Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOTŁY GALMET- watek zbiorczy: opinie, użytkowanie, montaż, regulacja

agnieszkakusi

Recommended Posts

• Odpowiedzi 774
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Kol poltowski2000 nie posiadam, ani nie posiadałem tego serownika więc nie wiem. Podałem najprostszą metodę: telefon do producenta i rozmowa z twórcą tego oprogramowania, zaznaczyłem również, że są to pomocni ludzie, poza tym kol Artur napisał, że nie może zejść z temperaturą poniżej 47 (blokada) i przy krzywej grzewczej mu przegrzewa pomieszczenia, jeśli mógłby ustawić (a dzięki kodom można tylko nie pamiętam w jakim zakresie) temperaturę minimalną na 42 tak jak miał w poprzednim sterowniku to by było ok (poza tą bardzo niską temperaturą i możliwymi zjawiskami ubocznymi). A najprawdopodobniej krzywą grzewczą da się zmienić trzeba doczytać/dopytać.

Pozdrawiam RedEd

Ps są jeszcze różne wersje softu.

Edytowane przez RedEd

Witam

Kol poltowski2000 nie posiadam, ani nie posiadałem tego serownika więc nie wiem. Podałem najprostszą metodę: telefon do producenta i rozmowa z twórcą tego oprogramowania, zaznaczyłem również, że są to pomocni ludzie, poza tym kol Artur napisał, że nie może zejść z temperaturą poniżej 47 (blokada) i przy krzywej grzewczej mu przegrzewa pomieszczenia, jeśli mógłby ustawić (a dzięki kodom można tylko nie pamiętam w jakim zakresie) temperaturę minimalną na 42 tak jak miał w poprzednim sterowniku to by było ok (poza tą bardzo niską temperaturą i możliwymi zjawiskami ubocznymi). A najprawdopodobniej krzywą grzewczą da się zmienić trzeba doczytać/dopytać.

Pozdrawiam RedEd

Ps są jeszcze różne wersje softu.

Jak wy to robicie że macie tak niską temp na piecu u nic wam się nie dzieje? U nas przy temperaturze 55 stopni są sapieki w środku a palimy pelletem dobrej jakości, ustaliliśmy na 65 jest to samo.A na zaworze mamy ustawione 2-8 bo w domu wytrzymać nie idzie. Ostatnio dym nam.zaczoł wychodzic przez podajnik.

Jak wy to robicie że macie tak niską temp na piecu u nic wam się nie dzieje? U nas przy temperaturze 55 stopni są sapieki w środku a palimy pelletem dobrej jakości, ustaliliśmy na 65 jest to samo.A na zaworze mamy ustawione 2-8 bo w domu wytrzymać nie idzie. Ostatnio dym nam.zaczoł wychodzic przez podajnik.

ja robie to normalnie. temperatura na kotle ustawiona 65st.

a co ci się dymi. skąd ten dym ,napisz konkretnie

ja robie to normalnie. temperatura na kotle ustawiona 65st.

a co ci się dymi. skąd ten dym ,napisz konkretnie

Ostatnio dym mi się wydobywał z podajnika, pellet spalał się głęboko w rurze, zgasiłem wszystko i wyczycilem ja było pełno spieków otwór był mniejszy dlatego się nie paliło z przodu jak powinno.po tym znów mi trzy zgasło i palił się błąd rozpalarki,zwiększyłem czas podawania i zobaczymy. Z komina nadal kapie nie mam pojęcia skąd. Denerwuje mnie trochę ta wysoka temperatura bo spalanie jest odrazu wyższe a zapotrzebowania nie mamy takie ponieważ na zaworze jest ustawione jak wspomniałem 2-8.

Ostatnio dym mi się wydobywał z podajnika, pellet spalał się głęboko w rurze, zgasiłem wszystko i wyczycilem ja było pełno spieków otwór był mniejszy dlatego się nie paliło z przodu jak powinno.po tym znów mi trzy zgasło i palił się błąd rozpalarki,zwiększyłem czas podawania i zobaczymy. Z komina nadal kapie nie mam pojęcia skąd. Denerwuje mnie trochę ta wysoka temperatura bo spalanie jest odrazu wyższe a zapotrzebowania nie mamy takie ponieważ na zaworze jest ustawione jak wspomniałem 2-8.

pisałeś ,że pellet masz dobrej jakości a tu proszę . kaloryczność pomoże ,ale ciekawy jestem czy załatwi sprawę w 100%.

z temp. na kotle możesz zejść max do dołu 47st. ,ważne żeby na powrocie było ok 40st.

radzę ci żebyś nie bagatelizował problemu z kominem. zlokalizuj powód cieknącej wody bo jeśli tego nie zrobisz w skrajnym przypadku może się okazać ,że w środku zimy masz komin do wymiany. wiem coś o tym bo sam miałem przygodę z kominem. nic fajnego, wymiana komina to jest masakra , nikomu nie życzę . radzę , zacznij od góry , sprawdź czapę , opierzenia i izolację , potem zejdz z oględzinami w doł. pozdr.

Edytowane przez poltowski2000

• 3 weeks później...

Witam drodzy forumowicze, jestem tutaj nowy... a przygnało mnie to co pozostałych... problemy ze swoim piecem i ilość spalanego ekogroszku...

Problem 1 - problem z dogrzaniem w ustawieniach automatycznych do zadanej temperatury, teraz skręciłem podłogówkę i jakoś się udaje, ale to nie metoda na przyszłość,

Problem 2 - spalanie ekogroszka od 50 do 60 kg na 24h

Problem 3 - po dogrzaniu do zadanej temp. np. 60st. spada do 44st. i rozgrzewa się na nowo do 60-63st. Czy u Was również są tak duże spadki?

Problem 4 - zauważyłem, że kopczyk w momencie jak piec wchodzi w podtrzymanie lekko się zapada i robi się mały ogień, może to jest problem tak dużych spadków temp.?

No to może po kolei...

Mój domek 160m2 użytkowych + garaż z pom. gospodarczym 40m2 z dwoma grzejnikami oraz piwnica 60m2 z dwoma grzejnikami...

na chwilę obecną wszystkie grzejniki i podłogówka są przykręcone na termostatach do 0,5-1 tak aby w domu utrzymać temp. około 10st.C. (tyle mi jest wystarczające aby prowadzić dalsze prace wykończeniowe w domu... Dom nie jest jeszcze docieplony od zew. i mam robocze metalowe drzwi, przez które ucieka ciepło, założone mam ocieplenie sufitu na poddaszu wełną 25cm. (Na zewnątrz temperatura w ostatnich dniach waha się od -7 do - 15)

Piec Galmet EKO-GT KWPD 22M, sterownik expert t pid dynamic zz - 4d

dmuchawa otwarta dosłownie na mm a komin przymknięty do połowy...

pale jakoś od 18 grudnia, wcześniej przepalałem drewnem,

Moje ustawienia:

Tryb automatyczny - (dzisiaj zmieniłem na poniższych ustawieniach na dwustawny aby sprawdzić jak się zachowa...)

korekcja powietrza = +3

moc kotła od 40-100%

kaloryczność opału - 22,00

parametry pracy, min. podawanie - 3s. - dł. cyklu 50s.

wydajność podajnika 8,5kg/h (właściwie to nie wiem co tu można ustawić i jakie ma znaczenie...?)

moc dmuchawy minimalna - 30%

moc kotła%/ dmuchawa%

40-32

55-34

70-36

85-38

100-41

parametry podtrzymania = 8s - przerwa 6min (z tym, że raczej się nie włącza bo temp. zadania zdąży zejść poniżej np. 60st. i spada aż o 16-18st.)

nadmuch podt. - 10s - 45% moc,

Dorzucam jeszcze zdjęcia pojemnika ze spalonym popiołem, dmuchawę oraz palenisko (zdjęcie paleniska robione w przy temp 58st rosnącej)

https://drive.google.com/file/d/0ByjQMvZdrMvBUVVjcExQYldPTEk/view?usp=sharing

https://drive.google.com/file/d/0ByjQMvZdrMvBbXZQVzh4NGM5eVk/view?usp=sharing

https://drive.google.com/file/d/0ByjQMvZdrMvBQ1Jfc29FOGVXdW8/view?usp=sharing

https://drive.google.com/file/d/0ByjQMvZdrMvBWDZBOWlORzJSY0E/view?usp=sharing

Co sądzicie o mojej sytuacji?

Czy da się coś pozmieniać aby tyle nie spalał, aby tak się nie schładzał?

Pozdrawiam!

Edytowane przez piter_777

-dmuchawę otwórz na ok 2-3cm.

-wydajność ustaw taka jak była bodajże 13,5 kg/h - kalibruje to odczyt na sterowniku . w tym momencie masz zakłamany odczyt spalania .

-co do twojego ekogroszku to chyba masz palisz cześkiem. nie widzę kopczyka. zmniejsz kaloryczność opału-wchodzisz w --inna-- i ustawiasz manualnie 21 albo 20/mj.

-podtrzymanie też już możesz ustawić 5s podawanie i przerwa 20min.

popraw spalanie bo kopczyk na retorcie po prostu musi być i na pocieszenie wczoraj uruchomiłem swoją drugą bestie 75kw na wyziębionym obiekcie--popatrz na spalanie i ci się poprawi humor. pozdr

20160106_150317_resized.jpg

i takie pytanko---masz uszczelniony palik?

Edytowane przez poltowski2000

Witam wszystkich forumowiczow. Od paru dni jestem posiadaczem pieca galmet eko gt kwp 12kw. Nie ogarniam wogole tematu palenia. Prosze Was o pomoc aby czegos nie popsuc i nie zrobic sobie ani innym krzywdy. Moje pytanie jakie mi sie jako pierwsze nasowa..jakie powinno byc cisnienie dopuszczonej wody do kotla? Drugie..co to znaczy ta korekcja powietrza? Nie rozumiem tego. Jak zmianiac czasy podawania i dmuchawy? I ostatnie jak czyscic taki piec? Do pieca mam skrobak, taka lopatka, taki szpikulec..i szczotke. Czy to wszystko czy jeszcze cos co bedzie mi potrzebne? Pozdrawiam

Witam wszystkich forumowiczow. Od paru dni jestem posiadaczem pieca galmet eko gt kwp 12kw. Nie ogarniam wogole tematu palenia. Prosze Was o pomoc aby czegos nie popsuc i nie zrobic sobie ani innym krzywdy. Moje pytanie jakie mi sie jako pierwsze nasowa..jakie powinno byc cisnienie dopuszczonej wody do kotla? Drugie..co to znaczy ta korekcja powietrza? Nie rozumiem tego. Jak zmianiac czasy podawania i dmuchawy? I ostatnie jak czyscic taki piec? Do pieca mam skrobak, taka lopatka, taki szpikulec..i szczotke. Czy to wszystko czy jeszcze cos co bedzie mi potrzebne? Pozdrawiam

kolego ,jak masz nie-ogar to proponuje przeczytać instrukcję i to kilka razy do momentu kiedy zaczniesz rozumieć co czytasz.

twój sterownik to automat.

podawanie i pauze podawania sterownik ustawia sam. twoim zadaniem jest ustawić kaloryczność opału. sterownik zrobi resztę. jak będzie ci się nie dopalał węgiel to zwiększasz kaloryczność opału jak odwrotnie to kaloryczność w dół. drobne korekty robisz za pomocą korekcja powietrza. jest to siła z jaką dmucha wentylator. a piecyk kolega niech sobie czyści raz na załadunek, trochę poskrobiesz ,pozamiatasz i będzie git , pozdr

• 9 months później...

Od tygodnia palę w kotle GALMET KWP 12kW ze sterownikiem TECH-480 zPID.

Dom zbudowany z pustaka 24cm firmy Solbet, elewacja ocieplona styropianem 12 cm, strop podwieszany ocieplony wełną 3 x 10 cm na przekładkę. Zapotrzebowanie na energię wg. projektu budowlanego to 8,5 kW.

Projekt domu: "Bajeczny Widok" - z Muratora.

Kocioła ma opalić 100m2 użytkowych budynku. 60% to podłogówka 40% grzejniki + bojler 140 litrów. Dom jest świeżo postawiony i obecnie trwają w nim prace wykończeniowe (już końcówka). Obecnie jeszcze nie są założone nigdzie drzwi, nawet pomiędzy garażem-domem-kotłownią. Na początku uruchomienia miałem problem z ustawieniami żeby piec nie gasł - myślę że dlatego że ostatnio było dość zimno na Lubelszczyźnie a poza tym dom/ściany/podłoga są jeszcze wilgotne. Jeśli chodził na automacie czyli zPID to same grzejniki pociągnął, jak włączyłem podłogówkę to gasł - algorytm PIDa nie dawał rady utrzymać zadanej temperatury a nawet się do niej zbliżył (była zadana temperatura ok. 70 a piec po włączeniu podłogówki miał ok 45). Na początku myślałem że mam za mały piec (wg opinii "majstrów" od wykończeniówki a "podłogówkę do powierzchni grzewczej liczy się podwójnie").

Po kilku dniach zabawy (głównie weekend) doszedłem do ustawień ręcznych:

- czas podawania - 15 sek.

- czas przerwy - 50 sek.

- praca dmuchawy - 50 %

- temperatura zadana - 70 %

- uruchomiony został: bojler + grzejniki + 3/4 podłogówki (w obawie że nie da sobie rady).

Na powyższych ustawieniach piec daje rade ze wszystkim a nawet na pełnej podłogówce a nawet wchodzi w tryb podtrzymania. Serwisant z infolinii Galmetu mówi że ustawienia pieca są jak dla dużego pieca i zapewne w obecnych ustawieniach uzyskuję moc na rusztach nawet 20kW, budynek jest zimny łącznie z "wilgotną" posadzką i ścianami i na początku zanim dogrzeję może być problem z pracą - ale już piec nie gaśnie i utrzymuje zadaną temperaturę.

Problemem jest to że baardzo dużo spala.... Wczoraj ok 16:00 wsypałem mu 75 kg ekogroszku to dzisiaj o 7:20 miał pewnie wypalone ze 25 kg (na oko) czyli na dobę pewnie pójdzie ze 40 kg groszku.

Dzisiaj zmieniłem ustawienia:

- czas podawania - 12 sek. (bo nie dopala)

- czas przerwy - 50 sek.

- praca dmuchawy - 50 %

- temperatura zadana - 65 %

- uruchomiony zostały: grzejniki + podłogówka.

(nie pamiętam ustawień podtrzymania).

Pytania:

1. Czy moje ustawienia są "poprawne" czy można je jeszcze poprawić by utrzymać obecną temperaturę a zmniejszyć spalanie?

2. Czy piec jednak nie jest za mały a moje obecne ustawienia go nie zajeżdżą?

3. Co sądzicie o automacie PID? (serwisant mówił by po np. miesiącu grzania jednak przejść na PIDa i ewentualnie korygować pracę dmuchawy i podawania o kilka %).

4. Zastanawiam się nad zmniejszeniem mocy dmuchawy na początek na 45% albo 40% czy to dobry pomysł względem opału i oczywiście temperatury mokrego domu?

5. Serwisant mówił że jak już nagrzeją się grzejniki i podłogówka a piec często będzie w trybie podtrzymania to należy zmniejszać ilość podawania i nadmuchu,ale jakie ustawienia wtedy przyjąć i co będzie jak zabraknie prądu na pół dnia, piec wygaśnie a późniejsze jego rozpalenie na ostatnich ustawień może być nieudane bo będzie zagasał?

Proszę o pomoc i sugestie

Wojtek

Od tygodnia palę w kotle GALMET KWP 12kW ze sterownikiem TECH-480 zPID.

Dom zbudowany z pustaka 24cm firmy Solbet, elewacja ocieplona styropianem 12 cm, strop podwieszany ocieplony wełną 3 x 10 cm na przekładkę. Zapotrzebowanie na energię wg. projektu budowlanego to 8,5 kW.

Projekt domu: "Bajeczny Widok" - z Muratora.

Kocioła ma opalić 100m2 użytkowych budynku. 60% to podłogówka 40% grzejniki + bojler 140 litrów. Dom jest świeżo postawiony i obecnie trwają w nim prace wykończeniowe (już końcówka). Obecnie jeszcze nie są założone nigdzie drzwi, nawet pomiędzy garażem-domem-kotłownią. Na początku uruchomienia miałem problem z ustawieniami żeby piec nie gasł - myślę że dlatego że ostatnio było dość zimno na Lubelszczyźnie a poza tym dom/ściany/podłoga są jeszcze wilgotne. Jeśli chodził na automacie czyli zPID to same grzejniki pociągnął, jak włączyłem podłogówkę to gasł - algorytm PIDa nie dawał rady utrzymać zadanej temperatury a nawet się do niej zbliżył (była zadana temperatura ok. 70 a piec po włączeniu podłogówki miał ok 45). Na początku myślałem że mam za mały piec (wg opinii "majstrów" od wykończeniówki a "podłogówkę do powierzchni grzewczej liczy się podwójnie").

Po kilku dniach zabawy (głównie weekend) doszedłem do ustawień ręcznych:

- czas podawania - 15 sek.

- czas przerwy - 50 sek.

- praca dmuchawy - 50 %

- temperatura zadana - 70 %

- uruchomiony został: bojler + grzejniki + 3/4 podłogówki (w obawie że nie da sobie rady).

Na powyższych ustawieniach piec daje rade ze wszystkim a nawet na pełnej podłogówce a nawet wchodzi w tryb podtrzymania. Serwisant z infolinii Galmetu mówi że ustawienia pieca są jak dla dużego pieca i zapewne w obecnych ustawieniach uzyskuję moc na rusztach nawet 20kW, budynek jest zimny łącznie z "wilgotną" posadzką i ścianami i na początku zanim dogrzeję może być problem z pracą - ale już piec nie gaśnie i utrzymuje zadaną temperaturę.

Problemem jest to że baardzo dużo spala.... Wczoraj ok 16:00 wsypałem mu 75 kg ekogroszku to dzisiaj o 7:20 miał pewnie wypalone ze 25 kg (na oko) czyli na dobę pewnie pójdzie ze 40 kg groszku.

Dzisiaj zmieniłem ustawienia:

- czas podawania - 12 sek. (bo nie dopala)

- czas przerwy - 50 sek.

- praca dmuchawy - 50 %

- temperatura zadana - 65 %

- uruchomiony zostały: grzejniki + podłogówka.

(nie pamiętam ustawień podtrzymania).

Pytania:

1. Czy moje ustawienia są "poprawne" czy można je jeszcze poprawić by utrzymać obecną temperaturę a zmniejszyć spalanie?

2. Czy piec jednak nie jest za mały a moje obecne ustawienia go nie zajeżdżą?

3. Co sądzicie o automacie PID? (serwisant mówił by po np. miesiącu grzania jednak przejść na PIDa i ewentualnie korygować pracę dmuchawy i podawania o kilka %).

4. Zastanawiam się nad zmniejszeniem mocy dmuchawy na początek na 45% albo 40% czy to dobry pomysł względem opału i oczywiście temperatury mokrego domu?

5. Serwisant mówił że jak już nagrzeją się grzejniki i podłogówka a piec często będzie w trybie podtrzymania to należy zmniejszać ilość podawania i nadmuchu,ale jakie ustawienia wtedy przyjąć i co będzie jak zabraknie prądu na pół dnia, piec wygaśnie a późniejsze jego rozpalenie na ostatnich ustawień może być nieudane bo będzie zagasał?

Proszę o pomoc i sugestie

Wojtek

faktycznie duże te twoje spalanie. ja mam obecnie spalanie w granicach10kg. no ale wygrzewasz instalacje i dom a to cie będzie kosztować. co do ustawień to faktycznie dobrze zauważyłeś żeby powoli zmniejszać bo jest po prostu za mocne. o jednej rzeczy nie napisałeś, a tj instalacja. jak masz zabezpieczony powrót i jak sterujesz podłogówką .

odpowiedzi:

1. nie są , sam pisałeś że nie dopala groszek.

2. wielkość kotła jest ok , kocioł nie powinien pracować z max mocą non stop.

3. jest to mały kocioł, z małym palnikiem i pid dużo nie wniesie co do modulacji pracy. ale jak już go masz to warto go wykorzystać.

4. musisz ustawić kocioł i INSTALACJĘ. kocioł jest to element całości. faktycznie zmniejszenie mocy to dobry pomysł.

5. faktycznie jak wygrzejesz podłogę to zapotrzebowanie na ciepło spadnie i będziesz tylko uzupełniać straty. zakładam ,ze podawanie w granicach 5/40 i do tego dobież odpowiedni wiatr powinny dać radę.

|

poltowski2000 dziękuję za zainteresowaniem tematem. Co do podłogówki to nie mam żadnego zaworu 3d czy 4d jeśli o to pytasz. Mam za to regulator temperatury 1,2,...6 i na 6-stce jest 45 stopni na max jakie mogę puścić na podłogówkę (i na 6-stce jest ustawione non stop) - za nim jest bezpośrednio pompka i dalej rozdzielacz podłogówki.

poltowski2000 czy dobrze zrobię jeśli stopniowo (co 12 godz. będę schodził co 2 sekundy) będę schodził z podawania z 12 do 8, poniżej/na 8 zmniejszę przerwę na 40 i już przy obecnych ustawieniach puszczę nadmuch na 40% ? Czy jeszcze z tydzień zostać przy obecnych ustawieniach 12/50/50 ?