Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOTŁY GALMET- watek zbiorczy: opinie, użytkowanie, montaż, regulacja

agnieszkakusi

Recommended Posts

Czyli powinienem wrócić do ustawień fabrycznych i do nich korygować tylko czas podawania ?

Palenisko utrzymuje się bardzo nisko , płomień jest krótki , niska temperatura około 45-50 st. następnie jak piec próbuje podnieść temperaturę w środku paleniska utrzymuje się czarne nie spalone eco a żar jest po bokach paleniska .

Jakie powinna być bezwładność obiektu ?

pozdrawiam

• Odpowiedzi 774
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czyli powinienem wrócić do ustawień fabrycznych i do nich korygować tylko czas podawania ?

Palenisko utrzymuje się bardzo nisko , płomień jest krótki , niska temperatura około 45-50 st. następnie jak piec próbuje podnieść temperaturę w środku paleniska utrzymuje się czarne nie spalone eco a żar jest po bokach paleniska .

pozdrawiam

Nie powracaj do fabrycznych ustawień. Fabryczne ustawienia nie są ustawione na Twoje zapotrzebowanie na ciepło. Każdy dom ma inne i dlatego należy tak dostroić żeby było ok.

Możesz regulować czas podawania i ilość podawanego eko oraz ilość powietrza. Regulujesz jeden parametr. Pozostałe pozostają stałe. Jak dalej kiepsko to drugi zmieniasz. Jak palenisko zapada się to skróć przerwę lub zwiększ ilość podawanego eko....albo zmniejsz ilość powietrza...Wrzuć jakąś fotkę paleniska.

Bezwładności nie ruszaj. 1600 to chyba fabryczna nastawa.

• 2 months później...

Witam Wszystkich

Czy moglibyście coś poradzić na palenie w kotle Galmet z Expertem w trybie LATO? Czy trzeba zmieniać jakoś nastawy sterownika dot. palenia?

Mam mianowicie taka historię:

Jak włączyłem się na tryb LATO piec zaj....iście dymi - kocioł nagrzewa się do ok. 70 stopni ( temp. zadana 55) przechodzi w nadzór w trakcie którego z komina dymi się jak z ogniska z oponami. ( dodatkowo śmierdzi nawet w kotłowni) Później temp. spada na 51-53 st. i piec znowu zaczyna pracować na większej mocy.

Dodatkowo na samym dole komina wytwarza się jakieś ciśnienie które wypycha się przez dolna rewizję ( czasami potrafi wysadzić nawet drzwiczki od dolnej rewizji ) Podejrzewam tez że stamtąd wychodzi największe zadymienie.

Z góry dzięki za pomoc

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...

Witam!

Jestem nowym użytkownikiem na tym forum choć wielokrotnie już je przeglądałem. Mam piec Galmet 25 KW ze sterownikiem Expert. Dom ma powierzchnię 150m2, nieocieplony. Jakiś czas temu przełączyłem na letni tryb i nie bardzo rozumiem za bardzo o co w nim chodzi... Temperatura zadana zmienia się automatycznie, raz jest 54, raz 47 stopni. Generalnie spala mi ok 10kg na dobę i wydaje mi się, że to trochę za dużo. Z ciekawości odkręciłem jeden z termostatów na grzejniku i okazało się, że grzejnik nagrzewa się. Czy tak powinno być w trybie letnim? Dodam jeszcze, że gdy temperatura spada, automatycznie temp. wody w zbiorniku jest nieco mniej ciepła. Eko spala mi się dobrze i jest niewiele szlaki i spieków. Proszę o radę.

Pozdrawiam

Creel

A jaką masz temp. zadaną wody ustawioną?

Bo temp. kotła dostosowuje się do temp. zadanej wody

W trybie letnim pompa CO jest odłączana i nie ma prawa grzać grzejników nawet jak termostaty na full odkręcone.

10kg na dobę w trybie letnim to mega dużo - Jak duży masz zasobnik na wodę ?

Hejka

Pierwsze co musisz przestawić moc kotła na o wiele niższą

Ja mam w tej chwili ustawione na 47 %

W parametrach, tam gdzie masz ustawienia temp. zadanej dla wody masz taką opcję wyboru trybu CO / CWU ( dokładnie teraz nie pamiętam jak to się nazywa). Wchodzisz w te parametry i musisz ustawić TRYB LATO - wtedy odłącza się pompa CO i pracuje tylko pompa CWU .

Dobrze by było gdybyś podał jakie masz pozostałe parametry ustawione - przerwa podtrzymania , moc nadmuchu ,czas nadmuch w nadzorze, min / max obroty dmuchawy i całą resztę ja sprawdzę jakie mam swoje parametry i Tobie opiszę chociaż tu akurat nie ma reguły że jak zastosujesz identyczne to będzie taki sam efekt nawet jak piec masz taki sam , budynek podobny itp.

Wyłącz sterownik i w momencie jak będziesz włączał go ponownie wciśnij kluczyk i wpisz kod 00000 - to jest kod instalatora albo serwisanta wtedy pojawi Ci się dostęp do wszystkich ostawień parametrów

Pzdr.

Chyba udało mi się rozwiązać problem. Posprawdzałem podłączenia pompek pod komputer i okazało się, że firma która instalowała piec pomyliła pompki. Pompa CO nie jest podpięta pod komputer tylko zwykłą wtyczką do gniazdka(dlatego mimo trybu letniego cały czas działa) natomiast pompka przy piecu(nie wiem jak się fachowo nazywa) jest podpięta pod komputer w miejscu pompki CO. Zadzwoniłem do Elstera i Pan fachowiec potwierdził moje przypuszczenia. Zrobiłem dodatkowo mały eksperyment: zakręciłem wode na grzejniki i odłączyłem z gniazdka pompę CO. Po odkręceniu termostatów, grzejniki nie nagrzewają się czyli operacja powiodła się. Teraz pozostaje podpiąć prawidłowo pompki i obserwować spalanie eko. O efektach napiszę wkrótce.

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
A więc tak: pełny zasobnik(150kg) wystarczył na 24 dni ale przez pierwsze półtora tygodnia miałem ustawienia 8s. podawanie, 65s. przerwa. Następnie zmniejszyłem podawanie do 5s. i pozostawiłem taką samą przerwę 65s. Gołym okiem można było po kilku dniach stwierdzić, że węgla ubywa o wiele mniej niż wcześniej. Tak więc sądzę, że przy obecnych ustawieniach, eko powinno wystarczyć na miesiąc z kawałkiem. Popiołu prawie nie ma, pozostaje siwy pył, piec jest prawie cały czas w podtrzymywaniu. Dodam jeszcze, że palę wyłącznie węglem brunatnym, nie do końca suchym także myślę, że wyniki są satysfakcjonujące. Za miesiąc podam już dokładnie ile tak naprawdę spalił mi piec.

• 1 month później...
Ja od 6 miesięcy mam na dwusatwnej pracy i piec pracuje lepiej. Lepiej się spala eko i bardziej stabilnie pracuje piec, nie buja się jak to było w przypadku pracy w automacie...

Daniel pamiętam jak w zimie tu na forum poruszaliśmy ten temat. Ja nakłaniałem wówczas do pracy w dwustanie. Widzę teraz po tym co piszesz że się przekonałeś. Do naszych kotłów najlepszy byłby sterownik w którym można by zaprogramować konkretne ustawienie pod daną moc czy zapotrzebowanie (podawanie, przerwa, nadmuch) raz byś ustawił i spokój do zmiany opału, a jeśli nawet to tylko korekta by pozostała.

Wcześniej, zanim ogarnąłem temat z pompkami miałem ustawione na pracę dwustawną i wydawało mi się, że za dużo spala. W przyszłym tygodniu będę zasypywał zasobnik więc przestawię piec i zobaczymy, może będzie lepiej...