miedz1 20.02.2015 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 Rozumiem, że znasz ten węgiel z autopsji? Nie muszę go znać z autopsji, to widać na Twoich zdjęciach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 20.02.2015 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 Dzisiaj zakupiłem 3 worki tego węgla http://www.leroymerlin.pl/ogrzewanie/akcesoria-do-piecow/paliwo-do-kotlow-c-o/eko-groszek-23-mj-equation,p262120,l1019.html , bo tego http://www.leroymerlin.pl/ogrzewanie/akcesoria-do-piecow/paliwo-do-kotlow-c-o/eko-groszek-23-mj-barter,p262611,l1019.html nie ma na sklepie ( sprzedawca twierdzi, że od sierpnia ). Mam jeszcze około pół podajnika zasypane więc poczekam do weekendu i wtedy zasypie ten zakupiony dzisiaj. Czy po zasypaniu mam zmienić parametry czy zostawic jak jest? ja miałem ustawioną kaloryczność na ekofins i resztę regulowałem wiatrem w ustawieniach chwilowych , z tego co pamiętam to +2 .podtrzymanie 7 s./ 40min. u ciebie może się to delikatnie różnić, powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danielgdynia 21.02.2015 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 ja miałem ustawioną kaloryczność na ekofins i resztę regulowałem wiatrem w ustawieniach chwilowych , z tego co pamiętam to +2 .podtrzymanie 7 s./ 40min. u ciebie może się to delikatnie różnić, powodzenia Co u Ciebie oznacza ekofins? Wysoka, średnia, niska czy bardzo niska kaloryczność opału? Jeszcze dla pewności - reszta parametrów oprócz korekcji powietrza zostawić jak jest obecnie czy przywrócić ustawienia fabryczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 21.02.2015 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 Zacznij od sredniej , jak bedzie przesypywal wegiel to daj wysoka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danielgdynia 24.02.2015 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 Link do dzisiejszego popiołu: https://www.dropbox.com/sh/d6pfnqs353z2ejw/AADN-HfH0UxRuBAvX3-acXqVa?dl=0Na dzień dzisiejszy korekcja powietrza +6, kaloryczność opału wysoka. Reszty parametrów nie zmieniałem.Różnica jest znacząca w zachowaniu kotła - chodzi o wiele ciszej. Pobiera mniej wegla niz do tej pory. W niedziele wsypałem 75kg groszku a zostało jakieś 45-50kg. Niestety widać na zdjęciach, że nadal żuzluje z tym iż mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 24.02.2015 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 węgiel wygląda na dopalony. czyli poprawa po zmianie opału. logicznie myśląc , to ma dwa wyjścia z tym felernym opalem: 1 to się męczyć 2 kupić dobry opał , mieszać jeden z drugim i powoli zejść z tego ekosyfu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danielgdynia 24.02.2015 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 Czyli wg Ciebie wszystko jest ok, czy jeszcze byś coś zmienił? Felerny groszek oddam i zakupie jednocześnie ten który mam obecnie ( zostało mi 17 worków, 2 kursy kombiakem ) Jak powinien wyglądać poprawnie spalony węgiel, popiół? Zawsze myślałem, że powinien bardziej przypominać piach niż żużel. Miałem zamiar jeszcze podkręcać korekcje powietrza, a może to zły pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 25.02.2015 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 wiesz że, kupić dobry groszek jest bardzo ciężko. cudów nie ma jakieś drobne spieki, mały koksik zawsze się znajdzie. weż poprawkę na to że mamy w galmecie 12kw mały palnik retortowy , który dobrze spala dobrej jakości średnio kaloryczny eko-groszek. co do twoich ustawień to musisz się tego nauczyć . ja ci mogę jedynie podpowiedzieć. piszesz że masz za dużo spieków, to daj mniej powietrza. jak zauważysz niedopalony węgiel to daj więcej wiatru albo zwiększ kaloryczność co rozciągnie proces palenia i węgiel dlużej poleży na retorcie. nic trudnego trochę wyczucia i tyle a najważniejsze żeby trafić dobry węgiel.na początku okresu grzewczego troche eksperymentowałem z różnymi węglami i wyciągnąłem kilka dobrych wniosków. u mnie najlepiej wypadła mieszanka wesołej i retopala i tak się zaopatrze na przyszłą zimę. co bedzie najlepsze w twoim wypadku to musisz pokombinować . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mel8n 12.03.2015 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Witajcie, bardzo dobry groszek to groszek z kopalni Kazimierz-Juliusz, tak sądzę po obserwacji płomienia i znikomej ilości popiołu. Ogrzewam nowy dom (kanadyjczyk dobrze ocieplony) o powierzchni po podłogach 105m, bez podłogówki + 140litrów CWU. Mam piecyk Galmet KWP 12 ze sterownikiem Elster pid dynamic. W dwa miesiące spaliłem tonę tego groszku i sam w sumie nie wiem czy to nie troszkę za dużo?? Czy to jest norma?Czy ma sens lekkie przymknięcie przepustnicy na kominie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 12.03.2015 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 to jest nowy dom ?jak masz grzejniki to na taki mały domek zmniejsz moc kotła z 100% na 80 %. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mel8n 12.03.2015 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Tak dom jest nowy. Znaczną część z tych dwóch miesięcy właśnie miałem ustawioną moc na 80%. Może spróbować jeszcze mnie, np. 60% ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 12.03.2015 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 spalasz ok 16 kg/24. przy nowym domku z dobrym ociepleniem to sporo. podejrzewam że ustawienia masz skopane. napisz coś więcej porób jakieś zdjęcia np. instalacji, popiołu i coś na pewno poprawimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 12.03.2015 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Tak dom jest nowy. Znaczną część z tych dwóch miesięcy właśnie miałem ustawioną moc na 80%. Może spróbować jeszcze mnie, np. 60% ? spróbuj , nic nie zaszkodzi. a jak masz ustawioną kaloryczność i ustawienia chwilowe? węgiel spalasz do konca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mel8n 12.03.2015 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 kaloryczność mam na maxa czyli 30kC, korekcja powietrza +8%, węgiel przepalono do końca bez spieków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 12.03.2015 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 kaloryczność mam na maxa czyli 30kC, korekcja powietrza +8%, węgiel przepalono do końca bez spieków a może z innej strony , za dużo wiatru może wyziębiać kocioł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mel8n 12.03.2015 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 http://cieplowlasciwie.pl/wynik/nfo dzisiaj przestawiłem powietrze na 0%, przymknę troszkę przepustnice komina, i zmniejszę kaloryczność na taką jaką faktycznie ma węgiel czyli 27k. zpbaczę czy coś to da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 12.03.2015 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 http://cieplowlasciwie.pl/wynik/nfo dzisiaj przestawiłem powietrze na 0%, przymknę troszkę przepustnice komina, i zmniejszę kaloryczność na taką jaką faktycznie ma węgiel czyli 27k. zpbaczę czy coś to da za dużo rzeczy na raz . kaloryczność zostaw , wiatr daj na +3 , przepustnice daj na srodkowy ząbek i jutro napisz co i jak. nara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 12.03.2015 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 aha i pomyśl o dociepleniu domku bo D to trochę słabo jak na nowo wybudowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mel8n 12.03.2015 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 jak to bywa z przelicznikami internetowymi, nie zawsze im można ufać, bo nie wiem jak wpisać że mam ściany grube na 25 cm w czym 15 to wełna w szkielecie ściany a 10cm to styropian pod tynkiem. Suma summarum daje to 25cm dobrego ocieplenia co faktycznie się sprawdza, bo nawet przy -10 na dworze nie czułem chłodu dotykając sciany jak to miało miejsce w moim starym nieocieplonym domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 12.03.2015 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 jak to bywa z przelicznikami internetowymi, nie zawsze im można ufać, bo nie wiem jak wpisać że mam ściany grube na 25 cm w czym 15 to wełna w szkielecie ściany a 10cm to styropian pod tynkiem. Suma summarum daje to 25cm dobrego ocieplenia co faktycznie się sprawdza, bo nawet przy -10 na dworze nie czułem chłodu dotykając sciany jak to miało miejsce w moim starym nieocieplonym domu. spoko, spoko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts