wbarbus 15.03.2012 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 Witam Chciałbym obłożyć kamieniem naturalnym słupki ogrodzenia betonowego (zbrojony monolit betonowy wylewany w szalunkach).Jakiego gruntu użyć do zagruntowania betonu. Kamień będzie przyklejany klejem elastycznym. Proszę o porady i opinie.PozdrawiamWB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 15.03.2012 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 Mała uwaga: zwróć uwagę na klej, bo może się okazać, że jeśli kupisz nie klej do płytek elewacyjnych, to mogą wyjść różne nieprzyjemne rzeczy, z racji tego jaki skład ma klej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbarbus 16.03.2012 13:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 Balto czy chodzi Ci o zacieki lub wykwity spowodowane przez klej, czy o coś innego. Wybrałem klej Keraflex Mapeia. Przyklejał będę lupek szarogłazowy cięty jednostronnie, wiec ewentualne zacieki nie będą raczej widoczne. A jaki grunt zastosować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 16.03.2012 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 Tak o zacieki i wykwity. Są one zwykle biało szare, lub jasno szare. zwróć uwagę jakie cuda wychodzą na kleju na styropian. Mam klienta, kamieniarza, który bierze ode mnie cement jak robi po kościołach - na pytanie czemu bez dodatków, odpowiedział - bo przebarwienia z cementu jakie mogą wyjść na marmurze są zminimalizowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 16.03.2012 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 Gruntujesz atlasem, kładziesz i fugujesz gotową zaprawą murarską w workach po 25 kg. Najlepiej na białym cemencie, lub z oznaczeniem 42,5. Na kleju możesz robić, gdy masz cienkie plasterki a jeśli łupki np. granitowe, to tylko na zaprawie, bo za grube. No i musisz szorować zanim przyschnie a potem Szopem marki Atlas na błysk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 17.03.2012 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 Mała uwaga do tego co mówi blechert.: porządne białe cementy mają 52,5 IR - ta cyfra opznacza minimalną wytrzymałość w MPa po 28 dniach, I - czysty bez dodatków, R - szybki początkowy przyrost wytrzymałości. Z szarych - zależy jaka fuga i kolor - typówka to 32,5 II AV, a ty powinieneś mieć 32,5 IR [minimum] ideał: 42,5 IR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
encefalo 07.05.2012 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 grunt doradzą ci na składzie niema tu mega cudów chociaż ja uzywam gruntu ceresita lub sopro, klej elastyczny najlepiej z trasem gwarantuje brak wykwitów Sopro, ale dobry i jeśli niechcesz przepłacać wystarczy ci mapei p9 fuga gotowa sopro lub quickmix. co do białego cementu dobrze panowie tu radzą tyle że cena za niego też mała niejest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 07.05.2012 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 encefalo: tragedii narodowej nie ma - info na p.w. - podam. Przy okazji spotkałem się już z kilkoma ekipami, które "zaprawione w bojach" wolały same sobie mieszać zaprawę z materiałów kupionych a nie brać gotową. Wychodziło im to bezapelacyjnie taniej a znając się na fachu doskonale wiedziały co i ile ma z tego wyjść. Przy okazji w kwestiach cen cementu - tego najtańszego - jaka cena taki cement, a ten alfabet przy nazwie cementu oznacza cała długawą listę tego co ów cement posiada... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts