Danielgdynia 26.10.2015 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2015 Witam ponownie. Niestety znowu problem. Od dłuższego czasu próbuje ustawić kocioł tak aby doszedł do zadanej temperatury ale bez skutku. Nastawy kotła po sezonie ustawiłem takie jakie na początku roku mi proponowano na forum z małymi zmianami. Generalnie piec nie chce dojść do zadanej temperatury nawet przy max mocy kotła 100% co jest dla mnie zupełnie niezrozumiałe, ponieważ w zeszłym sezonie ogrzewał na 55-60% mocy max. Problem ten ewidentnie dotyczy podłogówki, bo gdy nie włączę żadnej podłogówki tylko same grzejniki ogrzewają to kocioł bez problemu dochodzi do zadanej temperatury. Jedyna zmiana jaka zaszła to to w werandzie zamontowałem ogrzewanie podłogowe 5,5 m2 , które jest podłączone pod łazienkę na jednej głowicy (termostacie). Sama weranda nie może być przyczyną ponieważ kiedy nawet wyłączę podłogówkę łazienka+weranda a włączę samą kuchnie problem pozostaje. Na początku myślałem że może groszek skopany więc kupiłem po 2 worki wysoko i średnio i było bez zmian. Pomijam fakt że za oknem w miarę ciepło a co będzie przy mrozach?! Nie wiem czy nie wołać jakiegoś fachowca od galmetu bo może tu jest wina albo w sterowniku? Jeszcze jedna rzecz mnie dziwi że kocioł kiedy grzeje i temperatura dochodzi do ( zależy od mocy kotła) np. 55 st nagle kocioł zmniejsza moc i temperatura spada. Temperaturę zadaną kotła zmniejszałem nawet do 58 st do tej też nie chciał dojść a w poprzednim sezonie miałem ustawione na 63 st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 26.10.2015 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2015 jaką masz ustawioną kaloryczność opału? napisz coś więcej ,jak ci się spala węgiel? czy są spieki a może niedopały ? jak wygląda kopczyk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danielgdynia 26.10.2015 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2015 Kaloryczność ustawiona wysoka. Spala się podobnie jak to było w zeszłym sezonie po Twoich korektach. Kopczyka nigdy nie miałem dużego to i teraz taki jest nie za duży, bo jak zrobię większy kopczyk tzn że dam mniejszą kaloryczność albo zwiększe moc to wtedy mam niedopałki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danielgdynia 26.10.2015 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2015 Czopuch oraz przesłona wentylatora również jest ustawiona prawidłowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 26.10.2015 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2015 zwróć uwagę na wiatr (może za duży i wieje ci energię w komin) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 26.10.2015 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2015 spróbuj zrobić na odwrót , pozamykaj wszystko oprócz podłogówki i wygrzej ją (to może potrwać kilka dni) i powinno wszystko wrócić do normy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danielgdynia 26.10.2015 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2015 Próbowałem. Półtora dnia piec mielił groszek i nie przechodził w podtrzymanie. Nie rozumiem co jest przyczyna że nie chcę dojść do zadanej temperatury? Mogę zrobić tak jak piszesz ale jeśli po 2 dniach zje 4 worki i dalej nic to czekać nawet tydzień? Wiatr automatycznie mi dobiera a korekcja jest na +3%. Jak pisałem czopuch jest zamknięty na 3/4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 27.10.2015 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2015 nie powinno się zamykać czopucha od regulacji ciągu jest RCK otwórz czopuch i zostaw niech pracuje, zmień ustawienia aby obniżyć temperaturę wody idącą na podłogi i podnoś ją co kilka godzin o 1st, powinno pomóc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danielgdynia 27.10.2015 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2015 Ale ja nie mam zamkniętego czopucha, jest otwarty na tyle aby ciepło nie uciekało w komin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 27.10.2015 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2015 napisałeś " czopuch jest zamknięty na 3/4 " - to nie jest sposób zatrzymania ciepła w kotle. poczytaj sobie na czym polega wymiana ciepła i w jakich warunkach zachodzi oraz od czego jest zależna. czopuchem się kręciło przy śmieciuchu bez dmuchawy ale nie w kotle z podajnikiem i wentylatorem. jak masz za duży ciąg to montujesz RCK nie zamykasz wylot spalin, to tak jakbyś chciał w aucie zatykać rurę wydechową - nie tędy droga. zatrzymując spaliny w kotle czyli zmniejszając ich predkość przepływu przez wymiennik obniżasz sprawność wymiany. dodatkowo przy niewłaściwych parametrach spaliny mogą znaleźć sobie inne ujście z kotła zadymiając kotłownię i stanowiąc zagrożenie. jak chcesz odzyskac więcej ciepła ze spalin zastosuj zawirowywacze w kanałach kotła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danielgdynia 27.10.2015 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2015 "UWAGA! Ze wzglę*dów bez*pie*czeń*stwa RCK nie może być insta*lo*wany w kotle z dmu*chawą. Jego istotą jest prze*cież regu*lo*wa*nie natu*ral*nego pod*ci*śnie*nia w komi*nie, nato*miast dmu*chawa wytwa*rza nad*ci*śnie*nie (wpy*cha spa*liny do komina), co zakłóca pracę RCK, a także może skut*ko*wać wydo*sta*wa*niem się prze*zeń spa*lin do kotłowni" Trochę zacząłem czytać i doszedłem do takiego wpisu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
etiopczyk7 29.10.2015 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2015 Witam ponownie. Mam pytanie odnośnie powietrza w obiegu, cały czas nam się zbiera gdzieś powietrze co odpowietrzymy na drugi dzień jest to samo (słychać kapanie w grzejniku). Mamy obieg otwary bez ciśnienia. Poradzicie coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 29.10.2015 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2015 nie bardzo wiem jak może się przez RCK wydostac dym do kotłowni jak urządzenie działa jednokierunkowo na zasadzie zastawki. moim zdaniem jeśli poprawnie i szczelnie osadzone to nie ma opcji aby spaliny wypchnęło- no chyba że zatkanym kominem ale wtedy i bez RCK wylądują w kotłowni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 29.10.2015 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2015 Witam ponownie. Mam pytanie odnośnie powietrza w obiegu, cały czas nam się zbiera gdzieś powietrze co odpowietrzymy na drugi dzień jest to samo (słychać kapanie w grzejniku). Mamy obieg otwary bez ciśnienia. Poradzicie coś? przyczyn może byc kilka nieprawidłowo zamontowane naczynie wyrównawcze, zbyt mały poziom wody w nim, zbyt wysoki bieg pompy i zaciąganie przez naczynie powietrza, połączenie materiałów których się łączyć nie powinno ponieważ zachodzą zjawiska wytwarzające gazy musisz sam odpowiedzieć czy którys z czynników występuje u Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
etiopczyk7 29.10.2015 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2015 przyczyn może byc kilka nieprawidłowo zamontowane naczynie wyrównawcze, zbyt mały poziom wody w nim, zbyt wysoki bieg pompy i zaciąganie przez naczynie powietrza, połączenie materiałów których się łączyć nie powinno ponieważ zachodzą zjawiska wytwarzające gazy musisz sam odpowiedzieć czy którys z czynników występuje u Ciebie Dzięki, sprawdzimy wszystko, rurki mamy miedziane i pex więc chyba jest ok? Pytnie czy musi być jakieś ciśnienie czy jeśli jest obieg otwary to nie musi być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 29.10.2015 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2015 nawet przy otwartym będzie ciśnienie zależnie od "wysokości instalacji"sprawdź czy jest odpowiednia ilość wody w instalacji. dopuść aż się przeleje z wyrównawczego a potem skontroluj bo może gdzieś ucieka a to tez jeden z powodów zapowietrzania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
etiopczyk7 30.10.2015 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 nawet przy otwartym będzie ciśnienie zależnie od "wysokości instalacji" sprawdź czy jest odpowiednia ilość wody w instalacji. dopuść aż się przeleje z wyrównawczego a potem skontroluj bo może gdzieś ucieka a to tez jeden z powodów zapowietrzania Więc u nas jest problem z tym że naczynie wyrównawcze jest metr nad piecem mamy niski domek i nie dało się go wyżej powiesić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 30.10.2015 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 Więc u nas jest problem z tym że naczynie wyrównawcze jest metr nad piecem mamy niski domek i nie dało się go wyżej powiesić. jeżeli nie masz mocno rozbudowanej instalacji to spróbuj ustawić pompę co na minimum. to powinno pomóc . oczywiście minimum znaczy najmniejsze możliwe obroty pompy dojące radę nagrzać cały obieg. pytanie ; pompę masz na zasilaniu czy na powrocie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
etiopczyk7 31.10.2015 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2015 Mamy na powrocie pompe,tak myślimy czy gdyby naczynie przenieść do innego pomieszczenia było by wtedy 0,5 m wyzej warto? Pompe mamy na minimum ustawioną cały czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 31.10.2015 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2015 są przepisy odnośnie montażu naczynia i jego podłączenia może łatwiej zrobić obieg otwarty z naczyniem dla kotła i i połaczyć wymiennikiem obieg zamknięty dla instalacji.wtedy sobie będzie mógł byc zbiornik metr nad kotłem i nie będzie to miało wpływu na resztę instalacji. dodatkowo zamknięcie obiegu na dom go uszczelni i usunie problem zapowietrzania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts