Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Bez dodatkowych informacji nie jest możliwe ustalić przyczyny odpowiedzialne za problem na elewacji Twojego budynku.

Jeśli to możliwe dołącz jakieś fotki i opisz trochę dokładniej.

Przyczyn łuszczenia - odspajania się tynku może być wiele ale główną, najczęściej odpowiedzialną za tzw. łuszczenie się cienkowarstwowych tynków jest niestabilne podłoże o niskiej przyczepności - powód brak gruntu, niewłaściwa jego jakość lub zbyt wysoka wilgotność podłoża. Chodzi mi tutaj o nakładania tynku na niewyschnięte dostatecznie podłoże - wilgoć uwięziona pod cienką warstwą tynku wychodząc na zewnątrz uszkadza strukturę tynku i w tym momencie pod wpływem przerwania ciągłości tynku niekorzystne warunki atmosferyczne takie jak : deszcz, śnieg, mróz itp. wnikają wgłąb i powodują jego dalszą destrukcję.

Kolejną trzecią przyczyną jest też woda dostająca się pod warstwę tynku różnymi drogami tzn. przez nieszczelności wynikające z nieprawidłowo wykonanych obróbek dekarskich, zamocowań parapetów, nieprawidłowo wykonanych część przyziemia (cokołu)- brak odpowiedniej izolacji itd.

Reasumując bez szczegółów o których mowa wyżej nie jestem w stanie Ci doradzić w przypadku Twojego budynku.

Serdecznie pozdrawiam

Adam Kamianowski

Specjalista ds Technicznych FAST.

https://forum.murator.pl/topic/166629-%C5%82uszczy-mi-si%C4%99-tynk/#findComment-5253542