Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOTŁY GALMET- watek zbiorczy: opinie, użytkowanie, montaż, regulacja

agnieszkakusi

Recommended Posts

Moc kotla zmieniona na 70% opał był ustawiony na pieklorz .Zastanawiałem się nad tym czy można w jakiś sposób regulować czas podawania oraz przerwę w podawaniu . Zmieniłem tez prace kotla na tryb dwustawny żeby sprawdzić czy zużyje mniej eko groszku .

dzisiaj zajrzałem do sterownika i jest możliwość zwiększenia kaloryczności opału. wchodzisz w inne i ustawiasz manualnie na np. 28mj/kg-- jaki tam opał masz , oczywiście jeżeli dalej ustawiasz kocioł.

• Odpowiedzi 774
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dzisiaj zajrzałem do sterownika i jest możliwość zwiększenia kaloryczności opału. wchodzisz w inne i ustawiasz manualnie na np. 28mj/kg-- jaki tam opał masz , oczywiście jeżeli dalej ustawiasz kocioł.

Witam!

Dalej ustawiam kocioł.

Kaloryczność węgla ustawialem jakiś czas temu i efektów większych nie było.

Aktualnie moc kotła ustawiłem na 80% i pracuje dwustawnie, czas podawania 12/36

Średnie spalanie na 24h pokazuje 47kg

Próby trwają lecz bez większego efektu.

Jeżeli masz podobny kocioł to może mógłbyś podać mi swoje ustawienia

Dzięki

Witam!

Dalej ustawiam kocioł.

Dzięki

moj kocioł to galmet eko-gt12kw , sterownik mamy ten sam. jak masz dalej niedopalony węgiel to ustaw większą kaloryczność tak jak napisałem w poscie powyżej

Witam!

Dalej ustawiam kocioł.

Dzięki

12/36 ??

miało być 5/40

Tak miało być ale maksymalnie udało mi się ustawić 9/42 .W tej chwili kocioł pracuje 63 % moc i pokazuje spalanie na poziomie 41kg.Zmienilem tez w menu instalatora w pierwszym punkcie parametry pracy z 1/50 na 1/51 co dało podawanie 9s przerwa 42.Wczesniej było 9/41.Po powrocie do domu z pracy sprawdzę jaka jest wartość spalanego węgla ile kg.Kalorycznosc ustawiona na 28

Tak miało być ale maksymalnie udało mi się ustawić 9/42 .W tej chwili kocioł pracuje 63 % moc i pokazuje spalanie na poziomie 41kg.Zmienilem tez w menu instalatora w pierwszym punkcie parametry pracy z 1/50 na 1/51 co dało podawanie 9s przerwa 42.Wczesniej było 9/41.Po powrocie do domu z pracy sprawdzę jaka jest wartość spalanego węgla ile kg.Kalorycznosc ustawiona na 28

zwróć uwagę na dmuchawę , może masz za mały wiatr.

jeżeli nadal masz niedopalony węgiel i nie jesteś zadowolony z ustawień mam jeszcze jeden pomysł. sterownik ekspert masz ustawiony na galmet eko-gt 28kw , przestaw go na galmet eko-gt 22 kw i na tych ustawieniach powinien pracować spokojniej. poeksperymentuj trochę , nie zaszkodzi.

Witam !

Od soboty jestem posiadaczem kotła Galmet KWP2 Eko GT 16 kW ,palimy w nim pelletem.

Mamy problem z ustawieniami regulatora mianowicie pierwsze dwa dni było ok piec grzał cały czas 60 stopni grzejniki w domu musiały być skręcone bo było za gorąco (zawór czterodrożny ustawiony na 7) gdy przyjechał instalator zmniejszył na 5 i zaczeło nam gasnąć i nie wł się automatyczna rozpalarka tak jak by nie było pelletu na ruszcie na czuwaniu czas podawania był ustawiony na 8 sek co 15 min zmieniliśmy na 15 sek co 13 min teraz niby się pali zobaczymy jak będzie do jutra problem mamy tylko tego typu że jest za gorąco w domu co lepiej skręcać grzejniki czy ustawić inaczej zawór mieszający?

Aha moc kotła jest ustawiona na 70 % może to za dużo jak na domek 70 m2 ?

nie wiem kolego co mogę ci podpowiedzieć. nie mam doświadczenia w spalaniu peletu to nie będę tworzył teorii. czy dobrze zrobiłeś schodząc do max moc 70% tego też nie powiem. poobserwuj i wyciągnij wnioski. jedno co się rzuca w oczy to wielkość kotła względem metrażu. możesz mieć w związku z tym kłopoty ,bo zanim ci się kocioł rozhula to jest odcinany bo nie ma odbioru ciepła. co ci mogę podpowiedzieć to powrót do nastawów jakie miałeś na początku kiedy kocioł śmigał poprawnie i obniżenie temperatury kotła do minimum i na początek kupienie dobrego ,markowego peletu, gdzie będziesz mógł łatwiej przyswoić użytkowanie ,pozdr

ps. czy twój kocioł przystosowany jest do spalania peletu?

Edytowane przez poltowski2000

nie wiem kolego co mogę ci podpowiedzieć. nie mam doświadczenia w spalaniu peletu to nie będę tworzył teorii. czy dobrze zrobiłeś schodząc do max moc 70% tego też nie powiem. poobserwuj i wyciągnij wnioski. jedno co się rzuca w oczy to wielkość kotła względem metrażu. możesz mieć w związku z tym kłopoty ,bo zanim ci się kocioł rozhula to jest odcinany bo nie ma odbioru ciepła. co ci mogę podpowiedzieć to powrót do nastawów jakie miałeś na początku kiedy kocioł śmigał poprawnie i obniżenie temperatury kotła do minimum i na początek kupienie dobrego ,markowego peletu, gdzie będziesz mógł łatwiej przyswoić użytkowanie ,pozdr

ps. czy twój kocioł przystosowany jest do spalania peletu?

Tak jest przystosowany do spalania pelletu jakoś pelletu jaki kupiliśmy też jest bardzo dobra. Moc kotła może i jest duża ale domek drewniany niby ocieplony ale tylko 5 cm więc sugerowalismy się tym wybierając moc jeszcze sprzedawca twierdził że on ma moc od 5 do 16 Kw więc możemy sobie ustawić jaką moc potrzebujemy? Stąd też zejście z mocą do 70 % nawet zastanawiamy się czy jeszcze nie obniżyć bo mamy za gorąco w domu przy tych temp na dworze. Od wczoraj nie gaśnie nam ale w popielniku jest nie do końca spalony pelett więc zmieniliśmy ustawienia w czuwaniu na podanie przez 12 sek co 15 min. Zdajemy sobie sprawę że musimy sami się nauczyć obsługi i wyczuć jakie u nas będą najlepsze ustawienia.

Tak jest przystosowany do spalania pelletu jakoś pelletu jaki kupiliśmy też jest bardzo dobra. Moc kotła może i jest duża ale domek drewniany niby ocieplony ale tylko 5 cm więc sugerowalismy się tym wybierając moc jeszcze sprzedawca twierdził że on ma moc od 5 do 16 Kw więc możemy sobie ustawić jaką moc potrzebujemy? Stąd też zejście z mocą do 70 % nawet zastanawiamy się czy jeszcze nie obniżyć bo mamy za gorąco w domu przy tych temp na dworze. Od wczoraj nie gaśnie nam ale w popielniku jest nie do końca spalony pelett więc zmieniliśmy ustawienia w czuwaniu na podanie przez 12 sek co 15 min. Zdajemy sobie sprawę że musimy sami się nauczyć obsługi i wyczuć jakie u nas będą najlepsze ustawienia.[/quote

Jak obnizenie mocy daje rade to kombinuj, pewnie nie zaszkodzi a pomoze

Podtrzymanie rozciagnij jeszcz bardziej, 5pod i 30min.przerwy

Witam!Aktualnie udało mi się zejść z spalaniem eko groszku do 32kg na dobę na ustawieniach kocioł 63% pod 11 przerwa 51 w pracy kotła dwustawowej .Dziś zmienilem jeszcze moc kotła na 60% pod 11 a przerwę na 54 zobaczę jutro jak będzie wyglądać spalanie (ilosc).Dobry pomysł żeby zmienic typ kotła ale to sobie zostawię na poniedziałek dam znać jakie były efekty !Pozdrawiam

Witam!Aktualnie udało mi się zejść z spalaniem eko groszku do 32kg na dobę na ustawieniach kocioł 63% pod 11 przerwa 51 w pracy kotła dwustawowej .Dziś zmienilem jeszcze moc kotła na 60% pod 11 a przerwę na 54 zobaczę jutro jak będzie wyglądać spalanie (ilosc).Dobry pomysł żeby zmienic typ kotła ale to sobie zostawię na poniedziałek dam znać jakie były efekty !Pozdrawiam

fajnie , czekam na info , powodzenia

ja mam wyłączony. podnosi i obniża temp. wody w kotle . teraz jest tak ciepło ,że 50 st. wystarczy. z pogodowym byłoby dużo więcej.

Właśnie my mamy cały czas na piecu 60 stopni ale może dlatego że mamy ustawiona temperaturę min na 60 st. A domu jest za gorąco grzejniki skrecamy. Boję się trochę zmniejszyć temperaturę bo instalator mówił że niższa temperatura nie jest dobra dla kotła?