asolt 31.03.2012 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 W Niemczech obecnie 1 kWh kosztuje 0,24 eurocenty co daje 1 zł za kWh i do takiej ceny po uwolnieniu rynku dążymy. Ceny paliwa i gazu są już na zbliżonym poziomie. Cena w Niemczech tony węgla typu ekogroszek to 269 Euro czyli 1110 zł za tonę. Takiej ceny należy się w najbliższym czasie spodziewać. Rachunek prosty. W przypadku dalszego nacisku UE na odnawialne zrodła energii, limity CO2, ewentualnych akcji wojskowych USA w rejonach wydobycia ropy naftowej, ceny nosników energii w Niemczech i innych krajach UE ceny energii elektrycznej tez wzrosną. Gdy uwzglednimy konieczność zamkniecia elektrowni atomowych w Niemczech ten wzrost jest nieunikniony. Oczywiscie mozna sie tym wszystkim nie przejmowac i zyc w błogim przeswiadczeniu ze rynek energii elektrycznej i paliw jest rynkiem stabilnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 31.03.2012 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Rachunek jest prosty i jedyne wyjście na przyszłosć to budowa domu,który będzie zużywał jak najmniej energii Kto tego nie rozumie i nie zrozumie to biada mu w przyszłości I tu pełna zgoda, niezależnie od wyboru źródła ogrzewania. Niech każdy sam dla siebie wybierze najlepszy wariant i policzy spokojnie co mu się opłaca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 31.03.2012 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 (edytowane) Ja tam 1zł/kWh się nie boję Wg w/w faktur w tar G-11 gdyby tempo wzrostu cen było zachowane to za 5,5 roku koszt kWh osiągnie 1zł. Dodam, że koszt kWh w GZ50 miał niższą dynamikę wzrostu w tym czasie. Edytowane 31 Marca 2012 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 31.03.2012 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 W przypadku dalszego nacisku UE na odnawialne zrodła energii, limity CO2, ewentualnych akcji wojskowych USA w rejonach wydobycia ropy naftowej, ceny nosników energii w Niemczech i innych krajach UE ceny energii elektrycznej tez wzrosną. Gdy uwzglednimy konieczność zamkniecia elektrowni atomowych w Niemczech ten wzrost jest nieunikniony. Oczywiscie mozna sie tym wszystkim nie przejmowac i zyc w błogim przeswiadczeniu ze rynek energii elektrycznej i paliw jest rynkiem stabilnym. A to jasne, że wzrosną ceny w Niemczech. Szacunkowo do 0,40 eurocentów w 2020 roku. Tylko, że w Niemczech będzie to wzrost o 100% a u nas o 400%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 31.03.2012 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 A to jasne, że wzrosną ceny w Niemczech. Szacunkowo do 0,40 eurocentów w 2020 roku. Tylko, że w Niemczech będzie to wzrost o 100% a u nas o 400%. I dlatego to trzeba uwzgledniac w szacowaniu (nie liczeniu) czasu zwrotu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 31.03.2012 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Tylko, że w Niemczech będzie to wzrost o 100% a u nas o 400%. To bzdura, z naszego społeczeństwa nie da się tyle wycisnąć w takim czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 31.03.2012 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Kotłownia i kocioł ten sam, tylko droższa eksploatacja Awaryjność zapalarek, i jak piszesz dużo niższa kaloryczność a cenowo wychodzi jak wungiel. Popiołu trochę mniej a dosypywać też trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 31.03.2012 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 To bzdura, z naszego społeczeństwa nie da się tyle wycisnąć w takim czasie. Tauron już zapowiedział podwyżki po zakupie Vattenfalla w zeszłym roku. Największe będą na Śląsku na przełomie czerwca i lipca, kiedy to oficjalnie zniknie z polskiego rynku marka Vattenfall. A cisnąć będą, patrz wzrosty cen paliw: w zeszłym roku 4,20 teraz 5,85 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 31.03.2012 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 To bzdura, z naszego społeczeństwa nie da się tyle wycisnąć w takim czasie. Jakikolwiek będzie powód (pretekst) do podwyzki na pewno bedzie wykorzystany w 100%, trzeba czyms deficyt budzetowy wypełnic, energia elektr. jest w każdym domu i nie mozna z niej tak po prostu zrezygnowac bo za droga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 31.03.2012 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Energia el jest nośnikiem już drogim i strategicznym, wzrost jej ceny odbija się na całej gospodarce i może skutecznie hamować jej rozwój, dlatego już teraz mocno nadwyrężony wskaźnik ilości kWh za średnią płacę nie może się mocno pogorszyć, społeczeństwo już nie raz pokazało jak z tym walczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 31.03.2012 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Pożyjemy zobaczymy.Wiele rzeczy i tak jest już u nas droższe niż na Zachodzie, czemu energia nie miała by się zrównać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 31.03.2012 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Wiele rzeczy i tak jest już u nas droższe niż na Zachodzie, czemu energia nie miała by się zrównać. Tu nie chodzi o cenę nominalną, za przeciętne wynagrodzenie możemy jej sporo mniej zakupić niż mieszkańcy zachodu, w czasie wolnego przepływu kapitału i ludzi ma to ogromne znaczenie i każda władza musi brać to pod uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waflos 31.03.2012 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 (edytowane) Prąd 1 kWh - II taryfa: 0,33 zł, I taryfa: 0,55 zł Węgiel 1 kWh - 0,16 zł przez całą dobę. Przy kalkulacji na 10.000 kWh rocznie, biorąc tylko II taryfę różnica w rachunkach 1700zł. 9000 zł różnicy w nakładach zwróci się po 5,2 latach. Do tego przy energii 2 taryfowej masz drogie gotowanie, drogie oświetlenie zimą już od godziny 16, telewizja, komputery, rutery, lodówki, odkurzacze itp. Do tego brak komfortu stałej temperatury przez całą dobę. 9000 zł różnicy zakładając że koszt kociołka to max 5000 po odliczeniu kosztów komina... ;-D Zdaje się też że są i droższe kotły... Trzeba również przyjąć że rezygnując z kotłowni (6 m2x 2500=15000zł -koszt wybudowania kotłowni) + kocioł+komin 9000 = 24000 mamy zwrot z inwestycji : przy 10000kWh po 14latach przy rocznym koszcie grzania prądem 3300zł przy 8000 kWh po 18latach przy rocznym koszcie grzania prądem2640zł przy 5000 kWh aż po 28latach przy rocznym koszcie grzania prądem 1650zł Zakładając wariant środkowy 2640zł rocznie za ogrzewanie to dużo przy takim komforcie?? Mi koszt kWh z groszku bardzo się podoba tylko: węgiel trzeba dosypywać, popiół wynosić, czyścić kocioł,czyścić komin, mieć kotłownię, miejsce na węgiel, ubrudzić siebie i dom przy tym (jak nie upierdzielić) ....do tego kocioł nie jest wieczny....więc po 15-20latach wymiana a i wtedy prądowiec jest już tylko finansowo do przodu o komforcie juz nie wspominając ;-D PS. Zyzolek o jakim braku komfortu ty mówisz?? W moim obecnym domu temp spada o ok 1-2 stopni/dobę bez grzania (jak nie było prądu), w nowym będzie pewno to max 1stopień... Po za tym podłogówka ma swoją pojemność cieplną no i planuję bufor ciepła 750-1000l - więc nie wiem o czym mówisz....! Sam ciągle rozważam czym grzać nowy, drugi dom - kiedyś nie pomyślałbym o prądzie ale teraz jestem coraz bardziej za... Po za tym do mojego małego 100metrowego energooszczędnego domu nie znajdę kotła o mocy 5-8kW.... a nie kupię 12-15kW by przez dzień lub 2 chodził w potrzymaniu.... Obecnie mam Granpala na pellet który potrafi spalić prawie wszystko co poda podajnik i jest palne ale to nadal kocioł na paliwo stałe w kotłowni no i najmniejszy ma aż 15kW mocy... Edytowane 31 Marca 2012 przez waflos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 01.04.2012 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 (edytowane) Dodatkowy bufor ciepła to też koszt od 4000zł - 8000zł. Przy ogrzewaniu całodobowym jest niepotrzebny. W projektach z reguły zawsze jest miejsce na kotłownię, a jak się je wykorzysta i zagospodaruje tu już zupełnie inny temat.Piece mają modulowaną moc, więc nie ma tu problemu. Mój 35k chodząc w podtrzymaniu przez całe lato bezproblemowo grzeje samą cwu. Edytowane 1 Kwietnia 2012 przez zyzolek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 01.04.2012 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 W projektach z reguły zawsze jest miejsce na kotłownię, a jak się je wykorzysta i zagospodaruje tu już zupełnie inny temat. Dla mnie te metry kwadratowe, przeznaczone na kocioł, magazyn paliwa to strata powierzchni użytkowej domu i KOSZT, jaki należy dodać do opcji pt.: "ogrzewanie ekogroszkiem". Jeśli mogę mieć tam czyste źródło ciepła, pralkę (na którą nie muszę tracić powierzchni w łazience), suszarnię, kącik na hobby (moje hobby nienawidzi kurzu ) to jest to dla mnie OLBRZYMI ZYSK, równy dodatkowemu pomieszczeniu na w/w potrzeby. U mnie to pomieszczenie projektowane jest na 10m2. Po 3000 zł za metr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 01.04.2012 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 to jakie ogrzewanie jest najtansze ??? co i cwu /??- ale zeby bylo bezobslugowe .... dla dobrze ocieplonego domku do 120m2 ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 01.04.2012 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 to jakie ogrzewanie jest najtansze ??? co i cwu /??- ale zeby bylo bezobslugowe .... dla dobrze ocieplonego domku do 120m2 ?? kablami i bojlerem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 01.04.2012 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 hmm ale to juz 2 taryfy ... razcej tez odpadaja bo z torbami mnie moja rodzina pusci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 01.04.2012 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 hmm ale to juz 2 taryfy ... razcej tez odpadaja bo z torbami mnie moja rodzina pusci tak Ci się tylko wydaje ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 01.04.2012 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 hmm bo myslalem nad gazem ziemnym bo mam w dzialce, ale te przylacza itd ... za to trzeba placic, a potem abonament ... , myslalem tez nad powietrzna pompa, ale grzac w nocy, a potem w ciagu dnia siedziec w chlodniejszym to troche kiepska opcja ... dodam ze planuje podłogówke wszedzie- pewnie wylewka z 5 cm, ale chce miec panele, nie płytki ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts