Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

łuszczy mi się tynk

StanOpen

Recommended Posts

Witam

Bez dodatkowych informacji nie jest możliwe ustalić przyczyny odpowiedzialne za problem na elewacji Twojego budynku.

Jeśli to możliwe dołącz jakieś fotki i opisz trochę dokładniej.

Przyczyn łuszczenia - odspajania się tynku może być wiele ale główną, najczęściej odpowiedzialną za tzw. łuszczenie się cienkowarstwowych tynków jest niestabilne podłoże o niskiej przyczepności - powód brak gruntu, niewłaściwa jego jakość lub zbyt wysoka wilgotność podłoża. Chodzi mi tutaj o nakładania tynku na niewyschnięte dostatecznie podłoże - wilgoć uwięziona pod cienką warstwą tynku wychodząc na zewnątrz uszkadza strukturę tynku i w tym momencie pod wpływem przerwania ciągłości tynku niekorzystne warunki atmosferyczne takie jak : deszcz, śnieg, mróz itp. wnikają wgłąb i powodują jego dalszą destrukcję.

Kolejną trzecią przyczyną jest też woda dostająca się pod warstwę tynku różnymi drogami tzn. przez nieszczelności wynikające z nieprawidłowo wykonanych obróbek dekarskich, zamocowań parapetów, nieprawidłowo wykonanych część przyziemia (cokołu)- brak odpowiedniej izolacji itd.

Reasumując bez szczegółów o których mowa wyżej nie jestem w stanie Ci doradzić w przypadku Twojego budynku.

Serdecznie pozdrawiam

Adam Kamianowski

Specjalista ds Technicznych FAST.