Jarecki79 07.03.2010 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 Obecnie posiadam piec firmy Galmet EKO-GT KWP 17kW, Wraz z coraz bardziej pogarszającym się stanem paliwa oraz w celu ulepszenia sprawności pieca chciałbym wymienić palnik na ten zamontowany w piecu EKO-GT KWP M, czy są jakieś przeciwwskazania przeciwko takiej podmianie?? Może ktoś z Was orientuje się jaka jest cena obrotowej retorty i gdzie można go nabyć w Bydgoszczy lub okolicach? Co do opini; to jest to drugi rok pracy pieca, uzytkowany jest caly rok (latem zasilam cwu). Niedomaganie nastapilo po 2 tygdoniach od wprowadzenia sie do domu - padł sterownik firmy Elster Perfekt R (była to błachostka wyczepiła się płytka) piec znów ruszył po 48h. Po za tym kilka uwag; piec czuły na paliwo, licencionowany instalator firmy Galmet mówił mi, że piec nie wymaga zaworu 3D/4D ale na wiosne będe go jednak montował koszt nie jest znaczny a napewno poprawi prace pieca, generalnie odpukać ucze się pieca a piec się uczy mnie ale chyba każdy mieszczuch tak miał pozdrawiam serdrcznie scorup Jeżeli w kotle, który uzytkujesz jest palnik Pancerpol typ PPS o mocy 25kW i nie jest on zmieniony dla tego producenta, to dużo taniej możesz go przerobić na wersje obrotową. Kupujesz: 1. Sam ślimak podający wersja obrotowa 2. Kolano podajnika PPSM 25kW 3. Koronka obrotowa do PPSM 4. Krzyżak ruszający koronką obrotową Cała inwestycja powinna się zamknąć w kwocie ok.800zł, przekładasz elementy i gotowe. Masz palnik obrotowy. Jak masz jednak PPS17kW to lipa, trzeba jednak zmienić całość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 14.10.2010 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2010 no i .......wątek padł.......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkkwiat 21.10.2010 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2010 Witam, jak tam walki z piecem. Ja w zeszłym roku zrezygnowałem z czujnika pogodowego, również nie mam ustawionych korekcji żadnych(nocna, ekonomiczna). Mam ustawiona stałą temp. na piecu tzn 55 stopni. na grzejnikach mam zawory termostatyczne danfoss. Kombinowałem dużo z ustawieniami i w końcu wróciłem do ustawień fabrycznych które okazały się najbardziej właściwe. W najzimniejsze miesiące tzn styczeń, luty jak było do -20 stopni piec maksymalnie palił mi do 1 tony ekogroszku na miesiąc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 24.10.2010 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2010 Witam, jak tam walki z piecem. Ja w zeszłym roku zrezygnowałem z czujnika pogodowego, również nie mam ustawionych korekcji żadnych(nocna, ekonomiczna). Mam ustawiona stałą temp. na piecu tzn 55 stopni. na grzejnikach mam zawory termostatyczne danfoss. Kombinowałem dużo z ustawieniami i w końcu wróciłem do ustawień fabrycznych które okazały się najbardziej właściwe. W najzimniejsze miesiące tzn styczeń, luty jak było do -20 stopni piec maksymalnie palił mi do 1 tony ekogroszku na miesiąc. hej...możesz podać jakie masz aktualnie ustawienia, jakie masz przełożenie na podajniku i jak masz ustawione przysłony na wentylatorze i czopuchu? Teraz mam taki problem że węgiel mi się żużluje i piec osadza się szybko sadzą. Odnośnie zeszłej zimy to porażka.....w domu miałem zimno, a eko poszło 4 tony. Jak możesz to wrzuć jakie masz aktualnie ustawienia dla użytkownika, instalatora i serwisanta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
erykan 26.10.2010 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2010 (edytowane) Bardzo proszę o pomoc- mam dom o pow. 70 m2.Jak najlepiej ustawić parametry sterownika PERFEKT R z czujnikiem pogodowym.dla kotła ECO GT-KWP12 GALMET . Czy czopuch ma być otwarty? Wentylator uchylony czy nie? Z góry dziękuję Edytowane 3 Listopada 2010 przez erykan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 28.10.2010 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2010 Bardzo proszę o pomoc- mam dom o pow. 70 m2. Jak najlepiej ustawić parametry sterownika PERFEKT R dla kotła ECO GT-KWP12 GALMET . Czy czopuch ma być otwarty? Wentylator uchylony czy nie? Z góry dziękuję napisz coś więcej....jakie masz teraz nastawy i co się dzieje.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
erykan 01.11.2010 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2010 (edytowane) napisz coś więcej....jakie masz teraz nastawy i co się dzieje.... Dzień dobry Tak naprawdę to nie wiem jakie były ustawienia na sterowniku, chciałam mieć wygodę a mam tylko kłopot. Przyszli zamontowali-miało być dobrze a po 6 dniach piec wygasł (sprawdzałam stan zasobnika było ok poszło 60 kg groszku) Miałam wielki problem z rozpaleniem po 5 podejściach zrezygnowałam. Wezwałam instalatora rozpalenie zajęło 3godz. ale udało się, przywrócił nastawy fabryczne, czopuch zamkną na 3/4, wentylator nadmuchowy na 0,5 cm. Temperatura zadana w pomieszczeniu 20*C a w domu gorąco 28*C. Piec i tak wygasł po 5 dniach (zużył ponad 100 kg groszku i cały jest w sadzach ok. 1 cm.Może to wina czujnika pogodowego? Czy można go wymontować? Edytowane 3 Listopada 2010 przez erykan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneczka81 02.11.2010 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 Niestety (jak na razie) tez jestem posiadaczem kotła Galmet ECOGT 25 kw i jak na razie nie jestem zadowolony z zakupu. Zaczynam żałować zgodnie z opiniami przemówców dużo pali i obrasta sadzą (porównanie czarny mech najlepiej pasuje), żużluje ( i to nie wina groszku testowany w innym domu) i co najgorsze nie osiąga temp większej niż 55 st czasem dobije do zadanych 65 lub 70 ale to święto lasu jest. Mam do ogrzania 250 m2 , 100% ogrzewanie podłogowe, w kotłowni zastosowano bufor ciepła.Kocioł spięty tylko z buforem, z bufora pobierana jest woda użytkowa i podłogówka przez zawór trójdrożny. Z uwagi na zastosowanie bufora ustawiłem tryb lato (za namową instalatora), ustawiam temperature cwu (czyli wew bufora) Teoretycznie (słowa instalatora) jak ustawie temp cwu 60 st to piec powiniec grzać do 70 st a następnie przejść w stan podtrzymania aż tmp w buforze spadnie do 50. Niestety tak nie działa Metodą prób i błędów kombinowałem rożne nastawy i ustawienia dmuchaw podawania najlepiej pali się kiedy ustawie moc kotła na 35% a max dmuchawy 45% groszek nie żużluje palenisko nie zapada się , ale piec pracuje non stop bo nie moeze wyciągnąć więcej niż z 50 st i ocywiście obrastanie sadzą na maxa. Jeżeli ktoś "zaprzyjaźnił się" z tym piecem dajcie znać jak to dziadostwo się ustawia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedward 04.11.2010 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2010 Witam.Od dwóch miesięcy jestem użytkownikiem kotła Galmet 12KW ze sterownikiem EXPERT. Nie jest to zbyt długo lecz jakieś doświadczenie z nim już mam i mogę coś o tym napisać, otóż jeśli chodzi o ogólne wrażenie to piec jest wykonany estetycznie i to jest pozytyw lecz jeśli chodzi o użytkowanie to na pewno jest chimeryczny a to dlatego, że jest bardzo wrażliwy na jakość ekogroszku. Przy pierwszym uruchomieniu miałem drobny groszek i przy ustawieniach fabrycznych sterownika oraz przesłonie wentylatora 1,5 cm nie było z nim żadnego problemu palił się idealnie zero spieków i sadzy od razu dodam że pochodzenie groszku to tajemnica sprzedawcy której mi nie ujawnił, pomyślałem, że jak kupię markowy ekogroszek z kopalni Chwałowice to będzie jeszcze lepiej no i tu się rozczarowałem. Piec wygasł zaraz po dojściu do nowego paliwa. Po kilku próbach udało mi się dojść z piecem do ugody. Obecne ustawienia są następujące:przysłona wentylatora 0,5 cm.podawanie 20 sekund, przerwa 33 (będę próbował wydłużyć stopniowo przerwę podawania 40 sekund ponieważ obecnie mam trochę spieków może to coś pomoże).praca kotła w trybie dwustawnym (może zużycie jest ciut większe leż lepiej pracuje piec)nadmuch mocy minimalnej 25% mocy maksymalnej 30% siła nadmuchu 18%.W obecnej chwili piec pracuje około 10 minut w nadzorze jest 20 do 30 minut w październiku spaliłem 400 kg groszku ogrzewając 90 m2 i ciepłą wodę w bojlerze 80 litrów.Dodam, iż przełożenie podajnika to 1/1250 (Pancerpol 15 KW)Z uwag praktycznych to dodam, że moim zdaniem zacząć trzeba od ustawienia szerokości przesłony dmuchawy dopiero wówczas można regulować czasy podawania i przerwy oraz ewentualnie moc nadmuchu. No i najważniejsze zawsze rozpoczynajcie wszelkie regulacje od nastaw fabrycznych zaoszczędzi wam to wiele czasu i nerwów. Poza tym jak komuś się zdaje, że obsługa pieca na ekogroszek jest podobna do obsługi pieca olejowego to jest w błędzie, owszem jest to komfort ale dla tych, którzy uprzednio palili w tradycyjnym piecu.Udanej walki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneczka81 04.11.2010 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2010 hmm mnie udało się w jakimś stopniu osiągnąc cel tzn piec nagrzewa mi bufor i przechodzi na podtzrymanie.U siebie mam otwarta dmuchawe na maxa i obroty dmuchawy 75%, żar jest śliczny, spieka się ale osiąga przynajmniej temp zadaną.Nie wiem czy czasem nie wydmuchuje ciepła przez komin?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
erykan 08.11.2010 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 (edytowane) Odłączyłam pogodynkę, przywróciłam ustawienia fabryczne .Po rozpaleniu w trybie praca Piec gaśnie. Jakie parametry zmienić żeby PIEC dobrze pracował. Edytowane 11 Listopada 2010 przez erykan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minos 08.11.2010 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 WItam rowniez mam piec Galmet Gt 25KW z nastawa expert od roku. Wprowadzilem sie w marcu przedtem palilem w piecu aby wyschly tynki i dom sie wygrzewal lecz nie utrzymywalem duzych temperatur. W tym roku chce zmniejszyc zuzycie groszku i utrzymac cieplo w domu lecz jest problem... Nastawy te ktore byly proponowane przez wie222 zzeraja strasznie duzo groszku a pozatym wegiel niewypala sie do konca oraz tworzy sie sadza dosyc szybko w piecu. Czy jest jakas osoba ktora bylaby w stanie pomoc w jakis sposob z ustawianiem parametrow w sterowniku? Domek pietrowy ma 170m2 dol ogrzewany podlogowka gora kaloryfery. Pozdfrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkkwiat 09.11.2010 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2010 DanielRomian, przepraszam że nie odpisywałem ale jestem w podróży za granicą za kilka dni będę w domu i sprawdzę jak jest ustawiony piec. Tak naprawdę to sam nie wiem jak w tym roku pracuje bo mnie nie ma od dłuższego czasu w domu, żona włączyła i piec chodzi ale jak jej zadaje pytania na temat spalania itp to mówi że sobie sam zobaczę jak wrócę bo ona takimi pierdołami sie nie zajmuje:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneczka81 15.11.2010 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 WItam rowniez mam piec Galmet Gt 25KW z nastawa expert od roku. Wprowadzilem sie w marcu przedtem palilem w piecu aby wyschly tynki i dom sie wygrzewal lecz nie utrzymywalem duzych temperatur. W tym roku chce zmniejszyc zuzycie groszku i utrzymac cieplo w domu lecz jest problem... Nastawy te ktore byly proponowane przez wie222 zzeraja strasznie duzo groszku a pozatym wegiel niewypala sie do konca oraz tworzy sie sadza dosyc szybko w piecu. Czy jest jakas osoba ktora bylaby w stanie pomoc w jakis sposob z ustawianiem parametrow w sterowniku? Domek pietrowy ma 170m2 dol ogrzewany podlogowka gora kaloryfery. Pozdfrawiam też mam takie odczucia po rozruchu jak dałem te ustawienia to mni 50 kg na dzień palił Do tego mam pewien problem od jakiegoś czasu piec mi gaśnie, nie moge ustawić za dużych obrotów dmuchawy i podawania groszku bo wygasa palenisko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 18.12.2010 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2010 zima wróciła i temat piecyków wrócił ...Trochę się pogubiłem....walczę teraz na nowo z moim Galmetem. Latem próbowałem nawiązać kontakt z firmą Galmet i zadać parę pytań dotyczącą pieca ale niestety sprzedać łatwo a później martw się. Ogólnie negatywni wyrażam się o tej firmie, natomiast firma ELSTER zasługuje na duży POZYTYW. Kiedy zadzwonisz, napiszesz zawsze odpowiedzą fachowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 18.12.2010 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2010 (edytowane) Na innym forum wyczytałem o sterownikach PID, że piece z tym sterownikiem powinny pracować w sposób ciągły, bez wchodzenia w nadzór. Dziś zacząłem od ustawień parametrów żeby tak pracował i oscylował w pobliżu zadanej temperatury, jednocześnie wydłużając przerwy w podawaniu paliwa. Zobaczę jak będzie zachowywał się piec z tymi ustawieniami. PID można traktować jak tempomat w samochodzie bynajmniej tak mi się wydaje. Zobaczymy jak to się przekłada w piecu Edytowane 19 Grudnia 2010 przez DanielRomian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 19.12.2010 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2010 (edytowane) I jak napisałem tak zrobiłem...niestety porażka. O 1:00 piec zgasł i pytanie dlaczego? Dobrałem tak parametry na piecu (temperatura w pomieszczeniach stabilna tzn. 23 stopnie) aby temperatura oscylowała w pobliżu zadanej ale tak żeby piec nie przeszedł w stan NADZORU. Niestety kiedy doszło zapotrzebowanie na CWU to temperatura zaczęła uciekać. Zakres regulacji ustawiany na 10 stopni. Co zaobserwowałem. Gdy piec zaczął zwiększać moc tym samym wentylator zaczął bardziej się rozkręcać...i żar zaczął się robić coraz mniejszy. Myślałem że to wina zbyt dużej ilości powietrza ale niestety muszę rozczarować szanownych forumowiczów. To że żar na palenisku utrzymuje się po jednej stronie i tym samym jak wielu z Was pisze że żar z jednej strony jest większy a z drugiej mniejszy i z jednej strony spala się na popiół a z drugiej spada żużel jest wina tylko i wyłącznie konstrukcją wentylatora. Oczywiście zaraz padną zarzuty...jasne wentylator i co jeszcze....haha. Poświęciłem pół nocy....myślałem że otwory powietrzne są zapchane, rozebrałem palenisko tym samym uszczelnienie paleniska poszło....ale i tak ma gó..wno do tego. Jak już sprawdziłem palenisko wygrzebałem Eko z podajnika i co zobaczyłem że kolanko też jest czyste bez żadnych zbędnych spieków które mogły by powodować nierównomierne podnoszenie się paliwa. Idąc dalej tropem przeczyściłem cały kanał dolotowy powietrza do paleniska demontując wentylator. Wszystko czyste, zero zabrudzeń. I co tu pytanie dlaczego tak się spala nierównomierne.....podkreślam uszczelnienie było bardzo dokładnie zrobione i teraz kich a bo nie mam a spala się tak samo!!! Ale zanim poskładałem całe palenisko do kupy, włączyłem wentylator na maksa żeby upewnić się że dmucha równomiernie w palenisku....ku mojemu zaskoczeniu okazało się że dmucha mocniej w jednym miejscu...i to w tym gdzie węgiel się lepiej dopala!!! Ponownie zdemontowałem wentylator i dokładnie obejrzałem wentylator. Jestem przekonany że nierównomierne spalanie Eko jest spowodowane złą konstrukcją wentylatora. Kolega ma taki sam wentylator i też ma takie spalanie. Jest to łatwe do udowodnienia ale nie chcę się rozpisywać. Jeśli Kogoś to zainteresuje to udowodnię...aerodynamika i budowa wentylatora odśrodkowego... Edytowane 19 Grudnia 2010 przez DanielRomian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dayman23 19.12.2010 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2010 Proszę błagam pomóżcie.... niedawno zakupiłem tak jak w temacie i mam ogromne problemy z ustawieniem pieca.Bardzo długo dochodzi do temp.zadanej i bardzo krótko ją utrzymuje ok 2 min i potem znowu praca i dochodzenie okolo pół godziny,a przy tym spala barzdo dużo gorszku bo około 45 kg doba! Mam czujnik pogodowy ale sam już nie wiem jak to wszystko ustawić.Proszę mi podać jakieś parametry takie jak wy macie i wam działa będę próbował . Mój e-mail [email protected] piszcie proszę bo mnie ten piec zje! Dom 140 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 19.12.2010 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2010 Nie piszesz nic o parametrach. Napisz coś więcej...moje pierwsze wrażenie to mało paliwa i długie przerwy masz ustawione...więcej info musisz podać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dayman23 21.12.2010 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 Nie piszesz nic o parametrach. Napisz coś więcej...moje pierwsze wrażenie to mało paliwa i długie przerwy masz ustawione...więcej info musisz podać... No to tak: Tryb pracy : dwustawny Max moc kotła: 23s 30s Min moc kotła: 23s 144s Obroty dmuchawy min: 19% Obroty dmuchawy max:: 45% Zakres regulacji: 10 Nadmuch nadzoru: 0s Bezwładność obiektu: 1990 Min.temp.zadana: 45 Teraz mam tak ustawione,a te parametry podał mi jeden z użytkowników takiego pieca.Piec dochodzi do temp zadanej,ale spala przy tym bardzo dużo węgla.Czy da się coś z tym zrobić?Bardzo mi zależy aby go przestawić na tryb pracy automatyczny gdyż zauważyłem,że jest dużo oszczędniejszy,ale przy aktualnych parametrach nie mógł dojść do temp zadanej.Dodam jeszcze,że czopuch ma ustawiony 45 stopni,a przesłona na dmuchawie około 1 cm.Wydaje mi się,że jest sporo sadzy.W domu ciepło przyjemnie,ale spala dużo:( Podłączona jest pogodynka.Pomóżcie [email protected] Dla innych użytkowników forum jeszcze raz: Piec Galmet 17kW Sterownik EXPERT! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts