Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOTŁY GALMET- watek zbiorczy: opinie, użytkowanie, montaż, regulacja

agnieszkakusi

Recommended Posts

• Odpowiedzi 774
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...
Tak jakby ktoś miał problem z PID'em w sterowniku Tech ST-480 to pisać śmiało ;) Po kilkunastu próbach i rezygnacjach i ponownych próbach w końcu udało się go okiełznać. Dzięki niemu nawet troszkę zszedłem ze spalania :rolleyes:

koleś na innym forum też miał problem z tym sterem. napisz jak to załatwiłeś.

min. podawanie 10s

max podawanie 17s

min przerwa podawania 80s

max przerwa podawania 155s

min obr. dmuchawy 300

max obr. 1000

min bieg dmuchawy 0

max bieg dmuchawy 30

wsp. podawania 0

wsp. wentylacji 17

przesłona na wentylatorze otworzona na maxa

czopuch na 4 zębie ( zęby od 1 do 6 )

Nadzór 12s podawania co 5 min

spalanie rzędu 20-22 kg ( dla niektórych może wydawać się to dość dużo, ale przy mojej 25 letniej instalacji ze starymi grzejnikami bez termostatów oraz grubymi rurami to jak dla mnie dość ładne spalanie)

Edytowane przez Adam94

Tak dokładnie tak niedopały, kalafiory, brak temp. itp. itd.. Teraz na piecu zadane 55stopni, ładnie trzyma temperaturę, jak spadnie to od razu PID reaguje i podnosi temp. spalin. Pogodówka ładnie reguluje temperaturę jaka idzie na dom tj. zawór podbiera wodę z powrotu. Przypomnę mam zawór 3D

Tak dokładnie tak niedopały, kalafiory, brak temp. itp. itd.. Teraz na piecu zadane 55stopni, ładnie trzyma temperaturę, jak spadnie to od razu PID reaguje i podnosi temp. spalin. Pogodówka ładnie reguluje temperaturę jaka idzie na dom tj. zawór podbiera wodę z powrotu. Przypomnę mam zawór 3D

to fajnie że ogarnołęś temat , trzymaj tak dalej....

• 2 weeks później...

Witam wszystkich forumowiczów!

Jestem posiadaczem kotła galmet 12kwp na eko groszek. Przedwczoraj piec zaczął wariować, wysuwa więcej opału niż jest w stanie spalić albo problem z dmuchawą. Niespalony węgiel ląduje w popielniku i piec gaśnie. Od samego początku nie jestem zadowolony z pieca i mam problemy z jego ustawieniem optymalnym ale jakoś to przeżyłem. Spróbuję go wyczyścić pod retortem, może te kanaliki są zapchane. Na forum wszyscy piszą jaką ustawiają przerwe w podawaniu, czas podawania a w moim sterowniku tego nie ma, jest tylko minimalny czas podawania i długość cyklu pracy.

musisz opisać problem trochę dokładniej to raz dwa rozwiążemy problem. z tego co piszesz rozumiem że, praca kociołka jest po prostu żle wysterowana , czy sterownik czasami wariuje ? co do ustawień sterownika to masz racje że ustawia się go od du..y strony , ale nie przejmuj się, jest to dobre urządzeni i dodam że pid też działa bardzo poprawnie. dobrze wgryziesz się w temat sterownika i dojdziesz do optymalnych ustawień. proponuje żebyś wrócił do ustawień fabrycznych bo spotkałem się już kilka razy że instalatorzy ustawiają na wyczucie, często nie wiedząc co robią, a tak naprawdę tylko robią krzywdę użytkownikowi. ustaw przerwę na dmuchawie na ok 2cm i uszczelnij pierścień na retorcie. jak kocioł będzie ci częściej gasł to pomyśl o przeróbce jareckiego. a co do ustawień to napisz jakie masz to je ogarniemy. pozdr.

Więc tak...

Sterownik expert pid dynamic

Wartości:

Parametry pracy: min. podawanie 1s, długość cyklu pracy 40s

Minimalna moc kotła 35%

Wydajność podajnika 10 kg/h

Minimalna temperatura zadana 55°C

Moc dmuchawy: minimalna 20%, maksymalna 70%

Regulacja spalania: moc kotła dmuchawa

35% 24%

50% 25%

65% 26%

85% 27%

100% 29%

Temperatura załączania pomp 47°C

Tryb pracy kotła: automat

Brak czujników zewnętrznych

Parametry podtrzymania: podawanie 5s, przerwa 10min

Nadmuch podtrzymania: czas 5s, moc 0%

Czas wygaszania 90min

Histereza cwu 3°C

Priorytet cwu nieaktywny

Dezynfekcja cwu nieaktywna

Maksymalna moc kotła 100%

Kaloryczność opału niska 22mj

Korekcja powietrza -5%

Temperatura zadana kotła 60°C

Mieszkanie 60 m2, 4 grzejniki zwykłe różne rozmiary, 1 ogrzewanie podłogowe (teoretycznie 2 ale używane 1), eko groszek ze składów opału 800 zł/t workowany, kocioł już po gwarancji we wrześniu minęły 2 lata od zakupu, jest to trzeci sezon grzewczy, wymiennik wody 140l.

Zdjąłem i wyczyściłem ślimak oraz podajnik, następnie odkręciłem (nie wiem jak to się prawidłowo nazywa) "talerz" pod obudową paleniska było tam mnóstwo syfu, robiłem to pierwszy raz odkąd został zakupiony. Problem polegał na tym, że temperatura zadana nie została osiągnięta a zobaczę za jakiś czas jak teraz czy pomogło.

Edytowane przez Danielgdynia

Więc tak...

Sterownik expert pid dynamic

Wartości:

Parametry pracy: min. podawanie 1s, długość cyklu pracy 40s

Minimalna moc kotła 35%

Wydajność podajnika 10 kg/h

Minimalna temperatura zadana 55°C

Moc dmuchawy: minimalna 20%, maksymalna 70%

Regulacja spalania: moc kotła dmuchawa

35% 24%

50% 25%

65% 26%

85% 27%

100% 29%

Temperatura załączania pomp 47°C

Tryb pracy kotła: automat

Brak czujników zewnętrznych

Parametry podtrzymania: podawanie 5s, przerwa 10min

Nadmuch podtrzymania: czas 5s, moc 0%

Czas wygaszania 90min

Histereza cwu 3°C

Priorytet cwu nieaktywny

Dezynfekcja cwu nieaktywna

Maksymalna moc kotła 100%

Kaloryczność opału niska 22mj

Korekcja powietrza -5%

Temperatura zadana kotła 60°C

Mieszkanie 60 m2, 4 grzejniki zwykłe różne rozmiary, 1 ogrzewanie podłogowe (teoretycznie 2 ale używane 1), eko groszek ze składów opału 800 zł/t workowany, kocioł już po gwarancji we wrześniu minęły 2 lata od zakupu, jest to trzeci sezon grzewczy, wymiennik wody 140l.

Zdjąłem i wyczyściłem ślimak oraz podajnik, następnie odkręciłem (nie wiem jak to się prawidłowo nazywa) "talerz" pod obudową paleniska było tam mnóstwo syfu, robiłem to pierwszy raz odkąd został zakupiony. Problem polegał na tym, że temperatura zadana nie została osiągnięta a zobaczę za jakiś czas jak teraz czy pomogło.

Troche masz namieszane, jabym przywrocil ustawienia fabryczne. Wylacz kociol i jak wlaczysz to pierwszy gorny przycisk po lewej. Dekiel od spodu o ktorympiszesz czyscisie okresowo. Czyli ok. A ten pierscie od gory masz wklejony na sylikon czy nie? To wazne , muszisz miec wklejony pierscien na silikon. Zrob to wszystko co napisalem i napisz jak sie pali. Reszte zrobimy pozniej. Pozdr.

Wiem gdzie się przywraca ustawienia fabryczne, znam na pamięć ten sterownik (opcje wyświetlacza) ;)

Dzisiaj w markecie zakupiłem uszczelniacz do 1500°C "tytan". Jutro odkręcę ten pierścień i go uszczelnię. Czy wystarczy jak przed uszczelnieniem szczotką druciana go przeczyszczę czy jakiś inny sposób?

Jeżeli chodzi o "wariacje" to już mu przeszło, tzn. chodzi jak przed awarią. Tyle, że cały czas żużluje a i czarny niedopalony węgiel się znajduję w popielniku. Ustawiłem kocioł jak napisane jest wyżej: ustawienia fabryczne a następnie kaloryczność, wydajność i korekcje zmieniłem. Jutro napiszę jakie efekty i postępy. Dzięki wielkie za dotychczasową pomoc ;)

Wiem gdzie się przywraca ustawienia fabryczne, znam na pamięć ten sterownik (opcje wyświetlacza) ;)

Dzisiaj w markecie zakupiłem uszczelniacz do 1500°C "tytan". Jutro odkręcę ten pierścień i go uszczelnię. Czy wystarczy jak przed uszczelnieniem szczotką druciana go przeczyszczę czy jakiś inny sposób?

Jeżeli chodzi o "wariacje" to już mu przeszło, tzn. chodzi jak przed awarią. Tyle, że cały czas żużluje a i czarny niedopalony węgiel się znajduję w popielniku. Ustawiłem kocioł jak napisane jest wyżej: ustawienia fabryczne a następnie kaloryczność, wydajność i korekcje zmieniłem. Jutro napiszę jakie efekty i postępy. Dzięki wielkie za dotychczasową pomoc ;)

spoko, uszczelnij i dopiero wtedy zobaczysz różnice. najlepiej jak po 48godzinach zrób zdjęcie popiołu , nagraj film pracy palnika, napisz jeszcze raz wszystkie ustawienia i dopieścimy maszyne, pozdrawiam