Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOTŁY GALMET- watek zbiorczy: opinie, użytkowanie, montaż, regulacja

agnieszkakusi

Recommended Posts

Nie sugeruj się czasami podawania bo ilość podana będzie inna dla różnych przełożeń i różnej wielkości. Co do termostatów to raczej im nie wierzę i ma poluzowane. Spróbuj odkręcić termostat żeby był luźny, tak żeby termostat nie dotykał tego "cycka" na zaworze. Jak tak robię jak nie może mi temperatura dobić. Kryzy na dole (dławiki) mam otwarte prawie na maksa. Jak czyściłeś rurę to mam nadzieję że wygrzebałeś jeszcze "śmieci" z rury. :)

• Odpowiedzi 774
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie sugeruj się czasami podawania bo ilość podana będzie inna dla różnych przełożeń i różnej wielkości. Co do termostatów to raczej im nie wierzę i ma poluzowane. Spróbuj odkręcić termostat żeby był luźny, tak żeby termostat nie dotykał tego "cycka" na zaworze. Jak tak robię jak nie może mi temperatura dobić. Kryzy na dole (dławiki) mam otwarte prawie na maksa. Jak czyściłeś rurę to mam nadzieję że wygrzebałeś jeszcze "śmieci" z rury. :)

Ja mam na tabliczce od przekładni napisaną moc 0.09kw i 1340 r/min. Hmm myślałem że termostat na 5 będzie dawał maksaymalny przepływ do grzejnika no ale fakt koło głowicy może być te 28 stopni które odpowiadają tej cyfrze i może już korygować przepływ na mniejszy. Chociaz w sumie cały czas grzejnik na 5 mam gorący. Czyli odkręcić tę nakrętkę tak żeby głowica była luźna tak ? Czyli w zasadzie na maxa? I będzie działał wtedy z maksymalnym przepływem tak jakby bez termostatu? Kryzy czyli chodzi Ci o zaworki na wyjściu wody z grzejnika? mam takie na imbus,odkręcić go na maksa? I w czym to ma pomóc? więcej gorącej wody ma powracać, grzejnik na dole ma być cieplejszy? posprwawdzam czy mam dokręcone czy odkręcone i zrobie tak jak mówisz.

I czy grzejniki na samym dole masz dużo chłodniejsze w porównaniu z górą? Masz stalowe czy aluminiowe ?

Jak czyściłem rurę to wygrzebałem ręką tyle ile mogłem :D Śmieci raczej nie było heh :D

Po próbach ustawień dwustanu 5/35 przy dmuchawie około 26 % efekt zadowalający. Kopczyk w sam raz dobija szybko, no i teraz na dworzu w trakcie dnia była delikatnie powyżej 0 więc w podtrzymaniu był około 20 min po 8 minutach pracy.w domu od 21 do 23 stopni, dla mnie temperatura na koszulkę, a żona cały czas że "mogłoby być cieplej" heh ;p

A jeszcze zapytam jakie masz podawanie w podtrzymaniu i przerwę i jaki masz piec ?:D 17?

Sory że tak dużo pytań heh :p

Edytowane przez adzik438

no to po kolei...te 1340 r/min to będzie prędkość silnika podajnika...przełożenie masz w papierach od pieca, a w zasadzie od podajnika. Z termostatem to tak jak piszesz...przy głowicy ciepło i zaczyna dławić przepływ stad w dalszych częściach pomieszczenia jest chłodno...dlatego ja mam poluzowane i żona reguluje temperaturą w pokoju a ja pieca. Czy masz poluzować termostat...TAK...zobaczysz jak będzie. Dławiki na wyjściu...prawie na maksa otwarte...grzejnik na całej powierzchni gorący...piec ma zadaną 49..dobija do 53-54...na wlocie do grzejnika jest 51 na wyjściu 49....im więcej ciepłej wody w układzie tym szybciej się nagrzewa i tym samym piec mniej się napracuje i zje eko :)....grzejniki mam stalowe zwykłe dwu panelowe. Podawanie w podtrzymaniu...nadzór mam na 15 min...i co 15 min podaje pełen cykl czyli tyle co na pracy z tym że dmuchawa dmucha na maksa...w moim przypadku 30%...i podaje 15 sek...mam nadzieję że wszystko...

co do dławienia...grzejniki większe i dalej od pieca muszą mieć bardziej otwarte dławiki, te co są małe i blisko pieca bardziej przymknięte...ze względu na opór jaki musi pokonać woda z pieca do grzejnika, grzejniki małe mają mniejszy opór przepływu a większe większy to samo się tyczy drogi z pieca do grzejnika...im dalej tym większy opór. Najlepiej ustawić je tak żeby równo się nagrzewały. Ja mam tak, że grzejniki w pokojach prawie na maksa mają otwarte dławiki a te mniej potrzebne czyli np. sień (wiatrołap) są bardziej przymknięte.

no to po kolei...te 1340 r/min to będzie prędkość silnika podajnika...przełożenie masz w papierach od pieca, a w zasadzie od podajnika. Z termostatem to tak jak piszesz...przy głowicy ciepło i zaczyna dławić przepływ stad w dalszych częściach pomieszczenia jest chłodno...dlatego ja mam poluzowane i żona reguluje temperaturą w pokoju a ja pieca. Czy masz poluzować termostat...TAK...zobaczysz jak będzie. Dławiki na wyjściu...prawie na maksa otwarte...grzejnik na całej powierzchni gorący...piec ma zadaną 49..dobija do 53-54...na wlocie do grzejnika jest 51 na wyjściu 49....im więcej ciepłej wody w układzie tym szybciej się nagrzewa i tym samym piec mniej się napracuje i zje eko :)....grzejniki mam stalowe zwykłe dwu panelowe. Podawanie w podtrzymaniu...nadzór mam na 15 min...i co 15 min podaje pełen cykl czyli tyle co na pracy z tym że dmuchawa dmucha na maksa...w moim przypadku 30%...i podaje 15 sek...mam nadzieję że wszystko...

Mówiąc że żona reguluje temperaturą w pokoju znaczy że masz czujnik pokojowy? Powiem tak zdjąłem jeden termostat i mimo to ten grzejnik jest na samym dole chłodniejszy niż inny z termostatem odkręconym na 5. Zapowietrzony nie jest bo odpowietrzałem, ale znajduje się blisko kotłowni i może jest potrzebne wyregulowanie tego powrotu?. Rura powrotna jest gorąca. I skąd znasz dokładnie temperatury na wejściu i wyjściu grzejnika?

Jutro znajdę imbus i poustawiam te powroty tak jak mówisz. Czyli jest taka opcja np, że grzejnik znajdujący się blisko pieca z odkręconym dławikiem na maksa może być na dole chłodniejszy niż inny grzejnik który ma lepiej wyregulowany powrót co do swojej wielkości i położenia? czy źle to rozumiem;p bo napisałeś że najlepiej ustawić je tak żeby równo się nagrzewały, to chodziło Ci o moment w którym np rozpalam żeby były w jednym momencie równo gorące wszystkie czy żeby po prostu cały grzejnik mial jednakową temp u góry i u dołu.?

Z innej beczki. Czy przykręcasz grzejniki na noc a jeśli tak to do jakiego stopnia? No chyba że jeszcze wygaszasz piec.

W podtrzymaniu masz dmuchawe na 30 %, co ma spowodować że dłużej w nim pozostaje? ja mam podawanie 3 s co 9 min ale bez dmuchawy.

:) żona sama reguluje termostatem na grzejniku...sama luzuje i dokręca...Na moje oko jeśli rura powrotu wychodząca z grzejnika jest gorąca a dolna część grzejnika jest chłodniejsza to na 100% masz zapowietrzony grzejnik...też tak miałem, bo okazało się że grzejnik nie był w pionie...Temperatury znam bo mam pirometr...fajny bajer, na allegroszu kupisz. Pieca nie wygaszam wcale...bo po co??...napisałem żeby się równo nagrzewały....ja zrobiłem tak....zakręciłem wszystkie grzejniki....rozkręciłem dławiki na maksa...piec miał swoją już temp pracy..gdy grzejniki się wychłodziły, wtedy otworzyłem na wszystkich grzejnikach zawory...generalnie pościągałem termostaty żeby czasem któryś nie zaczął przymykać głowicy. I tak z pirometrem chodziłem od grzejnika do grzejnika i sprawdzałem temp na wylotach z grzejników. Jak któryś grzejnik szybko miał wysoką temp na wylocie niż inne to go 2 obroty dławiłem....i tak kilka razy....Jeśli chodzi o noc...nie wierzę termostatom...więc to już moja doświadczona żona reguluje sam...poza tym zastanawiam się na kupnem jednego zaworu z głowicą elektroniczną, która sama reguluje temp ale temp bierze z czujnika który umieścisz gdzie chcesz...i tym sposobem ciepło wokół grzejnika nie wpłynie na pracę termostatu...jeśli chodzi o podtrzymanie...to nie rozumiem...w podtrzymaniu zostaje piec tak długo dopóki temp nie spadnie poniżej zadanej...a jaki masz sterownik?

:) żona sama reguluje termostatem na grzejniku...sama luzuje i dokręca...Na moje oko jeśli rura powrotu wychodząca z grzejnika jest gorąca a dolna część grzejnika jest chłodniejsza to na 100% masz zapowietrzony grzejnik...też tak miałem, bo okazało się że grzejnik nie był w pionie...Temperatury znam bo mam pirometr...fajny bajer, na allegroszu kupisz. Pieca nie wygaszam wcale...bo po co??...napisałem żeby się równo nagrzewały....ja zrobiłem tak....zakręciłem wszystkie grzejniki....rozkręciłem dławiki na maksa...piec miał swoją już temp pracy..gdy grzejniki się wychłodziły, wtedy otworzyłem na wszystkich grzejnikach zawory...generalnie pościągałem termostaty żeby czasem któryś nie zaczął przymykać głowicy. I tak z pirometrem chodziłem od grzejnika do grzejnika i sprawdzałem temp na wylotach z grzejników. Jak któryś grzejnik szybko miał wysoką temp na wylocie niż inne to go 2 obroty dławiłem....i tak kilka razy....Jeśli chodzi o noc...nie wierzę termostatom...więc to już moja doświadczona żona reguluje sam...poza tym zastanawiam się na kupnem jednego zaworu z głowicą elektroniczną, która sama reguluje temp ale temp bierze z czujnika który umieścisz gdzie chcesz...i tym sposobem ciepło wokół grzejnika nie wpłynie na pracę termostatu...jeśli chodzi o podtrzymanie...to nie rozumiem...w podtrzymaniu zostaje piec tak długo dopóki temp nie spadnie poniżej zadanej...a jaki masz sterownik?

To np macie odkręcone termo zupełnie i jeśli zrobi wam się za gorąco to wtedy go przykręcacie i np zmniejszacie na 4 ? i właśnie interesuje mnie o jaka skale przykrecasz na noc czy żona po prostu ręcznie na wyczucie dopycha ten cycek głowicą i dokręca nakrętke?. I jaką masz temp w dzień a jaką po nocy w domu. I czy zawsze przy takich mrozach masz te głowice poluzowane i grzejniki grzeją na full ? jeśli tak to naprawdę spalanie satysfakcjonujące.

Grzejnik nie jest zapowietrzony bo go odpowietrzałem nawet przed chwilą kolejny raz. Nie wiem czemu jest trochę chłodniejszy od innego i to tylko na dole.

Co do tego nagrzewania to raczej u mnie problemów z czasem nie ma. Wielkiego domu nie mam więc raczej nagrzewają się w tym samym czasie grzejniczki.

U mnie to wygląda tak że na noc zakręcam termostaty na 3 i temp w domu spada do 18-19, rano odkręcam.No a w dzień utrzymuje te 21-23. Tam gdzie siedzimy 23 musi być.

Z podtrzymaniem to źle mnie coś zrozumiałeś. Wiem że zostaje tak dlugo dopoki temp nie spadnie ponizej zadanej a przechodzi jak przekroczy o 1 stopień zadaną ( w dwustanie, w automacie o 3). Ale nie w tym sęk. Napisałeś że masz ustawione dmuchanie w podtrzymaniu na 30 %. I moje pytanie dlaczego tak ? Po to aby jak najbardziej wydłużyć czas podtrzymania?

A ster mam expert pid dynamic.

Edytowane przez adzik438

Z termostatem to tak jak piszesz...na noc 22 bo lubimy ciepełko...a w dzień przykręcamy do słoneczko ogrzewa pokoje. A z podtrzymaniem tak bo innej opcji w moim sterowniku nie ma jak podaje w podtrzymaniu to i dmucha....mogę jedynie zwiększyć czas nadmuchu o dodatkowy czas po zakończeniu podawania. Co do grzejnika to musi być zapowietrzony. Najlepiej ściągnij termostat....i poproś żonę żeby naciskała ten cycek na głowicy...policzy do trzech i niech puści...policzy do pięciu i wciśnie na maksa...a Ty w tym czasie odkręć odpowietrznik i postaraj się unieść grzejnik od strony odpowietrznika ..i zobaczysz jak poleci powietrze...

Z termostatem to tak jak piszesz...na noc 22 bo lubimy ciepełko...a w dzień przykręcamy do słoneczko ogrzewa pokoje. A z podtrzymaniem tak bo innej opcji w moim sterowniku nie ma jak podaje w podtrzymaniu to i dmucha....mogę jedynie zwiększyć czas nadmuchu o dodatkowy czas po zakończeniu podawania. Co do grzejnika to musi być zapowietrzony. Najlepiej ściągnij termostat....i poproś żonę żeby naciskała ten cycek na głowicy...policzy do trzech i niech puści...policzy do pięciu i wciśnie na maksa...a Ty w tym czasie odkręć odpowietrznik i postaraj się unieść grzejnik od strony odpowietrznika ..i zobaczysz jak poleci powietrze...

Czyli jak, w nocy masz bardziej odkręcone grzejniki niż w dzień?;p nawet przy takich mrozach -15? przeciez słońce to rzadki gość :D Ja mam w dzień dwa na full nawet a na noc przykręcamy na 3. A z tym nadmuchem to dmucha Ci przez ten caly okres 25 min nadzoru czy tylko w trakcie 15 sekund podawania? No nie wiem czy to cos pomoże ale spróbuje tego manewru z tym odpowietrzaniem.

W dzień jakoś ciepło jest w domu ale na noc się wychładza i są bardziej otwarte zawory...Dmuchawa tylko dmucha przy podawaniu eko.

No wiadomo w dzień cieplej ale gdybym ja w nocy chciał utrzymać 22 stopnie to bym spalił 30 kg na dobę ;p dlatego przykręcam grzejniki na te 3 na termostatach obniżam na piecu na 50 i po nocy popiołu tyle co wcale, no ale kosztem tego że w domu wychładza się do 18-20 stopni ( w zależności od mrozu).

Próbowałem z tym grzejnkiem jak mówiłeś ale nic nie zeszło powietrza. A unieść mogłem ledwo ledwo bo grzejnik 8 żeber więc śrubunki trzymają stabilnie całą długość. Gdyby był dłuższy pewnie dałoby radę. Ale tragedii nie ma bo jest gorący naprawdę u góry i na środku, tylko sam dół ciut chłodniejszy w porównaniu z innym grzejnikiem.

Przy następnym czyszczeniu postaram się uszczelnić palenisko silikonem i może zarzucę tą cegłę. Ale sądzę że tymi czynnościami dużo nie zaoszczędze.Po prostu takie zapotrzebowanie budynku na ciepło, może być niedogrzany bo kilka lat stał niezamieszkany, nie było palone w nim i było troche wilgoci. A mieszkam dopiero ponad rok. Trudno trzeba się pogodzić z takim spalaniem :(

Żeby uniknąć niedopalania i zrzucania eko z jednej strony palnika, bo tak w moim piecu się dzieje, zrobiłem małą modyfikację. Kupiłem dużą cegłę szamotową i szlifierką wyciąłem półokrąg i ładnie wyprofilowałem. Cegłę położyłem tak gdzie jest najwięcej eko wychodzi.

Dobra metoda. Też będę musiał cos pokombinować tam z tyłu bo również mi przerzuca. A tak w ogóle to zbyt dużego kopczyka na palenisku nie masz. Ja mam gdzieś większy ;p Hm może troche za dużo mi podaje ..

A może taki pierścień rozwiąże problem przesypywania?

Ten pierścień jest do wersji palnika obrotowego z pancerpolu.

Swego czasu był prosty a póżniej zmienili właśnie na takie wyższe ranty

Jak kolega ma obrotówkę, to uszczelnia się tylko po obwodzie tego pierścienia na styku z metalowa obudową palnika, niech nie próbuje czasem uszczelniać tej koronki obrotowej!!

Pomocy!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Witam,

od 2 m-cy jestem posiadaczem pieca Galmet EKO-GT KWPD 16 kW ze stałym rusztem wodnym, sterownik TECH St-480 z PID.

Mój problem polega na tym że piec mi często wygasa, robi się szlaka i osadzają sadze. Popiół wywalam codziennie 1 węglarkę.

Próbowałem już różnych ustawień i nic nie wychodzi, spalanie na poziomie 35-45 kg ekogroszku o wartości opałowej 24 MJ/kg, ciepło spalania 29 MJ/kg Wydaje mi się że to jest bardzo duzo. Dodam że spalanie automatyczne z PID to ni bardzo się sprawdza, piec wygasa.

Do ogrzania mam 160m2, dom ocieplony styropianem 12 cm, fundamenty 10cm, podłoga 8cm, poddasze 20cm.

- podłogówka 20 m2

- grzejniki 16 szt.

- bojler z ciepłą wodą 120 l

Instalacja co jest wyposażona w zawór 4 drożny z siłownikiem a w salonie mam zamontowany regulator pokojowy TECH St-280 aby utrzymać stałą temperaturę ustawioną na 22*C. Po osiągnięciu tej temperatury pompka CO przestaje pracować.

Moje ustawienia pieca na chwilę obecną:

temperatura CO - 60*

temperatura CW - 51*

podłogówka - 37*

czas podawania - 6s

czas przerwy - 31s

siła nadmuchu - 23% (wentylator bez przysłony)

czas podtrzymania - 20 minut

czas podawania w podtrzymaniu- 10 s

wentylator w podtrzymaniu - 20 minut

czas pracy w podtrzymaniu - 25 s

Bardzo proszę o pomoc, może ktoś posiada taki piec?:(:(:(:(:(:(:(:(:(:(:(:(:(

Z góry dziękuję z każdą poradę:yes:.

Załączam zdjęcie jak wygląda płomień oraz zawór 4D i regulator pokojowy.

[ATTACH=CONFIG]237308[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]237309[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]237310[/ATTACH]

Drodzy forumowicze!

Może znajdzie się ktoś kto mieszka w okolicach Radziejowic koło Mszczonowa i pomógł by mi ustawić odpowiednio piec.

Próbowałem już różnych kombinacji i nic nie wychodzi, nie wiem co jest nie tak.

Jakiś czas było w miarę dobrze, teraz wygasa mi piec po 2-3 razy na dzień ,,Masakra". Dopiero co zamontowałem ten piec a już mam go dość.

Bardzo proszę o pomoc, powyżej opis pieca i ustawień.

Dodam że wentylator nie posiada przysłony(taki typ). Jak zasłoniłem część wentylatora to też nie było żadnej zmiany.

Z góry dziękuję za każdą poradę.

A może taki pierścień rozwiąże problem przesypywania?

Ha. Dobry pomysł. Jak się zrobi troche cieplej i wygasze piec na dłużej to wezme talerz do pracy i wytocze go sobie aby została taka obramówka :p I problem będzie rozwiązany bez żadnej cegły i to z każdej strony.

A do Pana wyżej. Jeśli masz wentylator odsłonięty na maxa to obniż powietrze w ustawieniach. Nie ustawiaj 23 % tylko wiele mniej. Ja przy podawaniu 5s/35s mam 24-25 % powietrza a osłonę mam prawie cała przymkniętą ( 3 cm przerwy). Więc pierwsza sprawa to nadmuch zmniejsz o kilka % i zobacz co się będzie działo.

Edytowane przez adzik438

Witam

Poradziłeś Sobie z tymi ustawieniami? Ja mam Galmeta 22KW, sterownik ST480 z pidem.

Może coś pomogę

Witam,

Jeszce cały czas ustawiam. W tej chwili moje ustawienia to:

temperatura CO - 59*

temperatura CW - 51*

podłogówka - 37*

czas podawania - 6s

czas przerwy - 34s

siła nadmuchu - 18% (wentylator bez przysłony)

czas podtrzymania - 20 minut

czas podawania w podtrzymaniu- 6 s

wentylator:

czas przerwy w podtrzymaniu - 20 minut

czas pracy w podtrzymaniu - 10 s

Na tych ustawieniach jest w miarę dobrze, bynajmniej nie wygasa piec (spalanie ok 20-25 kg/24h)

z PID-em to jest tak różnie, robi się osad w piecu i niedopalony groszek.

Podaj ustawienia swojego sterownika.

Pozdrawiam