Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOTŁY GALMET- watek zbiorczy: opinie, użytkowanie, montaż, regulacja

agnieszkakusi

Recommended Posts

mam pytanie odnoścnie w/w pieca i zmiany trybu z Zimowego na Letni .

gdy zmieniam tryb z zimowego na letni to wówczas pojawia się mi pole gdzie moż naustawić temperature oraz obok chyba korekta bo jest np tak : 65st.C-6

i nie wiem jaka pownienem ustawić temepraturee oraz po co jest ten "minus" i za nic jeszcze cyferka a nie chce popsuć :( pieca

co mi pomożecie w tym temacie

• Odpowiedzi 774
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

mam pytanie odnoścnie w/w pieca i zmiany trybu z Zimowego na Letni .

i nie wiem jaka pownienem ustawić temepraturee oraz po co jest ten "minus" i za nic jeszcze cyferka a nie chce popsuć :( pieca

c - jest to załączenie trybu ekonomicznego( np. załancza sie go na noc ) czyli jak masz ustawioną temperature (zadaną) np. na 66 st . to piec będzie osiagał temperature o ten minus c-6 czyli o minus 6 st. na 60 st bynajmniej tak jest u mnie.Spokojnie nic nie popsujesz :wink: ustaw piec na 55 st. i wyłacz tryb ekonomiczny .

65st.C-6

to C <<< to jest skrót od sowa Celsjusza

ale mówisz że ustawic najlepiej 55st. i na minusie 6-stke ?????????? będzie wtedy najlepiej ????

bo z tego co się oreintuje to ta temperatura to jest temp. ciepłej wody w boilerze ????

a w mocy kotła tez zmienic z 45% (wtrybie zimowym tak miałem) na około 20% ?????????? czy moze zostawić tak jak było 45% ???????

• 1 month później...

Jeśli załączysz tryb ekonomiczny i będziesz miał na wyświetlaczu -6st to w tym trybie nie działa pompa do cyrkulacji ciepłej wody użytkowej.

Co do mocy kotła to jeśli jest dobrze to jej nie zmieniaj.

Ustaw tylko temp. c.w.u. i temperaturę na kotle. Możesz ustawić temp. na kotle taką samą jak temp. c.w.u. Kocioł będzie pracował w trybie automatycznym. (pod warunkiem, że masz oddzielną pompę do ładowania wymiennika oraz do c.o.

65st.C-6

to C <<< to jest skrót od sowa Celsjusza

ale mówisz że ustawic najlepiej 55st. i na minusie 6-stke ?????????? będzie wtedy najlepiej ????

bo z tego co się oreintuje to ta temperatura to jest temp. ciepłej wody w boilerze ????

a w mocy kotła tez zmienic z 45% (wtrybie zimowym tak miałem) na około 20% ?????????? czy moze zostawić tak jak było 45% ???????

• 1 month później...

Witam Endriuszka

mam zamiar kupić również piec Galmetu , jednak z opisu wynika , że miałeś z nim kłopoty czy były przejściowe ? poradziłeś sobie z nimi? ile średnio spalił ci piec i przy jakiej pow. domu oraz czy grzejsz nim ciepła wodę w lecie? wdzięczny będę za odpowiedź

pozdrawiam

• 4 months później...

kulistkiewicz- jezeli chcesz kupic piec na ECO to tylko z odzielna komora do spalania drewna. Sam mam kociol Galmet 17 z mozliwoscia spalania mialu oraz rusztem awaryjnym. Moj kuzyn kupil jakis piec z ogloszenia z odzielna komora do spalania drewna. Zeszla zime opalal dom tylko drewnem, a bylo cieplej niz u mnie teraz.Zastanawialem sie nad kotlem DZIUBARCZYK, i teraz zaluje

ze dalem sie namowic na galmeta.Bo ceny ECO sa wysrubowane, a maja byc jeszce wieksze.I dobrze jest miec jakas alternatywe.

Jak se nie radzicie w tak prostych sprawach to zapytajcie eksperta!

:lol: :lol: :lol:

Fakt! Pod takim tekstem to go szukajka za Chiny nie znajdzie, to daję:

http://forum.muratordom.pl/a-jednak-wodor-w-instalacji-co,t147798.htm

Zaczyna się o kaloryferach, ale do nich przypięty jest też ten Wasz problem...

Czyta się dobrze...

Adam M.

Witam, jak zakończyły się wasze przygody z kotłem? Mam ten sam probelm - nowy kocioł i niestety jedej strony (tył) kotła węgiel sie nie dopala a z drogiej strony jest piekny popół. Zastanawiam się czy niewielkie szczeliny w silikonie (niewygładziłem jego powierzchni pzy uszczelaniu talerza) moga powodować takie probelmy z równomiernym spalaniam (kanaliki ma wyszczyszczone). pozdrawiam

Mam wlasnie takiego z mozliwoscia spalania mialu i sterownikiem podlaczonym do pogodowki( ktora sama dobiera ilosc wegla w zaleznosci od temp. na zewnatrz. Spalalem okolo 100 kg na 6 dni do polowy grudnia, gdy przyszly mrozy zasobnik wcina w 3 lub 4 dni. Moze jest to wynikiem tego ze dom ogrzewam 1 sezon, strop dopiero teraz ocieplam i siedze sam w domu. Wiec mam cicha nadzieje ze w nastepnym sezonie bedzie lepiej.groszek mam kupowany na biezoco, mokry wic to tez moze miec wplyw na spalanie. Wczoraj zasypalem samym mialem, i naprawde jakos sobie radzi( tylko musze do niego zagladac czy nie robia sie spieki)

Kupujac teraz zastanowilbym sie nad takim piecem z dodatkowa komora spalania drewna. Bo w moim jest ruszt, ale trzeba go wkladac i wyjmowac gdy chcesz przepalac drewnem.Znajomi maja wlasnie taki z dodatkowym rusztem i 1 sezon opalali dom jakimis scietymi paletami, a bylo cieplo ze az miło.

Ps Zobaczymy jak bedzie w natepna zime.

• 2 weeks później...
  • 5 months później...
  • 4 weeks później...
Moj tez polecal. Bo maja rabaty na nie w hurtowniach. Polecam piec z odzielna komora spalania na drewno, a nie ruszt ktory trzeba wkladac i wyjmowac i przy tym zwracajac uwage na temperature, aby nie byla za wysoka.To najlepsze rozwiazanie przy cenie eco okolo 800zlt(POWARIOWALI Z CENA)Polecam piec DZIUBARCZYK, sam mialem go kupic, ale niestety dalem sie namowic mojemu hydraulikowi na ten nieszczesny rabat, ktory jak mysle jest wliczony w cene kotla. I w sezonie wydawalem 700 zl na miesiac za ogrzewanie domu.Pozdrawiam.

• 1 month później...

Witam!!!

Posiadam kocił Galmet 25 KW ze sterownikiem EXPERT.

Czytałem wiele o ustawieniach podajnika, dmuchawy itd..ale nie spotkałem nigdy użytkowników z tym sterownikiem.

Ciężko jest mi ustawić piec bo to za dużo podaje albo za często pracuje.

Czy z obecnych forumowiczów może ktoś podać jakie ma nastawy na sterowniku EXPERT i jak długo pracuje i jak długo pozostaje w nadzorze do ponownego przejścia w tryb pracy.

Dziękuję za pomoc :)[/b]