Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odwieczny problem - jakie ogrzewanie?

krzychu5

Recommended Posts

• Odpowiedzi 298
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W tej chwili w mieszkaniu moje ogólne zużycie zimnej wody na 3 osoby to 12 kubików,liczę,że 3/4 jest na mycie i kąpanie czyli 8000/30=266l na dobę a brudem nie zarastam ;)

nie na mycie i kapanie, ale w zdecydowanej większosci zużywa sie wodę na spłukiwanie toalety. Policz sobie ile razy dziennie wciskasz przycisk spłuczki i pomnóż przez objętość zbiornika. Ilość dni znajdziesz w kalendarzu i masz zużycie miesięczne na kibelek.

To przelicz to sobie dokładnie,ja ci nie powiem,bo nie siedzę w kotłach na ekogroszek,do tego wniosku musisz dojść sam ;)

Wiesz tylko,że przy inwestycji 4tys.zł zapłacisz w rachunkach za c.o 2200zł.

Koszt instalacji na ekogroszek moze Ci przedstawić karoka65 :)

Pobieżne moje info to za kocioł ok.8tys.zł,za komin 5tys.zł czyli ok.13tys.zł.

Ważna jest różnica w rachunkach.

5 tys komin??? To z czego on jest?? Z miedzi?? Bo ja za 8-metrowy systemowy full wypas w daszkiem i drzwiczkami wyczystki z nierdzewki fi 200 zapłaciłem 2300zł. Pieprzysz bzdury mości panie. druga sprawa. Ile trzeba zainwestować w izolację chałupy, zeby osiągnąć wynik 2,2k zł za ogrzewanie prądem?? Dlaczego o tym nie piszesz?? Powtórzę po raz kolejny, jesteś mitomanem. Wybuduj, pomieszkaj, przekonaj sie sam, a póżniej kozacz.

Arturo to taki typ, wszystko co związane z prądem jest tanie a co z węglem jest najdroższe.

Te brednie o kominie za 5tyś. tak często powtarza że już uwierzył że to prawda.

Ja za swojego ceramika 5m i fi 200 z wysyłką zapłaciłem 1520pln, postawiłem go z kolegą nie w dwa popołudnia tylko dwa wieczory.

5 tys komin??? To z czego on jest?? Z miedzi?? Bo ja za 8-metrowy systemowy full wypas w daszkiem i drzwiczkami wyczystki z nierdzewki fi 200 zapłaciłem 2300zł. Pieprzysz bzdury mości panie. druga sprawa. Ile trzeba zainwestować w izolację chałupy, zeby osiągnąć wynik 2,2k zł za ogrzewanie prądem?? Dlaczego o tym nie piszesz?? Powtórzę po raz kolejny, jesteś mitomanem. Wybuduj, pomieszkaj, przekonaj sie sam, a póżniej kozacz.

Trzeba słuchać bardziej doświadczonych albo mądrzejszych...

Z dziennika budowy mojego pierwszego domu:

- cegła pełna na komin (z rozbiórki) 1000zł+ cegła klinkierowa ponad dachem 2000zł + wkład z nierdzewki 1200 +robocizna...

Z dziennika budowy mojego drugiego domu:

-brak kominów - brak mostków, kominek w salonie na C2H5OH za 400zł , grzanie prądem - warunek : chałupa musi być dobrze ocieplona!!!!! - proste jak budowa cepa.... ;-D

komin systemowy taki 8metrów to koszt ok 3000zł+oczywiście wykończenie np. klinkier....

Trzeba słuchać bardziej doświadczonych albo mądrzejszych...

Z dziennika budowy mojego pierwszego domu:

- cegła pełna na komin (z rozbiórki) 1000zł+ cegła klinkierowa ponad dachem 2000zł + wkład z nierdzewki 1200 +robocizna...

Z dziennika budowy mojego drugiego domu:

-brak kominów - brak mostków, kominek w salonie na C2H5OH za 400zł , grzanie prądem - warunek : chałupa musi być dobrze ocieplona!!!!! - proste jak budowa cepa.... ;-D

komin systemowy taki 8metrów to koszt ok 3000zł+oczywiście wykończenie np. klinkier....

http://www.smbkrasiccy.com/sites/default/files/c02.pdf - komin eco sam specjal. Od ceny odejmij jeszcze 15% rabatu jaki dostałem. Kupiłem te kominy, bo producenta mam 7km od siebie, a właściciel to znajomy mojego ojca. Brak kominów-brak mostków?? A jakie mostki mogę mieć od komina umieszczonego w centralnej części domu?? :D Biokominek to takie samo wrażenie w porównaniu ze zwykłym kominkiem, jakbyś lizał lizaka zawiniętego w papierek. Porażka :D.

http://www.smbkrasiccy.com/sites/default/files/c02.pdf - komin eco sam specjal. Od ceny odejmij jeszcze 15% rabatu jaki dostałem. Kupiłem te kominy, bo producenta mam 7km od siebie, a właściciel to znajomy mojego ojca. Brak kominów-brak mostków?? A jakie mostki mogę mieć od komina umieszczonego w centralnej części domu?? :D Biokominek to takie samo wrażenie w porównaniu ze zwykłym kominkiem, jakbyś lizał lizaka zawiniętego w papierek. Porażka :D.

Zobaczymy ile taki tani komin Ci wytrzyma??? Ile lat masz gwarancji??? Ciekawe skąd ceramika?? - bo jak pewnego dnia Ci pęknie to nie będzie tak wesoło....

Kominy liderów są zdecydowanie droższe....

"Jakie mostki od komina umieszczonego w centralnej części domu?" - potężne!!!!

Chyba nie widziałeś jak wygląda i jak pali się porządny biokominek hehe Ja obecnie mam kominek i w noym domu biokominek to świadomy wybór!

Prąd 1 kWh - II taryfa: 0,33 zł, I taryfa: 0,55 zł

Węgiel 1 kWh - 0,16 zł przez całą dobę.

Przy kalkulacji na 10.000 kWh rocznie, biorąc tylko II taryfę różnica w rachunkach 1700zł.

9000 zł różnicy w nakładach zwróci się po 5,2 latach.

Do tego przy energii 2 taryfowej masz drogie gotowanie, drogie oświetlenie zimą już od godziny 16, telewizja, komputery, rutery, lodówki, odkurzacze itp. Do tego brak komfortu stałej temperatury przez całą dobę.

Poza tym,kocioł na ekogroszek ma swój czas przydatności,co z tego,ze zrówna się z prądem po 5 latach jak w po 6-7 jest do wymiany i z wyliczanką jedziemy od nowa ;)

Kotły żeliwne minimum 20 lat. Zawleczka 80 groszy. 2 lata i jeszcze nigdy nie wymieniana.

Piec elektryczny, grzałka do wymiany po kilku sezonach albo cały piec.

Prąd 1 kWh - II taryfa: 0,33 zł, I taryfa: 0,55 zł

Węgiel 1 kWh - 0,16 zł przez całą dobę.

Przy kalkulacji na 10.000 kWh rocznie, biorąc tylko II taryfę różnica w rachunkach 1700zł.

9000 zł różnicy w nakładach zwróci się po 5,2 latach.

Do tego przy energii 2 taryfowej masz drogie gotowanie, drogie oświetlenie zimą już od godziny 16, telewizja, komputery, rutery, lodówki, odkurzacze itp. Do tego brak komfortu stałej temperatury przez całą dobę.

Te 5,2 roku tylko przy założeniu ze ceny nośników energii za 5 lat bedą na tym samym poziomie co dzisiaj.Oczywiście jest to niemozliwe Im większe wzrosty cen nośników energii a to jest nieuniknione okres zwrotu jest krótszy. Jakiekolwiek liczenie zwrotu kosztów inwestycji energooszczędnych z powodu niemoznosci przewidzenia cen nosników energii w przyszłosci nawet tej niedalekiej nie ma wiekszego sensu. Może być tylko szacunkiem z duzym marginesem błedu.

średnia cena prądu dwutaryfowego to 0,4zł/kWh.

Liwko wg ost faktury zapłacił 0,4349zł/kWh, dysponuję ostatnią fakturą z mieszkania taryfa G-11 koszt 0,6169zł/kWh. Dodam, że w tym mieszkaniu w ciągu 4 lat wg faktur prąd podrożał o 45,85%,

Prąd rozl roczne.jpg

Edytowane przez kbab

W Niemczech obecnie 1 kWh kosztuje 0,24 eurocenty co daje 1 zł za kWh i do takiej ceny po uwolnieniu rynku dążymy. Ceny paliwa i gazu są już na zbliżonym poziomie.

Cena w Niemczech tony węgla typu ekogroszek to 269 Euro czyli 1110 zł za tonę. Takiej ceny należy się w najbliższym czasie spodziewać. Rachunek prosty.