Ecopalenie 16.02.2012 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Czyli powinienem wrócić do ustawień fabrycznych i do nich korygować tylko czas podawania ? Palenisko utrzymuje się bardzo nisko , płomień jest krótki , niska temperatura około 45-50 st. następnie jak piec próbuje podnieść temperaturę w środku paleniska utrzymuje się czarne nie spalone eco a żar jest po bokach paleniska . Jakie powinna być bezwładność obiektu ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 16.02.2012 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Czyli powinienem wrócić do ustawień fabrycznych i do nich korygować tylko czas podawania ? Palenisko utrzymuje się bardzo nisko , płomień jest krótki , niska temperatura około 45-50 st. następnie jak piec próbuje podnieść temperaturę w środku paleniska utrzymuje się czarne nie spalone eco a żar jest po bokach paleniska . Jakie powinna być bezwładność obiektu ? pozdrawiam Czyli powinienem wrócić do ustawień fabrycznych i do nich korygować tylko czas podawania ? Palenisko utrzymuje się bardzo nisko , płomień jest krótki , niska temperatura około 45-50 st. następnie jak piec próbuje podnieść temperaturę w środku paleniska utrzymuje się czarne nie spalone eco a żar jest po bokach paleniska . Jakie powinna być bezwładność obiektu ? Nie powracaj do fabrycznych ustawień. Fabryczne ustawienia nie są ustawione na Twoje zapotrzebowanie na ciepło. Każdy dom ma inne i dlatego należy tak dostroić żeby było ok. Możesz regulować czas podawania i ilość podawanego eko oraz ilość powietrza. Regulujesz jeden parametr. Pozostałe pozostają stałe. Jak dalej kiepsko to drugi zmieniasz. Jak palenisko zapada się to skróć przerwę lub zwiększ ilość podawanego eko....albo zmniejsz ilość powietrza...Wrzuć jakąś fotkę paleniska. Bezwładności nie ruszaj. 1600 to chyba fabryczna nastawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz12345 30.04.2012 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 Witam WszystkichCzy moglibyście coś poradzić na palenie w kotle Galmet z Expertem w trybie LATO? Czy trzeba zmieniać jakoś nastawy sterownika dot. palenia? Mam mianowicie taka historię:Jak włączyłem się na tryb LATO piec zaj....iście dymi - kocioł nagrzewa się do ok. 70 stopni ( temp. zadana 55) przechodzi w nadzór w trakcie którego z komina dymi się jak z ogniska z oponami. ( dodatkowo śmierdzi nawet w kotłowni) Później temp. spada na 51-53 st. i piec znowu zaczyna pracować na większej mocy.Dodatkowo na samym dole komina wytwarza się jakieś ciśnienie które wypycha się przez dolna rewizję ( czasami potrafi wysadzić nawet drzwiczki od dolnej rewizji ) Podejrzewam tez że stamtąd wychodzi największe zadymienie. Z góry dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz12345 09.05.2012 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 Witam Czy nikt mi nie pomoże w powyższej kwestii, czy może wszyscy już się przerzucili na grzałki do ciepłej wody i nie zaglądają na forum? ( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Creel 06.06.2012 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 Witam! Jestem nowym użytkownikiem na tym forum choć wielokrotnie już je przeglądałem. Mam piec Galmet 25 KW ze sterownikiem Expert. Dom ma powierzchnię 150m2, nieocieplony. Jakiś czas temu przełączyłem na letni tryb i nie bardzo rozumiem za bardzo o co w nim chodzi... Temperatura zadana zmienia się automatycznie, raz jest 54, raz 47 stopni. Generalnie spala mi ok 10kg na dobę i wydaje mi się, że to trochę za dużo. Z ciekawości odkręciłem jeden z termostatów na grzejniku i okazało się, że grzejnik nagrzewa się. Czy tak powinno być w trybie letnim? Dodam jeszcze, że gdy temperatura spada, automatycznie temp. wody w zbiorniku jest nieco mniej ciepła. Eko spala mi się dobrze i jest niewiele szlaki i spieków. Proszę o radę. PozdrawiamCreel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz12345 06.06.2012 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 A jaką masz temp. zadaną wody ustawioną?Bo temp. kotła dostosowuje się do temp. zadanej wody W trybie letnim pompa CO jest odłączana i nie ma prawa grzać grzejników nawet jak termostaty na full odkręcone. 10kg na dobę w trybie letnim to mega dużo - Jak duży masz zasobnik na wodę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Creel 07.06.2012 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2012 Temperatura wody 44, moc kotła 100%. Wyświetlacz pokazuje, że pompa nie chodzi ale jak dotknę jest gorąca. Zasobnik ma 300 litrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Creel 12.06.2012 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2012 Witam Łukasz 12345! Masz jakiś pomysł odnośnie mojej sprawy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz12345 12.06.2012 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2012 HejkaPierwsze co musisz przestawić moc kotła na o wiele niższąJa mam w tej chwili ustawione na 47 % W parametrach, tam gdzie masz ustawienia temp. zadanej dla wody masz taką opcję wyboru trybu CO / CWU ( dokładnie teraz nie pamiętam jak to się nazywa). Wchodzisz w te parametry i musisz ustawić TRYB LATO - wtedy odłącza się pompa CO i pracuje tylko pompa CWU . Dobrze by było gdybyś podał jakie masz pozostałe parametry ustawione - przerwa podtrzymania , moc nadmuchu ,czas nadmuch w nadzorze, min / max obroty dmuchawy i całą resztę ja sprawdzę jakie mam swoje parametry i Tobie opiszę chociaż tu akurat nie ma reguły że jak zastosujesz identyczne to będzie taki sam efekt nawet jak piec masz taki sam , budynek podobny itp. Wyłącz sterownik i w momencie jak będziesz włączał go ponownie wciśnij kluczyk i wpisz kod 00000 - to jest kod instalatora albo serwisanta wtedy pojawi Ci się dostęp do wszystkich ostawień parametrów Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 12.06.2012 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2012 Temperatura wody 44, moc kotła 100%. Wyświetlacz pokazuje, że pompa nie chodzi ale jak dotknę jest gorąca. Zasobnik ma 300 litrów. Najprawdopodobniej mimo że pompka od CO stoi przebija ci grawitacyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Creel 13.06.2012 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2012 Najprawdopodobniej mimo że pompka od CO stoi przebija ci grawitacyjnie. Co mógłbym zrobić z tym przebijaniem grawitacyjnym? Próbowałem odłączyć pompkę z prądu ale momentalnie spada temperatura na piecu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Creel 13.06.2012 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2012 Chyba udało mi się rozwiązać problem. Posprawdzałem podłączenia pompek pod komputer i okazało się, że firma która instalowała piec pomyliła pompki. Pompa CO nie jest podpięta pod komputer tylko zwykłą wtyczką do gniazdka(dlatego mimo trybu letniego cały czas działa) natomiast pompka przy piecu(nie wiem jak się fachowo nazywa) jest podpięta pod komputer w miejscu pompki CO. Zadzwoniłem do Elstera i Pan fachowiec potwierdził moje przypuszczenia. Zrobiłem dodatkowo mały eksperyment: zakręciłem wode na grzejniki i odłączyłem z gniazdka pompę CO. Po odkręceniu termostatów, grzejniki nie nagrzewają się czyli operacja powiodła się. Teraz pozostaje podpiąć prawidłowo pompki i obserwować spalanie eko. O efektach napiszę wkrótce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz12345 22.06.2012 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2012 I jak tam Creel , masz już jakieś efekty , spostrzeżenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Creel 12.07.2012 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2012 A więc tak: pełny zasobnik(150kg) wystarczył na 24 dni ale przez pierwsze półtora tygodnia miałem ustawienia 8s. podawanie, 65s. przerwa. Następnie zmniejszyłem podawanie do 5s. i pozostawiłem taką samą przerwę 65s. Gołym okiem można było po kilku dniach stwierdzić, że węgla ubywa o wiele mniej niż wcześniej. Tak więc sądzę, że przy obecnych ustawieniach, eko powinno wystarczyć na miesiąc z kawałkiem. Popiołu prawie nie ma, pozostaje siwy pył, piec jest prawie cały czas w podtrzymywaniu. Dodam jeszcze, że palę wyłącznie węglem brunatnym, nie do końca suchym także myślę, że wyniki są satysfakcjonujące. Za miesiąc podam już dokładnie ile tak naprawdę spalił mi piec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 15.08.2012 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 Creel masz piec na automacie czy dwustawnej pracy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Creel 19.08.2012 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 Piec mam w automacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 19.08.2012 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 Piec mam w automacie Ja od 6 miesięcy mam na dwusatwnej pracy i piec pracuje lepiej. Lepiej się spala eko i bardziej stabilnie pracuje piec, nie buja się jak to było w przypadku pracy w automacie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobik 19.08.2012 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 Ja od 6 miesięcy mam na dwusatwnej pracy i piec pracuje lepiej. Lepiej się spala eko i bardziej stabilnie pracuje piec, nie buja się jak to było w przypadku pracy w automacie... Daniel pamiętam jak w zimie tu na forum poruszaliśmy ten temat. Ja nakłaniałem wówczas do pracy w dwustanie. Widzę teraz po tym co piszesz że się przekonałeś. Do naszych kotłów najlepszy byłby sterownik w którym można by zaprogramować konkretne ustawienie pod daną moc czy zapotrzebowanie (podawanie, przerwa, nadmuch) raz byś ustawił i spokój do zmiany opału, a jeśli nawet to tylko korekta by pozostała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 20.08.2012 05:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 Pamiętam, pamiętam...te długie wieczory, w trybie letnim pozmniejszałem ustawienia i jest oki. Dowiedziałem się że Elster zmienił softa w sterownikach na lepsze...chyba niebawem podjadę i uaktualnię swojego stera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Creel 21.08.2012 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 Wcześniej, zanim ogarnąłem temat z pompkami miałem ustawione na pracę dwustawną i wydawało mi się, że za dużo spala. W przyszłym tygodniu będę zasypywał zasobnik więc przestawię piec i zobaczymy, może będzie lepiej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts