuch otwarty na ostatnim ząbku. Osłona wentylatora odsłoniona na 2-3 cm. Teraz podam wszystkie ustawienia. Użytkownika: max moc kotła - 100 % kaloryczność opału - wysoka Instalator: temp. załączania pompy - 47 stopni tryp pracy - automat czujników - brak parametry podtrymania - 7s podaje / 10 min przerwa nadmuch podtrzymania - 0% czas wygaszania - 90s histereza CWU - 3 stopnie Serwisant: parametry pracy - min. podawanie 1s ; dł. cyklu 50 s. moc min. kotła - 28 % wyd, podajnika - 10kg min temp. zadana - 55 stopni moc dmuchawy: min - 23% , max - 60 % temperatura docelowa wody - 50 stopni , temp. docelowa na kotle 55 stopni. I teraz zjawiska: Opału na palenisku sporo(wydaje mi się że za dużo), sadz na ściankach również..W popielniku jakby to powiedzieć połowa popielnika samego czystego popiołu a połowa niedopalonego do końca groszku( tak jakby za często podawał). W domu nie wydaje się być jakoś gorąco mimo że głowice odkręcone na 4 a jest średnio 21 st. ( nawet pare dni temu odkręciłem na 5 i temp. max dobija teraz do 23;5 stopnia mimo że do tej regulacji na głowicy jest przypisana wiele większa.) Okna nowe szczelne. A i dodam że na noc przed samym snem zakręcam wszystkie grzejniki na 2 . Od razu po nocy odkręcając grzejniki temperatura na piecu gwałtownie spada ale to normalne. Potem po ustabilizowaniu w ciągu dnia na piecu jest 52-62 st. W podtrzymanie przechodzi dosyć częśto przy temp. gdzieś 58 st(głównie w drugiej połowie dnia). Czasami dobija do 63-64 max. Z obserwacji spalania przy temperaturach -10 w nocy i okolo 0 w dzień 3 worki ekogroszku czyli 90 kg starczają maksymalnie na 5 dni. Dodam też żę to pierwszy sezon grzewczy i zaczęte palenie było dosyć poźno bo dopiero pod koniec listopada, więc mury były ( i są do tej pory) niedogrzane. Podłogi również zimne mimo dużej ilości styropianu ( chociaż powolutku robią się cieplejsze ). Nie wiem, ale facet który zajmował się moim centralnym zarzekał się, że spalimy 2 tony przez cały sezon maksymalnie,a paląc nieco ponad 4 miesiące poszło już niecałe 2.5 tony. Czy według was można coś zmienić w nastawach aby coś tu zaoszczędzić czy cieżko będzie cos wyciagnąć? ;] Wiem, że ciężko nie widząc czegoś na własne oczy cokolwiek doradzać ale proszę o jakieś odpowiedzi. Z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adzik438 03.04.2013 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Odświeżam. Wypowie się ktoś? ;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OmarTheLittle 08.04.2013 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 A z innej beczki: macie jakieś gotowe patenty na rozpalanie swoich pieców? Mnie czasem udaje się rozbujać ogień w minutę, czasem męczę się z 15 minut i zdrowo sobie poklnę zanim ogień zacznie trawić groszek. Do rozpałki używam kawałków drewna i zwykłej rozpałki do kominków, przysypuję to delikatnie groszkiem i po rozpaleniu stopniowo zwiększam moc dmuchawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 08.04.2013 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 A z innej beczki: macie jakieś gotowe patenty na rozpalanie swoich pieców? Mnie czasem udaje się rozbujać ogień w minutę, czasem męczę się z 15 minut i zdrowo sobie poklnę zanim ogień zacznie trawić groszek. Do rozpałki używam kawałków drewna i zwykłej rozpałki do kominków, przysypuję to delikatnie groszkiem i po rozpaleniu stopniowo zwiększam moc dmuchawy. Ja też podobnie...drewienko i polewam to naftą do lamp ogrodowych czekam aż wsiąknie i podpalam. Jak się drewienka rozpalą to dopiero wrzucam po trochu eko. Dmuchawa na zero dopóki drewienka się nie rozpalą...później stopniowo zwiększam ale nie za dużo. Jak się całość rozpali i zacznie się palenisko zapadać wtedy przełączam na sterowniku na pracę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 24.06.2013 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 WItam - ma ktos moze model 12 kw ..?? zamierzam taki kupic do domku 120m2 (w trakcie budowy) - mysle ze taki model wystarczy ..?? no chyba ze sie myle ... - ma ktos moze ten kociol i podzieli sie wrazeniami ..??? czy godny polecenia ??Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 25.06.2013 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 WItam - ma ktos moze model 12 kw ..?? zamierzam taki kupic do domku 120m2 (w trakcie budowy) - mysle ze taki model wystarczy ..?? no chyba ze sie myle ... - ma ktos moze ten kociol i podzieli sie wrazeniami ..??? czy godny polecenia ? ? Pozdrawiam Witam, polecam wątek http://forum.muratordom.pl/showthread.php?65781-RANKING-KOT%C5%81%C3%93W-NA-EKO-GROSZEK możesz popytać na prv Jareckiego i Timona, mają większe doświadczenie. Na tym wątku bardziej skupiamy się na problemach ze spalaniem. Jeśli miałbym teraz kupować to rozejrzałbym się za piecem ze sterownikiem Ecoal lub Bruli..patrz też na retortę jaka jest ale myślę że Jarecki i Timon bardziej pomogą. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 25.06.2013 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 WItam - ma ktos moze model 12 kw ..?? zamierzam taki kupic do domku 120m2 (w trakcie budowy) - mysle ze taki model wystarczy ..?? no chyba ze sie myle ... - ma ktos moze ten kociol i podzieli sie wrazeniami ..??? czy godny polecenia ? ? Pozdrawiam Do domu 120m2 potrzebujesz jakieś 6-7KW a więc kazdy kocioł będzie zbyt duzy jesli juz ma być kocioł na eko to masz 1 model 7KW 1 model 10KW i 1 model 11KW warte uwagi ale ja bym się zastanowił nad innym rodzajem ogrzewania- zbyt duże straty sprawności przy pracy kotła węglowego na malych mocach. przy nowym domu powinieneś mieć zapotrzebowanie na ciepło policzone. zmieniają się przepisy dodatkowo i od 2014 jest obniżony współczynnik dla ścian - nie wiem jak się to ma do rozpoczętych budów ale i tak dom spełaniający minimalne wymagania normy ma zapotrzebowanie nie większe niż 60W/m2 Policz OZC potem zdecyduj o wyborze sposobu ogrzewania domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matias78 25.07.2013 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Witam. Mam problem z kotłem tj. ze spalaniem. Kocioł Galmet 16 kwdp skośny podajnik, został zamontowany w dniu 20.07.2013r. rozpalono ustawiono na grzanie wody użytkowej. Ustawiłem korekcje powietrza na 8% przesłonę wentylatora na około 3 cm. moc 60% pracuje automatycznie. podaje za dużo groszku po dobie sprawdziłem opadał cały groszek nasypało go górkę normalnie. Proszę o podpowiedz co mam regulować czy tylko powietrze czy coś jeszcze. Nie wiem jak jest z tymi opcjami instalatora zmieniać to czy w ogóle się da. Kolega ma ustawiony jak u mnie i nie ma żadnego problemu z tą różnicą że ogrzewa 200 l a ja 100l. Nie wiem czy ma to znaczenie ale instalator nie uszczelniał paleniska. Prosze o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin00 04.08.2013 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 @matias78 W takiej sytuacji należy zmniejszyć moc kotła do poziomu 20%. Kocioł będzie wtedy wytwarzać moc wystarczającą do nagrzana zasobnika 100l i będzie pracował „łagodniej”. Ważna jest też ilość zużywanej CWU: gdy jest mała, to kocioł po zagrzaniu zasobnika praktycznie całą dobę pracuje w podtrzymaniu. Jeśli wtedy następuję „przesypywanie” węgla to należy zmniejszyć częstotliwość podawania opału (parametry podtrzymania ustawiane są przez użytkownika i sterownik ich nie koryguje). Co do paleniska: w przypadku kiedy nie zostało ono uszczelnione, może dochodzić do sytuacji niedopalania się opału (część powietrza zamiast dochodzić do paleniska ucieka bokiem i w tym miejscu węgiel się nie dopala). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Johna 01.10.2013 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 rozpoczęliśmy sezon grzewczy (bo jesteśmy ciepłolubni no i ciekawi jak się będzie sprawowało ogrzewanie) i mam zagwozdkę. Mam galmeta 22Kw z podajnikiem. Dom ok. 170mkw podłogówki. Ocieplony. Zbiornik wody 300l. I mimo że ustawiłam że nie ma priorytetu CWU to woda jest bardzo gorąca (ok.80 st). Nie wiem czy to prawidłowo i czy bezpiecznie że sama się nagrzewa? Do tej pory grzały solary ale teraz słońca nie ma więc na pewno to nie ich sprawka. I jak najbardziej ekonomicznie spalać w tym kotle ekogroszek? Przy wygrzewaniu wczesną wiosną poszło nam bardzo dużo ekogroszku ale czeskiego (niskokalorycznego). Teraz mam wysoskokaloryczny, spala się dobrze, temperaturę daje szaloną, bardzo szybko dochodzi do zadanej temperatury, długo jest na podtrzymaniu. Czy zasadą jest dążenie do dłuższego czasu podtrzymania?Teraz mam tak: kaloryczność opału - wysoka Instalator:temp. załączania pompy - 45 stopnitryp pracy - automatczujników - brakparametry podtrymania - 10s podaje / 14 min przerwanadmuch podtrzymania - 15%Serwisant:parametry pracy - min. podawanie 5s ; dł. cyklu 50 s.moc min. kotła - 28 %wyd, podajnika - 5 kgmin temp. zadana - 65 stopnimoc dmuchawy: min - 23% , max - 60 % Moc nadmuchu 0%czopuch otwarty na drugim ząbkudmuchawa otwarta na dwa palce. Ok. 7 min dochodzi do temp zadanej, ok. 40 min jest na podtrzymaniu Mało popiołu, trochę spieków. na podłogę puszczone 30 st góra, 35 st dół (i jest bardzo ciepło więc będę to zmniejszać ale już rotametrami na poszczególne pomieszczenia) W którym kierunku iść? Co zmieniać? Zależy mi na ekonomicznym spalaniu tego ekogroszku (tani nie był). I może ktoś zna ten sterownik dynamic pid - zwłaszcza tą część z programami. Interesuje mnie w jaki sposób mogę za pomocą tych programów zmniejszyć zużycie eko? Czy ktoś to stosuje? Czy przynosi to efekt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephik 01.10.2013 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 nie znam tego sterownika ale chyba tu jest problem min temp. zadana - 65 stopni po co tak wysoko, i jeszcze pewnie przebija ją o ok. 10 stopni55 powinno wystarczyć i nie napisałeś jaka ustawiłeś temp. wody użytkowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Johna 01.10.2013 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 nie znam tego sterownika ale chyba tu jest problem min temp. zadana - 65 stopni po co tak wysoko, i jeszcze pewnie przebija ją o ok. 10 stopni 55 powinno wystarczyć i nie napisałeś jaka ustawiłeś temp. wody użytkowej Woda użytkowa jest ustawiona na 55 st ale priorytet cwu jest wyłączony. Tzn pompka cwu nie chodzi i nie powinno grzać wody. A czy dla kotła jest dobre tak niska temperatura minimalna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephik 01.10.2013 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 pompka chodzi na pewno jak temp cwu spadnie poniżej 55priorytet wyłącza po prostu pompkę od CO w czasie grzania wody użytk.zmniejsz może bieg na pompce cwua jednorazowo miales to przegrzanie CWU? czy nonstop tak jest ? - może masz włączony program legionella (w moim sterowniku tak to się nazywa) i wtedy raz na tydzień sterownik przegrzewa wodę w celu zabicia bakteriinie wiem, niech się jakąś mądra głowa wypowiea 55 na kotle to wcale nie tak mało, w sam raz wg mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Johna 01.10.2013 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 u mnie to do wybijania bakterii inaczej się nazywa i włącza się raz w tygodniu ( w piątki). temp wody jest ciągle tak wysoka a pompka według sterownika w ogóle nie chodzi tzn ciągle jest temperatura wody jest ponad 55 st więc nie ma jak się włączyć. Chodzi mi raczej skąd się bierze ta temperatura skoro my używamy wody non stop a ona non stop gorąca?Zmieniała temp minimalną na 55 st i zacznę go obserwować. I musiałam zmienić parametry podtrzymywania: w instrukcji jest 1 do 1,5 więc zmieniłam 5 sekund do 15 min. Pożyjemy zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adzik438 03.10.2013 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 (edytowane) Witam.Posiadam kocioł galmet 14 kw i moje pytanie jest następujące, czy bardziej opłaca się codziennie rano od nowa rozpalać piec czy zostawiać go aby chodził całą noc ? będe to właśnie sprawdzał paląc tydzień tak i tydzień tak ale chciałbym usłyszeć wasze sugestie i właśnie czy dążenie do tego aby szybko przechodził w podtrzymanie jest opłacalne ? jeśli tak to jak ustawić nastawy aby tak się działo ? z góry dzięki za odp. Ps. Widzę że josephik ma w podpisie ten sam kocioł, więc jeśli mógłbyś udzielić jakieś porady co do nastaw byłbym wdzięczny ;] powierzchnia mojego domku to 75 m2. Edytowane 3 Października 2013 przez adzik438 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts