Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zapowietrzona (?) rura ciepłej wody - nie c.w.u.

fliegermaus

Recommended Posts

• 1 month później...
W jaki sposób mogę to sprawdzić? Mógłbym kupić sprężynę do przetykania rur, włożyć w wylot wody przy wannie i pchać w kierunku piecyka, ale czy w ten sposób czegoś nie zniszczę?

Nie wydaje mi sie zeby rura byl zapowietrzona. Cisnienie wody i jej przyplyw babel powietrza przepchnie. Woda poprycha chwile i tyle bylo tego zapowetrzenia..

Jak stara jest ta instalacja? Czy tak bylo od poczatku?

A czego jest zrobiona? Z jakiego materialu.

Mozesz odkrecic baterie nad wanna i "zajrzec" do rury? Moze zarosla kamieniem i stad spadek cisnienia.

Moze rura jest OK, a problem stanowi sama bateria?

Jakiekolwiek plukanie czy przepychanie takiej rury, wymaga jej odlaczenie od reszty - czyli odkrecasz kran i ta rure gdzies w okolicy pieca i wtedy przepychasz. Jak jej nie odlaczysz, to ewentualne zanieczyszczenia przemiescic gdzie indziej, ale ich nie usuniesz. A to chyba nie o to chodzi.

Jesli to kamien, to mozna go chemicznie rozpuscic (kwas solny), ale rura musi byc niewrazliwa na niego. Miedziana bedzie niewrazliwa, na HCl, ale nie wiem jak plastiki, PCV i insze materialy.

marcin

To niestety jest stara instalacja, dwudziestoletnia. Przypuszczam, że nie z plastiku (ale rodzaju metalu nie jestem pewien). Właściwie test przez spojrzenie nie przyszedł mi do głowy :) ale rura raczej zakręca tuż za wylotem, więc wiele nie zobaczę. Bateria jest kikuletnia, więc chyba nie tu jest problem,
Jesli zakreca to drutem pogrzeb. A tandeta jest tak wszechobecna, ze i nowa baterie bym odrkecil i wtedy sprawdzil.

Nie mam możliwości przeczyszczenia rury w kierunku "od piecyka", bo jedyny wlot, jaki byłby dla mnie dostępny, obsługuje i wannę i umywalkę - a więc gdzieś niedaleko znajduje się rozgałęzienie.

Ja bym nie czyscil w kierunku do piecyka bez odlaczenia tegoz piecyka. Wezownica w piecyku ma mala srednice. Jak Ci tam wleze zanieczyszczenia......

marcin