Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOTŁY GALMET- watek zbiorczy: opinie, użytkowanie, montaż, regulacja

agnieszkakusi

Recommended Posts

• Odpowiedzi 774
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jest czy nie ma przeslony to mniej wazne, za duzo powietrza masz, wiec przyslon troche wentylator lub zmniejsz % w sterowniku

Mi juz rece opadaja z tym Expertem PID, przerzucilem na dwustan.

W automacie, pali jak oszalaly, histereza wychodzi bardzo szeroko od 47 do 67 gdzie ustawione jest na 60.

Nie umie sobie zaru utrzymac. Przegrzeje wypali a pozniej znow probuje uzyskac zar.

W poprzednim kotle galmeta z rusztem wodnym okazalo sie ze bardzo pomoglo

dla procesu spalania (ruszta wodne) podniesienei o 5-7 cm deflektora.

Oryginalnie byl 10-12 nad palnikiem.

W tym chyba bede musial wykonac proby z obnizaniem ;/

Edytowane przez uzi18

Miałeś rację z tym przedmuchem w podtrzymaniu, zmniejszyłem na 5s, 25 było za dużo.

Moje obecne ustawienia to:

> temperatura CO - 60*

> temperatura CW - 51*

> podłogówka - 37*

> zawór 4D - 40*-50*

> czas podawania -6s

> przerwa podtrzymania -31s

> siła nadmuchu - 25 bieg(100 biegów) dziś założyłem przysłonę z woltem powietrza ok 2,5cm

> praca podtrzymania - 6s

> przerwa podtrzymania - 20 minut

Wentylator w podtrzymaniu:

> czas pracy - 5s

> czas przerwy - 20 minut

N tych ustawieniach spala mi 40 kg ekogroszku ,,SZOK" zdecydowanie za dużo, gdyby spalał 30 kg to bym był zadowolony. Co zrobić żeby mniej spalać????????????

A co do tego pida, to daj sobie z nim spokój. Ustaw na manualne i dobierz odpowiednio parametry, ja miałem to samo.

N tych ustawieniach spala mi 40 kg ekogroszku ,,SZOK" zdecydowanie za dużo, gdyby spalał 30 kg to bym był zadowolony. Co zrobić żeby mniej spalać????????????

A co do tego pida, to daj sobie z nim spokój. Ustaw na manualne i dobierz odpowiednio parametry, ja miałem to samo.

Też mam pida i nie jestem zadowolony. W automacie przy zadanej 55 stopni spadał czasem do 43-44... Teraz pracuje w dwustanie i jest lepiej. Osiąga szybko temp zadaną. W podtrzymaniu jest do 15 min. Po powrocie z podtrzymania spada max. do 52 stopni i pracuje przez około 8-10 min aby dojść do podtrzymania. Posiadam piec kwp14 i przy obecnych mrozach około 15 st. spalam gdzieś 20 kg na dobę. Instalator wciskał bajki że spalę z tym piecem na moim metrarzu do 2 t przez sezon... a raczej w 3 się nie zmieszcze... Dodam, że mam 75 m2 do ogrzania. Ilość żeberek - 55 + drabinka w łazience ( grzejniki aluminiowe standardowej wielkości). I na to idzie 20kg eko dziennie , gdzie na noc przykręcam termostaty i w dzień też nie są na maxa.

od 1 października spaliłem 1600 kg eko.

Udalo mi sie go troche oszukac i zmniejszylem moc do 85% w automacie,

algorytm nizej zmniejsza moc, chyba jeszcze zmniejsze.

Na starym Expercie zmniejszal moc po kilka %, tu po 1.

Wczesniej wkurzal mnie Expert - nie pozwalal ustawic powietrza dla roznej mocy (bylo tylko max i min)

W Expercie Pid dodali taka mozliwosc (jest min i dla kilku progow %), to skopali co innego.

Też mam pida i nie jestem zadowolony. W automacie przy zadanej 55 stopni spadał czasem do 43-44... Teraz pracuje w dwustanie i jest lepiej. Osiąga szybko temp zadaną. W podtrzymaniu jest do 15 min. Po powrocie z podtrzymania spada max. do 52 stopni i pracuje przez około 8-10 min aby dojść do podtrzymania. Posiadam piec kwp14 i przy obecnych mrozach około 15 st. spalam gdzieś 20 kg na dobę. Instalator wciskał bajki że spalę z tym piecem na moim metrarzu do 2 t przez sezon... a raczej w 3 się nie zmieszcze... Dodam, że mam 75 m2 do ogrzania. Ilość żeberek - 55 + drabinka w łazience ( grzejniki aluminiowe standardowej wielkości). I na to idzie 20kg eko dziennie , gdzie na noc przykręcam termostaty i w dzień też nie są na maxa.

od 1 października spaliłem 1600 kg eko.

A jakie masz ustawienia?

Zapomnialem podac moje aktualne ustawienia:

temp. zadana - 60

kaloryczność opału - wysoka (26MJ/kg)

moc max - 90%

Instalator:

temp. załączania pompy - 45 stopni

tryp pracy - automat

czujników - brak

parametry podtrymania - 30s podaje / 10 min przerwa

nadmuch podtrzymania - 16%, 50s.

Serwisant:

parametry pracy - min. podawanie 1s ; dł. cyklu 20 s. (im krotszy czas cyklu tym sterownik szybciej reaguje na zmiany temp.)

moc min. kotła - 15 %

wyd, podajnika - 8,0 kg/h

min temp. zadana - 55 stopni

moc dmuchawy: min - 10% , max - 100 % ( nie wiem czemu nie mozna regulowac max.)

reg.spalania - 13% mocy -10% dmuchawy, 35% - 20%, 55% - 26%, 75% - 34%, 100% - 36%. (zmniejszylem dolne zakresy aby nie przegrzewal niepotrzebnie)

czopuch otwarty na drugim ząbku (1/2)

dmuchawa calkowicie otwarta (szybciej sie rozpala, ale mniej jest przez to wegla na retorcie)

Moc przy rozpalaniu ustawiona na 70% - ta moc jest brana do rozpalania po przegrzaniu gdy spadnie temp. ponizej zadanej.

Mimo zmniejszenia dlugosci cyklu do 20s nadal przegrzewa na klika minut, czasamu przy wiekszym obciazeniu udaje mu sie nie przegrzac.

Grzejniki ciagna jakies 6-12 kW, Boiler co jakis czas 2,5-10kW ( wtedy wlasnie najwyrazniej zaczynaja sie problemy).

Juz nie wiem czy lepiej jak przegrzewa na dluzej czy jak wogole nie przegrzewa.

Nadal wydaje mi sie ze deflektor powinien byc nizej wtedy plomien bylby bardziej skierowany na scianki.

Na tych ustawieniach sterownik pokazuje ok 21,4kg/12h czyli ok. 1,8kg/h przez noc ok -5 stopni na zewnatrz

Wyglada na to ze gdyby mozna bylo zejsc ze skokami mocy palilby mniej.

A jakie masz ustawienia?

Przy testowaniu na dwustanie miałem :

temp zadana: 55

temp zał. pompy : 47

kaloryczność: wysoka

podawanie w serwisancie miałem ustawione na 3s, przerwa 23s

moc pieca 60% ( co dawało podawanie 3s/20s)

dmuchawa na tym podawaniu była 25.5%

podawanie w podtrzymaniu: 10 s

przerwa : 30 min

I to są jedyne istotne parametry w dwustanie. Szybko dochodził do temp zadanej no ale spaliłem troche więcej niż 20kg na dzień.

Teraz przetestowałem kolejny worek na nowych ustawieniach w automacie.

Temp zadana : 60 st.

temp zał. pompy: 47 st.

kaloryczność opału - wysoka

moc max - 60%

Instalator:

tryp pracy - automat

czujników - brak

parametry podtrymania - 6s podaje / 9 min przerwa

nadmuch podtrzymania - 0

Serwisant:

parametry pracy - min. podawanie 3s ; dł. cyklu 83 s.

moc min. kotła - 28%

wyd, podajnika -13.5 kg/h

min temp. zadana - 50 stopni

moc dmuchawy: min - 24 , max - 40 %

reg.spalania 28% mocy -24% dmuchawy, 45% - 25%, 65% - 26%, 80% - 27%, 100% - 30%

I obserwując płomień reguluje tylko procentowo powietrzem w użytkowniku w regulacji spalania. Przysłona wentylatora na 2-3 cm i czpuch otwarty na 3 ząbku.

Przy tej temperaturze 60 na piecu spada mi maksymalnie do 52 st w trakcie pracy. W domu mam 22 stopnie czyli bez upału przy 1 żeberku grzejnika aluminiowego na 1.5 m2. Zastanawiam się nad dokupieniem żeberek na następny sezon. Po prostu: albo dom się nie dogrzał( domek z lat 60, mieszkam rok a kilka lat wcześniej nie było wcale palone) albo jest za mało żeberek albo po prostu bardzo którędyś ucieka ciepło... chociaż okna mam plastiki, mur 40 cm + 5 cm styropianu. Wydaje mi się że powinno być przy grzaniu non stop przy 55-60 na piecu te 24 stopnie. Na tych ustawieniach spalił mniej więcej tyle samo co na dwustanie. Może 1kg-2kg mniej.

Tez mam mur 40 cm, kamienica z lat 30ch.

U mnie jak sie okazalo pomogla zmiana dl.cyklu na 20s.,

zmniejszenie mocy max do 90% oraz otworzenie wentylatora.

Sprobuje jeszcze zmienic % reg.spalania na domyslne.

Podejrzewam ze bedzie czesciej w podtrzymanie wchodzil..

Spalanie srednie w automacie z 5h na poziomie 1,66 kg/h

Edit:

Po 14h spalil 23kg tj. 1,6 kg/h

Juz lepiej ale nie zadowala mnie to calkowicie.

Nie wiem jak jeszcze moge wplynac na sterownik aby bardziej sie stabilizowal i nie przechodzil w podtrzymanie, ktore powoduje pozniej wieksze spadki temperatury i wieksze zuzycie.

Edytowane przez uzi18

Ustaw większą moc minimalną to po powrocie z podtrzymania będzie Ci szybciej dochodził do zadanej bo w pidzie wracając własnie z podtrzymania pracuje z mocą minimalną i stopniowa rośnie. Ja w tym momencie mam 60 stopni na piecu i moc minimalną na 20 % co daje 4 s/56s i jest wg mnie dobrze. Spada maks. do 56-57 i nie siedzi długo w podtrzymaniu.

A ja mam problem innego kalibru. Wydaję mi się że moje większe spalanie jest spowodowane tym, że na palenisku od strony podajnika płomień jest mniejszy ( tak jakby był strasznie zdmuchiwany) a po stronie przeciwnej dużo większy, prawidłowy. I własnie z tej strony gdzie większy widze idealny popiół a od strony podajnika jest a to troszke spieków a to kilka drobnych czarnych kawałków. Zamieszczam 2 zdjęcia paleniska i zadaje pytanie jakie mogą być tego przyczyny? od razu mówie że czyściłem kanałki wlotowe powietrze odkręcając dolną pokrywę nad popielnikiem.

DSC02043.jpg

DSC02042.jpg

adzik438 to raczej norma w naszych piecach...z kolei w moim piecu sytuacja wygląda trochę inaczej .....z przodu mam mniej piękny popiół a z tyłu powstają spieki...i ogień podobnie jak u Ciebie. Można by pokombinować z zaklejaniem szczelin w palenisku ale to za dużo zachodu... Edytowane przez DanielRomian

danielromian napisz jakie masz ustawienia na dwustanie

nastawiona temperatura 55 stopni...dobija do 58...spada do 48...podawanie 15 sek...przerwa 31 sek. Przysłona w połowie przymknięta i wentylator około 16 % co daje 11% ilości powietrza. Spala około 12 kg eko w te mrozy. Na podłogówkę idzie prawie 48 stopni, a że grubą mam wylewkę to podłoga ma 30 stopni. Jakby co to pytać....aaa piec jest w dwustanie...i nie myślę nawet o automacie :) ...a tak z innej beczki...można położyć też kawałek cegły szamotowej w miejsce gdzie jest za dużo eko i nie będzie tak szybko spadał do popielnika nie wypalony

Edytowane przez DanielRomian

Mam do Pana zapytanie czy warto zakładac pogodówkę do pieca galmet 25 kw sterownik perfekt i jak się ją ustawia

pogodówka ...pogodynka dużo zamieszania wprowadzi....piec będzie się bujać...lepiej samemu podejść do stera i przestawić go i przy okazji zajrzeć do środka jak się spala eko.

nastawiona temperatura 55 stopni...dobija do 58...spada do 48...podawanie 15 sek...przerwa 31 sek. Przysłona w połowie przymknięta i wentylator około 16 % co daje 11% ilości powietrza. Spala około 12 kg eko w te mrozy. Na podłogówkę idzie prawie 48 stopni, a że grubą mam wylewkę to podłoga ma 30 stopni. Jakby co to pytać....aaa piec jest w dwustanie...i nie myślę nawet o automacie :) ...a tak z innej beczki...można położyć też kawałek cegły szamotowej w miejsce gdzie jest za dużo eko i nie będzie tak szybko spadał do popielnika nie wypalony

ja mam 60 stopni na piecu a w domu mam 23 stopnie maksymalnie i więcej nie idzie uciągnąć a nie będę ustawiał 70 na piecu... ( chyba mam za mało żeberek - 1 żeberko na 1.5 m2 powierzchni). Wentylator masz na 16 % czyli masz wpa06? i przy tak dużym podawaniu taka ilość powietrza wystarcza? stosunek 1/2 to dosyć sporo. I dziwi mnie, że temp spada Ci aż o 7 stopniu przy takim podawaniu. Ja mam 60 na piecu dojeżdza do 62-63 max, podaje 4/46sek i maksymalnie spada do hmm 56-57. Wentylator mam na okołoo 26% i przysłona na jakieś 3 cm. I mój kwp 14 spala mi przy obecnych mrozach w domu 75 m2 minimum 20 kg na całą dobę. Może doradzisz coś jak osiągnąć takie spalanie jak Twoje? Ile masz metrów do ogrzania, jaką temp. masz w domu. I rozumiem że 12 kg to spalanie całodobowe a nie tylko przez dzień?:D

A co do cegły chyba spróbuje. Widzę że wyrzuca mi taki drobny niedopalony jeszcze czarny eko z tyłu paleniska i tam chyba bym ją umieścił. A i jeszcze wydaję mi się że będę musiał uszczelnić talerz retorty silikonem bo żar nie zajmuje całego paleniska....

I jeśli możesz napisz w jakim czasie od powrotu z podtrzymania dobija Ci do zadanej i ile siedzi w podrzymaniu.

Mała poprawka...spada mi na maksa do 4 stopni od zadanej, no chyba że dużo pójdzie wody ze zbiornika to spadnie trochę więcej. Wentylator mam WPA06. Dom 90m2, podłogówka 30 m2, 2 grzejniki po 160cm, 1 grzejnik 120 cm, drabinka , grzejnik 180cm....i 70 cm. Dom ocieplony 12 styropianem, dach i strop nie ocieplony, więc dużo ucieka górą. Rzeczywiście duża moc ustawiona ale to dlatego że szybciej i więcej dobija na piecu. 12 kg to na dobę. Co do wentylatora....dmucha sobie ale nie ustawiam jak podaje producent tylko patrzę na płomień. We wcześniejszych postach pisałem...Poza tym duży wpływ na podawanie ma przełożenie na ślimaku i to jest też ważne bo nie spotkałem se żeby ktoś o tym wspominał....ja mam 1/1290 a większość ma 1/800 a to różnica. Co mogę doradzić...poprawne kryzowanie grzejników, odpowiednie ustawienie zaworu 3d, no i spalanie....ja mam lekko wypukły kopczyk a płomień lekko kopiący. Dlatego zjechałem tak nisko z ustawieniem wentylatora, bo za mocno dmuchał i bardzo żużlował. Piec na dwustanie i moc na 100%. Piec pracuje jakieś 7 podań i pozostaje przez około 25 min w podtrzymaniu....a czasem dłużej. Uszczelnij talerz dużo daje i wyczyść rurę doprowadzającą powietrze do paleniska....dostaniesz się do niego jak odkręcisz spód retorty dużo syfu wylatuje a z rury to trochę się nagimnastykujesz żeby wyrzucić te świństwa ze środka...ja się zdziwiłem jak wyczyściłem tę rurę....sorki że tak chaotycznie ale późno jest...

Mała poprawka...spada mi na maksa do 4 stopni od zadanej, no chyba że dużo pójdzie wody ze zbiornika to spadnie trochę więcej. Wentylator mam WPA06. Dom 90m2, podłogówka 30 m2, 2 grzejniki po 160cm, 1 grzejnik 120 cm, drabinka , grzejnik 180cm....i 70 cm. Dom ocieplony 12 styropianem, dach i strop nie ocieplony, więc dużo ucieka górą. Rzeczywiście duża moc ustawiona ale to dlatego że szybciej i więcej dobija na piecu. 12 kg to na dobę. Co do wentylatora....dmucha sobie ale nie ustawiam jak podaje producent tylko patrzę na płomień. We wcześniejszych postach pisałem...Poza tym duży wpływ na podawanie ma przełożenie na ślimaku i to jest też ważne bo nie spotkałem se żeby ktoś o tym wspominał....ja mam 1/1290 a większość ma 1/800 a to różnica. Co mogę doradzić...poprawne kryzowanie grzejników, odpowiednie ustawienie zaworu 3d, no i spalanie....ja mam lekko wypukły kopczyk a płomień lekko kopiący. Dlatego zjechałem tak nisko z ustawieniem wentylatora, bo za mocno dmuchał i bardzo żużlował. Piec na dwustanie i moc na 100%. Piec pracuje jakieś 7 podań i pozostaje przez około 25 min w podtrzymaniu....a czasem dłużej. Uszczelnij talerz dużo daje i wyczyść rurę doprowadzającą powietrze do paleniska....dostaniesz się do niego jak odkręcisz spód retorty dużo syfu wylatuje a z rury to trochę się nagimnastykujesz żeby wyrzucić te świństwa ze środka...ja się zdziwiłem jak wyczyściłem tę rurę....sorki że tak chaotycznie ale późno jest...

No to masz gdzieś żeberko na metr, będę musiał chyba dołozyć choć kilka... Ja w stropie mam trociny bo wykłuwałem otwór pod schodki na strych ale domyślam się że zbyt wiele nie dają. A styropian mam tylko 5 cm bo nie mogłem dać więcej ze względu na okap dachu, ale jak kiedys zmienie dach to myśle dołożyć jeszcze z 8 albo 10 cm bo nie mam zamiaru spalać 20 kg dziennie na dom 75m2... Nie mam zaworu 3d ale mam termostaty na grzejnikach i mimo że w pokoju ustawie go na full to maksymalnie dobija 22-23 stopnie ( ewidentnie za mało grzejników.Np na 15 metrowy pokój mam 10 żeber). Też mam lekko wypłukły kopczyk i moc wentylatora też dobieram obserwując go. W takim razie teraz zwiększyłem na próbę 5s/35s i trochę dmuchawę no i zobaczę ile będzie miał podań i ile będzie w podtrzymaniu. Czyściłem już rurę doporwadzającą powietrze. Od spodu odkręciłem talerz i wysypał się popiołek.

Czyli Twój piec w ciągu godziny podaje gdzieś 210 sek.bo w 5 min dochodzi do zadanej( 7 cykli po 15 sek to jest 105 s ) i tak dwa razy w ciągu godziny co daje 210 sek.

Edytowane przez adzik438