Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOTŁY GALMET- watek zbiorczy: opinie, użytkowanie, montaż, regulacja

agnieszkakusi

Recommended Posts

• Odpowiedzi 774
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

napisałeś " czopuch jest zamknięty na 3/4 " - to nie jest sposób zatrzymania ciepła w kotle.

poczytaj sobie na czym polega wymiana ciepła i w jakich warunkach zachodzi oraz od czego jest zależna.

czopuchem się kręciło przy śmieciuchu bez dmuchawy ale nie w kotle z podajnikiem i wentylatorem. jak masz za duży ciąg to montujesz RCK nie zamykasz wylot spalin, to tak jakbyś chciał w aucie zatykać rurę wydechową - nie tędy droga.

zatrzymując spaliny w kotle czyli zmniejszając ich predkość przepływu przez wymiennik obniżasz sprawność wymiany. dodatkowo przy niewłaściwych parametrach spaliny mogą znaleźć sobie inne ujście z kotła zadymiając kotłownię i stanowiąc zagrożenie. jak chcesz odzyskac więcej ciepła ze spalin zastosuj zawirowywacze w kanałach kotła

Bzdura- i jedno rozwiazanie jak i drugie spełnia tą sama rolę-Różnica polega na rodzaju sterowania ,w pierwszym wypadku jest to sterowanie (ustawianie) ręczne w drugim ,-automatyczne.

Ponad to przepisy mówią wyrażnie -Na przewodzie dymowym zabrania się montować urządzenia ,które w razie pożaru sadzy ,ten pożar by potęgowało.

Jak myślisz jak się zachowają te urządzenia w trakcie zapalenia sadzy w kominie?

to powinno się zabronić sprzedaży RCK zgodnie z tym co piszesz

Zgodnie z tym co piszę to noże tez powinny być zabronione - a nie są

Widzisz to RCK było stosowane w przewodach spalinowych (gaz , olej ) spełniały tam dwie role .Obecnie konstrukcja tych piecy powoduje ze te RCK jest zbędne.Dlatego produkcja zanika .Jeszcze dwa trzy lata temu takie urządzenie kosztowało około 35zł. i i wielu producentów to sprzedawało.Teraz zniknęli , widocznie pozbyli się zapasów.

Z punktu widzenia specjalistow od spalania to urządzenie to fantastyczna rzecz.Jak widzisz z punktu widzenia strażaka(i nie tylko) już nie.

Na tym i podobnych forach dominuje przede wszystkim problematyka spalania węgla - trafiają tu ci którym się nie pali ,lub mają z tym spalaniem kłopoty.

Dowiadują się jak się tego problemu pozbyć.Tylko to jest często tak , jak w przykładzie z RCK .-spalanie ekstra ,tylko z punktu widzenia tych innych już nie- nie zgodne z instrukcją nie mowiąc że przy okazji nie spełniają niektórych norm.

Edytowane przez henryk1953

nie podważam tego co piszesz ponieważ nie znam przepisu.

myślę jednak że argument o zapaleniu sadzy jakoś nietrafiony

jak ktoś zaniedba i zapuści komin tak że będzie się mialo co zapalić to i bez RCK będzie nieciekawie.:(

ono ma ponoć za zadanie obniżać temperaturę w przewodzie kominowym tym samym obniżając ciag, może więc zadziała jednak pozytywnie gdyż będzie ona na tyle niska że się te nieszczęsne sadze nie zapalą??

tak domysły sobie snuję gdyż zjawiska nie zgłębiałem

nie podważam tego co piszesz ponieważ nie znam przepisu.

myślę jednak że argument o zapaleniu sadzy jakoś nietrafiony

jak ktoś zaniedba i zapuści komin tak że będzie się mialo co zapalić to i bez RCK będzie nieciekawie.:(

ono ma ponoć za zadanie obniżać temperaturę w przewodzie kominowym tym samym obniżając ciag, może więc zadziała jednak pozytywnie gdyż będzie ona na tyle niska że się te nieszczęsne sadze nie zapalą??

tak domysły sobie snuję gdyż zjawiska nie zgłębiałem

Dobrze ze tak piszesz ,bo te domysły są błędne .

Widzisz to RCK było stosowane przy gazie i oleju ,a jak wiesz do tego typu spalania (przerywanego) wymagany jest komin przystosowany do pracy w trybie mokrym. Pomyśl co się będzie działo w kominie przystosowanym do pracy w trybie suchym.Z 90% kominow w Polsce zbudowanych jest przecież z cegły.

Czy dopuszczalne jest schładzanie spalin w kominie przystosowanym do pracy suchej?,-Ci "inni" powiedzą- nie .Na pewno w tym przypadku komin nie stanie się mokry .

Tu ma zastosowanie reguła ,która mówi że na każdym odcinku komina(suchego) temperatura nie może być niższa niż(.x*.) odpowiednie wpisać,nawet jeżeli temperatura(wypadkowa) na wylocie jest wyższa od tej( x*)Wiesz jak każda nieszczelność takiego komina wpływa na jego dalszą destrukcję?- i dla czego?

Widzisz te przepisy i normy są jednak po coś pisane.A tak na zakończenie dodam że zamontowanie RCK do przewodu dymowego ,może skutkować utratą odszkodowania w razie pożaru budynku.Jaką dajesz szeroką furtkę dla ich prawników aby ci tego odszkodowania nie wypłacić. Przecież w umowie z ubezpieczycielem do czegoś się zobowiązujesz.

Z mojej strony to na tyle w tym temacie ,jesteś na tyle bystry ,że jak to piszą młodzi sam rozkumasz to zagadnienie.

Edytowane przez henryk1953

Kilka nieścisłości: "to RCK było stosowane przy gazie i oleju" Regulator ciągu kominowego jest urządzeniem o wiele młodszym od kotłów gazowych i olejowych i nie był stosowany. Stosowano przerywacz ciągu - jest to inna konstrukcja, bez części ruchomych. Kominy były murowane, a ich suchość zapewniało przelatujące powietrze dopuszczane przerywaczem ciągu.

Dwa pytania: jak zachować się w wypadku zapalenia się sadzy w kominie (murowanym z cegły) Gasić - jak? Pozwolić na wypalenie - kontrolując intensywność.

"Ponad to przepisy mówią wyrażnie -Na przewodzie dymowym zabrania się montować urządzenia ,które w razie pożaru sadzy ,ten pożar by potęgowało."

Proszę o podanie tych przepisów.

• 1 month później...
Nie może to być wina komina tego co jest na dworze ponieważ leci woda z rury która wychodzi z pieca idzie ona poziomo kawałek na zewnątrz i dopiero jest podłączona do komina murowanego

jak możesz to zdejmij ten kawałek rury i zlokalizuj wyciek. ja obstawiam ,że to z komina no ale nie będziesz wiedział dopóki nie zaglądniesz do środka. powodzenia.

ostatnio przeszedłem z sterownika perfect na expert, i brakuje mi jednego ustawienia. w sterowniku perfekt było ustawienie ocieplenia budynku ustalane w % ja miałem ustawione na 75% co zmieniało przeliczenia temperatury pieca względem pogody, sterownik padł i zakupiłem Experta teraz mam problem bo piec względem pogody ustawia za duza temperaturę i jest za gorąco w domu. Na starym sterowniku minimalna temp. była 42C a w nowym expert jest 47C i nie moge ustawić mniejszej. potrzebuje zmienić ustawienie przeliczania temp. pieca względem pogody. wydaje mi sie ze to bedzie ,,bezwładność obiektu" ale ona jest wyrazana inaczej i nie wiem w ktora strone isc.

ostatnio przeszedłem z sterownika perfect na expert, i brakuje mi jednego ustawienia. w sterowniku perfekt było ustawienie ocieplenia budynku ustalane w % ja miałem ustawione na 75% co zmieniało przeliczenia temperatury pieca względem pogody, sterownik padł i zakupiłem Experta teraz mam problem bo piec względem pogody ustawia za duza temperaturę i jest za gorąco w domu. Na starym sterowniku minimalna temp. była 42C a w nowym expert jest 47C i nie moge ustawić mniejszej. potrzebuje zmienić ustawienie przeliczania temp. pieca względem pogody. wydaje mi sie ze to bedzie ,,bezwładność obiektu" ale ona jest wyrazana inaczej i nie wiem w ktora strone isc.

obniż moc kotła w ustawieniach max moc kotła i będziesz miał to samo

obniż moc kotła w ustawieniach max moc kotła i będziesz miał to samo

nie do konca bo sterownik nadal bedzie inaczej przeliczał. np. perfekt przy pogodzie -5 dawał temp kotła 45C i w domu było tak jak powinno być. A expert przy pogodzie 0C daje już 54C i jest upalnie. Zmniejszając moc kotła to zmniejszy ilość podawanego węgla i powietrza ale nie sama temperaturę. a ja potrzebuje tej opcji co zmniejsza przelicznik.

nie do konca bo sterownik nadal bedzie inaczej przeliczał. np. perfekt przy pogodzie -5 dawał temp kotła 45C i w domu było tak jak powinno być. A expert przy pogodzie 0C daje już 54C i jest upalnie. Zmniejszając moc kotła to zmniejszy ilość podawanego węgla i powietrza ale nie sama temperaturę. a ja potrzebuje tej opcji co zmniejsza przelicznik.

proponuje zainteresować się zaworem 4dr.

Witam

Interesowałem się tym sterownikiem (nie posiadam) a właściwie sposobem sterowania palnika, przy okazji dowiedziałem się, że np temperaturę min można zmienić bodajże w meni serwisowym (możliwą min. temp. kotła), a kod producenta umożliwia nawet kalibrację dmuchawy, no i najważniejsze, że bez większych problemów można się dodzwonić i uzyskać pomoc, a wymienionego Pana Kamila wspomniałem bo przegadałem z nim ok godziny.

Pozdrawiam RedEd

Ps. posiadam sterownik SKZP z którego twórcą i producentem też przegadałem paręnaście godzin.