poltowski2000 29.12.2014 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 a termostaty na kaloryferach są? i drugie pytanie jak wygląda dmuchawa, szczelina powinna być otwarta ok 2-3cm. rozumiem że zawór 3d masz dobrze ustawiony , powrót jest dogrzany a na dom idze wystarczająca ilość ciepla. czopuch zamknij bo ci ciepło idzie w komin , zwłaszcza że piszesz że cug jest dobry. palnik wygląda jak by było za dużo wiatru , albo za mało węgla , zakładam że jest to wina otwartego czopucha. zamknij i po 2godz. zobacz co się dzieje. daj mniej wiatru , jak uznasz że to możliwe rozciągnij czas pracy. skróć czas podawania np 7s.podtrzymanie daj 10s na 20min. a dmuchawe daj na 0. zacznij od tego zobaczymy co będzie. uważam że musisz zrobić tak by węgiel zatrzymać jak najdłużej na fajce. szczelność to podstawa , nie zaszkodzi jeszcze to posprawdzać ( sprawdz też dekiel od spodu fajki). jak dopiero co odpalileś kocioł to na pewno potrwa to kilka dni zanim się to poukłada. a co do termostatów jak nie masz to poprzykręcaj zwykłe głowice tak żeby lekko puszczały ( naturalnie żebyś nie zamarzł) , ale na czuja i z głową. 20 kg to u ciebie realny wynik do osiągnięcia raz dwa. pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 29.12.2014 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 aha i pamiętaj że piec to nie ruska rakieta. lepiej żeby trochę popracował , wolniej i stabilniej dochodził do temp. zadanej niż szalał jak wariat . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam94 29.12.2014 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 Dmuchawa odchylona na 100% tak kazali w serwisie, że bez tego nie da się spalić w całości węgla, spróbuję coś pokombinować, termo niestety nie mam na kaloryferach, więc poskręcam nieco głowice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 29.12.2014 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 o termo to pomyśl na powaznie bo ci pójdzie po kieszeni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam94 29.12.2014 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 Wiem, wiem trzeba by było nad tym pomyśleć lecz razem z nimi przydało by się całą starą instalacje wymienić tj. rury i grzejniki bo pewnie nie ma sensu wrzucać termo na stare co nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 29.12.2014 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 termo to nie jest jednorazówka, no ale jak zamierzasz niedługo robić generalkę to faktycznie może lepiej poczekać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 29.12.2014 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 A więc tak z przybliżonych obliczeń wyszło, że moc pieca nawet przy największych mrozach jest wystarczająca. Od rana palę na ustawieniach 11s podawania/ przerwa 35s, praca potrzymania 6s/2min a wentylator 20s co 5 min, czopuch otwarty na full, komin sam ciągnie jak dmuchawa nie wieje ponieważ jest wysoki i posiada dość dużą średnice. W pracy dość ładnie to wygląda gorzej jak ma przejść z potrzymania w pracę wtedy robią się spieki i niedopałki, po bokach retorty na samych krańcach mam położone ruszta które pełnią role ograniczników toteż ten kalafior się trochę dłużej dopala i mniej niedopałków wylatuje. Groszek jest dobrej jakości o kaloryczności 27kj niestety zauważyłem, że gdy piec przechodzi z podtrzymania w pracę tworzy się duży spiek wręcz kalafior. Zależało by mi na ustawieniu pieca w PID'dzie lecz najpierw trzeba by było opanować nastawy dwustawne. Z dodatkowych danych mogę podać, że grzeję 12 grzejników w tym 4 małe, pierścień jest uszczelniony dobrze ponieważ pierwsze co kazano mi zrobić było właśnie to. Pod spodem dodaję zdjęcia. [ATTACH=CONFIG]296012[/ATTACH] za bogate ustawienia w czasie pracy i dodatkowo przewęglenie palnika w podtrzymaniu i niepotrzebne przedmuchy w podtrzymaniu zmień podawanie zamiast co 2 minuty to co 30 minut bo nie ma potrzeby zasypywać palnika opałem, nie ma też potrzeby dmuchać co 5 minut, wystarczy również co pół godziny. masz wysoki komin więc mozesz wcale nie dmuchać, obserwuj jedynie palnik i jak zacznie się kopiec zapadać od nadmiernego ciągu to ustal krótszą przerwę podawania. przesłona na wentylatorze może pomóc ograniczyć ciąg i możesz ją przymknąć nawet o 80-90% wszystko jednak musi za soba pociągnąć zmianę samej mocy nadmuchu. to na koniec zostaw. w fazie pracy musisz zejść z mocą kotła i z mocą nadmuchu przy spiekającym węglu. nie wiem na ile Ci pozwala sterownik ale spróbuj ustawić moc na poziomie 1:8(na każdą sekundę podawania 8 sekund przerwy) i do tego dopasować nadmuch- niższy niż obecnie ale nie za bardzo ze względu na niedopały. teraz masz na każdą sekundę podawania 3,18sekundy przerwy a to prawie moc nominalna kotła której nie potrzebujesz zupełnie to co masz w palniku to same niedopałki- ponownie do zasobnika i spalić jeszcze raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam94 29.12.2014 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 A powiedz mi jak ma wyglądać sprawa z czopuchem jak ma być przymknięty mam 6 ząbków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 29.12.2014 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 czopuch zamknij i zobaczysz jak ci spalanie spadnie. bo teraz idzie ci w komin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam94 29.12.2014 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 Ogólnie maksymalną moc kotła osiąga się przy podawaniu 6s co 30s, tak powiedziano mi w serwisie, spróbuję ustawić podawanie 6s co 45s i przymknę czopuch na 4 ząbek zobaczymy jak to będzie wyglądało, dmuchawę otworzę na 1cm i ustawie moc na jakieś 25-30 bieg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 29.12.2014 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 dmuchawę proponuje na razie otwór na 2-3cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 29.12.2014 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 to ustaw połowę tej mocy - daj 2 razy dłuższą przerwę czyli 6/60 i do tego dopasuj nadmuch.przy tak dużym kominie możesz zaryzykować zamykając trochę czopuch tylko nie przesadź rób to małymi krokami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam94 29.12.2014 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 Ogólnie powoli zaczyna się dość dobrze palić, troszkę poszedłem za waszymi radami i pokombinowalem i już lepiej to wygląda, ale mam takie pytanie bardziej natury technicznej czy pętla zaworu trójdrożnego jest dobrze zaprojektowana a raczej chodzi mi o umieszczenie pompy poniżej wstawiam foto i opis. 1.Droga krótkiego obiegu kotła podbiera, albo podaję gorącą wodę do kotła i właśnie tu mam problem bo tylko podaję ją do kotła przy maksymalnym zamknięciu zaworu a wtedy pompa (na rys. 3) się dławi (wydaję dziwne dźwięki), woda dogrzewa kocioł grawitacyjnie, czy nie powinno jej tam coś pchać bo nieco w żółwim tempie to robi, a w tedy ciepła woda nie idzie na dom, no może grawitacją trochę przebija ( droga nr. 4) 2. Droga wylotu ciepłej wody 3. pompa 4. droga ucieczki ciepłej wody bezpośrednio z kotła w razie braku zasilania ( idzie grawitacją) 5. Droga do bojlera, nieco dalej jest pompka 6. droga powrotu bojlera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 30.12.2014 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 mam prozbę , zrób mały szkic instalacji i wrzuć na forum to rozłożymy to na pierwsze raz ,dwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam94 30.12.2014 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 30.12.2014 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 tak na szybko to powrót cwu dał bym na powrót przy samym kotle tak by nie zachodził na pętle grzejników. a co do regulacji 3d to musisz sprawdzic w instrukcji czy masz dobrze ustawiony. zdejmij silnik i sam zobacz czy ci dobrze miesza. zawór musi u ciebie patrzeć na godzinę 4:30. po stronie pompy zawór musi być całkowicie otwarty. w instrukcji jest czarno na białe. http://www.afriso.pl/manuals/ARV_3-drogowy_Instrukcja_Obslugi_PL.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam94 30.12.2014 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Przyjrzę się temu zaworowi. A powiedz mi jak pracuje Ci piec tzn ile dobija do temperatury i ile trzyma w podtrzymaniu bo u mnie tyle co z niedopałkami i spiekami już prawię jest dobrze to gorzej z tym podtrzymaniem... trzyma góra 10 min Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam94 30.12.2014 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 A siłownik na zaworze już widzę, że mam źle założony.. tak to jest jak się czegoś samemu nie zrobi tylko ślepo ufa się "fachowcowi". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam94 30.12.2014 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 A w instrukcji w schemacie rozdzielanie jest pompa bezpośrednio za wylotem z pieca, ja takiej nie posiadam... :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 30.12.2014 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 u mnie piec pracuje od rana do wieczora prawie non stop. obecnie 5/55 wiatr 25,2% spalanie 17kg /24 160m do ogrzania w domu termostat- temperatura dzień 22st. w nocy 20st. (w nocy piec praktycznie w podtrzymaniu). ps. fajnie że wiesz już co i jak. ci fachowcy hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts