Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOTŁY GALMET- watek zbiorczy: opinie, użytkowanie, montaż, regulacja

agnieszkakusi

Recommended Posts

chodzi o to że kocioł zaczynając prace po długim podtrzymaniu zużyje więcej opału aby dojść do temp zadanej niż przy pracy ciągłej

powodem zazwyczaj jest znaczne obniżenie żaru i częściowe jego wygaszenie - wtedy właśnie temp spada nawet o ok. 10 st i trochę czasu musi minąć zanim znowu się zagrzeje, pomijając już to że zanim się pojawi płomień to wdmuchiwane powietrze może jeszcze bardziej ochładzać (obniżać temp ) kotła

ale ustawienie pracy ciągłej nie jest takie proste :)

• Odpowiedzi 774
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

OK to rozumiem ale czy przed takim zjawiskiem nie powinno zabezpieczać odpowiednie ustawienie parametrów podtrzymywania? Na początku faktycznie przy długim podtrzymywaniu żar bardzo się obniżał i bałam się że lada chwila zgaśnie, ale jak zwiększyłam ilość i częstość podawania podczas podtrzymywania to teraz żar jest cały czas dość wysoko, a jak wraca praca to praktycznie od razu jest wysoki płomień. I nie spada temperatura więcej niż 5-6 stopni poniżej zadanej. Może po tym sezonie zobaczę czy faktycznie spali więcej eko podczas podtrzymywania czy podczas pracy.

Przeczytałam ten wątek, przeczytałam jakieś inne opinie w internecie, mam w ręku instrukcje od swojego kotła i przyznaję, że to nadal czarna magia dla mnie.

Mam kocioł z podajnikiem Galmet EKO GT - KWP 12. Mieszkamy od czerwca, do ogrzania mamy ok. 130m powierzchni (dom jest nowy i docieplony, mamy podłogówkę na powierzchni ok. 30 m), z początku grzaliśmy tylko wodę, więc zużycie groszku było małe, teraz próbujemy tak to opanować, żeby było ekonomicznie i ciepło.

Pierwszy problem to podłączenie dodatkowego sterownika, żeby można było sterować piecem z części mieszkalnej domu (bez konieczności chodzenia do kotłowni), nie ma w instrukcji żadnych schematów, numery serwisowe milczą, wysłany mail do galmeta przepadł chyba gdzieś w czeluściach internetu. Sprawa druga, to ustawienia, chyba coś jest nie tak, bo moim zdaniem coś nakopaliśmy w ustawieniach (w weekend schłodziło się w domu dość mocno, bo nas nie było, bardzo wolno się to wszystko nagrzewało a kaloryfery były ciepłe ale nie gorące, wiec coś gdzieś chyba poblokowaliśmy).

Dochodzę do wniosku, żeby poszukać kogoś, kto przyszedłby to podłączyć i podpowiedziałby coś o ustawieniach pieca?

Czy ktoś może coś poradzić albo zna kogoś z Wielkopolski?

jeśli masz sterownik Expert to zadzwoń do firmy Elster z Obłaczkowa koło Wrześni...fachowa pomoc telefoniczna, jeśli masz blisko możesz się z Nimi umówić i podjechać do nich i więcej wytłumaczą. Po drugie jeśli masz piec Galmet to zapomnij o jakiejkolwiek pomocy ze strony tej firmy...przerabiałem już to....dużo się dowiedziałem od firmy która dostarcza podajniki do Galmeta...zadzwoniłem tam i wyjaśnili to i owo..min. dlaczego na palenisku z jednej strony jest żar a z drugiej strony dopala się na popiół...Ja ma swojego Galmeciaka już 4-ty sezon i nie ma bata swoje trzeba odsiedzieć w kotłowni i poznać jak się spala wszystko...każda instalacja jest inna...

kiedyś doprowadzało mnie to szewskiej pasji i leciało mięso w kotłowni hehe...ale po dwóch sezonach pracy pieca na automacie przeszedłem na pracę dwustawną...każdy ma swoje widzi misie i niech robi jak chce ...ale od dwóch sezonów piec pracuje na zakresie dwustawnym i jestem spokojny...piec pracuje stabilniej nie zmienia zakresu pracy...pracuje ciągle tak samo nie zależnie od zapotrzebowania na ciepło...co się z tym wiąże???...a to że jak nagle zwiększy się zapotrzebowanie na ciepło...nie przejdzie gwałtownie na zakres pracy maksymalnej i nie doprowadzi do tego że wydmucha w piecu żar...co skutkuje wygaśnięciem....po drugie przy zmianie eko nie trzeba ustawiać parametrów min i maks...mi na pracy dwustawnej spala mniej niż w automacie...nie mam zamiaru nikogo przekonywać co jest lepsze...

• 4 weeks później...

Ludziska czy wszyscy wygasili piece że nikt nie opisuje swoich problemów chyba że ich nie ma:p

A tak na poważnie macie już opanowany sterownik Expert pid dynamic bo ja non stop kombinuje z jego ustawieniami.

A spalanie jak teraz bez mrozu wam wychodzi ?

Piec 22kw 180m2 spala mi około 15kg na dobę.

Edytowane przez hayabusa

Jeszcze jedno nie wiem czy dobrze robię jak nie to proszę o sprostowanie i chodzi mi o temperaturę jaka jest w tej chwili czyli delikatnie na plusie ale ja pompę na noc mam ustawioną na tryb letni czyli woda w układzie chodzi grawitacyjnie .Wiem że można skręcic termostaty ale to pracująca pompa bardziej wychładza wodę w układzie niz sama powoli (grawitacyjnie)popłynie do grzejników .

Tylko proszę nie drzeć łacha ze mnie jezeli robię żle :)

Pozdrawiam

Ludziska czy wszyscy wygasili piece że nikt nie opisuje swoich problemów chyba że ich nie ma:p

A tak na poważnie macie już opanowany sterownik Expert pid dynamic bo ja non stop kombinuje z jego ustawieniami.

A spalanie jak teraz bez mrozu wam wychodzi ?

Piec 22kw 180m2 spala mi około 15kg na dobę.

no nie mam o czym pisać - palimy od października, cieplutko w domu (lubimy ok. 24 stopni), piec chodzi prawie bez obsługowo ( raz na półtora/dwa tygodnie załadunek i raz na dwa tygodnie czyszczenie) - sterownik ekspert pid dynamic, prawie 200mkw podłogówki - schodzi teraz ok. pół worka dziennie jak nie kombinuję z nastawami (ustawiłam jakiś czas temu dobrze ale było mi za mało dobrze i jeszcze próbowałam ale przesadziłam i mąż zabronił mi ruszać ustawienia), zbiornik wody 300 l - jak na razie grzeje się tylko grawitacyjnie (pompka nie włącza się) piec godzinami stoi na podtrzymaniu (już nie liczę czasu) - piec 22kw z obrotową retortą. Jestem zadowolona :)

Witam Panowie,

Jestem zainteresowany założeniem pieca eko-gt 40kw na powierzcznie domu okolo 340m.kw. W chwili obecnej ogrzewane jest okolo 220m a reszta to poddasze, które jest odłączone od obiegu. Dom jest bardzo dobrze docieplony, okna plastikowe czy uwazacie, że piec ten spełni swoją role czy też wzielibyście coś innego.

Jakiego spalania dziennie mogę się spodziewać (nie mogłem tego nigdzie znaleźć na stronie producenta).

• 1 month później...
Witam Panowie,

Jestem zainteresowany założeniem pieca eko-gt 40kw na powierzcznie domu okolo 340m.kw. W chwili obecnej ogrzewane jest okolo 220m a reszta to poddasze, które jest odłączone od obiegu. Dom jest bardzo dobrze docieplony, okna plastikowe czy uwazacie, że piec ten spełni swoją role czy też wzielibyście coś innego.

Jakiego spalania dziennie mogę się spodziewać (nie mogłem tego nigdzie znaleźć na stronie producenta).

Witam

Aby dokładnie dobrać moc kotła do wielkości ogrzewanej powierzchni, należałoby wykonać audyt energetyczny budynku. Średnio można przyjąć zapotrzebowanie budynku na poziomie 100W/m2 (dla nowo budowanych budynków może ono wynosić 60 W/m2, a nawet 30-40 W/m2 dla budynków pasywnych).

Ciężko powiedzieć jaki kocioł będzie optymalny dla opisywanego przypadku – za mało danych. Jeśli jest to nowy budynek warto zerknąć do projektu – będzie tam podane zapotrzebowanie budynku na ciepło. Tą wartością proszę się sugerować przy wyborze mocy kotła. Warto zaprosić również na obiekt instalatora, który będąc na miejscu, oceni jakiej mocy kocioł będzie odpowiedni do ogrzania budynku.

Jeśli dom jest faktycznie „dobrze ocieplony” o ogrzewana powierzchnia „w chwili obecnej” to 220m2 to proponuję kocioł mniejszy, o mocy 25kW. To może wpłynąć na oszczędność zużywanego opału.

Nikt nie podaje zużycia w stosunku tylko do mocy kotła, bo jest trudne do określenia - zależy ono od wielu zmiennych (kubatura budynku, kaloryczność opału, temperatura docelowa, wielkość ocieplenia, rodzaj i powierzchnia okien itp.). Nie wiadomo również z jaką średnią mocą będzie pracował kocioł. Takie zużycie można byłoby podać dla konkretnego poziomu mocy kotła np. mocy znamionowej.

Z rozmów ze znajomymi, którzy mają podobne budynki (210m2), średnie zużycie opału za ostatni sezon wyniosło 4 - 4,5 tony opału, ale nikt nie da gwarancji, że w tym konkretnym przypadku będzie ono identyczne.

Pozdrawiam.

• 2 weeks później...

Witam, korzystam od klikunastu dni z Galmet-a 30kW ze sterownikiem Expert PID Dynamic ZZ (wersja oprogramowania 3.1.9a).

Nie moge dojsc z nim do ladu, okazuje sie ze wzgledem sterownika Expert z przed

kilku lat w oprogramowaniu zaszyto wiele rzeczy ktore wczesniej jawnie mozna bylo ustawic.

Moj problem polega na tym ze piec nie stabilizuje sobie podawania przez co przegrzewa ok 10 stopni ponad ustawione 60.

Po przegrzaniu wchodzi w podtrzymanie wychladza sie i znow zaczyna zwiekszac moc,

w miedzyczasie temperatura spada na nim do 47-49 stopni zanim zacznie rosnac.

Poniewaz dosc powoli rosnie temperatura, kopczyk za bardzo rosnie przy dokladaniu i cykl przegrzewania powtarza sie.

Pamietam ze w Expercie kilka stopni przed uzyskaniem temperatury algorytm na probe zmniejszal "moc" a przez to dawki i powietrze,

tutaj tego nie zauwazylem zamiast tego zmniejsza z krokiem o 1%.

Wydaje mi sie ze w tym momencie wystarczyloby zredukowac dmuchanie do minimum ale nie mam

pomyslu jak to zrobic, gdyz piec w tym czasie jest nadal na wysokiej mocy a to sie wiaze z iloscia powietrza.

Nie rozumiem tez jakim cudem algorytm nadal podnosi moc/podawanie po przekroczniu temperatury zadanej az do przegrzania/podtrzymania, jak i obniza moc nadal mimo ze temperatura na plaszczu maleje.

Cos tu jest skaszanione, tak jakby programista pomylil gdzies - z + we wzorze z delta T.

Macie moze jakies pomysly?

Jestem pewien ze nie ma problemow z obciazeniem pieca gdyz zamontowalem sobie cieplomierze i moc sumaryczna odbierana z pieca jest na poziomie 13+/-2 kW.

Rano zaczne testowac tryb dwustawny, moze bedzie lepiej.

Z ciekawostek, ktorych wczesniej nie zauwazylem nadmuch uzyty podczas rozpalania jest brany przez nowy algorytm

jako wyjsciowy procent mocy do obliczania dawek po potwierdzeniu ze palenisko jest calkowicie rozpalone.

Edytowane przez uzi18

Witam. Chciałbym zapytać jak tam u was spalanie po przyjściu obecnych mrozów. Ja mam galmeciaka 14 kw ogrzewam 75 m2 i spala mi przy obecnych temp ponad -10 st. około 20 kg eko na dobę... wydaję mi się żę troszkę za dużo....i nie wiem jak doprowadzić do tego żęby trochę zejść z tej ilości....dom budowany w latach 60, mur gruby okolo 50 cm, steropian 5 cm, w domu około 21- 22 st. ( grzejniki na 3-4 na termostatach).

Obecnie pracuje w dwustanie, a więc:

podawanie 4s/46s przerwa

wentylator przy tym podawaniu - 25.5%

moc pieca: 60 %

kaloryczność : wysoka

załączanie pompy : 47 stopni

temp zadana : 55 stopni

min. moc dmuchawy : 10 % , max. 30 % ( nie jest to chyba istotne gdyż dmucha cały czas z tą samą mocą ponad 25 %)

przerwa podtrzymania 30 min ( jak przejdzie w podtrzymanie to pozostaje w nim około 20 min )

reszta ustawień w dwustanie chyba niepotrzebna. Na automacie spala mniej więcej tyle samo ale wiadomo w dwustanie mniej spada temp i szybciej dochodzi do zadanej. Sterownik expert pid.

I moje pytanie: czy coś tu można wykombinować żęby zejść trochę z tą ilością eko ? Czytalem wyżęj żę użytkownik josephik na większym metrarzu i tym samym piecu spala 7 kg dziennie, więc trochę mnie to ruszyło nie ukrywam :D

Proszę o porady i z góry dziękuję :) no i czekam na raporty ze spalania

Pomocy!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Witam,

od 2 m-cy jestem posiadaczem pieca Galmet EKO-GT KWPD 16 kW ze stałym rusztem wodnym, sterownik TECH St-480 z PID.

Mój problem polega na tym że piec mi często wygasa, robi się szlaka i osadzają sadze. Popiół wywalam codziennie 1 węglarkę.

Próbowałem już różnych ustawień i nic nie wychodzi, spalanie na poziomie 35-45 kg ekogroszku o wartości opałowej 24 MJ/kg, ciepło spalania 29 MJ/kg Wydaje mi się że to jest bardzo duzo. Dodam że spalanie automatyczne z PID to ni bardzo się sprawdza, piec wygasa.

Do ogrzania mam 160m2, dom ocieplony styropianem 12 cm, fundamenty 10cm, podłoga 8cm, poddasze 20cm.

- podłogówka 20 m2

- grzejniki 16 szt.

- bojler z ciepłą wodą 120 l

Instalacja co jest wyposażona w zawór 4 drożny z siłownikiem a w salonie mam zamontowany regulator pokojowy TECH St-280 aby utrzymać stałą temperaturę ustawioną na 22*C. Po osiągnięciu tej temperatury pompka CO przestaje pracować.

Moje ustawienia pieca na chwilę obecną:

temperatura CO - 60*

temperatura CW - 51*

podłogówka - 37*

czas podawania - 7s

czas przerwy - 40s

siła nadmuchu - 23% (wentylator bez przysłony)

czas podtrzymania - 20 minut

czas podawania w podtrzymaniu- 10 s

wentylator w podtrzymaniu - 20 minut

czas pracy w podtrzymaniu - 25 s

Bardzo proszę o pomoc, może ktoś posiada taki piec?:(:(:(:(:(:(:(:(:(:(:(:(:(

Z góry dziękuję z każdą poradę:yes:.

Załączam zdjęcie jak wygląda płomień oraz zawór 4D i regulator pokojowy.

20140124_141054.jpg27102013451.jpg20131210_055814.jpg

Dlaczego bez przeslony? Winstrukcji jasno napisano aby byl otwarty na 2-3 cm.

Zrob zdjecie wentylatora. Zgodnie z wygladem paleniska zdecydowanie za duzo powietrza,

prawdopodobnie dlatego ze nie przysloniety.

Niestety ten model wentylatora nie posiada przesłony :sick:

20140125_161951.jpg