Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym smarować rolki od drzwi kabin prysznicowych

arczi

Recommended Posts

Witam

Mam problem, nie wiem czym smarować rolki od drzwi kabin prysznicowych, z tego względu że tych kabin jest więcej niż jedna postanowiłem zapytać co by nie spaprać łożysk

Rolki są na łożyskach, ostatnio 2szt mi się rozsypały, na pewno nie wolno WD40 ani niczym w tym rodzaju, myślę o smarze teflonowym lub silikonowym, chyba musu być w sprayu bo inaczej nie dostanie się do łożysk, taki zwykły jedynie przesmaruje się same kółeczka.

Co byście mi polecili, wole się zapytać, bo te rolki wcale nie są takie tanie

głównie to chodzi mi o smarowanie łożysk które są wmontowane w rolkach (metalowe łożyska) już mi się rozsypały 2 sztuki, rolka całkiem wypadła a łożyska już nie było.

Chociaż myśle że te plastikowe kółka które pracują w prowadnicach kabiny to też się powinno smarować, jedne posmarowałem i lżej chodzą drzwi

• 10 months później...

ikaria. Niestety nie masz racji. W Polsce nie ma przepisu który nakazywałby sprzedajacym wystawianie gwarancji na towar. Kupując trzeba się samemu zabezpieczać upewniajac się że na dany towar jest gwarancja. Producenci którzy dbaja o jakość wytwarzanych przez siebie towarów sami powinni podnosić ich wartość dając na te towary gwarancję. Jeśli takiej gwarancji nie uzyskasz świadczy to tylko o słabości producenta.

arczi. To ile rolki będą Tobie służyły zależy przede wszystkim od jakości wody . Jesli mieszkasz w polsce północnej np. w oklicach Gdańska to możesz mieć pewność że nawet dbając o łożysko, długo się nim nie nacieszysz

• 1 year później...
  • 1 year później...

Odkopię nieco temat i podam swoje rozwiązanie.

W związku z faktem, iż dolne pojedyncze rolki w mojej kabinie zaczęły szwankować (blokować się/ ciężko chodzić) postanowiłem zadziałać.

Po kolei:

- demontaż i czyszczenie rolek - użyłem octu - nieoceniony w łazience!

- po kropli na każdą rolkę smaru do łańcuchów rowerowych na trudne warunki (woda/ śnieg). Smar ten - ZIELONY FINISHLINE - jest zielony:lol2:, gęsty, a jednocześnie wystarczająco rzadki, aby dostał się do maszynowych łożysk.

Oczywiście po tym zabiegu, łożyska działają jak nowe i tym samym wydłużyłem nieco ich żywotność.

Z informacji zaczytanych w sieci wynika, że smarowanie tych łożysk powinno wykonać się raz na kwartał!

Pozdrawiam,