zwil 15.03.2012 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 (edytowane) Witam,Czy Istnieje możliwość zamontowania Eko szambo przy równej dzialce i glinie na glebokoscie niecalego metra. Rejon malopolski,1. Czy dla drenazowej oczyszczalni nie jest to problem ?2. czy dla biologicznej tez nie problem?3. Którą warto, nie chodzi o kwotę tylko o sprawnosc i funkcjonalnosc. p.sNa chlopski rozum w drenazu na prostej dzialce przez gline nie bardzo to widze aby to dzialalo, z drugiej strony babka w gminie nam zatwierdzila drenazowa na etapie projektu domu i kanalizacji.Prosze o jakies rady, narazie rozmawialem z 1 kolesiem od szamb i on proponuje biologiczne, ale ja takich znam on chce sprzedac i sprzeda wszystko na co ty dasz pieniadze....a uzasadnien konkretnych zadnych nie usyszalem Edytowane 15 Marca 2012 przez zwil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pietro Muratore 15.03.2012 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 Myślałem o założeniu takiego wątku bo temat się plątał po kilku. Rozumiem, że chciałeś dodać: plus brak jeziora, strumyka, rowu melioracyjnego i jeszcze wysoki poziom wód gruntowych. Czyli, tzw. trudna sytuacja. U mnie właśnie taka jest (na szczęście nie beznadziejna bo działka duża).Napiszę Ci co mi proponowali instalatorzy. Oczywiście znaleźli się i tacy, którzy proponowali wymianę gruntu, usypanie kopca z piasku i takie tam dziwne rzeczy mające na celu sprzedaż zwykłej drenażówki.Ale o tym zapomnijmy.Jeśli chodzi o biologiczne to zaproponowano mi następujące rozwiązania dot. zagospodarowania wody:1. Staw chłonny2 Staw chłonny poprzedzony trzcinowiskiem3. Jeden z instalatorów powiedział mi, że wykopał koparką 40m rów, położył na na żwir rurę pcv i nawet glina mu wchłonęła wodę. No ale pewnie glina glinie nie równa. U mnie pije k=3x10-6m/s.Mam własne pomysły, które chciałbym poddać tutaj ocenie fachowców ale napiszę o nich później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zwil 16.03.2012 09:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 a mi napisał jeden z firmy tak w odpowiedzi na mojego e-maila tak:WitamOczywiście że przed przystąpieniem do realizacji i do wykonania projektu nalezy zrobić badania hydrogeologiczne. Jedynie z doświadczenia stwierdzam że na takiej działce jak u Pana jest możliwość odprowadzenia wody do podpowierzchniowego humusu, z możliwością kontroli stanu wody poprzez studzienkę na końcu tunelu. From: LuzacSent: Thursday, March 15, 2012 1:27 PMTo: Subject: Re: eko szambo Witam,Dziękuje co do oferty cenowej muszę rozeznac temat na rynku nigdy nie kupuje niczego w pierwszym miejscu gdzie pytam a tak Jest u Pana.Nie mam tez przekonania co do tych oczyszczalni, bo skoro tam jest glina to nie ma szans żeby przykladowo drenazowe dzialalo, natomiast biologiczne --- nie wiem, pewnie jakby to był teren pochyly nie bylo by problemu, natomiast tu dzialka jest równa.Wiem też że powinno sie zbadac poziom wód gruntowych i tą ziemie jaka ona tam rzeczywiscie jest. Pan jak sie zajmujem doborem tych oczyszczalni i sprzedarzą to Pan to robi?Proszę o jakąś konkretną informację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts