Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocieplanie poddasza a folia na deskowaniu

rumia

Recommended Posts

Witam,

Mój domek jest obecnie na etapie stanu surowego. Konstrukcja dachu to pelne deskowanie na krokwiach 18cm a na okres zimy dach został przykryty papą. Początkowo założenie było takie żeby na papę położyć blachodachówkę a pomiędzy krokwie miało pujść ocieplenie z waty o grugości 15cm żeby zachować odstęp od desek. Zastanawia mnie jedanak czy jeśli na dachu zostanie zdjęta papa i położona na deskowaniu folia dachowa to czy można wówczas dać ocieplenie grubości 18cm bezpośrednio do desek (bez szczeliny pomiędzy deskami a watą). Czy takie rozwiązanie będzie 100% bezpieczne? Czy warto ściągać papę, i ukłądać folię tzn co będzie lepiej spełniało swoją funkcję? Jaka jest zalecana (optymalna, rozsądna) grubość warstwy ocieplenia na dachu? Poproszę o wypowiedź osób zajmujących się dachami.

Edytowane przez rumia

Witam

A dlaczego folia wysokoparoprzepuszczalna nie powinna być stosowana na deskowanie pełne pod dachówkę

Właśnie tak planowałem zrobić i dać między krokwie 20 cm wełny bez szczeliny wentylacyjnej (krokwie 20) + pod krokwiami kolejne 10 cm wełny.

Proszę o podanie argumentów

No i oczywiście jeżeli to błąd to w jaki sposób wykonać dach.

Pozdrawiam

Kim

Tak jak Andrzej , uważam , że to błąd kłaść folię paroprzepuszczalną na deski. Tak jak nazwa wskazuje przepuszcza ona parę , wilgoć i to w obie strony .Najgorzej jak nawieje śniegu pod pokrycie główne i zacznie topnieć. Wtedy deska będzie mokra na 100% (wiem z praktyki). Opisywałem to nie raz. Jan.