StanOpen 15.03.2012 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 witam łuszczy mi sie tynk i nie wiem co zrobić, mam wrażenie, że ściana jest mokra. czy to kwestia zlej izolacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 15.03.2012 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 Przy tak postawionym pytaniu i podanych danych to tylko wróżka może pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan23 20.03.2012 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 witam łuszczy mi sie tynk i nie wiem co zrobić, mam wrażenie, że ściana jest mokra. czy to kwestia zlej izolacji? nie izolacjii ale gruntu ...prawdopodobie nie zastosowali gruntu .to jest b.wazne pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FT 27.03.2012 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 WitamBez dodatkowych informacji nie jest możliwe ustalić przyczyny odpowiedzialne za problem na elewacji Twojego budynku.Jeśli to możliwe dołącz jakieś fotki i opisz trochę dokładniej.Przyczyn łuszczenia - odspajania się tynku może być wiele ale główną, najczęściej odpowiedzialną za tzw. łuszczenie się cienkowarstwowych tynków jest niestabilne podłoże o niskiej przyczepności - powód brak gruntu, niewłaściwa jego jakość lub zbyt wysoka wilgotność podłoża. Chodzi mi tutaj o nakładania tynku na niewyschnięte dostatecznie podłoże - wilgoć uwięziona pod cienką warstwą tynku wychodząc na zewnątrz uszkadza strukturę tynku i w tym momencie pod wpływem przerwania ciągłości tynku niekorzystne warunki atmosferyczne takie jak : deszcz, śnieg, mróz itp. wnikają wgłąb i powodują jego dalszą destrukcję.Kolejną trzecią przyczyną jest też woda dostająca się pod warstwę tynku różnymi drogami tzn. przez nieszczelności wynikające z nieprawidłowo wykonanych obróbek dekarskich, zamocowań parapetów, nieprawidłowo wykonanych część przyziemia (cokołu)- brak odpowiedniej izolacji itd. Reasumując bez szczegółów o których mowa wyżej nie jestem w stanie Ci doradzić w przypadku Twojego budynku. Serdecznie pozdrawiamAdam KamianowskiSpecjalista ds Technicznych FAST. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts