bobasxx 13.03.2015 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 kolego mel8n wyłącz na próbę cyrkulację CWU i wtedy zobacz ile będzie Ci palił na dobę. Jak różnica będzie znacząca, zakup jakiś prosty programator, w którym możesz regulować czas pracy i czas postoju w określonych godzinach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 13.03.2015 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 Sterownik elter ma program czasowy cyrkulacji cwu. A on ma wlaczona cyrkulacje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mel8n 13.03.2015 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 (edytowane) Dokładnie tak jak pisze kolega poltowski2000 - mój sterownik ma programowanie cyrkulacji CWU, które wyłącza popmkę cyrkulacji w godzinach 23 - 5 rano.Wczoraj wieczorem dokonałem kilku zmian:1. temp. zadana z 65 dałem 60 (plus korekcja nocna -3st. od 23 do 5 rano);2. przepustnice komina ustawiłem na połowę;3. kaloryczność z 30 zmieniłem na 28;4. korekcję powietrza ustawiłem na 0%;5. moc kotła ustawiłem na 70% Dziś wieczorem zobaczę jak te zmiany wpłyną na spalanie Mam jeszcze taką obserwację: zawór 4d mam cały czas na 5 czyli połowa skali, co dziwne czasem zdarza się że rura z powrotu z kaloryferów jest zupełnie zimna, a w domu grzeją 3 z 11 kaloryferów, jak to możliwe?? Rozumiem że ma prawo być letna, ale właśnie wczoraj jak dokonywałem zmian była całkiem zimna..Instalację zasila pompa Grundfos ALPHA 2L http://pl.grundfos.com/content/dam/GPL/Dokumentacja/Instrukcje_montazu/ALPHA2L%20-%20Grundfosliterature-1191230.pdf ustawioną w pozycji PP2, a na boilerze ta sama pompa tylko ustawiona na CP1. Edytowane 13 Marca 2015 przez mel8n Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 13.03.2015 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 Dokładnie tak jak pisze kolega poltowski2000 - mój sterownik ma programowanie cyrkulacji CWU, które wyłącza popmkę cyrkulacji w godzinach 23 - 5 rano. Wczoraj wieczorem dokonałem kilku zmian: 1. temp. zadana z 65 dałem 60 (plus korekcja nocna -3st. od 23 do 5 rano); 2. przepustnice komina ustawiłem na połowę; 3. kaloryczność z 30 zmieniłem na 28; 4. korekcję powietrza ustawiłem na 0%; 5. moc kotła ustawiłem na 70% Dziś wieczorem zobaczę jak te zmiany wpłyną na spalanie Mam jeszcze taką obserwację: zawór 4d mam cały czas na 5 czyli połowa skali, co dziwne czasem zdarza się że rura z powrotu z kaloryferów jest zupełnie zimna, a w domu grzeją 3 z 11 kaloryferów, jak to możliwe?? Rozumiem że ma prawo być letna, ale właśnie wczoraj jak dokonywałem zmian była całkiem zimna.. Instalację zasila pompa Grundfos ALPHA 2L http://pl.grundfos.com/content/dam/GPL/Dokumentacja/Instrukcje_montazu/ALPHA2L%20-%20Grundfosliterature-1191230.pdf ustawioną w pozycji PP2, a na boilerze ta sama pompa tylko ustawiona na CP1. jak mogę ci coś zasugerować to ustaw program cyrkulacji na 2g. rano tak żebyś miał gorącą wodę przy porannym myciu to samo po poludniu przy myciu garów i wieczorem przed kąpielą na dobranoc. oszczędności będą wyrażne. co do zaworu 4d to przeważnie ustawia się 6-4 , 7-3 niektórzy ustawiają 5-5. 7-3 to 7 na instalację 3 na powrót. najważniejsze żeby kocioł nie włączał i wyłączał się jak wariat tylko pracował spokojnie a powrót miał ok 40 st. sam popróbuj , ale jak masz 5-5 i to się u ciebie sprawdza to spoko , nie ma co się martwić. co do grzejników to rozumiem że masz niedogrzane pomieszczenia czy tylko zimne grzejniki . jak masz zadaną temperaturę w pomieszczeniach a grzejniki są zimne to bardzo dobrze. znaczy to że masz ciepły dom . no chyba że grzejniki są zapowietrzone a to co innego. zrób zdjęcie albo najlepiej film palnika podczas pracy to zobaczymy jak to wygląda ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 13.03.2015 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 ustaw zawór 4d na 7-3 i zobacz czy te zimne grzejniki będą cieplejsze . po prostu może do nich nie dochodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mel8n 13.03.2015 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 z zimnymi grzejnikami chodziło mi o to że termostaty je 'wyłączają' bo w pokojach jest odpowiednia temperatura. jutro wstawię jakieś fotki. ta cyrkulacja niestety musi chodzić tak jak teraz bo taki mamy nieregularny tryb życia pracujemy na zmiany. jeśli chodzi o zawór 4d, to powrót do pieca jest cały czas gorący, zimna była rura powrotu z kaloryferów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mel8n 14.03.2015 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Hej, w tych ustawieniach spalanie wyszło całkiem nieźle - 11kg/dobę, poniżej wstawiam fotki ognia, popiołu i zaworu 4d. Jeżeli chodzi o zawór to wyjaśniam; 1. rura do góry to zasilanie na kaloryfery 2. rura w lewo to powrót z kaloryferów 3. rura w dół powrót do pieca 4. rura w prawo zasilanie z pieca. A tak przy okazji zapytam jak długo wasz piec zagrzewa bojler załóżmy o 3 stopnie więcej, ile czasu to trwa, zakładając że na piecu masz około 60stopni a bojler dogrzewasz z 45 st. na 48. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 14.03.2015 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 fajnie z tym spalaniem. co do zdjęcia palnika to jest słabe. nie widać za dużo. podejrzewam że ustawienia można jeszcze poprawić. jakiej wielkości masz kopczyk i jaką dużą masz szczelinę na dmuchawie. najlepiej zrób krótki film pracy palnika to wszystko zobaczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mel8n 18.03.2015 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2015 witam, czy ktoś z was ma do pieca podłączony sterownik pokojowy?? i czy ten sterownik pokojowy reguluje temperaturę na piecu czy włącza i wyłącza pompę CO, regulując w ten sposób temp. w domu. myślę o założenie bezprzewodowego stertowania pompą CO, tylko jeszcze nie bardzo wiem jak to rozkminić , bo przy takiej różnicy temperatur dzień/noc można dużo zaoszczędzić opału wyłączając pompę CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 18.03.2015 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2015 najprościej to tak jest jeszcze kilka możliwości np : masz wbudowany moduł do którego dokupujesz siłownik na zawór 4d i panel pokojowy dedykowany do sterownika o nazwie roomster. jest to flagowy sposób regulacji przez firmę elster. panel pilnuje ci temperaturę w pomieszczeniu poprzez automatyczną regulację zaworem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danielgdynia 01.04.2015 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 wiesz że, kupić dobry groszek jest bardzo ciężko. cudów nie ma jakieś drobne spieki, mały koksik zawsze się znajdzie. weż poprawkę na to że mamy w galmecie 12kw mały palnik retortowy , który dobrze spala dobrej jakości średnio kaloryczny eko-groszek. co do twoich ustawień to musisz się tego nauczyć . ja ci mogę jedynie podpowiedzieć. piszesz że masz za dużo spieków, to daj mniej powietrza. jak zauważysz niedopalony węgiel to daj więcej wiatru albo zwiększ kaloryczność co rozciągnie proces palenia i węgiel dlużej poleży na retorcie. nic trudnego trochę wyczucia i tyle a najważniejsze żeby trafić dobry węgiel. na początku okresu grzewczego troche eksperymentowałem z różnymi węglami i wyciągnąłem kilka dobrych wniosków. u mnie najlepiej wypadła mieszanka wesołej i retopala i tak się zaopatrze na przyszłą zimę. co bedzie najlepsze w twoim wypadku to musisz pokombinować . Witam. Dziękuję za dotychczasową pomoc (szczególnie poltkowski2000) i porady bez których prawdopdobnie cały czas stałbym w miejscu . Kombinowałem z korekcją i kalorycznością najlepsza opcja to kaloryczność najwyższa a korekcja nie może przekraczać 4% bo robi się szlaka. Może jeszcze pokombinuje z ustawami ale wydaje mi się, że po prostu ten piec nie zdaje egzaminu na tak mały metraż skoro przy obecnym spalaniu łyka przeszło 15kg na dobe przy 65 m2. Czy mieszanie przy wydajności podajnika i temperaturze zdanej kotła powinno coś zmienić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 01.04.2015 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 wydajność podajnika mam ustawiona fabrycznie na 13,5 kg i powiem szczerze, że nie testowałem innych ustawień. logicznie to nic nie da po za tym ile groszku podajnik poda na retortę w czasie. rozumiem że to masz już opanowane więc nie ma sensu przy tym mieszać. to samo robisz ustawiając kaloryczność. temperatura zadana kotła to inna bajka. to zależy od ocieplenia budynku i wielkości grzejników. jak masz bardzo duże grzejniki to możesz mieć mniejszą temp. jak grzejniki są na styk to temp. powinna być wyższa. minimalna temeratura zalecana to 55st. z autopsji powiem, że zimą ustawiłem temp. 65 st. i o dziwo spalanie spadło bo wyższa temperatura na grzejnikach szybciej dogrzewała pomieszczenia i kocioł był dłużej w podtrzymaniu. teraz mam 58 i to w zupełności wystarcza. na noc temperaturę pieca mam obniżoną na 51st. bo lubie zimno jak śpię i pracaw kotłowni zaczyna się rano. czy to daje jakieś oszczędności .... nie wiem ale tak mam bo tak lubię i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danielgdynia 02.04.2015 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 Rozumiem Mam jeszcze pytanko odnośnie trybu letniego na piecu, który de facto się zbliża. Czy proponujesz jakieś ustawienia, czy zostawić tak jak jest? Mój wymiennik wody ma 140l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 03.04.2015 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Rozumiem Mam jeszcze pytanko odnośnie trybu letniego na piecu, który de facto się zbliża. Czy proponujesz jakieś ustawienia, czy zostawić tak jak jest? Mój wymiennik wody ma 140l to też zależy od kilku rzeczy. na lato najlepiej sprawdza się groszek słabej kaloryczności (np: jaret ) , mała moc kotła np ok 40% i poprawne podłączenie bojlera. dobrze jak jest ponad kotłem i działa grawitacyjnie (moim zdaniem najbardziej ekonomicznie). ale to jest detal , pierwsze dwie rzeczy są najważniejsze mało kaloryczny groch ktory długo nie gaśnie i minimalna moc kotła. ps . a co do twojego spalanie może masz za mały kopczyk na retorcie , za duży wiatr i cale ciepło dmuchasz w komin. popraw mnie jak jestem w błędzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danielgdynia 03.04.2015 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 ps . a co do twojego spalanie może masz za mały kopczyk na retorcie , za duży wiatr i cale ciepło dmuchasz w komin. popraw mnie jak jestem w błędzie? Nie jesteś w błędzie co do kopczyka jest nie za duży. W niedziele zrobie zdjęcia to sam ocenisz ( jeśli trzeba). Co do węgla może być każdy o niskiej kaloryczności? Mam na myśli marketowe, bo dla mnie to najbardziej wygodne pojechać do castoramy bądź leroy. Jeżeli chodzi o bojler jest zamontowny na przeciw kotła, metr od niego i ponad nim ale to detal Jeszcze takie pytanko a mianowicie jak się zbliża okres letni albo okres zimowy to tempaeratura na zewnatrz nie wymaga ogrzewania domu za dnia, bo po prostu jest za ciepło. Czy postępuję dobrze włączając piec na tryb letni za dnia (około 7:00) i przełączając na tryb zimowy na noc (około 19:00)? Przypominam, że chałupa jest murowana podwójnie z .cegły, budynek ma przeszło sto lat nieocieplony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 03.04.2015 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Nie jesteś w błędzie co do kopczyka jest nie za duży. W niedziele zrobie zdjęcia to sam ocenisz ( jeśli trzeba). Co do węgla może być każdy o niskiej kaloryczności? Mam na myśli marketowe, bo dla mnie to najbardziej wygodne pojechać do castoramy bądź leroy. Jeżeli chodzi o bojler jest zamontowny na przeciw kotła, metr od niego i ponad nim ale to detal Jeszcze takie pytanko a mianowicie jak się zbliża okres letni albo okres zimowy to tempaeratura na zewnatrz nie wymaga ogrzewania domu za dnia, bo po prostu jest za ciepło. Czy postępuję dobrze włączając piec na tryb letni za dnia (około 7:00) i przełączając na tryb zimowy na noc (około 19:00)? Przypominam, że chałupa jest murowana podwójnie z .cegły, budynek ma przeszło sto lat nieocieplony pewnie kolego , włączaj i wyłączaj jak to zapewni tobie większy komfort . kociolek będzie w podtrzymaniu w ciągu dnia i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danielgdynia 08.04.2015 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 Link do zdjęć i wideo kopczyka: https://www.dropbox.com/sh/71pc00ouqp05lfg/AAA0vWpeBeD1ayDKe2rEwiPfa?dl=0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 08.04.2015 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 Link do zdjęć i wideo kopczyka: https://www.dropbox.com/sh/71pc00ouqp05lfg/AAA0vWpeBeD1ayDKe2rEwiPfa?dl=0 jest za mały , ale na lato do cwu wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danielgdynia 08.04.2015 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 A co zrobić żeby był odpowiedni również poza sezonem letnim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 08.04.2015 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 A co zrobić żeby był odpowiedni również poza sezonem letnim? np. kaloryczność daj oczko niżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts