dayman23 28.12.2010 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2010 Człowieki no proszę doradźcie coś.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 02.01.2011 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2011 za dużo eko podaje, nie dziwota że sporo sadzy...spiszę swoje parametry i podam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 02.01.2011 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2011 (edytowane) Mój piec Galmet 25kW aktualne ustawienia:-Temeratura zadana 60 stopni.-ilość powietrza 27%-Moc dmuchawy 19%-Moc kotła 100%-Przerwa nadzoru 15 min.-Max. moc 14 sek. podawanie 55 sek. przerwa-Min. moc 14 sek. podawanie 80 sek przerwa-Zakres regulacji 10 stopni-Bezwładność 1600 sek. -ustawienie fabryczne, nie zmieniałem tu nic.-Nadmuch nadroró 0 sek-Wentylator otwarty na ok3 cm-Czopuch w połowie przymknięty.-Obroty minimalne dmuchawy 10%-Obroty maksymalne 30 % Eko spala się na popiół z małymi grudkami żużlu, mało popiołu na ściankach, zero sadzy.Praca kotła w automacie. Edytowane 2 Stycznia 2011 przez DanielRomian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedz1 02.01.2011 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2011 Przy pracy dwustawnej, na pewno za dużo, ale po przełączeniu na prace automatyczną sterownik powinien sam dobierać długość przerw miedzy podaniami paliwa. Natomiast jeżeli chodzi o sadzę to obroty min. dmuchawy 19% jest z pewnością za małe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 02.01.2011 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2011 Natomiast jeżeli chodzi o sadzę to obroty min. dmuchawy 19% jest z pewnością za małe. Za małe za duże....każdy ma inny sterownik. Te ustawienia są dla Experta piec 25kW. U mnie nie ma sadzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 02.01.2011 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2011 Tryb pracy : dwustawny przestaw na automat i spróbuj z ustawieniami co wrzuciłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedz1 02.01.2011 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2011 Nie denerwuj się tak mocno, co prawda Ty założyłeś ten wątek ale może ktoś inny również możne mieć coś konstruktywnego do powiedzenia. Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 02.01.2011 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2011 Nie denerwuj się tak mocno, co prawda Ty założyłeś ten wątek ale może ktoś inny również możne mieć coś konstruktywnego do powiedzenia. Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku. Spoko nie denerwuję się . Po prostu u Mnie jest ok z takimi nastawami i nie ma sadzy i nie żużluje. Bardzo miło że ktoś to czyta. Może napisz jaki masz piec, sterownik i aktualne ustawienia może inni też skorzystają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 02.01.2011 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2011 wracając do mocy dmuchawy.W zależności jak się ustawi czas podawania to piec sam wylicza aktualna moc pieca.Jak zmieni się czas podawania i przerwy to dmuchawa zmienia swoją moc i nigdy te obroty nie idą w parze z ilością powietrza.Z tego co zauważyłem, to przy każdej zmianie czasu podawania i przerwy należy sprawdzić moc dmuchawy i ilość powietrza.Jedynie gdy zmienia się ( w przypadku Experta) czas podawania w maksymalnej mocy pieca to sterownik automatycznie zmieni resztę ustawień.Jednym słowem nie ma złotego środka na poznanie własnego pieca niż metoda prób i błędów.Z resztą każda instalacja jest inna, inne grzejniki, ilość, odległość, ocieplenie domu itp., itd....Teraz grzeję drugi sezon i dopiero teraz piec pracuje dobrze.A na pracę pieca wpływa zbyt dużo zmiennych żeby było pięknie.Szczęśliwego Nowego Roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedz1 02.01.2011 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2011 Dzięki za życzenia. Mój kocioł to też Galmet tylko 17Kw z obrotowa retortą Pancerpola i sterownikiem Perfekt R. Sterowniki wbrew pozorom są dość podobne, moje ustawienia trochę się różnią. Główne parametry mam ustawione:dłuższy czas podawania - 25 sek.min. przerwa między podaniami - 36 sek.max. przerwa - 180 sek.moc - 100%ilość powietrza - 30%min. moc wentylatora 27%max. moc wentylatora 60%zakres regulacji 10wentylator otwarty na ok. 2 cm.Palę czeskim Eko, wypala się dobrze, ale idzie go ok. 30% więcej.Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dgasek 03.01.2011 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 A ja jestem ciekawy co zrobiłeś z tym nierównomiernym dmuchaniem. Też z tym walczyłem w zeszłym sezonie ( nawet udało się serwis ściągnąć - stwierdzili że jest ok ) ,ale dalej uważam ze z jednej strony wieje inaczej z drugiej inaczej. Widzę że polecasz pracę na automacie , zauważyłeś jakieś pozytywy ? Co do ilość powietrza , a moc nadmuchu , to zauwazyłem że te wielkości są sobie równe gdy ustawiona moc maksymalna równa jest mocy nominalnej pieca - w przypadku 25 kW stosunek podawanie/przerwa = 1/3. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 07.01.2011 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 A ja jestem ciekawy co zrobiłeś z tym nierównomiernym dmuchaniem. Też z tym walczyłem w zeszłym sezonie ( nawet udało się serwis ściągnąć - stwierdzili że jest ok ) ,ale dalej uważam ze z jednej strony wieje inaczej z drugiej inaczej. Widzę że polecasz pracę na automacie , zauważyłeś jakieś pozytywy ? Co do ilość powietrza , a moc nadmuchu , to zauwazyłem że te wielkości są sobie równe gdy ustawiona moc maksymalna równa jest mocy nominalnej pieca - w przypadku 25 kW stosunek podawanie/przerwa = 1/3. Pozdr Z nierównym nadmuchem nic nie zrobiłem...chyba inna konstrukcja wentylatora by coś pomogła. Na automacie piec sam dobierze parametry i moc wentylatora. Na dwustanowej pracy wentylator chodzi na maksa i wydmuchuje wszystko do komina. Na automacie piec pracuje spokojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JACUŚ1719504074 07.01.2011 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 Na czym polega praca dwstawna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 07.01.2011 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 Praca dwustawna lub oparta o pętlę histerezy to zwykłe sterowanie. Czyli zadaję 50st.C, kocioł do niej dochodzi przy jakims podawaniu i sile nadmuchu, po czym wszystko staje. Raz na np. 5minut załączy się dmuchawa na 5sekund i tak sobie działa póki nie spadnie np. o 1st.c od zadanych 50st.C Mamy zatem 2 stany - grzanie oraz przedmuch. lub tzw pętlę histerezy, która opisuje moment spadku temp. z przedmuchu i powrót do trybu grzania.Suma sumarum to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JACUŚ1719504074 08.01.2011 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 Dzieki za info... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakafoniusz 09.01.2011 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 Witam, mam Galmeta 25kW eko ze sterownikiem EXPERT. Piec pracuje w automacie i ogólnie mam do niego tylko jedno zastrzeżenie (właściwie do sterownika) - brak wymuszenia temperatury niższej niż 55 stopni na kotle. Wiem, wiem, temperatura optymalna, żywotność pieca itd. Sęk w tym, że instalator prawdopodobnie niezbyt dobrze połączył instalację i zawór trójdrożny (danfoss - sterowany ręcznie) nie działa jak powinien - tzn. jakkolwiek bym nim nie manipulował mam taką samą maksymalną temperaturę na instalacji (zwykłe grzejniki, bez podłogówki). Przy niskich temperaturach zewnętrznych jest to bardzo ok, jednak obecnie trochę upierdliwe. Po sezonie planuje przebudowę instalacji w kotłowni ale do tego czasu przydałoby się jakoś ograniczyć tą temperaturę na kotle. Dlatego mam pytanie: jak to zrobić - kilka razy ktoś pisał na forum, że to nie jest problemem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 09.01.2011 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 (edytowane) To jest tylko możliwe przez wejście w menu serwisanta. Zobacz, czy nie grozi to utratą gwarancji. Wyłączyć trzeba sterownik, włączyć, przez chwilę po prezentacji w górnym prawym rogu będzie symbol klucza, naciśnij guzik obok tej ikonyWprowadź kod serwisowy (wyślę Ci go jednak na priva, bo to nie jest do grzebania dla wszystkich)wybierz nastawy serwisowe na samym dole (nie instalatora)zmień punkt 6 - min.temp.zadanapotwierdź zmiany, wyjdź z menu (tą strzałką cofającą w górnym prawym rogu), wyłącz i włącz sterownik. Edytowane 9 Stycznia 2011 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakafoniusz 09.01.2011 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 Dzięki serdeczne za odpowiedź. Kod już znalazłem. Temperatura zmieniona na, co prawda minimalnie sterownik pozwolił obniżyć do 47. Jak na moje wyczucie (poprzednio paliłem w zwykłym zasypowym miałowcu) przy temperaturach powyżej zera powinno wystarczyć ok. 40 stopni. Sąsiad pali w podobnym piecu, jednak z innym sterownikiem i trzyma obecnie temperaturę na kotle rzędu 38 - 42 stopnie (ma co prawda podłogówkę) i w domu ma całkiem ciepło.Zobaczymy jak ta zmiana wpłynie na jakość spalania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dgasek 18.01.2011 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Jarecki a może ty masz pomysł na nierówny nadmuch ? Wentylator WPA 06. Ewidentnie dmucha z jednej strony i tam się super wypala , a z drugiej nie dopala. Nie jest to kwestia uszczelnienia paleniska (standardowe , nie obrotowe) , ponieważ robiłem to i ja i instalator z Galmeta (piec Galmet KWPGT25). Póki co przysłona wentylatora otwarta na ok 3 cm , nadmuch 17 %. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 18.01.2011 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Jarecki a może ty masz pomysł na nierówny nadmuch ? Wentylator WPA 06. Ewidentnie dmucha z jednej strony i tam się super wypala , a z drugiej nie dopala. Nie jest to kwestia uszczelnienia paleniska (standardowe , nie obrotowe) , ponieważ robiłem to i ja i instalator z Galmeta (piec Galmet KWPGT25). Póki co przysłona wentylatora otwarta na ok 3 cm , nadmuch 17 %. też to zauważyłem, na poprzedniej stronie trochę pisałem. Ale i podawanie w piecach z podajnikiem ślimakowym ma wpływ na podnoszenie się żaru z jednej strony bardziej a z drugiej mniej. W piecach z podajnikiem po prawej stronie żar bardziej się bardziej podnosił z tyłu paleniska, a z podajnikiem po lewej stronie z przodu. Dziwne ale sprawdzone... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts