Nemo5576 16.04.2012 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Za Ciebie nikt nie zadecyduje. Pytanie ile mam kasy na kotłownie, ile chcesz pieniędzy włożyć później w ogrzewanie, ile jesteś czasu poświecić na obsługę kotłowni, jak często i na jak długo wyjeżdżasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 16.04.2012 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Znaczy cały czas płacić za prąd drożej w dzień, żeby co jakiś czas zaoszczędzić na grzaniu prądem w nocy? nawet nie wykorzystując II taryfy do ogrzewania trzeba się dobrze postarać żeby się nie opłacało ... a skoro już masz to chyba skorzystasz ... ty uważasz że taki piec z podajnikami, sterownikami, wiatraczkami to na powietrze chodzi... grzałki w buforze i piec śmieciuch to rozwiązanie najtańsze z możliwych w tym przypadku... a jednocześnie może być bezobsługowe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychu5 16.04.2012 14:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 a taki ewentualny bufor to jak duży być powinien? Od razu zaznaczę że raczej sobie go sam nie pospawam.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nemo5576 16.04.2012 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Pod warunkiem że będzie się chciało i będzie czym palić w tym śmieciuchu Dla mnie albo rybki, albo akwarium. jak prąd to sobie dajemy siana z kominami etc. Jak już mamy kotłownię na paliwo stałe to prąd jako rozwiązanie awaryjne i nie bawimy się w taryfę nocna bo i tak większość energii elektrycznej zużywamy w dzień. Poza tym jeśli zakładamy ze te paliwo stałe to w 100% drewno to nie śmieciuch tylko jakiś piec do spalania drewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 16.04.2012 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 a taki ewentualny bufor to jak duży być powinien? Od razu zaznaczę że raczej sobie go sam nie pospawam.... wszystko zależy ile energii potrzebujesz zgromadzić ... np. taki ... http://allegro.pl/zbiornik-kombinowan-bufor-825-180l-niemcy-promocja-i2270235314.html może być większy z np. przepływowym grzaniem cwu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 16.04.2012 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 większość energii elektrycznej zużywamy w dzień. jak rozłożysz całe zużycie energii na dwie taryfy to zobaczysz że dość często łapiesz się w tańszej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nemo5576 16.04.2012 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Dawno nie sprawdzałem, ale jak liczyłem kiedyś dla swojego pracodawcy to mi wychodziło ze taryfa nocna zaczyna się opłacać jeśli na taryfie nocnej zużywamy powyżej 60% energii (bo w końcu w dzień płacimy drożej niż przy jednej taryfie). Przy okazjonalnym dogrzewaniu prądem i piecu na drewno jako głównym źródle energii mało wykonalne. Ale to zależy od przypadku. Każdy sam musi skalkulować co mu się opłaca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 16.04.2012 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 taryfie nocnej zużywamy powyżej 60% energii (bo w końcu w dzień płacimy drożej niż przy jednej taryfie). wystarczy że zużyjemy ok. 40% w taniej już nie dokładamy ... trzeba naprawdę chodzić spać z kurami żeby zużyć mniej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nemo5576 16.04.2012 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Nie wiem jakie u Ciebie ceny, ale szybkie lukniecie na stronie Taurona i przy cenach jakie są na Górnym Śląsku to przy zużywaniu 55% energii w nocy na taryfie nocnej wychodzi dokładnie tyle samo co przy jednej taryfie. Przy twoich 40% na nocnej zamiast oszczędzać dokładamy No ale dużo zależy od trybu życia, lokalnych cen etc. Dlatego jak pisałem, każdy musi sam sobie skalkulować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 16.04.2012 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 zużywaniu 55% energii w nocy na taryfie nocnej wychodzi dokładnie tyle samo co przy jednej taryfie. znaczy że masz G 11 po 0,46 zł za 1kwh po wszystkich opłatach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurek 17.04.2012 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 hola Amigos, odwieczny problem ogrzewania: domek mały pow. całk. 90-100m2 z poddaszem użytkowym (w fazie projektu), na poczatku myslałem o plaszczu wodnym z buforem + solar, potem urzekła mnie automatyka kotła na paliwo stałe, ale musiałbym mieć większa kotłownie (jakieś dodatkowe 5m2 x min 2000 pln to wychodzi z 10 000), wiec wracam do idei kominka z plaszczem wodnym + bufor i podłogówka w łazienkach i kuchni, pytanie czy podłogówka (maty pod płytkami) jest w stanie wystarczająco ogrzać dom podczas mojej nieobecności np. 2tygodniowej w zimie, żeby rur szlag nie trafił... i jaką moc kominka dać? i jaki kominek wybrać? i jaki bufor? (3 os. a w weekendy duuużo osób) z czasem może solar dorzuce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 17.04.2012 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 Wsadź grzałki do bufora i zrób podłogówkę w całym domu, to nie będziesz mieć problemów z zamarzaniem, chyba że prądu zabraknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 17.04.2012 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 Wodną podłogówkę z bufora, rzecz jasna, bo jak zrozumiałem, chodziło Ci o elektryczną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 17.04.2012 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 hola Amigos, odwieczny problem ogrzewania: domek mały pow. całk. 90-100m2 z poddaszem użytkowym (w fazie projektu), na poczatku myslałem o plaszczu wodnym z buforem + solar, potem urzekła mnie automatyka kotła na paliwo stałe, ale musiałbym mieć większa kotłownie (jakieś dodatkowe 5m2 x min 2000 pln to wychodzi z 10 000), wiec wracam do idei kominka z plaszczem wodnym + bufor i podłogówka w łazienkach i kuchni, pytanie czy podłogówka (maty pod płytkami) jest w stanie wystarczająco ogrzać dom podczas mojej nieobecności np. 2tygodniowej w zimie, żeby rur szlag nie trafił... i jaką moc kominka dać? i jaki kominek wybrać? i jaki bufor? (3 os. a w weekendy duuużo osób) z czasem może solar dorzuce... Decydując się na kominek z płaszczem wodnym jako główne źródło ogrzewania, decydujesz się tym samym na kotłownię w salonie. Nie wiem czy to nie będzie problematyczne z biegiem czasu. Będziesz musiał codziennie palić i co drugi dzień wynosić popiół, nie wspominając już o czyszczeniu kominka co jakiś czas ze względu na częstą eksploatację. Do tego porządny kominek wraz z wykończeniem i jakoś tam ładnie wyglądający potrafi kosztować 20 tys. zł. Nie wiem czy kotłownia nie będzie lepszym rozwiązaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kontradmiral86 17.04.2012 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 znaczy że masz G 11 po 0,46 zł za 1kwh po wszystkich opłatach ? W Energa SA w Gdansku: G11 - 0.60 zl/kwh G12 - 0.69 / 0.33 zl/kwh Wystarczy zuzywac 25% energii w taniej taryfie aby rachunki sie zrownaly. Obliczenie bez uwzglednienia roznicy w abonamencie. G11 abo 5.25+vat/mc G12 abo 9.70+vat/mc Dla zuzycia 300kwh/mc i z uwzglednieniem roznic w oplacie abonamentowej, wystarczy zuzyc 30% energii w taniej taryfie (90kwh) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm0123 17.04.2012 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 Moj plan jest taki, dom ok120m2 użytkowych z poddaszem: podlogowka po calosci, co+cwu kociol zasypowy (na brykiet albo pallet) + bufor 1000L do tego kominek z dgp (dla zony ) deklaruje sie czesto palic w nim... czas pokaze Aha w buforze napewno beda awaryjne grzalki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurek 18.04.2012 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 chyba jednak pójdę w elektryczną podłogówkę i wspomaganie w postaci kozy ew. kominka (może z akumulacją) z czasem do tego może dojdą solary jak uda się wydębić dofinansowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 19.04.2012 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 słuchajcie - a czy ten pomysl ma sens ... - dom okolo 110m2 - wszedzie podłogówka.. raczej bedzie dobrze ocieplony - 20cm styr, sciana, dach 30 welnt, okna 3 szybowy - itd ...i mam taka wizje - bo mam gaz pod działka ... - kupuje tani pompe ciepla 7kw, ktora kosztuje max 5 tys. (meeting), ktora ogrzeje mi co i cwu, tak do -5(max-10) - biore 2 taryfy i grzeje tylko w taniej, w wieksze mrozy powyzej -10 odpalam piecyk na gaz - nie kupuje zadnych kondensatow tylko jakis zwykly za 1500 zl, jednofunkcyjny do 14kW - i mysle zeby wykorzystac w miare wysoki COP i nieprzekraczam taryfy W2 gazu ...- widzicie jakies minusy mojego rozwiazania ?? wydaje mi sie ono optymalnie tanie w uzytkowaniu i zakupu ..instalacji.. ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 19.04.2012 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 bez komina - jak piec 14 kW to komina nie musi byc ... wystarczy dziura w scianie ...no i oplaty za gaz 250 zl..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.04.2012 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 w wieksze mrozy powyzej -10 odpalam piecyk na gaz - nie kupuje zadnych kondensatow tylko jakis zwykly za 1500 zl, jednofunkcyjny do 14kW - i mysle zeby wykorzystac w miare wysoki COP i nieprzekraczam taryfy W2 gazu ...- widzicie jakies minusy mojego rozwiazania ?? wydaje mi sie ono optymalnie tanie w uzytkowaniu i zakupu ..instalacji.. ?? przyłącze i kocioł gazowy dla kilkunastu dni w roku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts