kkkwiat 16.11.2009 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 Witam, ja mam piec Galmet ECO GT-KWP 30M sterownik Ekspert ogrzewam tym około 250 m2 na co wchodzi 12 kaloryferów i około 70 m2 podłogówki plus ciepła woda zasobnik 140L, temp płaszcza od 40 do 56 stopni w zależności od korekcji (dzienna lub nocna) i od temp na zewnątrz (czujnik pogodowy) w domu temp 20-22 stopni, ciepła woda 50 stopni. Ostatnie zużycie zasobnik (150 kg) starczył na 7 dni. Dodam że dom ogrzewany jest pierwszy sezon. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 16.11.2009 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 kkkwiat możesz podać Swoje ustawienia sterownika. Ja też mam Experta.Jestem ciekawy. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dabi71 17.11.2009 00:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 To powiem tylko zastosowałem ustawienia programu ekonomicznego (2 klawisz od góry po lewej stronie), aby było śmieszniej ustawiłem korekcje na -9 (aby zmniejszyć temperaturę w pomieszczeniach pogodówka załączone, ale i tak w przypadku korzystania z programu ekonomicznego nic to nie daje. A mając te 40 temp. na płaszczu to w pomieszczeniach się gotuje dlatego chcę wydłużyć czas podawania (właściwie testuję teraz podane nastawy przez wie2222), tak aby piec częściej wchodził w tryb czuwania, a nie pracy. Zwiększyłem go do 15 s, zmniejszyłem temp. min do 38 i obserwuję już 2 dzień czy nie gaśnie(wcześniej miałem kilka wygaszeń) nie wypala się za dużo żaru w palniku i na ile starczy podajnik (w końcu to pierwszy sezon z KWP więc należy się dotrzeć Temp. to chyba bardziej jest skutkiem ocieplenia i instalacji w miedzi i konwektorów. Generalnie instalacja to 11 kaloryferów (różnej wielkości) w przyszłym roku zmienię troche obieg wody tak aby CWU była osobno, anie przez pion CO. A chciałbym zmniejszyć zużycie aby 3,5 t starczyło na cały sezon (w przypadku poprzedniego pieca SEKO EKO II na sezon potrzebowałem tylko 3 t orzeszka, tylko to ręczne mieszanie ( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkkwiat 17.11.2009 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 kkkwiat możesz podać Swoje ustawienia sterownika. Ja też mam Experta. Jestem ciekawy. Dzięki DanielRoman napisze co pamiętam gdyż obecnie jestem poza domem a wracam dopiero w piątek czopuch przymknięty na 1/2 przysłona wentylatora około 1,5cm ilość powietrza 20% moc kotła 100% korekcja nocna -3 korekcja ekonomiczna -4 temp CWU nastawiona 50 stopni temperatura w domu 21 stopni (ta nastawiona na symbolu domku) kaloryczność opału - wysoka w trybie instalatora nic nie zmieniałem pozostały nastawienia fabryczne piec pracuje zgodnie z ustawionym przeze mnie programem tzn pn-pt godz 5-9 korekcja dzienna godz 9-14 korekcja ekonomiczna godz 14-22 korekcja dzienna godz 22-5 korekcja nocna jeśli chodzi o temp na płaszczu to sterownik sam ja dobiera w zależności od ustawionej korekcji oraz temp na zewnątrz obecnie temp płaszcza jest w zakresie 40 -56 stopni podejrzewam że jak będą mrozu to piec będzie trzymał jeszcze wyższą temp na płaszczu. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 17.11.2009 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 kkkwiat jak wrócisz do domu to sprawdź czasy podawania i przerwy w max i min mocy kotła. Jeśli chodzi o ilość powietrza to podaj mi obroty dmuchawy. A takie pytanie mam, kiedy jest bardziej ekonomicznie z pogodynką czy bez i czy można programować piec bez pogodynki???Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 17.11.2009 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 Jeszcze jedno mnie ciekawi, co to są te korekcje, i ustawianie ich temperatur (nocna, ekonomiczna, dzienna)???. Mi nie podłączyli pogodynki. W miarę jak najprościej jak można to wytłumaczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dabi71 18.11.2009 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Korekcje temp. wnętrza względem temp. osiąganej przy trybie dziennym dziennym. U mnie tak naprawdę nie ma znaczenia ponieważ ocieplenie domu powoduje utrzymywanie temp. 19 przy samej obecności domowników (nawet przy mrozach), a zastosowanie grzejników i pieca zapewnia te 24. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JACUŚ1719504074 22.11.2009 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 Mam pytanie do znawcow.Jezeli ustawie temperature w domu na np; 18 stopni ( ta na domku) to temperatura na plaszczu spadnie na okolo 40 stopni (czy to aby nie zamalo, czy nie bedzie mialo to wplywu na zywotnos kotla).I jeszcze jedno w miejscu gdzie znajduje sie czujnik temp slimaka, sa dwa otwory, (do jednego przymocowana jest czujka) pojawia sie zmielony groszek czy to normalne? Prosze o wyrozumialosc, gdyz moja przygoda z piecem zaczela sie wlasnie wczoraj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel O 24.11.2009 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 cześć czy ktoś może podać mi nastawy na piec 17 kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel O 24.11.2009 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 dodam że to jest sterownik perfekt prosiłbym o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JACUŚ1719504074 25.11.2009 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 Od trzech dni, kolo godziny 16 kiedy wchodze do kotlowni, aby sprawdzic prace pieca, piec jest w fazie wygaszania . Czy ktos moze wie co moze byc przyczyna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 19.12.2009 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2009 może ktoś się pochwali Galmetem i doświadczeniami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawoj65 21.12.2009 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 Witam użytkowników pieca GALMET 17 KWP ze sterownikiem EKSPERT. Od miesiąca jestem jego "szczęśliwym" użytkownikiem i dzięki "fachowym" ustawieniom mojego instalatora zdąrzyłem już zainwestować w nowy ślimak, gdyż orginalny się nadpalił i zrywało zabezpieczenia. Wiem, że pewne ustawienia są indywidualne dla danego domu i warunków pracy, ale proszę o fachowe porady na które ustawienia powinienem zwrócić uwagę i wartości, które po małych korektach będę sam w stanie dostosować do swoich potrzeb. Gdyby ktoś zechciał mnie poinstruować, to w razie potrzeby opiszę zachowanie mojego pieca w różnych sytuacjach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sero78 06.01.2010 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Witam serdecznie. Jeśli znajdzie się ktoś kto posiada piec firmy Galmet 25 kw z obrotową retortą to bardzo proszę o odpowiedz w kwestii optymalnych ustawień dla tego pieca bo już mnie krew zalewa. P.S Nie musi to być akurat 25 kw może być mniejszy lub większy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bambo 18.01.2010 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 Czy ktoś z Was użytkuje piec Galmet Eko GT-KWP M przystosowany do palenia pelletem?Proszę o ewentualne opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcinek1983 23.01.2010 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2010 Witam, czy posiada z Was ktoś ustawienia zadawalające Wasze kieszenie? Powiem szczerze w domu mam jakies 21-24 stopnie zależy w jakim pokoju, piec ustawiony na 50 stopni, podajnik na 6 powietrze na 23 reszte bez zmian, bez czujnika pogodowego. lecz na reorcie pozostaje sklejony - wypalony nie do końca ekogroszek, wrażenie lawy tak można to nazwać Zaznaczę że reorta jest uszczelniona, kanlaiki przepchane... W domu posiadam 9 kaloryferów + 50 metrów ogrzewania podłogowego, do ma jakies 140m2 a eko spala mi się na miesiąc 1,5 tony, uważam że to troszke za duzo gdyż sklejony ekogroszek można zamienić na popiół a co za tym idzie oszczędność, proszę doradzcie jak coś macnie, znacie. Pozdrawiam ekogroszkowców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piomus6 11.02.2010 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 Witam.Czy posiada ktos piec Galmet z sterownikiem Expert?.Szlakuje mi wegiel i nie osiaga temp.zaledwie 47 stopni zadana bo tak ustawil czujnik pogodowy.Pomozcie co mam zle ustawione.Czas podawania 6s,min temp 40st.Czy to jest dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piomus6 11.02.2010 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 Ja tez walcze a sterownik mam expert lecz stala retorte.Jakie masz ustawienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scorup 06.03.2010 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 Obecnie posiadam piec firmy Galmet EKO-GT KWP 17kW, Wraz z coraz bardziej pogarszającym się stanem paliwa oraz w celu ulepszenia sprawności pieca chciałbym wymienić palnik na ten zamontowany w piecu EKO-GT KWP M, czy są jakieś przeciwwskazania przeciwko takiej podmianie?? Może ktoś z Was orientuje się jaka jest cena obrotowej retorty i gdzie można go nabyć w Bydgoszczy lub okolicach? Co do opini; to jest to drugi rok pracy pieca, uzytkowany jest caly rok (latem zasilam cwu). Niedomaganie nastapilo po 2 tygdoniach od wprowadzenia sie do domu - padł sterownik firmy Elster Perfekt R (była to błachostka wyczepiła się płytka) piec znów ruszył po 48h. Po za tym kilka uwag; piec czuły na paliwo, licencionowany instalator firmy Galmet mówił mi, że piec nie wymaga zaworu 3D/4D ale na wiosne będe go jednak montował koszt nie jest znaczny a napewno poprawi prace pieca, generalnie odpukać ucze się pieca a piec się uczy mnie ale chyba każdy mieszczuch tak miał pozdrawiam serdrcznie scorup Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dgasek 06.03.2010 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 Witam Ja mam Galmet EKO KWW GT 25kW.Śmiga u nas od połowy stycznia. Z tą wrażliwością na paliwo to prawda , wystarczy zmienić dostwcę i tydzień eksperymentów.U mnie sterownik Elster Expert. Też nie mam (jeszcze ) zaworu 3D/4D ale też na przyszły sezon zrobimy. Narazie zużycie węgla niemiarodajne, bo to pierwszy sezon. Jedyny problem to nierównomierne spalanie, na razie nie mam inwencji jak to zwalczyć , a różne zabiegi z uszczelnianiem paleniska i przymykaniem dolotów i wylotów nie pomaga. Poza tym działa i grzeje , łatwo się czyści , duży popielnik. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts