Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odwieczny problem - jakie ogrzewanie?

krzychu5

Recommended Posts

Witam szanownych forumowiczów,

Na wstępie zaznaczę że jest to mój pierwszy post, do tej pory brałem bierny udział (tylko czytałem), ale nie potrafię jednoznacznie poradzić sobie z tematem.

A mianowicie, w tym roku rozpocząłem budowę swojego wymarzonego domku, link poniżej

http://www.domywstylu.pl/projekty/jednorodzinne_z_uzytkowym_poddaszem/dudek_2/#view

I nie mogę zdecydować jak ogrzewać mój przyszły domek. Na początku byłem przekonany (po namowach znajomych) na ogrzewanie gazem za pomocą kotła kondensacyjnego z zasobnikiem, na gaz płynny z butli kupionej na własność. Ale czym bliżej montażu tym więcej mam obaw że nie będzie mnie stać w przyszłości na ogrzewanie....

Dodam, że dom zamierzam ocieplić w następujący sposób:

fundamenty od zew - 14cm xpsa

sciany zew - bk24+16 cm styropianu Platinum plus

dach - 40cm wełny

Niestety nie ma szans w najbliższych latach na gaz z sieci. W domku jest pomieszczenie przewidziane na ewentualną kotłownie

Dodatkowo chciałbym prosić o informację szanownych forumowiczów czy warto zainwestować w ogrzewanie podłogowe. Czy ogrzewać podłogowe cały dom? czy tylko np. kuchnia +łazienka + wiatrołap itd?

Szukam optymalnego rozwiązania.

Z góry dziękuje za pomoc

• Odpowiedzi 298
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kiedyś myślałem nad eko groszkiem a dokładnie kotłem ogniwo eko plus 16kw, ale martwiła mnie ilość spalanego groszku - wcale nie wychodziło taniej niż gaz... Dzisiaj wyczytałem że jest mniejszy brat 10kw, może on by wystarczył? I czy na da się by czasem spalić w nim drzewo którego dużo mi po budowie zostanie....?

od 01-04-2012 gaz 10% do góry...

Wg niektórych źródeł nawet do 15% :( i właśnie dla tego mam poważny problem..... Już nawet myślałem o opcji gaz + 'śmieciuch' w razie kryzysu ale sam już nie wiem.... Decyzje muszę podjąć jak najszybciej gdyż od tego uzależnione jest jaki komin (kominy) trzeba będzie wymurować :(

czytam opszerny wątek na temat kociołka rbr ekouniwersal i wszyscy piszą że super sprawa pod warunkiem dobrze wykonanej instalacji, więc zakładając że chciałbym mieć taki kociołek oraz że moja wiedza na ten temat jest słaba, jak powinna wygladać instalacja dopasowana do moich potrzeb.

Nadmienię że kociołek miał by służyć do CO i CWU. Rodzinkę mam 2+1 (póki co :p ), ewentualnie może ktoś z szanownych forumowiczów wykonuje takie usługi w woj Opolskim? :) Chętnie porozmawiam z kimś kompetentnym a jak się dogadamy to zlecę wykonanie instalacji CO+CWU

Interesuje mnie też kwestia komina do takiego pieca oraz jakiej mocy musiałby być taki kociołek

W wungiel bym nie wchodził bo to drogie,brudne i niekomfortowe dziadostwo ;)

powiem dobitnie, w sprawie węgla pieprzysz bzdury. Jesteś na etapie fundamentów a kozaczysz, jakbys w swoim domku mieszkał 30 lat. Powiem Ci tak. Ogrzewam swój dom kotłem z podajnikiem od początku grudnia. W domu temperatury 22-23st. Zasobnik 150kg wystarcza na około 2 tyg. Czyli raz na dwa tygodnie zasyp, opróżnienie popielnika i wyczyszczenie piecyka. Gdzie tu "niekomfortowość węgla" ?

Teraz koszty. 300kg eko na miesiac po 870 zł tona, daje troszkę ponad 250zł/miesiąc z ciepłą wodą. CWU normalnie grzana, codziennie na budowie ja i majster po skończonej pracy bierzemy prysznic, poza tym co chwile mycie rąk, podłóg, pędzli, narzędzi.... Gdzie tu "wysoka cena węgla"?

Brud, raz na dwa tygodnie mogę sie trochę pobrudzić. Węgiel kupuję pakowany w kopalniane worki foliowe, wiec z pakowaniem, jak i składowaniem (w sensie czystości), problemu nie ma. Dom 120 metrów po podłodze + garaż nieogrzewany. Sciany solbet 36cm, sufit i skosy 30cm wełny. Wszędzie podłogówka. Zbiornik CWU 200L.

Masz pojęcie o grzaniu prądem, na ten temat sie wypowiadaj. Natomiast jeśli nie masz pojecia o użytkowaniu nowoczesnych kotłów na paliwo stałe, to może jednak lepiej zamilknac?

teoria, teoria, teoria. Zobaczymy jak będziesz mieszkał, wtredy podasz, mam nadzieję, rzeczywiste koszty. Po kolei. Raz na dwa tyg.wrzucam szesć 25kg worków opału. Podnoszę je na wysokośc około 150cm. Trzeba być ostatnią niezdarą zeby sobie z tym nie poradzić. Jak nie będe miał siły, to wysypie z worka na posadzkę i załaduję łopatą. 150t. Uważasz, że to dużo. W ten weekend mam do przerzucenia (sam!!) około 60 ton stłuczki dachówkowej - ręcznie. Myślę, że dam radę.

Popiół. Nie masz pojęcia o spalaniu dobrego opału w dobrym piecu. Na dwa tygodnie wybieram około 15L popiołu z popielnika. Nie magazynuję go :). Po prostu wyrzucam do kubła na odpady. Nie wpadłeś na to?? Brudne pomieszczenie?? Pewnie tak, choc specjalnie tego nie zauważyłem. Niektórzy z użytkowników kotłów na ECO mają w swoich kotłowniach suszarnie, o czym pisali na forum. Jakoś mnie to nie dziwi. Ale Ciebie pewnie będzie, bo przecież jestes specjalistą od węgla :)

Wiekszą ilość węgla będe skałdował na zewnątrz. mam ku temu warunki, nie ma problemu, zeby paletę z foliowanym opałem postawić w dyskretnym miejscu.

Koszty inwestycyjne, pewnie że niemałe. Gazu w okolicy nie ma, wiec odpadł w przedbiegach. Za prąd to my dopiero będziemy płacić, jak po pierwsze wejdzie dyrektywa dotycząca ograniczenia emisji CO2. Bo jak wyżej napisał karoka, Twój "czysty" prąd pochodzi z naszego "brudnego" węgla :). Po drugie, co pewnie nastapi juz niedługo, nadejdzie koniecznośc modernizacji całego sytstemu przesyłu energii elektrycznej, który nie był modernizowany od lat.

Powietrzna PC, fajna sprawa, z jednym małym ale. Co będzie jak w danym sezonie grzewczym zima będzie "normalna", czyli od końca listopada do końca marca i z temperaturami sporo ponizej zera?? Wiem, wtedy dogrzejesz "czystym" węglowym prądem.

Ty mieszkasz na Slasku, ja niedaleko Bogatyni i jednej z najwiekszych w Polsce elektrowni. Mam kilku znajomych tam pracujących. Prognozy odnosnie cen energii elektrycznej nie są zbyt optymistyczne. Do tego niedługo uwolnienie cen, URE nie będzie miał nic do gadania. Tez mnie to martwi, bo przecież prąd to nie tylko cudowny sposób na ogrzewanie pomieszczeń :D

Piszesz

Na początku byłem przekonany (po namowach znajomych) na ogrzewanie gazem za pomocą kotła kondensacyjnego z zasobnikiem, na gaz płynny z butli kupionej na własność. Ale czym bliżej montażu tym więcej mam obaw że nie będzie mnie stać w przyszłości na ogrzewanie....

Trochę matematyki.

Zapotrzebowanie na energę Twojego domu to 60 kWh/m2/rok.

Z przeliczeń wychodzi ok. 1 200 litrów propanu.

W cenach ubiegłorocznych, tankowanie latem cena 1l propanu = 1,8 zł brutto, wychodzi 2 160zł. Miesięcznie 180zł.

Zakładając na + wszystkie przybliżenia przy wyliczeniach, podwyższony komfort cieplny użytkowników, szacunki przy audycie energetycznym itd. zużycie nie powinno przekroczyć 1 800 litrów rocznie /dołożyłem 600 litrów, czyli 30% !!!/. W najczarniejszm scenariuszu, koszt CO i CWU nie powinien przekroczyć 3 200 zł, czyli 270 zł miesięcznie.

Komfort użytkowania zbliżony do pompy ciepła, energii elektrycznej.

Na temat innych nośników energii nie wypowiadam się.

O własnym zbiorniku więcej dowiesz się tutaj:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?199200-PROPAN-–-własny-zbiornik-LPG&p=5272057#post5272057

Najobszerniejszy spór czym ogrzewać chyba jest tutaj:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-prąd-gaz-olej-węgiel-inne&highlight=propan

Pozdrawiam

@Centrumgaz - teoretycznie masz racje, ale najbardziej mnie ciekawi w jaki sposób wyliczone zostało 60 kWh/m2/rok? Jak używałem kalkulatora rockwoola to nie chciało zejść poniżej 100kWh/m2/rok.... Co więcej po opiniach użytkowników gazu płynnego z mojej okolicy o powierzchni zbliżonej do mojego domu (nie starcza butla 2700 na sezon) bardzo się tym zaniepokoiłem.... Ne mówiąc już o wzroście cen gazu....