Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOTŁY GALMET- watek zbiorczy: opinie, użytkowanie, montaż, regulacja

agnieszkakusi

Recommended Posts

a termostaty na kaloryferach są? i drugie pytanie jak wygląda dmuchawa, szczelina powinna być otwarta ok 2-3cm.

rozumiem że zawór 3d masz dobrze ustawiony , powrót jest dogrzany a na dom idze wystarczająca ilość ciepla. czopuch zamknij bo ci ciepło idzie w komin , zwłaszcza że piszesz że cug jest dobry. palnik wygląda jak by było za dużo wiatru , albo za mało węgla , zakładam że jest to wina otwartego czopucha. zamknij i po 2godz. zobacz co się dzieje. daj mniej wiatru , jak uznasz że to możliwe rozciągnij czas pracy. skróć czas podawania np 7s.

podtrzymanie daj 10s na 20min. a dmuchawe daj na 0. zacznij od tego zobaczymy co będzie. uważam że musisz zrobić tak by węgiel zatrzymać jak najdłużej na fajce. szczelność to podstawa , nie zaszkodzi jeszcze to posprawdzać ( sprawdz też dekiel od spodu fajki). jak dopiero co odpalileś kocioł to na pewno potrwa to kilka dni zanim się to poukłada. a co do termostatów jak nie masz to poprzykręcaj zwykłe głowice tak żeby lekko puszczały ( naturalnie żebyś nie zamarzł) , ale na czuja i z głową. 20 kg to u ciebie realny wynik do osiągnięcia raz dwa. pozdr.

• Odpowiedzi 774
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A więc tak z przybliżonych obliczeń wyszło, że moc pieca nawet przy największych mrozach jest wystarczająca. Od rana palę na ustawieniach 11s podawania/ przerwa 35s, praca potrzymania 6s/2min a wentylator 20s co 5 min, czopuch otwarty na full, komin sam ciągnie jak dmuchawa nie wieje ponieważ jest wysoki i posiada dość dużą średnice. W pracy dość ładnie to wygląda gorzej jak ma przejść z potrzymania w pracę wtedy robią się spieki i niedopałki, po bokach retorty na samych krańcach mam położone ruszta które pełnią role ograniczników toteż ten kalafior się trochę dłużej dopala i mniej niedopałków wylatuje.

Groszek jest dobrej jakości o kaloryczności 27kj niestety zauważyłem, że gdy piec przechodzi z podtrzymania w pracę tworzy się duży spiek wręcz kalafior.

Zależało by mi na ustawieniu pieca w PID'dzie lecz najpierw trzeba by było opanować nastawy dwustawne.

Z dodatkowych danych mogę podać, że grzeję 12 grzejników w tym 4 małe, pierścień jest uszczelniony dobrze ponieważ pierwsze co kazano mi zrobić było właśnie to.

Pod spodem dodaję zdjęcia.

[ATTACH=CONFIG]296012[/ATTACH]

za bogate ustawienia w czasie pracy i dodatkowo przewęglenie palnika w podtrzymaniu i niepotrzebne przedmuchy

w podtrzymaniu zmień podawanie zamiast co 2 minuty to co 30 minut bo nie ma potrzeby zasypywać palnika opałem, nie ma też potrzeby dmuchać co 5 minut, wystarczy również co pół godziny. masz wysoki komin więc mozesz wcale nie dmuchać, obserwuj jedynie palnik i jak zacznie się kopiec zapadać od nadmiernego ciągu to ustal krótszą przerwę podawania. przesłona na wentylatorze może pomóc ograniczyć ciąg i możesz ją przymknąć nawet o 80-90% wszystko jednak musi za soba pociągnąć zmianę samej mocy nadmuchu. to na koniec zostaw.

w fazie pracy musisz zejść z mocą kotła i z mocą nadmuchu przy spiekającym węglu.

nie wiem na ile Ci pozwala sterownik ale spróbuj ustawić moc na poziomie 1:8(na każdą sekundę podawania 8 sekund przerwy) i do tego dopasować nadmuch- niższy niż obecnie ale nie za bardzo ze względu na niedopały. teraz masz na każdą sekundę podawania 3,18sekundy przerwy a to prawie moc nominalna kotła której nie potrzebujesz zupełnie

to co masz w palniku to same niedopałki- ponownie do zasobnika i spalić jeszcze raz

Ogólnie powoli zaczyna się dość dobrze palić, troszkę poszedłem za waszymi radami i pokombinowalem i już lepiej to wygląda, ale mam takie pytanie bardziej natury technicznej czy pętla zaworu trójdrożnego jest dobrze zaprojektowana a raczej chodzi mi o umieszczenie pompy poniżej wstawiam foto i opis.

CAM00483.jpg

1.Droga krótkiego obiegu kotła podbiera, albo podaję gorącą wodę do kotła i właśnie tu mam problem bo tylko podaję ją do kotła przy maksymalnym zamknięciu zaworu a wtedy pompa (na rys. 3) się dławi (wydaję dziwne dźwięki), woda dogrzewa kocioł grawitacyjnie, czy nie powinno jej tam coś pchać bo nieco w żółwim tempie to robi, a w tedy ciepła woda nie idzie na dom, no może grawitacją trochę przebija ( droga nr. 4)

2. Droga wylotu ciepłej wody

3. pompa

4. droga ucieczki ciepłej wody bezpośrednio z kotła w razie braku zasilania ( idzie grawitacją)

5. Droga do bojlera, nieco dalej jest pompka

6. droga powrotu bojlera

tak na szybko to powrót cwu dał bym na powrót przy samym kotle tak by nie zachodził na pętle grzejników. a co do regulacji 3d to musisz sprawdzic w instrukcji czy masz dobrze ustawiony. zdejmij silnik i sam zobacz czy ci dobrze miesza. zawór musi u ciebie patrzeć na godzinę 4:30. po stronie pompy zawór musi być całkowicie otwarty. w instrukcji jest czarno na białe.

http://www.afriso.pl/manuals/ARV_3-drogowy_Instrukcja_Obslugi_PL.pdf