Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Na jakiej wys. gniazdka w kuchni?

Recommended Posts

110cm jest to bardzo dobra wysokość nad blatem kuchennym przy dolnych szafkach o wysokości 90-91cm.Przy standardowych 85-86 cm może być 5 cm niżej,ale nie musi.

Nie zapomnij o wyprowadzeniu przewodów do zmywarki(tylko nie za zmywarką),piekarnika,mikrofali i kawiarki jeżeli będą,pochłaniacza ,oświetlenia szafek,i lodówki.

Lodówkę najlepiej na osobnym bezpieczniku ,np wyjeżdżamy na dłużej wyłączamy bezpieczniki oprócz lodówki,alarmu.

Do płyty ceramicznej,czy indukcyjnej najlepiej wyprowadzić siłę.Do płyty gazowej 230v-do podłączenia iskrownika.

Gdyby były jeszcze jakieś pytania w sprawie kuchni pytaj.

A dlaczego muszę odsunąć gniazdka 30 cm od zlewu/płyty? Czy są na to jakieś przepisy? Teoretycznie mam kuchnię rozrysowaną przez architekta, ale to tylko teoria, bo nie było wrysowanego zasilania do okapu. Na szczęście mam kumatego elektryka, który zrobił :-)

A, i jeszcze jedno, dlaczego zasilanie zmywarki ma być obok a nie za zmywarką? Cy często jest tak, że zmywarkę się wyłącza z gniazdka? Pytam, bo aktualnie nie mam...

Co do gniazdek dla lodówki i piekarnika to już wiem, że najlepiej aby były na górze a nie przy podłodze :-)

Nie wiem, jak w kraju, w UK jest taki przepis poparty zdrowym rozsądkiem, jeśli chodzi o odsunięcie gniazdek. Chciałbyś moczyć w zlewie czy podgrzewać na płycie kable?

Jeśli chodzi o AGD w kuchni, ideałem jest możliwość odcięcia zasilania nim zaczniesz je wysuwać, naprawiać itp. Gniazdko z boku jest lepszym rozwiązaniem niż gniazdko z tyłu, lecz gdy dostępu i tak nie będzie, to nie ma wielkiej różnicy. Ideał osiągniesz montując gniazdko gdzie Ci się podoba (poniżej blatu), lecz w miejscu łatwo dostępnym nad blatem gniazdko powinno być izolowane od zasilania dwutorowym rozłącznikiem

A dlaczego muszę odsunąć gniazdka 30 cm od zlewu/płyty? Czy są na to jakieś przepisy? Teoretycznie mam kuchnię rozrysowaną przez architekta, ale to tylko teoria, bo nie było wrysowanego zasilania do okapu. Na szczęście mam kumatego elektryka, który zrobił :-)

A, i jeszcze jedno, dlaczego zasilanie zmywarki ma być obok a nie za zmywarką? Cy często jest tak, że zmywarkę się wyłącza z gniazdka? Pytam, bo aktualnie nie mam...

Co do gniazdek dla lodówki i piekarnika to już wiem, że najlepiej aby były na górze a nie przy podłodze :-)

Hm gniazdko na ścianie w miejscu płyty nagrzewałoby się podczas gotowania,dodatkowo para.......... resztę można się chyba domyślić,zlew -chlapanie wodą podobna sytuacja.Generalnie w kuchni powinny być i tak gniazdka antybryzgowe .Za zmywarką nie może być gniazdka ze względu na jej wymiary głębokość 55cm+front meblowy.Szafki kuchenne mają głębokość (dolne oczywiście ) standardowo 55cm + front.Gdyby gniazdko lub przyłącze wody bądź odpływ było za zmywarką musiała by być odsunięta od ściany, a wtedy wystawałaby poza meble.Zmywarka najlepiej jak jest obok zlewu.Odpływ podłączany jest do syfonu zlewu.Dopływ zimnej wody od dopływu do baterii.Zmywarka ma podłączenie na 3/4 cala,bateria najczęściej 3/8 i do instalacji wodnej 1/2cala trzeba założyć zawór np http://www.batard.pl/?206,zawor-katowy-1-2x3-8x3-4-z-wkladka-antykamienna-combi,oczywiście może być innej firmy,byle dobrej jakości.Pozorne oszczędności szybko się mszczą.Przy zakupie zwróć uwagę na to aby zmywarka miała AQUASTOP tzn w razie usterki-nieszczelności zawór odcina wodę,chroniąc kuchnie przed zalaniem.

hehe koloejna rzecz do zepsucia :)

Jeżeli ta odpowiedź dotyczy wysuwanego gniazdka to sorki ale jesteś w dużym błędzie.Wysuwane gniazdka naprawdę ciężko zepsuć.Praktycznie nie ma takiej możliwości,chociaż w sumie to można np.młotek kilku kilowy i ''fajna zabawa''.Może obejrzyj je gdzieś zobacz jak są zbudowane. Nikogo nie namawiam,po prostu ciekawy , praktyczny i SPRAWDZONY sposób na gniazdka.