Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podwójna płyta żelbetowa w łazience - blok z lat 80

kubar3

Recommended Posts

Witam,

przymierzam się do remontu łazienki

po dokonaniu pomiarów okazało się ze wszędzie w mieszkaniu jest 260cm, a w łazience 250 cm wysokości

przy okazji wymiany pionów wodnych zauważyłem jedną rzecz o którą prosiłbym o wyjaśnienie

otóż łazienka jest na dwóch stron na ścianach nośnych z trzeciej na kominie wentylacyjnym, czwarta to dobudówka z czerwonej cegły, dodatkowo wewnątrz oraz na suficie posiada tzw. wkład łazienkowy(tak go nazwałem) są to dodatkowo dołożone na ścianach płyty żelbetowe zbrojone grubości około od 8 do 4cm, poniżej załączam foto (nie wiem jaką to pełni funkcje)

I teraz pada pytanko czy mogę pozbyć się tych płyt celem zwiększenia łazienki.

2012-03-09-009.jpg

2012-03-09-008.jpg

2012-03-09-011.jpg

2012-03-09-010.jpg

Gość elka51
Witam,

przymierzam się do remontu łazienki

Gratuluje debilizmu w rozkuwaniu ścian nośnych...

Mam nadzieję że otrzymasz dotkliwą karę finansową za wykonaną samowolę budowlaną.

A Ty to sam rozwaliłeś, bo na zdjęciu nr 4 widzę płytę karton/gips. Może już u sąsiada w łazience jesteś, dla swojego i innych dobra zostaw narzędzia w spokoju i leć po jakiegoś konstruktora. W wielkiej płycie wszystko może być nośne tak naprawdę, a skoro są tam podwójne płyty to zapewne zostały tam umieszczone celowo - za komuny materiału się nie marnowało. Może strop miał jakiś defekt i został tak prowizorycznie podparty.

W każdym razie zostaw młotek w spokoju...

ja sama mam mieszkanie z wielkiej płyty i chciałam remontować łazienkę i połączyć ją z WC, ale póki co sąsiad mnie powstrzymał, bo studzienka odpływowa jest wmurowana w strop i żeby ją zlikwidować trzeba kuć u niego, a sąsiad sam sobie zrobił łazienkę na cacy, wykafelkował ściany pod sufit i nie ma mowy, żeby coś tam skuwać. Może Twój podwójny strop w łazience też kryje jakieś studzienki od sąsiadów. Ja musiałam się zadowolić renowacją wanny metodą "wanna w wannie" i pomalowaniem ścian, a teraz czekam aż sąsiadowi się znudzi jego łazienka... Uroki mieszkań z wielkiej płyty nieprzecenione!

Gdzies na forum jest temat dotyczacy laczenia lazienki z WC w plycie. O ile dobrze pamietam byla tam mowa o tym ze lazienki i WC byly robione jako osobne "pudelka", pomiedzy normalne sciany wstawiano taki lazienkowy klocek. Prawdopodobnie dlatego masz dwie sciany.

Moj opis jest moze troche nie jasny, ale mam nadzieje ze dasz rade sobie to co opisalem jakos wyobrazic i sam odpowiesz na swoje pytanie.

Dżizas !!!!!!!!!!!!....mam nadzieję, że nie jesteś moim sąsiadem.

Wątek o którym wspomniał SidieN masz tutaj:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?164459-Po%C5%82%C4%85czenie-%C5%82azienki-z-wc-w-bloku-z.

Pisałam, tam o mieszkaniu w którym ingerowano w ściany łazienki.

Tyle że tamta ingerencja:

1. Została zaprojektowana przez architekta...

2. Uzyskała glejt jakiś nadrzędnych władz od architektury...

Jednym słowem zrobiono to z głową i zgodnie z prawem.

Edytowane przez MarynaM

• 3 months później...
Oczywiście, wyp...ać w czorta jasnego tą kabinę. Widziałem dokładnie jak takie bloki kiedyś budowano. gotowe kabiny łazienkowe dźwigiem wsuwano pomiędzy ściany konstrukcyjne. Możesz to spokojnie wywalić, zyskasz około 10 cm na szerokości/długości łazienki. Jedyny minus to "akustyka" Harce łazienkowe lepiej docierają do uszu sąsiadów.

• 6 years później...

wszystko jest podwójne, podłoga , ściany , strop. U mnie "kabina" była tak zamontowana że od ściany była 4 cm przerwa. Między stropami szczelina że można dłoń wsunąć.

Generalnie gruzu na 4 big bagi.

6812ca1d3c68e233med.jpg

7d1e8815d64c2e9emed.jpg

60b7b1a6b8b941e3med.jpg

8e04997f2fed8f55med.jpg

14417433326ffcaemed.jpg

76dad24c647f59a9med.jpg

najlepsze narzędzia do rozprawienia się z tym ustrojstwem to młot 5kg i dobry łom, brecha.

znalazłem takie schematy w necie.

f0346648f5a57e3cmed.jpg

da7b8c06ac543493med.jpg

Ha. U mojej nieTesciowej w bloku łazienka jest z .... blachy nierdzewnej. Takie panele pokryte laminatem a'la drewno. Nierdzewna bo otwory po wkrętach, nawet po kilkunastu latach w wilgotnej atmosferze nie rdzewieją. Blok na Śląsku. Nigdzie indziej takiego wynalazku nie widziałem.

Systemowe. Całe osiedle ma takie łazienki. Oprócz oczywiście tych którzy wypruli te panele, dostali metr kwadratowy łazienki gratis i połozyli płytki.

Legenda głosi że to taki przeszczep z NRD. Blok z lat 70tych.

Edytowane przez coulignon