Jarecki79 18.01.2011 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 To kwestia palnika, opału jaki jest spalany oraz mocy, na której idzie sterownik a w zasadzie kocioł.Wklejałem taką prawidłowość przy opisie palników na innym wątku. w klasycznej retorcie wypala się od strony kosza a spieka po stronie przeciwnej, zgodnie z kierunkiem wypychania paliwa w tym typie palnika.Opał wypychany ma szybsza prędkość przesuwu, jak ten pozostający bliżej kosza, tutaj zostaje sobie dłużej i spokojnie się dopala. Aktualnie sprawdzam pracę nowego modelu sterowania Elstera tj. Luksusa, dla mnie expert jest sterownikiem zbyt skomplikowanym dla przeciętnego użytkownika, za dużo zależności. Wstępnie nowy model bardzo mi się podoba, ale sprawdzam go dopiero od tygodnia i to na jednym palniku i kotle. Coś więcej będę wiedział jak trafi na inny kociołek z pancerpolem 17kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 19.01.2011 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 To kwestia palnika, opału jaki jest spalany oraz mocy, na której idzie sterownik a w zasadzie kocioł. Wklejałem taką prawidłowość przy opisie palników na innym wątku. w klasycznej retorcie wypala się od strony kosza a spieka po stronie przeciwnej, zgodnie z kierunkiem wypychania paliwa w tym typie palnika. Opał wypychany ma szybsza prędkość przesuwu, jak ten pozostający bliżej kosza, tutaj zostaje sobie dłużej i spokojnie się dopala. Aktualnie sprawdzam pracę nowego modelu sterowania Elstera tj. Luksusa, dla mnie expert jest sterownikiem zbyt skomplikowanym dla przeciętnego użytkownika, za dużo zależności. Wstępnie nowy model bardzo mi się podoba, ale sprawdzam go dopiero od tygodnia i to na jednym palniku i kotle. Coś więcej będę wiedział jak trafi na inny kociołek z pancerpolem 17kW. Zgadza się wypala się z przodu paleniska lepiej niż w tylnej części (podajnik mam z lewej strony). Ale ostatnio wygasł mi piec i przy okazji sprawdziłem palenisko. Oczywiście uszczelnienie poszło....ale gdy ściągnąłem talerz i "koronkę z kanałami powietrznymi" ku mojemu zaskoczeniu wszystkie kanały były czyste. Włączyłem dmuchawę na maksa i sprawdziłem czy wszędzie równo dmucha...i nie dmucha równomiernie na całym obwodzie. Przeczyściłem cały kanał od wentylatora do komory powietrznej i było trochę syfu...wyczyściłem i ponownie włączyłem dmuchawę..efekt ten sam. Zagłębiłem się w konstrukcję wentylatora i myślę że tu jest cały problem...a dodatkowo jak kolega Jarecki79 wspomniał odnośnie podawania węgla to i wszystko jasne dlaczego spala się nierównomiernie... Kolego Jarecki79 użytkuję Experta już drugi sezon i znam go na wylot. Jeśli chciałby kolega Jarecki79 chciał coś wiedzieć odnośnie pracy tego sterownika to chętnie się podzielę spostrzeżeniami. Wadą moim zdaniem jest zbyt długi czas w minimalnej mocy pieca do ustawienie i jest to 70 sek. przy różnych dawkach podawania efekty mizerne, trudno dojść do zadowalających efektów. Nie wiem jak w innych sterownikach jest, ale kolega ma inny sterownik i piec jego ma krótkie podawania ale często i to chyba jest lepsze od tych co dale Expert tzn. dłuższy czas podawania i długie przerwy (praca automat). ufff..jakby co to piszcie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 20.01.2011 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Moja znajomość Experta ogranicza się do wgrania właściwych danych wyjściowych. Mam instalatora, który taki zestaw zamawia, ale on świetnie zna ten sterownik. Zamawia zawsze full wersję tj. czujniki c.o., cwu, pogodowy plus moduł zaworu mieszającego. Instalując wszystko doreguluje na wykonanej przez siebie instalacji. Uważam jednak,że znając kody serwisowe zwykły śmiertlenik może zginąć. Niefortunnie nazwano 2parametry od dmuchawy. Luksus natomiast jest wybitnie prosty w obsłudze. Im bliżej t. zadanej tym krótsze czasy pracy, na stoperze złapałem najkrócej koło 2sekund.Bardzo mi się ten prostszy model podoba. Bardziej przystępny dla przeciętnego użytkownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 20.01.2011 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Właśnie ....sterownik Luksus jest tańszy od Experta. Wydawało by się że ten droższy powinien być lepszy. W Expercie gdy temperatura pieca zbliża się do zadanej piec podaje tyle ile ustawimy w maksymalnej mocy pieca tylko że w dłuższych odstępach czasu (moc minimalna). Czyli jest stała dawka paliwa a regulujemy czasem przerwy w podawaniu. Funkcje Experta przerobiłem na każdym trybie i instalatora i serwisanta. Zastanawia mnie tylko Bezwładność obiektu w Expercie...na innych forach i wątkach pojawia się czas całkowania..nie pamiętam jak podają inni ale o Bezwładności obiektu w Expercie nikt nie poruszał....nie zmieniałem tego parametru i nie zmieniam, choć chciałbym poznać bardziej ideę tego parametru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 20.01.2011 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Tak, tyle,że mi chodzi o nowego Luksusa, nie tego, co jest na stronie. Testuję nowe rozwiązanie, zobacz tutaj:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?167140-Przej%C5%9Bcie-na-PID-ze-standardowego-sterownika&p=4493482&viewfull=1#post4493482 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedz1 29.01.2011 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2011 Jarecki, kto jest producentem tego sterownika i czy jest on już dostepny ?Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 30.01.2011 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 Producentem jest Elster, producent modelu Expert/Perfekt. Jest on znacznie łatwiejszy w obsłudze od Experta, bo jest prostszy.Nie wiem czy już go Elster sprzedaje. Ja swoją sztukę próbną odsyłam w tym tygodniu do producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedz1 30.01.2011 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 Dzięki za odpowiedź, przeglądałem stronę Elstera, nie było jeszcze tego sterownika. Ja mam Perfekta, myślę że dobrze go poznałem, ale dla moich domowników jest zbyt skomplikowany. Ciekawe kiedy i w jakiej cenie Elster wypuści go na rynek. Powiedz jak wypadły testy, poleciłbyś ten sterownik? Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akruk 30.01.2011 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 Witam serdecznie Użytkowników Forum!Od trzech miesięcy jestem nie-/szczęśliwą użytkowniczką (niepotrzebne skreślić) pieca Galmet Eco GT KWP 25KW z obrotową retortą i sterownikiem Expert. Jak przeczytałam powyższe posty to stwierdzam, iż mam standardowe problemy tj. zbyt duże dobowe spalanie ekogroszku (45 kg, pow. ogrzewania do 200 m2) przy jednoczesnym jego niedopalaniu. Sadzy też sporo. Zmniejsza się przy dodawaniu powietrza ale jest ciągle obecna. Nie ukrywam, że liczę na Wasze doświadczenie bo jak czytam powyższe wypowiedzi to stwierdzam, że większość z Forumowiczów to prawdziwi Eksperci od Experta. Podaję moje aktualne nastawy:1. max. moc: 10 s podawania, 30 s przerwy,2. min. moc: 10 s podawania, 120 s przerwy3. ilość powietrza: 28%4. min. obroty dmuchawy: 24%,5. max. obroty dmuchawy: 70%,6. nadmuch podtrzymywania: 0 s,7. moc nadmuchu: 20%,8 zakres regulacji: 1 st.,9. przerwa podtrzymywania: 15 min.10. przesłona na wentylatorze: 1 cm,11. czopuch przesłonięty w połowie.12. ekogroszek - Pieklorz (podobno).Czy piec z obrotową retortą musi chodzić w trybie pracy dwustawnej? Jakie są też zależności pomiędzy istotnymi parametrami spalania?Liczę na Waszą pomoc i przywrócenie mi wiary w to, że będzie tak jak mówił sprzedawca tj. pięknie i tanio!!!Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 30.01.2011 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 Dzięki za odpowiedź, przeglądałem stronę Elstera, nie było jeszcze tego sterownika. Ja mam Perfekta, myślę że dobrze go poznałem, ale dla moich domowników jest zbyt skomplikowany. Ciekawe kiedy i w jakiej cenie Elster wypuści go na rynek. Powiedz jak wypadły testy, poleciłbyś ten sterownik? Pozdr. Ja go testowałem pod kątem palnika Brucer/Ekoenergia, póki było zimno - chodził bardzo ładnie podobnie do Ognika PID czy RT09pid Jak się zrobiło cieplej (+5-+7st.C w ostatnim tygodniu), to kłopot z gorszym spalaniem na tym palniku powrócił. Do Brucera/Ekoenergii mogę go obejść w RT09pid, ognik pid na to nie pozwala, luskus także nie. Zatem ja swojej oferty o ten model sterowania nie poszerzam, ale do klasycznego palnika mogę go szczerze polecić, bardzo prosty w obsłudze. Nie ma stref czasowych, zostaje nastawa C.O., CWU, wybór kaloryczności paliwa, ograniczenie mocy max. kotła i to wsio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedz1 30.01.2011 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 W takim razie do mojego obrotowego Pancerpola można go zastosować.Jeszcze raz dzięki. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 13.02.2011 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 (edytowane) Witam serdecznie Użytkowników Forum! Od trzech miesięcy jestem nie-/szczęśliwą użytkowniczką (niepotrzebne skreślić) pieca Galmet Eco GT KWP 25KW z obrotową retortą i sterownikiem Expert. Jak przeczytałam powyższe posty to stwierdzam, iż mam standardowe problemy tj. zbyt duże dobowe spalanie ekogroszku (45 kg, pow. ogrzewania do 200 m2) przy jednoczesnym jego niedopalaniu. Sadzy też sporo. Zmniejsza się przy dodawaniu powietrza ale jest ciągle obecna. Nie ukrywam, że liczę na Wasze doświadczenie bo jak czytam powyższe wypowiedzi to stwierdzam, że większość z Forumowiczów to prawdziwi Eksperci od Experta. Podaję moje aktualne nastawy: 1. max. moc: 10 s(17) podawania, 30 (39)s przerwy, 2. min. moc: 10 s(17) podawania, 120 (90)s przerwy 3. ilość powietrza: 28 (25)% 4. min. obroty dmuchawy: 24(10)%, 5. max. obroty dmuchawy: 70 (40)%, 6. nadmuch podtrzymywania: 0 s, 7. moc nadmuchu: 20 (19)%, 8 zakres regulacji: 1 (7)st., 9. przerwa podtrzymywania: 15 (10) min. 10. przesłona na wentylatorze: 1 (3-4)cm, 11. czopuch przesłonięty w połowie. 12. ekogroszek - Pieklorz (podobno). Czy piec z obrotową retortą musi chodzić w trybie pracy dwustawnej? Jakie są też zależności pomiędzy istotnymi parametrami spalania? Liczę na Waszą pomoc i przywrócenie mi wiary w to, że będzie tak jak mówił sprzedawca tj. pięknie i tanio!!! Pozdrawiam Witam kolejnego użytkownika Galmeciaka z Ekspertrm... Jak wygląda palenisko, jak długo pozostaje w nadzorze, jak długo dobija do temperatury zadanej (łatwo nadgania czy dłuuugo dobija), jak wygląda popiół....czy do popielnika spada żar czy popiół... mam taki sam tylko bez obrotowej retorty. Na początek co mogę napisać...z mojego doświadczenia...w nawiasach napisałem jakie ja mam ustawienia...w Twoim cytacie dopisałem). Praca dwustawna. Piec pracuje na parametrach maksymalnych jakie mu ustawisz w sterowniku. Piec z Expertem powinien pracować w zakresie AUTOMATYCZNYM. Dlatego że te sterowniki typu PID same dobierają parametry z zakresu maksymalnego i minimalnego jakie wprowadzimy do sterownika czyli odroty min i mak , czasy podawania i przerwy itp. itd...Dlatego nie ma sensu w piecach z takim sterownikiem żeby piec chodził w zakresie dwustawnym bo nie dość że mało nu podaje (10sek) to szybko będzie wydmuchiwał w komin. Praca powinna być powolna i stabilna. W przypadku pracy w automacie gdy się zwiększy zapotrzebowanie na ciepło a temperatura na piecu będzie odbiegać od zadanej to sam samoczynnie będzie zmieniał parametry od min do maksymalnych. W moim przypadku to jest 7 stopni. Aktualnie na piecu mam 47 stopni. Pracuje przez ok 5-6 podań paliwa i przebija temp do 48-49 i przebywa w nadzorze przez ok 10 min. Spalanie to 8 worki po ok 30 kg na 10 dni..czyli średnio ok 24 kg dziennie. Przy czym stary dom nieocieplony, nie wspominając o starym dachu bez ocieplenia. Zauważyłem że lepiej piec pracuje jak eko jest drobniejszej granulacji niż większe bryłki. Teraz mam większe "ziarna" eko przez co musiałem zwiększyć czas podawania...wyczytałem gdzieś że przy mniejszych ziarnach czas podawania jest krótszy niż przy dużych ziarnach. Polecam mniejsze..lepiej się palą...raz nawet paliłem retopalem i było ok. Ufff jakby co to pisz... Edytowane 13 Lutego 2011 przez DanielRomian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 26.02.2011 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2011 Jarecki a może ty masz pomysł na nierówny nadmuch ? Wentylator WPA 06. Ewidentnie dmucha z jednej strony i tam się super wypala , a z drugiej nie dopala. Nie jest to kwestia uszczelnienia paleniska (standardowe , nie obrotowe) , ponieważ robiłem to i ja i instalator z Galmeta (piec Galmet KWPGT25). Póki co przysłona wentylatora otwarta na ok 3 cm , nadmuch 17 %. zastanawiam się nad wymianą wentylatora na WPA 06 na 01. Znalazłem tabelę i dla kotłów 27 kW zalecają WPA 01, 03 i 120. Przeglądałem też konstrukcje (przekrój) wentylatora 06 i 01. Mozę WPA 01 nie jest taki "zgrabny" jak 06 ale wentylator ma lepszą budowę...co na pewno wpłynie na nie równomierne spalanie eko. Jak pisał wyżej Jarecki podawanie przez ślimaka też wpływa na nierównomierne spalanie ale również nierównomierny nadmuch także się do tego przyczynia. Z lewej strony wkleiłem załącznik WPA 01, a po prawej WPA 06 różnice widoczne przez 01 powietrze jest dostarczane na całej szerokości wentylatora na 06 na wewnętrznej stronie chyba mizernie tam powietrze dochodzi co już doświadczyłem i sprawdziłem na wyczyszczonym palniku z wyciągnięty talerzem i palnikiem. Przy zamianie będę musiał trochę pomęczyć się z mocowaniem ...są inne. Jak zamienię i sprawdzę to napiszę. Notabene WPA 06 to 80W a WPA 01 60W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneczka81 22.03.2011 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 Witam dawno nie pisałem, moj pierwszy sezon grzewczy prawie sie kończy i działam tak:tryb pracy dwustawnymax moc kotła 8s/60smax obroty dmuchawy 25%czopuch w połowie zamkniętytemp zadana 60 sthisteraza 5 stgrzeje w trybie letnim tylko bufor ciepła dlatego zrezygnowałem a PIDa reszty parametrów nie ruszam zresztą w trybie dwustawnym nie mają one większego znaczenia popiół mam proszek z małymi spiekami żużla czyli całkiem nieźle spalanie to w najgorsze mrozy spalałem ok 30 kg dziennie (ogrzewam 300 metrów podłogówki) nie wiem co to kurcze jest "ilość powietrza w menu użytkownika" nie kręce tym bo nie wiem jak działa, natyralnym dla regulacji dla mnie jest max moc dmuchawy, może kotś mnie wtajemniczy co na nastawa tak naprawdę robi. no niestety jedna zasadnicza wada to sporo sadzy, piec szybko obrasta, niestety jak trochę zwiększam max obroty dmuchawy palenisko sie zaczyna zapadać i gorzej sie nagrzewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krasnaldom 22.03.2011 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 (edytowane) Witam Właśnie stałem się użytkownikiem tego kotła (KWP-25 + Expert) Piec się już pali ale strasznie się żużluje - dużo żużlu z tyłu retorty z przodu raczej popiół a w środku MNUSTWO sadzy (meszek na drzwiczkach i na ściankach) Nie mieszkam tam więc ciężko mi siedzieć przy piecu - raczej przyjdę rano lub wieczorem zobaczyć co się dzieje. Na okoliczność palenia pieca, stworzyłem sobie album o wdzięcznej nazwie KOTŁOWNIA Kotłownia Krasnala Na zdjęciach widać, jakie straszne ilości żużlu (moim zdaniem oczywiście) się pojawiają w popielniku (a właściwie bardziej z tyłu komory spalania na retorcie) Czyszcząc piec muszę wygarniać z tyłu i dopiero wtedy to wszystko spada do popielnika ustawienia mam takie (w sumie chyba widać na zdjęciach) PRACA podawanie: 10 przerwa: 30 maksymalna moc kotła 100% PODTRZYMANIE 10/900 powietrze zakres 25%-52% ustawione na 35% Piec ma ustawioną temperaturę pracy na 55, instalacja z pogodówką oraz z 3D Jestem na razie zniesmaczony ilością węgla który mi spala oraz tymi spiekami Mam nadzieję, mogę się pomęczyć z codziennym czyszczeniem popielnika ale chętnie poznam jakieś dobre rady, które poprawią mi spalanie w tym piecu. Pozdrawiam i proszę o pomoc Edytowane 22 Marca 2011 przez krasnaldom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 27.03.2011 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2011 Witam Właśnie stałem się użytkownikiem tego kotła (KWP-25 + Expert) Piec się już pali ale strasznie się żużluje - dużo żużlu z tyłu retorty z przodu raczej popiół a w środku MNUSTWO sadzy (meszek na drzwiczkach i na ściankach) Nie mieszkam tam więc ciężko mi siedzieć przy piecu - raczej przyjdę rano lub wieczorem zobaczyć co się dzieje. Na okoliczność palenia pieca, stworzyłem sobie album o wdzięcznej nazwie KOTŁOWNIA Kotłownia Krasnala Na zdjęciach widać, jakie straszne ilości żużlu (moim zdaniem oczywiście) się pojawiają w popielniku (a właściwie bardziej z tyłu komory spalania na retorcie) Czyszcząc piec muszę wygarniać z tyłu i dopiero wtedy to wszystko spada do popielnika ustawienia mam takie (w sumie chyba widać na zdjęciach) PRACA podawanie: 10 przerwa: 30 maksymalna moc kotła 100% PODTRZYMANIE 10/900 powietrze zakres 25%-52% ustawione na 35% Piec ma ustawioną temperaturę pracy na 55, instalacja z pogodówką oraz z 3D Jestem na razie zniesmaczony ilością węgla który mi spala oraz tymi spiekami Mam nadzieję, mogę się pomęczyć z codziennym czyszczeniem popielnika ale chętnie poznam jakieś dobre rady, które poprawią mi spalanie w tym piecu. Pozdrawiam i proszę o pomoc Cześć. W moim piecu 25kW + Expert jest podobnie z wygarnianiem spieków z tyłu komory. Domyślam się że zasobnik na eko masz po prawej stronie. Powstawanie z tyłu spieków i sypkiego popiołu z przodu jest normalne dla tych pieców z podajnikiem ślimakowym. Dałem sobie z tym spokój, nic nie zrobisz. Jeśli chodzi o powstawanie spieków to głównym czynnikiem jest zbyt duża ilość powietrza dostarczana w procesie spalania, natomiast sadza zbyt małą ilością ...i taki przypadek też miałem...taki paradoks. Ja się uporałem z nadmiernym sadzeniem kotła ale spieki są nie wielkie..jak wezmę parę w dłoń i ścisnę to bez trudu skruszą się prawie na popiół. Nie napisałeś jak jest ustawiona przesłona na wentylatorze (o ile ją masz), jak masz ustawiony czopuch i jakie przełożenie na reduktorze (sprawa banalna ale ważna...Galmet wstawiał chyba 1/900 , a Ja mam 1/1250...co się wiąże z czasem podawania i ilością paliwa podanego do retorty) Na początek zmniejsz ilość powietrza, żeby obroty dmuchawy były 20-22% (Ja mam 19), czopuch zamknięty na drugim ząbku od pozycji otwartej na full. Przysłona na wentylatorze otwarta na ok 3-4 cm. Sprawdź przed ustawieniami czy masz gorący komin...jak jest to znaczy że dużo ciepła ucieka...jest wydmuchiwane. Kopczyk w retorcie powinieneś utrzymywać na wysokości ok 4-5 cm nad talerzem. Płomień powinien byś spokojny rozchodzący się na boki, nie kopiący a węgiel podczas spalania intensywny żółty ale nie rozświetlony do białości. Napisz ile ile masz grzejników, czy masz termostaty, ile podłogówki i ile węgla idzie na dobę. Jak będzie spadał niedopalony węgiel to albo zwiększ przerwy w podawaniu albo zmniejsz ilość podawanego paliwa. Jeśli będziesz grzebał przy ilości podawanego paliwa pamiętaj żeby zmienić parametry czasu podawania paliwa ale w zakładce minimalnej mocy kotła i ilości powietrza, ponieważ zmieniając tylko ilość podawanego paliwa (zakładka maksymalna moc kotła) pozostałe parametry zmienią się automatycznie i moc pozostanie taka sama. Jeśli będziesz miał jakieś pytania...chętnie pomogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 27.03.2011 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2011 Witam dawno nie pisałem, moj pierwszy sezon grzewczy prawie sie kończy i działam tak: tryb pracy dwustawny max moc kotła 8s/60s max obroty dmuchawy 25% czopuch w połowie zamknięty temp zadana 60 st histeraza 5 st grzeje w trybie letnim tylko bufor ciepła dlatego zrezygnowałem a PIDa reszty parametrów nie ruszam zresztą w trybie dwustawnym nie mają one większego znaczenia popiół mam proszek z małymi spiekami żużla czyli całkiem nieźle spalanie to w najgorsze mrozy spalałem ok 30 kg dziennie (ogrzewam 300 metrów podłogówki) nie wiem co to kurcze jest "ilość powietrza w menu użytkownika" nie kręce tym bo nie wiem jak działa, natyralnym dla regulacji dla mnie jest max moc dmuchawy, może kotś mnie wtajemniczy co na nastawa tak naprawdę robi. no niestety jedna zasadnicza wada to sporo sadzy, piec szybko obrasta, niestety jak trochę zwiększam max obroty dmuchawy palenisko sie zaczyna zapadać i gorzej sie nagrzewa Cześć. Parametrem "ILOŚĆ POWIETRZA" regulujemy jak nazwa wskazuje dostarczoną ilością powietrza do procesu spalania. Jeżeli za dużo będzie powietrza to powstanie żużel, palenisko będzie się zapadać, znaczna ilość ciepła będzie wydmuchiwana w komin, piec długo będzie pracował żeby osiągnąć zadaną temperaturę. Zbyt mała ilość powietrza będzie doprowadzać do powstawania sadzy na ściankach pieca, niedopalony eko będzie spadał do popielnika, piec nie będzie długo osiągał zadanej temperatury. Aby pogodzić wszystkie te zjawiska nie należy ograniczać się tylko do zmiany parametru ilości powietrza ale należy zmieniać też ilość podawanego paliwa i przerwy w jego podawaniu. Na znalezienie takiego idealnego stanu nie ma gotowej recepty , aby to osiągnąć należy wszystkie te parametry pogodzić i czasem pójść na kompromis i pogodzić się że z przodu paleniska spada popiół z tyłu żużel (który łatwo pokruszyć). Przy zapadającym się palenisku: mało paliwa lub zbyt duża ilość powietrza Przy żużlowaniu i spada niedopalony węgiel: dużo opału i dużo powietrza Sadza: za mało powietrza. Piec długo osiąga zadaną temperaturę: mało paliwa czyli zbyt mała moc kotła. Czopuch powinien być lekko przymknięty (Ja mam na drugim ząbku), wentylator 3-4 cm otwarty podawanie 15 / 90, obroty dmuchawy 19%. W moim przypadku ogrzewam dom 100mk, 30 mk podłogówka, woda wiadomo, przy czym dom nie ocieplony i poddasze też nie ocieplone. Nie wiem jak długo Twój piec długo pracuje żeby przejść stan nadzoru i jak długo przebywa w tym stanie. W zeszłym sezonie to miałem masakrę, w tym o niebo lepiej, a wystarczyło zwiększyć moc pieca poprzez zwiększenie ilości podawanego paliwa...spalił mniej, sadzy też mniej i mniej kasy wydanej na eko. Jakby co to pisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneczka81 28.03.2011 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 Generalnie doszedłem do pewnego złotego środkapopiół uważam mam całkiem niezły (tylko niewielkie spieki) \mam niestety sporo sadzy ale gdy zwiększę powietrze o 5% to tracę kopczyk (wypala się krater) i oczywiście zaczyna sie bardziej spiekać, więc wole mieć sadze bo przynajmniej groszek dopalam. Nie wiem ile jest ile w podtrzymaniu, generalnie przechodzi w ten stan bo jak zaglądam do kotłowni to widzę, ale jaki jest stosunek pracy do podtrzymania na dobę to nie wiem .W przyszłym sezonie muszę przetestować zwiększenie mocy pieca, a czy przyniesie to zmniejszeni zużycia groszku to zobaczymy.U mnie nie występuje efekt nie równomiernego spalania na palniku (podajnik mam z lewej strony) jak się spieka to raczej na całości.a z ilością powietrza to chodziło mi o to jak działa ta nastawa (ponieważ wcześniej operowałem tylko max mocą nadmuchu), sam doszedłem o co chodzi - parametr porusza się dodatkowo między max i min obrotów dmuchawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ecopalenie 13.02.2012 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 Witajcie , jestem nowym forumowiczem , i szukam sposobu jak wszyscy zapewne idealnego i najbardziej efectownego spalania eko w kotłach GALMETA z EXPERTEM . Spisałem wszystkie moje ustawienia i zamiesciłóem je poniżej z dokładnymi opisami tych funkcji z wyświetlacza i obok z wartoscią aktualnie ustawioną na moim kotle . OBJAWY : niskie palenisko , czasrny niedopalony EKO w środku paleniska GALMET 25 kWh sterownik EXPERT UŻYTKOWNIK: MOC KOTŁA 20-100 % 100KALORYCZNOSĆ IREGULACJA SPALANIA 1-100% 26 SERWISANT: OBROTY DMUCHAWY - 1-25 % 11OBROTY MAX DMUCHAWY 30-100 % 76%ZAKRES REGULACJI 1-10 st 10NADMUCH PODTRZYMANIA 0-120 s 26BEZWŁAD OBIEKTU 10-2500s 900MIN TEMP ZADANA 47-60 st 59 INSTALATOR: TEMPERATURA ZAŁANCZANIA POMP 25-65 st 35 TRYB PRACY KOTŁA AUT-DWUSTA AUT PRZERWA PODTRZYMYWANIA 10-60 min 15 CZAS WYGASZANIA 1-90 min 76 MAKSYMALNA MOC KOTŁA podawanie 20 przerwa 40 MINIMALNA MOC KOTŁA podawanie 20 przerwa 124 ZASILANIE OBWODU brak zaworu HISTEREZA CWU 3-9 st 5 PIORYTET CWU aktywny / nie NIE co nie tak z tymi ustawieniami wedłóg was ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 13.02.2012 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 Jak masz g\Galmeta to jest założony wątek oto link znajdziesz tak co innych boli....nie piszesz jaki płomień, palenisko jak wygląda...i wiele innych rzeczy o które Ciebie zapytamy...ale na pierwszy rzut oka za dużo eko i mało powietrza...wskocz na GALMET. Piec -- GALMET na tym forum....ten wątek od marca umarł......opisz jakie masz ustawienia , a nie jakie możesz zadać . Eksperta znam prawie na pamięć...nie wiem po co Ktoś ruszał bezwładność obiektu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts