bettka 16.03.2012 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 Chodzi mi o takie standardowe nad blatem roboczym, czy 110 cm od docelowej podłogi będzie ok? Czy montujecie te gniazdka od razu w puszkach czy zostawiacie tylko kable, aby puszki ostatecznie ulokował glazurnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sintel 16.03.2012 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 Zostaw glazurnikowi będa przynajmniej na środku pytki a nie pomiędzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 16.03.2012 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 10-15cm nad blatem roboczym, ale tak jak sintel zauważył bardziej estetycznie wygląda gniazdko/wyłącznik ulokowane na obszarze kafelki, a nie wzdłuż/poprzek fugi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtekkkk 18.03.2012 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 110cm jest to bardzo dobra wysokość nad blatem kuchennym przy dolnych szafkach o wysokości 90-91cm.Przy standardowych 85-86 cm może być 5 cm niżej,ale nie musi.Nie zapomnij o wyprowadzeniu przewodów do zmywarki(tylko nie za zmywarką),piekarnika,mikrofali i kawiarki jeżeli będą,pochłaniacza ,oświetlenia szafek,i lodówki.Lodówkę najlepiej na osobnym bezpieczniku ,np wyjeżdżamy na dłużej wyłączamy bezpieczniki oprócz lodówki,alarmu.Do płyty ceramicznej,czy indukcyjnej najlepiej wyprowadzić siłę.Do płyty gazowej 230v-do podłączenia iskrownika.Gdyby były jeszcze jakieś pytania w sprawie kuchni pytaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
15kvmaciej 18.03.2012 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 I nie zapomnij by gniazdka były przynajmniej 30cm odsunięte od zlewu czy płyty, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 19.03.2012 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 Biorąc pod uwagę kolejność robót, to raczej zlew/płyte musi odsunąć o 30cm od gniazdek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bettka 19.03.2012 13:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 A dlaczego muszę odsunąć gniazdka 30 cm od zlewu/płyty? Czy są na to jakieś przepisy? Teoretycznie mam kuchnię rozrysowaną przez architekta, ale to tylko teoria, bo nie było wrysowanego zasilania do okapu. Na szczęście mam kumatego elektryka, który zrobił A, i jeszcze jedno, dlaczego zasilanie zmywarki ma być obok a nie za zmywarką? Cy często jest tak, że zmywarkę się wyłącza z gniazdka? Pytam, bo aktualnie nie mam... Co do gniazdek dla lodówki i piekarnika to już wiem, że najlepiej aby były na górze a nie przy podłodze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
15kvmaciej 19.03.2012 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 Nie wiem, jak w kraju, w UK jest taki przepis poparty zdrowym rozsądkiem, jeśli chodzi o odsunięcie gniazdek. Chciałbyś moczyć w zlewie czy podgrzewać na płycie kable? Jeśli chodzi o AGD w kuchni, ideałem jest możliwość odcięcia zasilania nim zaczniesz je wysuwać, naprawiać itp. Gniazdko z boku jest lepszym rozwiązaniem niż gniazdko z tyłu, lecz gdy dostępu i tak nie będzie, to nie ma wielkiej różnicy. Ideał osiągniesz montując gniazdko gdzie Ci się podoba (poniżej blatu), lecz w miejscu łatwo dostępnym nad blatem gniazdko powinno być izolowane od zasilania dwutorowym rozłącznikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 19.03.2012 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 (edytowane) nad blatem gniazdko powinno być izolowane od zasilania dwutorowym rozłącznikiem nie zamierza dyskutować na te temat, zgadnij dlaczego. Najlepiej będzie jak sam napiszesz dlaczego. Edytowane 19 Marca 2012 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewemal 19.03.2012 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 W nowej łazience u znajomych widziałam gniazdka na wysokości wyłącznika (coś koło 140cm) - to taki łazienkowy standard chyba? A może robi się jakoś inaczej a ja jeszcze o tym nie wiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
15kvmaciej 19.03.2012 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 Z reguły do 120 cm od poziomu podłogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtekkkk 19.03.2012 23:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 A dlaczego muszę odsunąć gniazdka 30 cm od zlewu/płyty? Czy są na to jakieś przepisy? Teoretycznie mam kuchnię rozrysowaną przez architekta, ale to tylko teoria, bo nie było wrysowanego zasilania do okapu. Na szczęście mam kumatego elektryka, który zrobił A, i jeszcze jedno, dlaczego zasilanie zmywarki ma być obok a nie za zmywarką? Cy często jest tak, że zmywarkę się wyłącza z gniazdka? Pytam, bo aktualnie nie mam... Co do gniazdek dla lodówki i piekarnika to już wiem, że najlepiej aby były na górze a nie przy podłodze Hm gniazdko na ścianie w miejscu płyty nagrzewałoby się podczas gotowania,dodatkowo para.......... resztę można się chyba domyślić,zlew -chlapanie wodą podobna sytuacja.Generalnie w kuchni powinny być i tak gniazdka antybryzgowe .Za zmywarką nie może być gniazdka ze względu na jej wymiary głębokość 55cm+front meblowy.Szafki kuchenne mają głębokość (dolne oczywiście ) standardowo 55cm + front.Gdyby gniazdko lub przyłącze wody bądź odpływ było za zmywarką musiała by być odsunięta od ściany, a wtedy wystawałaby poza meble.Zmywarka najlepiej jak jest obok zlewu.Odpływ podłączany jest do syfonu zlewu.Dopływ zimnej wody od dopływu do baterii.Zmywarka ma podłączenie na 3/4 cala,bateria najczęściej 3/8 i do instalacji wodnej 1/2cala trzeba założyć zawór np http://www.batard.pl/?206,zawor-katowy-1-2x3-8x3-4-z-wkladka-antykamienna-combi,oczywiście może być innej firmy,byle dobrej jakości.Pozorne oszczędności szybko się mszczą.Przy zakupie zwróć uwagę na to aby zmywarka miała AQUASTOP tzn w razie usterki-nieszczelności zawór odcina wodę,chroniąc kuchnie przed zalaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtekkkk 20.03.2012 00:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 I jeszcze jedno, jeżeli brakuje gniazdek można zrobić wbudowane -wysuwane z blatu roboczego.Wysuwamy wtedy gdy jest faktycznie potrzebne,a po skończonej pracy chowamy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomyk 20.03.2012 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 hehe koloejna rzecz do zepsucia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtekkkk 20.03.2012 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 hehe koloejna rzecz do zepsucia Jeżeli ta odpowiedź dotyczy wysuwanego gniazdka to sorki ale jesteś w dużym błędzie.Wysuwane gniazdka naprawdę ciężko zepsuć.Praktycznie nie ma takiej możliwości,chociaż w sumie to można np.młotek kilku kilowy i ''fajna zabawa''.Może obejrzyj je gdzieś zobacz jak są zbudowane. Nikogo nie namawiam,po prostu ciekawy , praktyczny i SPRAWDZONY sposób na gniazdka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts