adkwapniewski 16.03.2012 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 Czyli zakładając że chcę wszędzie taką samą temp to : kocioł z podajnikiem +sterownik z pogodówką-> pompka 25-40(grudfos alpha) -> zawór trójdrogowy -> rozdzielacze bez bajerów -> pętle Tak ? Czy trzeba jeszcze coś dołożyć ? Za zaworem trójdrogowym mogę zastosować pex32 czy muszę w miedzi robić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 17.03.2012 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 (edytowane) Czyli zakładając że chcę wszędzie taką samą temp to : kocioł z podajnikiem +sterownik z pogodówką-> pompka 25-40(grudfos alpha) -> zawór trójdrogowy -> rozdzielacze bez bajerów -> pętle Tak ? Czy trzeba jeszcze coś dołożyć ? Za zaworem trójdrogowym mogę zastosować pex32 czy muszę w miedzi robić ? Jeżeli jedyne źródło ciepła to kocioł z podajnikiem + sterownik z pogodówką. Najprościej przy samej podłogówce zawór 4-drogowy ->pompka 25-40(grudfos alpha)->TERMOSTAT ZANURZENIOWY Z KAPILARĄ-> rozdzielacze bez bajerów -> pętle Za TERMOSTATEM ZANURZENIOWY Z KAPILARĄ można już zastosować pex. Edytowane 17 Marca 2012 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 17.03.2012 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 Jeżeli jedyne źródło ciepła to kocioł z podajnikiem + sterownik z pogodówką. Najprościej przy samej podłogówce zawór 4-drogowy ->pompka 25-40(grudfos alpha)->TERMOSTAT ZANURZENIOWY Z KAPILARĄ-> rozdzielacze bez bajerów -> pętle Za TERMOSTATEM ZANURZENIOWY Z KAPILARĄ można już zastosować pex. a co zrobisz przyjacielu z nadmiarem mocy jak rozpędzisz piecyk na paliwa stałe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 17.03.2012 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 (edytowane) Myslę że piec z podajnikiem sterowany przez bruli.pl nie rozpędzi się sam od siebie ... Dobrze myśle ? Edytowane 17 Marca 2012 przez adkwapniewski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 17.03.2012 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 (edytowane) a co zrobisz przyjacielu z nadmiarem mocy jak rozpędzisz piecyk na paliwa stałe? Nadmiaru nie będzie za wiele zresztą po co jest zasobnik C.W.U. połączony przed zaworem 4-drogowy z kotłem grawitacyjnie na wypadek braku prądu oraz eliminacja pompy do ładowania zasobnika .Działa jak zasobnik-akumulator oraz jak naczynie schładzające. Edytowane 17 Marca 2012 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 19.03.2012 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 Nadmiaru nie będzie za wiele zresztą po co jest zasobnik C.W.U. połączony przed zaworem 4-drogowy z kotłem grawitacyjnie na wypadek braku prądu oraz eliminacja pompy do ładowania zasobnika .Działa jak zasobnik-akumulator oraz jak naczynie schładzające. czyli zasobnik cwu będziesz trzymał zimny??? na wypadek przegrzania pieca, ja zasobnik CWU montuje po to by klient miał ciepłą wodę w kranie, ale cóż mamy "wolny rynek" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 19.03.2012 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 czyli zasobnik cwu będziesz trzymał zimny??? na wypadek przegrzania pieca, ja zasobnik CWU montuje po to by klient miał ciepłą wodę w kranie, ale cóż mamy "wolny rynek" Myślę ze raczej udajesz niż nie rozumiesz no ale brnijmy dalej ,zasobnik jest wyposażony w Zawór schładzający dwufunkcyjny.Ciepłej wody w kranie opór !!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 19.03.2012 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 Myślę ze raczej udajesz niż nie rozumiesz no ale brnijmy dalej ,zasobnik jest wyposażony w Zawór schładzający dwufunkcyjny.Ciepłej wody w kranie opór !!!!!!!!!! jeżeli masz tam jakiś zawór schładzający to może mieć to sens, nie interesuję się takimi rozwiązaniami bo w Żywcu zimą są spore problemy z czadem i piece na paliwa stałe węglo-pochodne są tego sprawcą, trzeba dążyć do ich jak najszybszego zakazania bo się nawzajem wytrujemy, a przy innych systemach grzewczych nie występują problemy z szybkim wygaszeniem pieca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 19.03.2012 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 jeżeli masz tam jakiś zawór schładzający to może mieć to sens, nie interesuję się takimi rozwiązaniami bo w Żywcu zimą są spore problemy z czadem i piece na paliwa stałe węglo-pochodne są tego sprawcą, trzeba dążyć do ich jak najszybszego zakazania bo się nawzajem wytrujemy, a przy innych systemach grzewczych nie występują problemy z szybkim wygaszeniem pieca Tak ten czad to tragedia ,na wsi jeszcze tego nie widać ale w mieście komin przy kominie ,wieczorem nie daje się wyjść z psem bo taki smrodek że aż słodko w ustach .Dwudziesty pierwszy Wiek i żeby ludzie jeszcze musieli się męczyć z tym węglem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_73 20.03.2012 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 Ku przestrodze tych którzy wierza w 100% panom Jankom (zwanych instalatorami) pamietajcie że: 1. "Pan Janek" przychodzi -> patrzy na inwestora -> projektuje(nie zawsze) ->wycenia -> robi tak jak lubi/umie (jeśli kwieciście opowiada i urzeknie inwestora) -> bierze kasę - znika 2. ty biedny inwestorze płacisz -> masz świadomośc i nadzieję ze jest OK (przeciez nie przyznasz sie sąsiadom że jest źle)-> przychodzi zima i trzy warianty: a) - jest dobrze (ciepło) małe rachunki (stosunkowo) wszytko działa jak należy Pan Janek był Instalatorem, projekt który zrobił jest OK - polecać i chwalić b) - jest dobrze (ciepło) duze rachunki cieżko zapanowac nad tym wszytkim.... Pan Janek cos jednak spartolił - Jancio zrobiłtak żeby czasem mocy nie zabrakło przeciez on niepłaci rachunków c) - jest źle (zimno) doże rachunki (źle) ... Pan Janek spartolił kompletnie - Janci zrobił tak jak umie i przecież zawsze tak robi... Moje zdanie na temat wielu (oczywiscie nie wszystkich) "fachowców" jest niestety takie ze oni rąbią jak chce inwestor (niekoniecznie dobrze) biora kasę i zapominają o tobie a Ty masz potem problemy człowieku.... Przegoniłem u siebie na etapie podłogowki (100% bez kaloryferów) z 10 fachmanów i tylko 2 podeszło powaznie tzn mieli ochotęrobić projekt z prawdziwego zdarzenia (pytania o izolacje materiały zastosowane do budowy itp) pozostali swoje wizyty u mnie po zuceniu okiem kwitowali: rurki co 10cm, broń Boze panele jesli podłogówka, piec najlepiej 20-24kW, po 2 czasem 3 pompy, rozdzielacze z mieszaczami, pomysły czasem co kolwiek dziwne generalnie porazka i skończyło się tym że zrobiłem wsio własnymi i Ojca rękami od obliczeń, projektu po kotłownie i instlacje -> i teraz moge co najwyzej na siebie narzekać ale na razie nie mam powodów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lkz 19.10.2020 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2020 Ku przestrodze tych którzy wierza w 100% panom Jankom (zwanych instalatorami) pamietajcie że: 1. "Pan Janek" przychodzi -> patrzy na inwestora -> projektuje(nie zawsze) ->wycenia -> robi tak jak lubi/umie (jeśli kwieciście opowiada i urzeknie inwestora) -> bierze kasę - znika 2. ty biedny inwestorze płacisz -> masz świadomośc i nadzieję ze jest OK (przeciez nie przyznasz sie sąsiadom że jest źle)-> przychodzi zima i trzy warianty: a) - jest dobrze (ciepło) małe rachunki (stosunkowo) wszytko działa jak należy Pan Janek był Instalatorem, projekt który zrobił jest OK - polecać i chwalić b) - jest dobrze (ciepło) duze rachunki cieżko zapanowac nad tym wszytkim.... Pan Janek cos jednak spartolił - Jancio zrobiłtak żeby czasem mocy nie zabrakło przeciez on niepłaci rachunków c) - jest źle (zimno) doże rachunki (źle) ... Pan Janek spartolił kompletnie - Janci zrobił tak jak umie i przecież zawsze tak robi... Moje zdanie na temat wielu (oczywiscie nie wszystkich) "fachowców" jest niestety takie ze oni rąbią jak chce inwestor (niekoniecznie dobrze) biora kasę i zapominają o tobie a Ty masz potem problemy człowieku.... Przegoniłem u siebie na etapie podłogowki (100% bez kaloryferów) z 10 fachmanów i tylko 2 podeszło powaznie tzn mieli ochotęrobić projekt z prawdziwego zdarzenia (pytania o izolacje materiały zastosowane do budowy itp) pozostali swoje wizyty u mnie po zuceniu okiem kwitowali: rurki co 10cm, broń Boze panele jesli podłogówka, piec najlepiej 20-24kW, po 2 czasem 3 pompy, rozdzielacze z mieszaczami, pomysły czasem co kolwiek dziwne generalnie porazka i skończyło się tym że zrobiłem wsio własnymi i Ojca rękami od obliczeń, projektu po kotłownie i instlacje -> i teraz moge co najwyzej na siebie narzekać ale na razie nie mam powodów. Witam, Moglym prosic o kontakt ze mna? [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts