Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOTŁY GALMET- watek zbiorczy: opinie, użytkowanie, montaż, regulacja

agnieszkakusi

Recommended Posts

podłogówkę ustaw na 1 i podkręcaj o 1 w górę co 24g. co do ustawień sterownika to nie jestem wróżką. nie powiem co w twoim przypadku jest ok. musisz dużo czytać , obserwować i korygować nastawy. ogólny zarys na pewno masz, doczytaj i na zasadzie prób i błędów dojdziesz do sensownych ustawień. proponuje tak: podawanie 6 przerwa 38 i do tego ustawiasz moc nadmuch. ( tylko moc nadmuch, tylko jeden element regulujesz ). obserwujesz i korygujesz. nie dopala to więcej wiatru , kopczyk się zapada to mniej.

jak masz zabezpieczony powrót?

• Odpowiedzi 774
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie wiem co masz na myśli i jak powinien być on właściwie zabezpieczony, w każdym bądź razie nie mam żadnego zaworu trójdrożnego (hydraulik wie co to jest ;) i jakie ma zadanie ale stwierdził że w tym przypadku niepotrzebny).... Mógłbyś mi wytłumaczyć (mogę ewentualnie zrobić zdjęcia i wrzucić jak wygląda "środowisko wokół pieca") ?

poltowski2000 dziękuję Ci za rady i cenne sugestie ale czy jest w tym momencie i jaki jest sens zmieniać ustawienia podłogówki na 1 gdzie do jutra wystygnie i dopiero po 3 dniach/dobach wejdę na 40 stopni jak właśnie na 40 stopni mam ustawione załączanie pomp...? Piec znowu nie da rady bo zapewne podłoga się wyziębi a że jest jeszcze wilgotna to wygaśnie i znowu będę musiał zaczynać od ustawień 15/50/50 gdzie teraz wystarczy je tylko podtrzymać :( .

I jakie wg. Ciebie jest sensowne spalanie/ustawienie dla suchego domu - obecnie mam ok 14,5 posuwu/minutę - i ile można teoretycznie dodać dla domu dosuszanego, jak w moim przypadku (przeliczając nawet Twoje powyższe sugerowane ustawienia to w skali minuty posuw wyniesie ok 9,5?

Nie wiem co masz na myśli i jak powinien być on właściwie zabezpieczony, w każdym bądź razie nie mam żadnego zaworu trójdrożnego (hydraulik wie co to jest ;) i jakie ma zadanie ale stwierdził że w tym przypadku niepotrzebny).... Mógłbyś mi wytłumaczyć (mogę ewentualnie zrobić zdjęcia i wrzucić jak wygląda "środowisko wokół pieca") ?

poltowski2000 dziękuję Ci za rady i cenne sugestie ale czy jest w tym momencie i jaki jest sens zmieniać ustawienia podłogówki na 1 gdzie do jutra wystygnie i dopiero po 3 dniach/dobach wejdę na 40 stopni jak właśnie na 40 stopni mam ustawione załączanie pomp...? Piec znowu nie da rady bo zapewne podłoga się wyziębi a że jest jeszcze wilgotna to wygaśnie i znowu będę musiał zaczynać od ustawień 15/50/50 gdzie teraz wystarczy je tylko podtrzymać :( .

I jakie wg. Ciebie jest sensowne spalanie/ustawienie dla suchego domu - obecnie mam ok 14,5 posuwu/minutę - i ile można teoretycznie dodać dla domu dosuszanego, jak w moim przypadku (przeliczając nawet Twoje powyższe sugerowane ustawienia to w skali minuty posuw wyniesie ok 9,5?

1. na powrocie do kotła temp. minimum ma mieć ok 40st. -- to jest tzw. zabezpieczenie powrotu. poczytaj dtr kotła jest to wszystko opisane.

2. moja propozycja ustawień ma na celu poprawę i bardziej harmonijną pracę kotła. oczywiście twoja piaskownica i twoje grabki.

3. nie jestem wróżką i nie będę zgadywał. bardzo powierzchownie się tego dowiesz na stronie : http://cieplowlasciwie.pl/

1. na powrocie do kotła temp. minimum ma mieć ok 40st. -- to jest tzw. zabezpieczenie powrotu. poczytaj dtr kotła jest to wszystko opisane.

przeczytałem całą instrukcję obsługi i montażu pieca i jedyne co znalazłem to:

"zamontowanie sterowanego zaworu mieszającego (np. 4-drogowego) zapewni użytkownikowi komfort cieplny oraz zabezpieczy kocioł przed korozją niskotemperaturową..."

ale jak pisałem we wcześniejszych postach - żadnego zaworu 3d czy 4d nie posiadam...)

A czy mógłbyś mi jeszcze podpowiedzieć jakie mogą być przypuszczalne ustawienia pracy podtrzymania jak dla mojego pieca i na co zwrócić uwagę podczas ich korygowania?

Ps. obecnie samą pracę pieca już mam ustawioną na 10/46/48 i temp zadana 60 i piec wchodzi na podtrzymanie... postaram się dzisiaj zejść na ustawienia 6/36/45 i zobaczymy czy będzie utrzymywał temperaturę....

ustawienia podtrzymania ustawiasz tak aby piec nie wygasł i w miarę szybko wszedł na poprawne parametry pracy. zwróć uwagę czy kopczyk nie jest za bardzo zapadnięty. trochę żaru na fajce powinno być. obserwujesz i korygujesz. a i przede wszystkim suchy opał. ustawienia 10s/30min i krotki przedmuch sa calkiem bezpieczne. z tym że, podtrzymanie nie jest ważne w okresie zimowym bo kociol często pracuje. przydaję sie to latem i wiosną kiedy piec odstawia się na długi czas.

Udało mi się zejść na ustawienia 6/38/45 i piec podtrzymuje temperaturę na podłogówce i grzejnikach (zadana temp 60") w moim "mokrym" domku :p

Co do stanu podtrzymania to...... dzisiaj ok 2 godzin nie było prądu i po godzinie (wiadomo + temp. za zewnątrz) piec z samego płomienia-"podtrzymania" uzyskał ponad 80" na piecu. Po ok 2 godz. było ok 90" ale zaraz jak prąd powrócił temp. zeszła na 48" i piec nie wygasł tylko zaczęło się palić ponownie.

Obecnie temp. zadaną ustawiłem na 55".

Wczoraj czyściłem już 1x piec bo zauważyłem że jest w nim sporo popiołu który się osadził na ściankach, dyfuzorze a nawet wysoko na wysokości 3cich drzwiczek... Czy świadczy to o niskiej temperaturze w piecu czy zbyt częstym przechodzeniu pieca w tryb podtrzymania (wcześniej jak testowałem ustawienia [i nadal testuję] i temp. była większa oraz więcej węgla przepalał na dobę tego osadu nie było).?

węgiel syfi i zawsze będzie syfił . taki urok, hehe

jeżeli masz zbyt mocne ustawienia będzie brudzić się bardziej, szczególnie w podtrzymaniu. też zależy to od węgla. z reguły kaloryczne polskie węgle syfia trochę mocniej.

grunt to poprawne spalanie suchego węgla.

co do ustawień, 6/38 to są moje max. ustawienia jakie miałem w srogie mrozy. nie ustawiaj większych bo po prostu leci w komin. proponuje zejść z ustawieniami jeszcze niżej

Edytowane przez poltowski2000

poltowski2000 to jaki Ty masz piec że na 6/38 w srogie zimy palisz...? Kurcze no ja mam jeszcze mokry dom ale poniżej tego chyba nie ma szans żeby zejść a i tak zapewne jakbym mu zadał temp. ok 70' to na pewno by nie złapał... Obecnie mam 6/40 i ma problem żeby 60' dobić ... Nie powiem na 6/38 jest OK i to nawet z bojlerem, podłogówką + grzejniki - a nawet w stan podtrzymania wchodzi ;p

Ps. czy można się dowiedzieć ile gram ślimak wypchnie węgła podczac obrotu? (bo podejrzewam że w instrukcji obsługi pieca tego nie ma a i każdy piec zapewne ma inną ilość)

Edytowane przez wojciech_69

kocioł mam taki jak ty tylko sterownik inny. teraz ustawienia mam coś ok. 4/46 i to jest za dużo bo podbija w podtrzymaniu. wracając do twojego kotła wydaje mi się ,ze za mocno dmuchasz i leci ci w komin. nagraj film , pokaż popiół i znajdzie sie kilka osób co cię naprowadzą na dobry tor.

co do wydajności podajnika to kiedyś kolega jarecki mi pisał ale teraz głowy nie dam i nie będę zgadywał. jak cie tak bardzo to nurtuje to przedzwoń do pancerpola i się zapytaj, pozdr

• 1 month później...

Witam. Trzeci raz w przeciągu 10 dni piec się wygasił samoczynnie. Moje pytanie to już nie nawet czemu sie tak stało ale co ogólnie jest przyczyną że kocioł przechodzi w funkcje wygaszania?

Kocioł Galmet 12kwp eko groszek, expert pid dynamic - sterownik

Edytowane przez Danielgdynia

Witam. Trzeci raz w przeciągu 10 dni piec się wygasił samoczynnie. Moje pytanie to już nie nawet czemu sie tak stało ale co ogólnie jest przyczyną że kocioł przechodzi w funkcje wygaszania?

Kocioł Galmet 12kwp eko groszek, expert pid dynamic - sterownik

jak kocioł pracuje a temperatura przez dłuższy czas nie rośnie albo spada poniżej jakiegoś progu, wtedy ster przechodzi w wygaszanie. u mnie stało się tak jak zerwało mi zawleczkę i raz jak przebiło temperaturę i wszedł w awaryjne wygaszanie. na szczęście zorientowałem się na czas, ogarnąłem i nie musiałem rozpalać. u Ciebie też może być to związane z sposobem prowadzenia palnika.

np: palnik ma za niski kopczyk bądz często stoi i się przegrzewa. wywala węgiel potem próbuje dojść do temp. ale żar już wyrzucił i nie dochodzi do temp. i się wyłącza. obserwuj moment kiedy to się dzieje to ogarniesz temat raz, dwa , pozdr.

To by się zgadzało ponieważ kopczyk jest może niezapadnięty ale jest mały, ledwo wystaje ponad palenisko. Próbowałem ponownie rozpalać, wysuwalem opał na odpowiednią wysokość ale po czasie i tak się zmniejsza. Zresztą ten kocioł wydaje mi się pomyłką bo średnie spalanie to około 16-20kg/24h zależy od temperatury na zewnątrz. Tu moje następne pytanie: czy wymiana sterownika pomogła by coś? Przypomnę że ogrzewane mam 70 m2 z czego 20 m2 to podłogówka.

Przepraszam blad, zmniejsz kalorycznosc

Mówiąc zmniejsz masz na myśli ustawić na niską?

Kaloryczność mam ustawioną na niską od wczoraj wiec powinna być rano widoczna różnica a nie było. Max moc kotła ustawiona na 70%.

Od tego sezonu zmieniłem groszek ponieważ ten barter z leroy merlin był prawie za każdym razem mokry, podajnik to dosyć mocno odczuł i jest trochę rdzy.

Teraz zamierzam kupić rastar z chorzowa, znajomi z pracy bardzo polecają, nie spróbuję nie będę wiedział. O innym źródle już od dawna myślę tylko póki co są ważniejsze wydatki. Szkoda że nie mam możliwości podłączenia gazu ale na to nie mam wpływu.

Edytowane przez Danielgdynia

• 5 weeks później...

Witam

Mam galmeta kwp 25 expert pid Dynamic, ustawienia nie wiele ingerowałem super się spala (lecz więcej razy bym nie kupił tego kotła). Zresztą na forum nie raz się ludzie wypowiadali na temat serwisu. Nie będę przytaczał na forum. Miałem okazję poznać taki kocioł na złomowisku od środka też nie skończę.

Pozdrawiam