Scarab 24.03.2004 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2004 Witam wszystkich! Mam zamiar kupić nieruchomość (dom na działce). Posiadam wypis z rejestru gruntów, który wymienia: 1dna działka o powierzchni 0,33ha, w opisie: R (klasa IIIa) (0,25ha) B B-R (klasa IIIa) (0,08ha) Na działce jest dom (ok. 100m) + budynki warsztatowe z garażem. Po pierwsze nie jestem rolnikiem, nie mam wykształcenia ani doświadczenia w rolnictwie (poza sezonowym zbiorem truskawek ) Czy moge takie "cacko" sobie kupić? Jak to się ma do prawa pierwokupu przez Agencję ... Jakąś Tam. Jakie mogą być konsekwencje w przyszłości (np. inne podatki). Będę wdzięczny za "szybkie" porady - jutro muszę podjąć "wstępną" decyzję. Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Scarab 29.03.2004 18:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2004 Tyle co się w międzyczasie dowiedziałem, to że trzeba zawrzeć umowę (przed?)wstępną a następnie wysłać ją do Agencji. Ta się natomiast wypowiada czy jest zainteresowana, czy nie.Czas oczekiwania jest ten sam co przekwalifikowania gruntu.Tyle wiem i ze sprzedającym odpuściliśmy sobie tę drogę. Jakieś komentarze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 29.03.2004 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2004 Tyle wiem i ze sprzedającym odpuściliśmy sobie tę drogę. Scarab, czyli co, rezygnujesz z tego domu? Bo nie bardzo sobie wyobrażam, abyś miał jakąś inną drogę. Obecnie przy popisywaniu umowy przedwstępnej, notariusz zawiadamia o tym fakcie AWRSP, która wykazuje zainteresowanie albo i nie. Ale raczej nie ukniesz tego, że zostaną powiadomieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Scarab 29.03.2004 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2004 Nie, nie rezygnuje. Dogadałem się ze sprzedającym, że będzie przekwalifikowywał cały grunt na działkę budowlaną. Przyszłość pokaże co uda NAM się z tym zrobić. Na chwilę obecną mam informację, że będzie to kosztowało 80 zł (zdjęcie mapki ??). Poza tym podejrzewam, że wśród potencjalnych kupujących ten dom niewielu jest rolników (itp), więc tak czy inaczej sprzedający nie ma zbyt dużego wyboru (a jeżeli agencja będzie tym zainterosowana - co wtedy?) - żeby go o tym przekonać, po prostu się starałem. Jemu zależy na szybkiej sprzedaży, mi na bezpiecznym zakupie = konsensus. "Termin realizacji" wniosku o przekwalifikowanie = termin rozpatrzenia Agencji, więc dla sprzdedającego "ganz egal". Mam inny problem Od 3 tygodni jestem dogadany też na zakup działki i z transakcji tej nie chcę się wycofać (słowo=honor, cena=super!); poza tym ta działka też miała status "rolny". Sprzedający tą działkę też ją musiał przekwalifikować. Więc jak to się skończy = Któż to wie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 29.03.2004 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2004 Scarab, obawiam się, że przekwalifikowanie gruntu na budowlany będzie sie wiązało z większymi kosztami, gdyż grunty rolne klasy III są szczególnie chronione. A wyłączenie gruntów rolnych z produkcji rolnej to niestety już konkretne koszty.Ale skoro sprzedający podjął się załatwienia tej kwestii we własnym zakresie, to może nie będzie tak źle.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betka 01.04.2004 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2004 Nie przekwalifikuj gruntu ornego IIIa kl ziemi bez powodu bo to są straszne koszty. Do 5ar nie płaci się bo to jest pod dom, ale tak opłaty są duże. Już gdzieś ktoś się wypowiadał na forum, że przyszło mu zapłacić kilka tyś. od razu, a potem przez 10 lat ponad 1000zł rocznie za 12ar ziemi. Pytał się czy teraz może zmienić na grunt orny. Lepiej dowiedz się w gminie jaki jest koszt IIIkl która w ogóle podlega innym prawom co IV i niżej. Ja mam problem z przekształceniem właśnie IIIkl 5ar pod budynek jednorodzinny bo tutaj obowiązuje jakaś ustawa o planowaniu przestrzennym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikk 01.04.2004 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2004 nie płacisz nic jeżeli "wyłączycz "z gruntów rolnych tylko np. częsć pod budynek , jeżeli ma ona do chyba około do 565m2, takm mowi jakas ustawa, reszta teoretycznie powinna zostać niezabudowana trwale, załatwisz to w starostwie-wydział ochrony gruntów, załatwiłem , nic nie płaciłem,czas 2 tyg., przy projektowaniu posadowienia budynku na działce nalezy to zglosic architektowi wczesniej, DZPS. opłata przy działce ok 800 m2 to 300zł/rok/przez 10 lat, gr kl.IIIB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Steve74 11.05.2004 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2004 nie płacisz nic jeżeli "wyłączycz "z gruntów rolnych tylko np. częsć pod budynek , jeżeli ma ona do chyba około do 565m2, nie 565 tylko 549m2 takm mowi jakas ustawa, a konkretnie ustawa o ochronie gruntów rolnych i lesnych z dnia 3 lutego 1995 Dziennik Ustaw z 1995r nr 16 poz. 78 z późniejszymi zmianami reszta teoretycznie powinna zostać niezabudowana trwale... Nie do końca zgadzam się z kolegą, gdyż włascieiw na reszcie powinna być prowadzona gospodarka rolna, czyli uprawa ziemniaków, buraków itp itd. Niestety ogródek przydomowy nie jest traktowany przez ustawę jako gospodarka rolna.... Radzę się pospieszyć z wyłączaniem, bo znalazłem w internecie projekt zmiany ustawy, który mówi o konieczności wyłączenia całej działki. Jeżeli ktoś więc ma działkę ~1500m2 ziemi RIII to radzę naprawdę się pospieszyć Jeżeli ma ktoś jeszcze jakieś pytania, to postaram się pomóc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kenny 11.05.2004 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2004 Nie do końca zgadzam się z kolegą, gdyż włascieiw na reszcie powinna być prowadzona gospodarka rolna, czyli uprawa ziemniaków, buraków itp itd. Niestety ogródek przydomowy nie jest traktowany przez ustawę jako gospodarka rolna.... Witam w praktyce wyłączeniu podlegają tylko te części działki które sa trwale utwardzone czyli: grunt pod budynkiem, drogi dojazdowe, parkingi, chodniki reszte uznaje się nadal jako grunt rolny. Tutaj bardziej chodzi o możliwość rolniczego użytkowania niż o fakt czy na pozostałej części jest zasiane zboże czy "przydomowa" pietruszka. A co do samego tematu to pewne wyjasnienie: B-RIIIa - zapis w ewidencji nie mówi o tym jakie jest przeznaczenie działki tylko o tym co jest w terenie czyli - na gruncie klasy IIIa jest budynek. Z tego zapisu można jednak wywnioskować że jest to zabudowa siedliskowa - dlatego jest B-RIIIa, a nie samo B. o przeznaczeniu (budowlana, rolna itp) decydują plany zagospodarowania przestrzennego. Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Scarab 07.05.2005 06:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2005 temat stary, ale wymaga 'zakonczenia'dzialki nie trzeba bylo przekwalifikowac. wystarczylo wylaczenie z produkcji rolnej.po umowie przedwstepnej u notariusza agencja rolna musiala wyrazic swoje zainteresowanie/brak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts