Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witajcie,

planujemy z Małżonką podłogę i schody, wybór padł na jesion, nasz stolarz pokazał nam schody które zrobił dla kogoś innego, muszę przyznać, że miały lekki odcień różowawy, czego bardzo bym chciał uniknąć.. mówił, że używał bejcy ZAR i lakieru

chciałem go prosić o wypróbowanie jakiejś innej metody, żeby tego różu uniknąć - schody i podłoga ma pasować do płytek AZTECA Jasper Lux Grey i jestem zdania, że jak się uniknie tego różowego to będzie idealnie..

mój pomysł na przygotowanie takich schodów/podłogi:

1.ługowanie?

2.przecierka/szlif

3.olejowanie na biało lub bejca nie na bazie wody

4.lakier podkład nie na bazie wody

5.lakier poliuretan

..tak patrze i mam wrażenie, ze przekombinowałem trochę, ale zależy mi żeby uzyskać kolor "bielony" z elementami ciemniejszymi, które beda wygladały szarawo, a zdecydowanie uniknąć różowego :)

pomożecie? co podpowiedzieć stolarzowi zeby efekt był taki jak oczekiwany :)

https://forum.murator.pl/topic/166614-schody-i-pod%C5%82oga-jesion-bielony-jak-uniknac-rozowego-koloru/

Metoda, która sprawdziłem:

ługowanie

na to biały olej Artelit

Tak mam zrobione w domu.

Na ten olej można też zastosować lakier.

Najpierw konieczne jest zastosowanie podkładu wodnego w-430 i później lakier dwu składnikowy PW-460.

Kilka informacji o oleju możesz znaleźć tutaj: http://www.xparkiet.pl/products/olej-koloryzujacy-ol-611/