Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Eko szambo a ró+wna działka, i glina

zwil

Recommended Posts

Witam,

Czy Istnieje możliwość zamontowania Eko szambo przy równej dzialce i glinie na glebokoscie niecalego metra. Rejon malopolski,

1. Czy dla drenazowej oczyszczalni nie jest to problem ?

2. czy dla biologicznej tez nie problem?

3. Którą warto, nie chodzi o kwotę tylko o sprawnosc i funkcjonalnosc.

p.s

Na chlopski rozum w drenazu na prostej dzialce przez gline nie bardzo to widze aby to dzialalo, z drugiej strony babka w gminie nam zatwierdzila drenazowa na etapie projektu domu i kanalizacji.

Prosze o jakies rady, narazie rozmawialem z 1 kolesiem od szamb i on proponuje biologiczne, ale ja takich znam on chce sprzedac i sprzeda wszystko na co ty dasz pieniadze....a uzasadnien konkretnych zadnych nie usyszalem

Edytowane przez zwil

Myślałem o założeniu takiego wątku bo temat się plątał po kilku. Rozumiem, że chciałeś dodać: plus brak jeziora, strumyka, rowu melioracyjnego i jeszcze wysoki poziom wód gruntowych. Czyli, tzw. trudna sytuacja. U mnie właśnie taka jest (na szczęście nie beznadziejna bo działka duża).

Napiszę Ci co mi proponowali instalatorzy.

Oczywiście znaleźli się i tacy, którzy proponowali wymianę gruntu, usypanie kopca z piasku i takie tam dziwne rzeczy mające na celu sprzedaż zwykłej drenażówki.

Ale o tym zapomnijmy.

Jeśli chodzi o biologiczne to zaproponowano mi następujące rozwiązania dot. zagospodarowania wody:

1. Staw chłonny

2 Staw chłonny poprzedzony trzcinowiskiem

3. Jeden z instalatorów powiedział mi, że wykopał koparką 40m rów, położył na na żwir rurę pcv i nawet glina mu wchłonęła wodę. No ale pewnie glina glinie nie równa. U mnie pije k=3x10-6m/s.

Mam własne pomysły, które chciałbym poddać tutaj ocenie fachowców ale napiszę o nich później.

a mi napisał jeden z firmy tak w odpowiedzi na mojego e-maila tak:

Witam

Oczywiście że przed przystąpieniem do realizacji i do wykonania projektu nalezy zrobić badania hydrogeologiczne. Jedynie z doświadczenia stwierdzam że na takiej działce jak u Pana jest możliwość odprowadzenia wody do podpowierzchniowego humusu, z możliwością kontroli stanu wody poprzez studzienkę na końcu tunelu.

From: Luzac

Sent: Thursday, March 15, 2012 1:27 PM

To:

Subject: Re: eko szambo

Witam,

Dziękuje co do oferty cenowej muszę rozeznac temat na rynku nigdy nie kupuje niczego w pierwszym miejscu gdzie pytam a tak Jest u Pana.

Nie mam tez przekonania co do tych oczyszczalni, bo skoro tam jest glina to nie ma szans żeby przykladowo drenazowe dzialalo, natomiast biologiczne --- nie wiem, pewnie jakby to był teren pochyly nie bylo by problemu, natomiast tu dzialka jest równa.

Wiem też że powinno sie zbadac poziom wód gruntowych i tą ziemie jaka ona tam rzeczywiscie jest. Pan jak sie zajmujem doborem tych oczyszczalni i sprzedarzą to Pan to robi?

Proszę o jakąś konkretną informację.