Adam94 30.12.2014 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Nie pocić się tylko trochę sadzy się osadza na scianach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 30.12.2014 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 zawsze coś będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam94 31.01.2015 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2015 Tak jakby ktoś miał problem z PID'em w sterowniku Tech ST-480 to pisać śmiało Po kilkunastu próbach i rezygnacjach i ponownych próbach w końcu udało się go okiełznać. Dzięki niemu nawet troszkę zszedłem ze spalania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 31.01.2015 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2015 Tak jakby ktoś miał problem z PID'em w sterowniku Tech ST-480 to pisać śmiało Po kilkunastu próbach i rezygnacjach i ponownych próbach w końcu udało się go okiełznać. Dzięki niemu nawet troszkę zszedłem ze spalania koleś na innym forum też miał problem z tym sterem. napisz jak to załatwiłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam94 31.01.2015 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2015 (edytowane) min. podawanie 10smax podawanie 17smin przerwa podawania 80smax przerwa podawania 155smin obr. dmuchawy 300max obr. 1000min bieg dmuchawy 0max bieg dmuchawy 30wsp. podawania 0wsp. wentylacji 17przesłona na wentylatorze otworzona na maxaczopuch na 4 zębie ( zęby od 1 do 6 )Nadzór 12s podawania co 5 minspalanie rzędu 20-22 kg ( dla niektórych może wydawać się to dość dużo, ale przy mojej 25 letniej instalacji ze starymi grzejnikami bez termostatów oraz grubymi rurami to jak dla mnie dość ładne spalanie) Edytowane 5 Lutego 2015 przez Adam94 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam94 31.01.2015 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2015 Na innym forum też to napisałem, może nawet na tym o które Ci chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 31.01.2015 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2015 rozumiem że , walczyłeś z niedopalonym węglem, kocioł nie osiągał temperatury itp. itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam94 31.01.2015 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2015 Tak dokładnie tak niedopały, kalafiory, brak temp. itp. itd.. Teraz na piecu zadane 55stopni, ładnie trzyma temperaturę, jak spadnie to od razu PID reaguje i podnosi temp. spalin. Pogodówka ładnie reguluje temperaturę jaka idzie na dom tj. zawór podbiera wodę z powrotu. Przypomnę mam zawór 3D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 31.01.2015 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2015 Tak dokładnie tak niedopały, kalafiory, brak temp. itp. itd.. Teraz na piecu zadane 55stopni, ładnie trzyma temperaturę, jak spadnie to od razu PID reaguje i podnosi temp. spalin. Pogodówka ładnie reguluje temperaturę jaka idzie na dom tj. zawór podbiera wodę z powrotu. Przypomnę mam zawór 3D to fajnie że ogarnołęś temat , trzymaj tak dalej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danielgdynia 08.02.2015 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Witam wszystkich forumowiczów!Jestem posiadaczem kotła galmet 12kwp na eko groszek. Przedwczoraj piec zaczął wariować, wysuwa więcej opału niż jest w stanie spalić albo problem z dmuchawą. Niespalony węgiel ląduje w popielniku i piec gaśnie. Od samego początku nie jestem zadowolony z pieca i mam problemy z jego ustawieniem optymalnym ale jakoś to przeżyłem. Spróbuję go wyczyścić pod retortem, może te kanaliki są zapchane. Na forum wszyscy piszą jaką ustawiają przerwe w podawaniu, czas podawania a w moim sterowniku tego nie ma, jest tylko minimalny czas podawania i długość cyklu pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam94 08.02.2015 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Jak możesz to napisz dokładny model sterownika i wszystkie nastawy jakie na nim posiadasz wraz z wartościami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 08.02.2015 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 musisz opisać problem trochę dokładniej to raz dwa rozwiążemy problem. z tego co piszesz rozumiem że, praca kociołka jest po prostu żle wysterowana , czy sterownik czasami wariuje ? co do ustawień sterownika to masz racje że ustawia się go od du..y strony , ale nie przejmuj się, jest to dobre urządzeni i dodam że pid też działa bardzo poprawnie. dobrze wgryziesz się w temat sterownika i dojdziesz do optymalnych ustawień. proponuje żebyś wrócił do ustawień fabrycznych bo spotkałem się już kilka razy że instalatorzy ustawiają na wyczucie, często nie wiedząc co robią, a tak naprawdę tylko robią krzywdę użytkownikowi. ustaw przerwę na dmuchawie na ok 2cm i uszczelnij pierścień na retorcie. jak kocioł będzie ci częściej gasł to pomyśl o przeróbce jareckiego. a co do ustawień to napisz jakie masz to je ogarniemy. pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 08.02.2015 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Jak możesz to napisz dokładny model sterownika i wszystkie nastawy jakie na nim posiadasz wraz z wartościami. na bank ma eksperta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danielgdynia 08.02.2015 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 (edytowane) Więc tak...Sterownik expert pid dynamicWartości:Parametry pracy: min. podawanie 1s, długość cyklu pracy 40sMinimalna moc kotła 35%Wydajność podajnika 10 kg/hMinimalna temperatura zadana 55°CMoc dmuchawy: minimalna 20%, maksymalna 70%Regulacja spalania: moc kotła dmuchawa 35% 24% 50% 25% 65% 26% 85% 27% 100% 29%Temperatura załączania pomp 47°CTryb pracy kotła: automatBrak czujników zewnętrznychParametry podtrzymania: podawanie 5s, przerwa 10minNadmuch podtrzymania: czas 5s, moc 0%Czas wygaszania 90minHistereza cwu 3°CPriorytet cwu nieaktywnyDezynfekcja cwu nieaktywnaMaksymalna moc kotła 100%Kaloryczność opału niska 22mjKorekcja powietrza -5%Temperatura zadana kotła 60°CMieszkanie 60 m2, 4 grzejniki zwykłe różne rozmiary, 1 ogrzewanie podłogowe (teoretycznie 2 ale używane 1), eko groszek ze składów opału 800 zł/t workowany, kocioł już po gwarancji we wrześniu minęły 2 lata od zakupu, jest to trzeci sezon grzewczy, wymiennik wody 140l.Zdjąłem i wyczyściłem ślimak oraz podajnik, następnie odkręciłem (nie wiem jak to się prawidłowo nazywa) "talerz" pod obudową paleniska było tam mnóstwo syfu, robiłem to pierwszy raz odkąd został zakupiony. Problem polegał na tym, że temperatura zadana nie została osiągnięta a zobaczę za jakiś czas jak teraz czy pomogło. Edytowane 8 Lutego 2015 przez Danielgdynia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 08.02.2015 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Więc tak... Sterownik expert pid dynamic Wartości: Parametry pracy: min. podawanie 1s, długość cyklu pracy 40s Minimalna moc kotła 35% Wydajność podajnika 10 kg/h Minimalna temperatura zadana 55°C Moc dmuchawy: minimalna 20%, maksymalna 70% Regulacja spalania: moc kotła dmuchawa 35% 24% 50% 25% 65% 26% 85% 27% 100% 29% Temperatura załączania pomp 47°C Tryb pracy kotła: automat Brak czujników zewnętrznych Parametry podtrzymania: podawanie 5s, przerwa 10min Nadmuch podtrzymania: czas 5s, moc 0% Czas wygaszania 90min Histereza cwu 3°C Priorytet cwu nieaktywny Dezynfekcja cwu nieaktywna Maksymalna moc kotła 100% Kaloryczność opału niska 22mj Korekcja powietrza -5% Temperatura zadana kotła 60°C Mieszkanie 60 m2, 4 grzejniki zwykłe różne rozmiary, 1 ogrzewanie podłogowe (teoretycznie 2 ale używane 1), eko groszek ze składów opału 800 zł/t workowany, kocioł już po gwarancji we wrześniu minęły 2 lata od zakupu, jest to trzeci sezon grzewczy, wymiennik wody 140l. Zdjąłem i wyczyściłem ślimak oraz podajnik, następnie odkręciłem (nie wiem jak to się prawidłowo nazywa) "talerz" pod obudową paleniska było tam mnóstwo syfu, robiłem to pierwszy raz odkąd został zakupiony. Problem polegał na tym, że temperatura zadana nie została osiągnięta a zobaczę za jakiś czas jak teraz czy pomogło. Troche masz namieszane, jabym przywrocil ustawienia fabryczne. Wylacz kociol i jak wlaczysz to pierwszy gorny przycisk po lewej. Dekiel od spodu o ktorympiszesz czyscisie okresowo. Czyli ok. A ten pierscie od gory masz wklejony na sylikon czy nie? To wazne , muszisz miec wklejony pierscien na silikon. Zrob to wszystko co napisalem i napisz jak sie pali. Reszte zrobimy pozniej. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 08.02.2015 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Kalorycznosc ustaw na pieklorza czyli wysoka i korekcje powietrza daj na 0%.Wydajnosc podajnika podkrecdo 13,5kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danielgdynia 09.02.2015 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 Wiem gdzie się przywraca ustawienia fabryczne, znam na pamięć ten sterownik (opcje wyświetlacza) Dzisiaj w markecie zakupiłem uszczelniacz do 1500°C "tytan". Jutro odkręcę ten pierścień i go uszczelnię. Czy wystarczy jak przed uszczelnieniem szczotką druciana go przeczyszczę czy jakiś inny sposób? Jeżeli chodzi o "wariacje" to już mu przeszło, tzn. chodzi jak przed awarią. Tyle, że cały czas żużluje a i czarny niedopalony węgiel się znajduję w popielniku. Ustawiłem kocioł jak napisane jest wyżej: ustawienia fabryczne a następnie kaloryczność, wydajność i korekcje zmieniłem. Jutro napiszę jakie efekty i postępy. Dzięki wielkie za dotychczasową pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 09.02.2015 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 Wiem gdzie się przywraca ustawienia fabryczne, znam na pamięć ten sterownik (opcje wyświetlacza) Dzisiaj w markecie zakupiłem uszczelniacz do 1500°C "tytan". Jutro odkręcę ten pierścień i go uszczelnię. Czy wystarczy jak przed uszczelnieniem szczotką druciana go przeczyszczę czy jakiś inny sposób? Jeżeli chodzi o "wariacje" to już mu przeszło, tzn. chodzi jak przed awarią. Tyle, że cały czas żużluje a i czarny niedopalony węgiel się znajduję w popielniku. Ustawiłem kocioł jak napisane jest wyżej: ustawienia fabryczne a następnie kaloryczność, wydajność i korekcje zmieniłem. Jutro napiszę jakie efekty i postępy. Dzięki wielkie za dotychczasową pomoc spoko, uszczelnij i dopiero wtedy zobaczysz różnice. najlepiej jak po 48godzinach zrób zdjęcie popiołu , nagraj film pracy palnika, napisz jeszcze raz wszystkie ustawienia i dopieścimy maszyne, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danielgdynia 10.02.2015 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 Dzisiaj w wczesnym południem uszczelniłem "kielich". 48 godzin, czyli w czwartek napisać wszystkie ustawienia, zrobić zdjęcia popielnika oraz filmik paleniska? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 10.02.2015 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 Dzisiaj w wczesnym południem uszczelniłem "kielich". 48 godzin, czyli w czwartek napisać wszystkie ustawienia, zrobić zdjęcia popielnika oraz filmik paleniska? tak , chodzi o to żeby dać trochę czasu na ułożenie się. mam nadzieje że, poprawa jest już widoczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts