Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOTŁY GALMET- watek zbiorczy: opinie, użytkowanie, montaż, regulacja

agnieszkakusi

Recommended Posts

• Odpowiedzi 774
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

O losie co się namęczyłem z tym siłownikiem to szkoda gadać okazało się, że źle są przewody podłączone i kręcił nie w tą co trzeba, no i oczywiście zwierciadło w złą stronę patrzyło i przez to pompa się dusiła, na szczęście wszystko ogarnięte :D . Teraz tylko minimalnie regulować kocioł aby jak najlepiej się paliło :p

Jeszcze tylko jedno pytanko mam apropo ochrony powrotu, w jaki sposób ten zawór chroni ten powrót? Jak na powrocie jest za niska temperatura to od razu zawór się zamyka tzn. woda gorąca nie wypływa z kotła tylko brana jest z powrotu?!? Tego nie ogarniam.

w takiej konfiguracji ten zawór wcale nie chroni powrotu a jedynie reguluje temperaturą wody na dom. aby 3d chronił powrót musi być zamontowany na powrocie tuż przed kotłem.

aby jednocześnie regulować temperaturą na dom i kontrolować powrót potrzeba zawór 4d z siłownikiem ale ta opcja rozwala pracę kotła bo siłownik co chwilę telepie przepustnica zaworu a to podnosząc temperaturę powrotu a to kontrolując temperaturę na dom.

Tak jak mówi Timon, też mi się wydaję, że w tej konfiguracji nie da rady tego zrobić, taką jako ochrone zrobiłem przy pomocy ustaleniu temperatury zaworu po prostu czujnik dałem na powrót i ustaliłem żeby powrót oscylował w granicach 43-45 stopni i jakoś to nawet działa, jak temp, powrotu spada to mniej podbiera wody z tego też powrotu lub tylko z kotła bierze

Wiem, że mój moduł coś takiego posiada, lecz z tą instalacją jedynie 100% danie ciepła na dom skutkuję wysoką temp. powrotu a co za tym idzie niestety podnosi się zużycie węgla, dlatego mam powrót ustawiony o 5 stopni niższy niż woda wychodząca z kotła i jak ta temperatura rośnie to wtedy zawór się przestawia i podbiera ciepłą wodę z powrotu i miesza ją z wodą z kotła. Wiem, że to jest wbrew zaleceniom bo temp. powrotu niby powinna mieć 55 stopni ale u mnie to mission impossible.

regulacja jakościowa , to jest to co kolega ma

co do ochrony powrotu to tragedii nie będzie bo wymiennik masz z poziomymi półkami . żle nie będzie. jak byś miał pionowe przegrody to bankowo musiał byś mieć te 40 dychy . w twoim układzie to na początku powrót będzie trochę za zimny , ale jak juz ruszy i wygrzejesz obieg to będzie gitara.