robert81 15.03.2012 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 (edytowane) Witam, Prosił bym o rade co zrobić w takiej sytuacji,remontuje poddasze aktualna ściana szczytowa jest zrobiona z pustaka 12 cm + 8cm styropianu od strony zewnętrznej.Architekt zaprojektował docieplenie tej ściany (18 cm do zagospodarowania) w następujący sposób: - wełna mineralna 15 cm od środka (stelaż, folia, 2 cm dylatacji między istniejącą ścianą etc.) Zastanawiam się czy jest to dobre rozwiązanie i czy nie lepiej dobudować do tej ścianki następną z ytong lub jakiegoś pustaka lub betonu komórkowego.Do zagospodarowania jest 18 cm tak jak pisałem wcześniej. Z góry dziękuję za jakieś porady i komentarze. --Zapomniałem dodać że jest mowa tu o ociepleniu ściany w zamieszkałej części poddasza nie nad sufitem. Edytowane 15 Marca 2012 przez robert81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert81 19.03.2012 12:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 Gdyby ktoś kiedyś potrzebował informacji w podobnej sprawie. Skonsultowałem się ze znajomym konstruktorem, doradził od razu żeby dobudować ścianę z cegły K3 do istniejącej.Co pół metra (wysokość) w spoinie łączyć obie ściany prętami i między dwie ściany oczywiście zaprawa. Ja zastosuje pustak Porotherm (18,8cm), konstruktor stwierdził że też można, nawet będzie lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts