Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOTŁY GALMET- watek zbiorczy: opinie, użytkowanie, montaż, regulacja

agnieszkakusi

Recommended Posts

Żeby uniknąć niedopalania i zrzucania eko z jednej strony palnika, bo tak w moim piecu się dzieje, zrobiłem małą modyfikację. Kupiłem dużą cegłę szamotową i szlifierką wyciąłem półokrąg i ładnie wyprofilowałem. Cegłę położyłem tak gdzie jest najwięcej eko wychodzi.

Jakie masz ustawienia pieca z tą cegłą?

• 6 months później...
  • Odpowiedzi 774
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A ja szczerze mówiąc - pomimo dużej popularności marki - nie zdecydowałem się na kupno kotła Galmet. Osobiście nie przekonuje mnie fakt, że producent kotłów grzewczych jednocześnie produkuje kolektory słoneczne, pompy ciepła itp. OK - jest wspólny mianownik "ogrzewnictwo", ale to totalnie dwie różne rzeczy. I chyba nie można być dobrym w produkcji kotła i tym samym dobrym w produkcji kolektorów. Pracowałem kiedy w firmie sprzedającej kolektory i trochę znam zależność, a w zasadzie to różnice między jednym a drugim. I nawet współpracowaliśmy z Galmetem, więc też trochę wiem o "ich" kolektorach.

Anyway - to nie wątek o kolektorach, tylko o kotłach, więc dodam tylko, że ja mam kocioł Protech. Gdyby ktoś miał pytania jak się zachowuje, to mogę odpowiedzieć :)

• 3 weeks później...

Może Koledzy coś podpowiedzą..........

świeżo uruchomiany gamet 16kw ze sterownikiem expert pid dinamic 4d.

Piec za nic nie chce osiągnąć zadanej temperatury 65 stopni. Po nagrzaniu do jakiś 63 spada do 42-43 i przez 10 godzin nie jest w stanie się wygrzać co by otrzymać te 65 stopni. Cały czas praca, ani razu nie doświadczyłem funkcji podtrzymania. Nawet w funkcji lato piec przez 10 godzin próbuje dobić do zadanej temp. Człek, który założył mi cała instalacją już opuszcza ręce.Telefon do elsteru - kończy się konkluzją że ze strony sterownika wszystko jest ok. Ręce opadają............

Może Koledzy coś podpowiedzą..........

świeżo uruchomiany gamet 16kw ze sterownikiem expert pid dinamic 4d.

Piec za nic nie chce osiągnąć zadanej temperatury 65 stopni. Po nagrzaniu do jakiś 63 spada do 42-43 i przez 10 godzin nie jest w stanie się wygrzać co by otrzymać te 65 stopni. Cały czas praca, ani razu nie doświadczyłem funkcji podtrzymania. Nawet w funkcji lato piec przez 10 godzin próbuje dobić do zadanej temp. Człek, który założył mi cała instalacją już opuszcza ręce.Telefon do elsteru - kończy się konkluzją że ze strony sterownika wszystko jest ok. Ręce opadają............

nic dziwnego....za mało podaje eko, a i zapotrzebowanie jest na ciepło...tak miałem na początku...też niby ok zgodnie z instrukcja zakresy podawania i przerw itp...a w sumie zwiększenie ilości eko ( czas pracy podajnika) i skrócenie przerw pomiędzy podawaniem dało efekty. Niestety mam starego Experta bez pida...ale zwiększ dawkę eko...zmniejsz przerwy pomiędzy podawaniem. Za każdym razem też ilość powietrza powinna być odpowiednia. Najlepsza metoda prób i błędów...nie staraj się wzorować na innych ustawieniach z forum.

witam forum,

czy jest tutaj ktoś kto korzysta z eksperta pid zz , panelu roomster , modułu z siłownikiem na powrocie 3d i czujnika pogodowego .proszę o ewentualną podpowiedz jak to wszystko zgrać . czy jest taka możliwość żeby to zgrać, bo zauważyłem że moduł wyłącza panel roomster. za odpowiedz z góry dziękuje

witam forum,

czy jest tutaj ktoś kto korzysta z eksperta pid zz , panelu roomster , modułu z siłownikiem na powrocie 3d i czujnika pogodowego .proszę o ewentualną podpowiedz jak to wszystko zgrać . czy jest taka możliwość żeby to zgrać, bo zauważyłem że moduł wyłącza panel roomster. za odpowiedz z góry dziękuje

to raczej pytanie do bardziej wtajemniczonych...poszukaj na forum i ich zapytaj Jarecki79, czp01, timon120777 coś zaradzą

• 1 month później...
W piecu sie pali :) Spalanie: 7 worków- 6 dni :( . Czy wartości wyświetlane przez sterownik o zużyciu ekogroszku są miarodajne ? Wg sterownika żuzycie oscyluje wokół 0,7kg na godzinę jednakże w realu wychodzi dużo więcej. Jakie mieliście rozbieżności odnośnie I sezonu grzewczego i następnych ?

• 2 weeks później...
Witam, jestem nowym forumowiczem, mam taki problem z galmetem, opiszę co zastałem: na piecu ok. 40 stopni C., zawleczka zerwana, komora spalania pełna groszku, na wyświetlaczu "praca", podajnik załącza się na 2-3 s co 1s. Zdarzyło mi się to trzy razy. Dodam,że dwukrotnie zauważyłem na wyświetlaczu dziwną rzecz: na chwilkę zginęła wartość temperatury płaszcza kotła i pojawiło się 0 (zero). Podejrzewam uszkodzenie czujnika temperatury płaszcza. Proszę o poradę w tej kwestii.

Miałem identyczny problem dzwoniąc do serwisu nie mieli pojęcia co się dzieje .

Miał może ktoś jeszcze takie objawy pieca.

W piecu sie pali :) Spalanie: 7 worków- 6 dni :( . Czy wartości wyświetlane przez sterownik o zużyciu ekogroszku są miarodajne ? Wg sterownika żuzycie oscyluje wokół 0,7kg na godzinę jednakże w realu wychodzi dużo więcej. Jakie mieliście rozbieżności odnośnie I sezonu grzewczego i następnych ?

W serwisie producenta sterownika dowiedziałem się, że wartość podawana przez sterownik zależy od wydajności podajnika. W moim przypadku "przekłamnie" wynosiło około 5kg/dobę. Serwisant polecił mi doświadczalnie zważyć ilość węgla podaną przez podajnik. Wydajność w sterowniku wynosiła 12,5kg/h, natomiast doświadczana 16kg/h. Po zmianie wydajności wynik podawany przez sterownik jest realistyczny.

Witam

Od niedawna jestem użytkownikiem pieca Galmet 16kwpd z PID. Sterownik firmy Tech ST-480 z PID.

I tu zaczynają się moje problemy w automacie tzn. w PID'dzie piec się wygasza nie mogę go optymalnie ustawić, temperatura nie chce osiągnąć zadanej wartości, a serwis telefoniczny to jakaś kpina ponieważ ich optymalne ustawienia są do niczego pomijając fakt, że serwisant telefoniczny nie wie co to czopuch... i nie wie czy ma być on otwarty czy przymknięty. Trochę inaczej ma się sprawa z pracą w dwustawie tzn. bez PID. Piec osiąga temp. zadaną lecz robi to dość długo i zużywa przy tym dużo groszka. W dwustawie pieca także trzeba pilnować żeby nie wygasł a jest to spowodowane niezbyt trafionymi nastawami podtrzymania, ale to jest do ogarnięcia, gorzej mnie przeraża spalanie bo oscyluje ono w granicach 35-40 kg na dobe...

moje nastawy w dwustawie to:

podawanie 10s

przerwa 30s

wentylator 30 bieg przeslona otwarta na maksa

praca podtrzymania 7s

przerwa podtrzymania 5min

praca wentylatora w podtrzymaniu to 20s co 5min

temp. zadana 50

Coś jest nie tak w tych ustawieniach. Dodam, że najbardziej to bym chciał ustawić go w automacie tj. w PID'dzie ale to są jakieś katiusze 6 dni go próbowałem ustawić i nic lipa... dodam, że mam kod serwisanta i mogę mieszać mu w zaawansowanych ustawieniach.

Na koniec dodam parametry domu:

Pow. jakieś 160m, dom ocieplony, stara instalacja tj. dość grube rury i stare grzejniki, jakby nie było ma to już 20 lat, ale zapewniano mnie, że piec 16kw w zupełności starczy na tą pow.

Liczę na pomoc ponieważ jak to mówią Winter is coming ;)

Witam

Od niedawna jestem użytkownikiem pieca Galmet 16kwpd z PID. Sterownik firmy Tech ST-480 z PID.

I tu zaczynają się moje problemy w automacie tzn. w PID'dzie piec się wygasza nie mogę go optymalnie ustawić, temperatura nie chce osiągnąć zadanej wartości, a serwis telefoniczny to jakaś kpina ponieważ ich optymalne ustawienia są do niczego pomijając fakt, że serwisant telefoniczny nie wie co to czopuch... i nie wie czy ma być on otwarty czy przymknięty. Trochę inaczej ma się sprawa z pracą w dwustawie tzn. bez PID. Piec osiąga temp. zadaną lecz robi to dość długo i zużywa przy tym dużo groszka. W dwustawie pieca także trzeba pilnować żeby nie wygasł a jest to spowodowane niezbyt trafionymi nastawami podtrzymania, ale to jest do ogarnięcia, gorzej mnie przeraża spalanie bo oscyluje ono w granicach 35-40 kg na dobe...

moje nastawy w dwustawie to:

podawanie 10s

przerwa 30s

wentylator 30 bieg przeslona otwarta na maksa

praca podtrzymania 7s

przerwa podtrzymania 5min

praca wentylatora w podtrzymaniu to 20s co 5min

temp. zadana 50

Coś jest nie tak w tych ustawieniach. Dodam, że najbardziej to bym chciał ustawić go w automacie tj. w PID'dzie ale to są jakieś katiusze 6 dni go próbowałem ustawić i nic lipa... dodam, że mam kod serwisanta i mogę mieszać mu w zaawansowanych ustawieniach.

Na koniec dodam parametry domu:

Pow. jakieś 160m, dom ocieplony, stara instalacja tj. dość grube rury i stare grzejniki, jakby nie było ma to już 20 lat, ale zapewniano mnie, że piec 16kw w zupełności starczy na tą pow.

Liczę na pomoc ponieważ jak to mówią Winter is coming ;)

kocioł to jest tylko część instalacji. podaj wiecej info. np. co ogrzewasz, opisz instalacje, jaki masz groszek, czy uszczelnileś pierścień, dodaj jak najwiecej zdjęć (również zdjęć popiołu) a gwarantuje ci że temat ruszy w dobyrm kierunku. pozdr

A więc tak z przybliżonych obliczeń wyszło, że moc pieca nawet przy największych mrozach jest wystarczająca. Od rana palę na ustawieniach 11s podawania/ przerwa 35s, praca potrzymania 6s/2min a wentylator 20s co 5 min, czopuch otwarty na full, komin sam ciągnie jak dmuchawa nie wieje ponieważ jest wysoki i posiada dość dużą średnice. W pracy dość ładnie to wygląda gorzej jak ma przejść z potrzymania w pracę wtedy robią się spieki i niedopałki, po bokach retorty na samych krańcach mam położone ruszta które pełnią role ograniczników toteż ten kalafior się trochę dłużej dopala i mniej niedopałków wylatuje.

Groszek jest dobrej jakości o kaloryczności 27kj niestety zauważyłem, że gdy piec przechodzi z podtrzymania w pracę tworzy się duży spiek wręcz kalafior.

Zależało by mi na ustawieniu pieca w PID'dzie lecz najpierw trzeba by było opanować nastawy dwustawne.

Z dodatkowych danych mogę podać, że grzeję 12 grzejników w tym 4 małe, pierścień jest uszczelniony dobrze ponieważ pierwsze co kazano mi zrobić było właśnie to.

Pod spodem dodaję zdjęcia.