jasiek71 01.04.2012 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 , ale grzac w nocy, a potem w ciagu dnia siedziec w chlodniejszym to troche kiepska opcja ... dodam ze planuje podłogówke wszedzie- pewnie wylewka z 5 cm, ale chce miec panele, nie płytki ... mało wiesz, wybierz sie do kogoś kto ma ogrzewanie elektryczne i sprawdź namacalnie ... różnica temperatury w dzień i w nocy jest praktycznie nie odczuwalna , mam we wszystkich sypialniach grube wykładziny i też jakoś nie przeszkadza w ogrzewaniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 01.04.2012 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 hmm raczej nie mam takiego nikogo ;/ - a jak zamiast kabli wlozyc podłogówke zasilana powietrzna pompa to bedzie taniocha w kosztach ..?? ale nei mysle o buforach zadnych ... ewentualnie bojler na cwu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 01.04.2012 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 i czy ta wylewka 5 cm bedzie ok ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 01.04.2012 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 hmm raczej nie mam takiego nikogo ;/ - a jak zamiast kabli wlozyc podłogówke zasilana powietrzna pompa to bedzie taniocha w kosztach ..?? ale nei mysle o buforach zadnych ... ewentualnie bojler na cwu ... przy PC jest zawsze taniej... nawet powietrzna daje radę znacznie obniżyć koszty eksploatacji oczywiście inwestycja jest droższa niż kable ... wszystko zależy od kasy ile chcemy wydać, czy podeprzeć się kredytem itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 01.04.2012 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 ja za gotowizne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 01.04.2012 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 ale iczywiscie tez patrze na koszt zalozenia ogrzewania .. mam nadzieje ze taka pompa z instalacja to z 15 tys. .... troche duzo skoro mozna kupic piec za 2,5 tys i palic taniej , ale jak mi zona powiedziala ze ogrzewaine musi byc bezobslugowe, zeby nic tam jej nie wybuchło... to nie mam wielkiego wyboru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 01.04.2012 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 ale iczywiscie tez patrze na koszt zalozenia ogrzewania .. mam nadzieje ze taka pompa z instalacja to z 15 tys. .... troche duzo skoro mozna kupic piec za 2,5 tys i palic taniej , ale jak mi zona powiedziala ze ogrzewaine musi byc bezobslugowe, zeby nic tam jej nie wybuchło... to nie mam wielkiego wyboru do takiego domku kompletna instalacja na kablach i bojler CWU to ok.6 tys. jak musicie chlapać dużo wody to PC do CWU, ale w tedy to warto rozważyć PC do CO my mamy kable w zwykłym domu przez to trochę kosztowne w eksploatacji ale i tak na dzień dzisiejszy bym tego nie zamienił na nic innego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 01.04.2012 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 a co to znaczy zwykly dom ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 01.04.2012 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 a co to znaczy zwykly dom ??? dobre pytanie ... bez ocieplonych fundamentów, zwykłe dwuszybowe okna, z nieocieplonym balkonem, bez okien od południa, itp... jak czytam tu o co niektórych budynkach i ich parametrach to ten mój prezentuje sie jakoś tak szaro ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 01.04.2012 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 ehheheh to mam nadzieje ze moj sie szaro prezentowac nie bedzie - to mniej wiecej jakie masz koszta ogrzewanai jak mozna wiedziec ??? - mysle ze przy pompie i COP2 to moze bede mial 2 razy taniej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 01.04.2012 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 - to mniej wiecej jakie masz koszta ogrzewanai jak mozna wiedziec ??? - mysle ze przy pompie i COP2 to moze bede mial 2 razy taniej ... wszystko masz w moim dzienniku ... wystarczy trochę poczytać ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 05.04.2012 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 ... mysle ze przy pompie i COP2 to moze bede mial 2 razy taniej ... Zamieszkasz zapłacisz za energię zużytą przez cały rok i zadasz sobie pytanie a po kiego .... instalowałem PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychu5 16.04.2012 07:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Widzę że rozwiązań jest bardzo dużo i nie można jednoznacznie określić które jest najlepsze.... Z mojej perspektywy, idealne rozwiązanie to jest 'czysty' gaz zmienny z sieci czy prąd ale problematyczne są tu koszty ogrzewania. i po mimo wielu wypowiedzi moich szanownych przedmówców, sory Panowie ale boje się tych rozwiązań ze względu na późniejsze koszty eksploatacji. Rozwiązaniem pośrednim (z mojego punktu wiedzenia) jest ekogroszek i kocioł z zasobnikiem. Ale po analizie rozwiązań forumowiczów, nasunął mi się taki pomysł i proszę szanownych kolegów o opinie, a mianowicie zwarzając na fakt iż często zdarza mi się mieć dostęp do taniego (czasem darmowego) drewna (stare palety) to wydaje mi się iż palenie na ruszcie awaryjny w kotle na ekogroszek będzie kłopotliwe w dłuższej perspektywie, więc wymyśliłem coś takiego:*zamontować piec na paliwo stałe (zwykły tzw śmieciuch - podkreślam że nie mam o tym pojęcia - dolnego spalania albo górngo spalania - nie wiem który lepszy)*do tego bufor ciepła który pozwoli mi na zmagazynowanie energii na potrzeby CO i CWU*oraz piec kondensacyjny z zamkniętą komorą spalania oraz gaz z butli kupionej na własność Jeżeli jest to niezłe rozwiązanie to proszę o pomoc z dobraniem bufora, 'śmieciucha' i kotła gazowego (mój typ Vaillant VC 186/3-5) Z góry dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 16.04.2012 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Ale po analizie rozwiązań forumowiczów, nasunął mi się taki pomysł i proszę szanownych kolegów o opinie, a mianowicie zwarzając na fakt iż często zdarza mi się mieć dostęp do taniego (czasem darmowego) drewna (stare palety) to wydaje mi się iż palenie na ruszcie awaryjny w kotle na ekogroszek będzie kłopotliwe w dłuższej perspektywie, więc wymyśliłem coś takiego: *zamontować piec na paliwo stałe (zwykły tzw śmieciuch - podkreślam że nie mam o tym pojęcia - dolnego spalania albo górngo spalania - nie wiem który lepszy) *do tego bufor ciepła który pozwoli mi na zmagazynowanie energii na potrzeby CO i CWU *oraz piec kondensacyjny z zamkniętą komorą spalania oraz gaz z butli kupionej na własność Jeżeli jest to niezłe rozwiązanie to proszę o pomoc z dobraniem bufora, 'śmieciucha' i kotła gazowego (mój typ Vaillant VC 186/3-5) Z góry dziękuje wszystko dobrze..., tylko po co gaz z butli skoro koszty ogrzewania praktycznie takie same jak przy prądzie ...? wkręć sobie kilka grzałek do tego bufora... jak nie zechce ci się palić w piecu to grzałkami w taniej taryfie zagrzejesz sobie ten baniak a wykorzystasz kiedy będzie taka potrzeba ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychu5 16.04.2012 08:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 wszystko dobrze..., tylko po co gaz z butli skoro koszty ogrzewania praktycznie takie same jak przy prądzie ...? wkręć sobie kilka grzałek do tego bufora... jak nie zechce ci się palić w piecu to grzałkami w taniej taryfie zagrzejesz sobie ten baniak a wykorzystasz kiedy będzie taka potrzeba ... Powiem szczerze że ten wariant nie przyszedł mi do głowy.... ale chyba wart przemyślenia... A co myślą o tym pozostali forumowicze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabriela 16.04.2012 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Wtrace sie w sam srodek Waszej dyskusji. Moze ktos odpowie mi na moje pytanie. Wlasnie przymierzamy sie do pompy ciepla, dwa lata temu rozprowadzajac instalacje nie wiedzielismy o ich istnieniu. Problem w tym, ze na 320 m powierzchni tylko ok. 50 m jest z ogrzewaniem podlogowym, reszta to grzejniki. Czy jest to problem? Czy to prawda, ze koszty eksploatacji sa wyzsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nemo5576 16.04.2012 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 jak nie zechce ci się palić w piecu to grzałkami w taniej taryfie zagrzejesz sobie ten baniak a wykorzystasz kiedy będzie taka potrzeba ... Znaczy cały czas płacić za prąd drożej w dzień, żeby co jakiś czas zaoszczędzić na grzaniu prądem w nocy? I jaką przewagę ten śmieciuch będzie miał nad kotłem z sensownym rusztem awaryjnym przy paleniu drewnem? Dla mnie przekombinowane. To już lepiej byłoby chyba kocioł z podajnikiem podłączyć z buforem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychu5 16.04.2012 11:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Znaczy cały czas płacić za prąd drożej w dzień, żeby co jakiś czas zaoszczędzić na grzaniu prądem w nocy? I jaką przewagę ten śmieciuch będzie miał nad kotłem z sensownym rusztem awaryjnym przy paleniu drewnem? Dla mnie przekombinowane. To już lepiej byłoby chyba kocioł z podajnikiem podłączyć z buforem. Nie znam się na tym ale chyba piece z podajnikiem nie zostały stworzone do palenia w dużej ilości na ruszcie awaryjnym i pewnie wpływa to jakoś negatywnie na żywotności kotła... nie mówiąc już że jest 3-4 krotnie droższy od kotła bez zasobnika i elektroniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nemo5576 16.04.2012 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 No ale chcesz kupować kocioł gazowy zbiornik na gaz, bufor i kocioł zasypowy. Przecież to kotłownia z kosmosu (także kosztowo wyjdzie). Musisz zdecydować ile chcesz w ten interes własnej pracy i kasy wsadzić. Pomyśl według tego pomysłu masz droga kotłownię plus drogie główne źródło ciepła (gaz płynny) plus tanie źródło zastępcze w postaci drewna. To już taniej chyba by cie palenie samym ekogroszkiem wyszło. Nie wiem ile tego drewna będziesz miał ale ja bym aż tak nie kombinował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychu5 16.04.2012 12:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 No ale chcesz kupować kocioł gazowy zbiornik na gaz, bufor i kocioł zasypowy. Przecież to kotłownia z kosmosu (także kosztowo wyjdzie). Musisz zdecydować ile chcesz w ten interes własnej pracy i kasy wsadzić. Pomyśl według tego pomysłu masz droga kotłownię plus drogie główne źródło ciepła (gaz płynny) plus tanie źródło zastępcze w postaci drewna. To już taniej chyba by cie palenie samym ekogroszkiem wyszło. Nie wiem ile tego drewna będziesz miał ale ja bym aż tak nie kombinował. Dlaczego tak? Bo jak będę na miejscu i mi się bedzie chciało to wrzuce conieco do kotła zasypowego. a jak mi sie nie bedzie chcialo, badz bede na narta w górach, badz zona zostanie sama to bedzie kociol na gaz..... badz grzałka elektryczna w buforze.... sam nie wiem co myslec... kotłownie przygotowałem pod gaz oraz pod piec na paliwo stale.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts