zenus05 16.03.2012 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 czy będzie działac podłogówka spięta na samym rozdzielaczu bez pompki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odyseuszek 16.03.2012 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 Tak, jeśli suma oporów hydraulicznych będzie mniejsza niż moc pompki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rigmec 16.03.2012 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 Nie, jeżeli chcesz zasilać z bufora ładowanego np. piecem węglowym. W ogrzewaniu podłogowym zawsze musi być jakaś pompa. Pytanie jest nieprecyzyjne. Dlatego masz dwie sprzeczne odpowiedzi, niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 16.03.2012 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 O to ja się podepnę Czy wystarczy jedna pompa na 120 m podłogówki? CZy konieczne jest aby była pompa w kotłowni i jeszcze w każdym z dwóch rozdzielaczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 16.03.2012 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 O to ja się podepnę Czy wystarczy jedna pompa na 120 m podłogówki? CZy konieczne jest aby była pompa w kotłowni i jeszcze w każdym z dwóch rozdzielaczy? A czy rozdzielacze będą z siłownikami na każdej pętli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadziejS 16.03.2012 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 Mam 2 rozdzielacze, po 8 pętli, ponad 200 mkw, wszystko działa na pompie z kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 16.03.2012 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 Instalator koniecznie chce zamontować rozdzielacze z pompą, mieszaczem i chyba siłownikami albo z możliwością podłączenia siłowników później. Tylko że one strasznie drogie są. Kosztowały by nas 3 tys. zł. Radziej to masz rozdzielacze takie bez pompy i mieszacza? Nadzieje mi dajesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 16.03.2012 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 O to ja się podepnę Czy wystarczy jedna pompa na 120 m podłogówki? CZy konieczne jest aby była pompa w kotłowni i jeszcze w każdym z dwóch rozdzielaczy? Zakłada się że do ok.160 m2 powierzchni ogrzewanej przy ogrzewaniu podłogowym wystarczy pompa np.Grundfos 25-40 do takiej samej powierzchni 160 m2 ogrzewania grzejnikowego potrzebna jest już pompa np.Grundfos 25-60.Wszystko zależy jeszcze jakie "cudeńka za ciężkie pieniądze" do sterowania instalacją napotka woda po drodze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 16.03.2012 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 (edytowane) Instalator koniecznie chce zamontować rozdzielacze z pompą, mieszaczem i chyba siłownikami albo z możliwością podłączenia siłowników później. Tylko że one strasznie drogie są. Kosztowały by nas 3 tys. zł. Radziej to masz rozdzielacze takie bez pompy i mieszacza? Nadzieje mi dajesz Drogie to mało powiedziane, walą potem cały czas po kieszeni jak przychodzą rachunki za prąd . Edytowane 16 Marca 2012 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielw 16.03.2012 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 KwitkoU mnie tylko podłogówka jakies 150m2, 2 rozdzielacze( w jednym 8 w drugim 7 pętli).Wszystko opędzane pompką w kotle na 2 biegu (żadnych mieszaczy i dodatkowych pompek) Ważne żeby pętle nie były za długie ( u mnie max 70m z doprowadzeniami) i samo doprowadzenie kocioł- rozdzielacz było zrobione rurą o dużym przekroju (u mnie pex 32mm). Działa pięknie, prądu nie zjada i w sumie instalacja niedużo kosztowała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 16.03.2012 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 Kwitko U mnie tylko podłogówka jakies 150m2, 2 rozdzielacze( w jednym 8 w drugim 7 pętli). Wszystko opędzane pompką w kotle na 2 biegu (żadnych mieszaczy i dodatkowych pompek) Ważne żeby pętle nie były za długie ( u mnie max 70m z doprowadzeniami) i samo doprowadzenie kocioł- rozdzielacz było zrobione rurą o dużym przekroju (u mnie pex 32mm). Działa pięknie, prądu nie zjada i w sumie instalacja niedużo kosztowała. Trochę uprościłeś ,a jeżeli on ma kocioł na paliwo stałe.A nie gazowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielw 16.03.2012 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 Tak, masz racje, taki układ jest dobry do kotła gazowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 16.03.2012 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 No a z kotłem na paliwo stałe na jednej pompie nie pójdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 16.03.2012 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 fajnie ale to ma sens jeżeli piec grzeje tylko podłogówkę a jeżeli choćby jeden grzejnik to musi mieć podłogówka osobną pompę bo nie będzie się dało ustawić prawidłowej temperatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 16.03.2012 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 No a z kotłem na paliwo stałe na jednej pompie nie pójdzie? instalator dba o twoje zdrowie, by nie przegrzewała ci się podłoga mówi o tym PN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 16.03.2012 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 My nie chcemy żadnego grzejnika, wszystko na podłogówce. Tylko że piec na ekogroszek.Czyli muszę mieć te drogie rozdzielacze tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 16.03.2012 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 My nie chcemy żadnego grzejnika, wszystko na podłogówce. Tylko że piec na ekogroszek. Czyli muszę mieć te drogie rozdzielacze tak? musisz bo piec na ekogroszek nie jest w stanie utrzymać temperatury nieprzekraczającej 30stopni, te rozdzielacze są wyposażone w zawory termostatyczne które utrzymają bezpieczną temperaturę w podłogówce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 16.03.2012 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 (edytowane) My nie chcemy żadnego grzejnika, wszystko na podłogówce. Tylko że piec na ekogroszek. Czyli muszę mieć te drogie rozdzielacze tak? Nie nie musisz , wszystko zależy od komfortu cieplnego jaki chcesz osiągnąć.Cała instalacja może pracować na jednej pompie zamontowanej w kotłowni . Edytowane 16 Marca 2012 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 16.03.2012 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 O matko Wy też??? Każdy instalator z jakim rozmawiałam ma swoje zdanie na ten temat i widzę że wśród forumowiczów też zdania są podzielone. I co biedny nieświadomy inwestor ma zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 16.03.2012 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 (edytowane) O matko Wy też??? Każdy instalator z jakim rozmawiałam ma swoje zdanie na ten temat i widzę że wśród forumowiczów też zdania są podzielone. I co biedny nieświadomy inwestor ma zrobić? Instalator może pójść na łatwiznę i w stawić drogie gotowe rozdzielacze albo spróbować swoich sił i umiejętności i zbudować taniej instalację .Wszystko zależy od komfortu cieplnego jaki chcesz osiągnąć ,czym więcej różnorakich zaworów tym łatwiej okiełznać ogrzewanie płaszczyznowe lub inne.Komfort pociąga jednak większe koszty w budowie,eksploatacji. Edytowane 16 Marca 2012 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts