rumia 16.03.2012 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 (edytowane) Witam,Mój domek jest obecnie na etapie stanu surowego. Konstrukcja dachu to pelne deskowanie na krokwiach 18cm a na okres zimy dach został przykryty papą. Początkowo założenie było takie żeby na papę położyć blachodachówkę a pomiędzy krokwie miało pujść ocieplenie z waty o grugości 15cm żeby zachować odstęp od desek. Zastanawia mnie jedanak czy jeśli na dachu zostanie zdjęta papa i położona na deskowaniu folia dachowa to czy można wówczas dać ocieplenie grubości 18cm bezpośrednio do desek (bez szczeliny pomiędzy deskami a watą). Czy takie rozwiązanie będzie 100% bezpieczne? Czy warto ściągać papę, i ukłądać folię tzn co będzie lepiej spełniało swoją funkcję? Jaka jest zalecana (optymalna, rozsądna) grubość warstwy ocieplenia na dachu? Poproszę o wypowiedź osób zajmujących się dachami. Edytowane 16 Marca 2012 przez rumia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 17.03.2012 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 Pozostawić tak jak jest. Zadbać o drożną szczelinę wentylacyjną. Grubość warstwy izolacyjnej 15 cm pomiędzy krokwie i 10~15 cm w poprzek. Folia na pełne deskowanie to nie najlepszy pomysł. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kim1980 18.03.2012 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Witam A dlaczego folia wysokoparoprzepuszczalna nie powinna być stosowana na deskowanie pełne pod dachówkę Właśnie tak planowałem zrobić i dać między krokwie 20 cm wełny bez szczeliny wentylacyjnej (krokwie 20) + pod krokwiami kolejne 10 cm wełny. Proszę o podanie argumentów No i oczywiście jeżeli to błąd to w jaki sposób wykonać dach. PozdrawiamKim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 18.03.2012 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Z czego planujesz deskowanie ( deski czy płyta OSB, MFP )? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rumia 18.03.2012 21:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 U mnie są deski. Czy ma to jakieś znaczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 18.03.2012 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Przy płycie osb stosowanie foli paroprzepuszczalnej mija sie z celem gdyż płyta bedzie stanowiąła zbyt duży opór dyfuzycjny i tak trzeba będzie zastowac wentylowaną szczeline poniżej deskowania, przy deskach może być różnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rumia 18.03.2012 21:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 To chyba zostanę przy szczelinie i papie. Przynajmniej obędzie się bez dodatkowych wydatków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 18.03.2012 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Tak jak Andrzej , uważam , że to błąd kłaść folię paroprzepuszczalną na deski. Tak jak nazwa wskazuje przepuszcza ona parę , wilgoć i to w obie strony .Najgorzej jak nawieje śniegu pod pokrycie główne i zacznie topnieć. Wtedy deska będzie mokra na 100% (wiem z praktyki). Opisywałem to nie raz. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 19.03.2012 00:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 Jak folia to po co deski? Folia przecieka a na deskowaniu na 100%. Jak deski będą wilgotne to się zacisną i którędy ta para wodna ma się wydostać? Życzę rozsądnych decyzji. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts