Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odwieczny problem - jakie ogrzewanie?

krzychu5

Recommended Posts

• Odpowiedzi 298
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Znaczy cały czas płacić za prąd drożej w dzień, żeby co jakiś czas zaoszczędzić na grzaniu prądem w nocy?

nawet nie wykorzystując II taryfy do ogrzewania trzeba się dobrze postarać żeby się nie opłacało ...

a skoro już masz to chyba skorzystasz ...;)

ty uważasz że taki piec z podajnikami, sterownikami, wiatraczkami to na powietrze chodzi...

grzałki w buforze i piec śmieciuch to rozwiązanie najtańsze z możliwych w tym przypadku...

a jednocześnie może być bezobsługowe...:yes:

Pod warunkiem że będzie się chciało i będzie czym palić w tym śmieciuchu ;) Dla mnie albo rybki, albo akwarium. jak prąd to sobie dajemy siana z kominami etc. Jak już mamy kotłownię na paliwo stałe to prąd jako rozwiązanie awaryjne i nie bawimy się w taryfę nocna bo i tak większość energii elektrycznej zużywamy w dzień. Poza tym jeśli zakładamy ze te paliwo stałe to w 100% drewno to nie śmieciuch tylko jakiś piec do spalania drewna.

a taki ewentualny bufor to jak duży być powinien? Od razu zaznaczę że raczej sobie go sam nie pospawam....

wszystko zależy ile energii potrzebujesz zgromadzić ...

np. taki ...

http://allegro.pl/zbiornik-kombinowan-bufor-825-180l-niemcy-promocja-i2270235314.html

może być większy z np. przepływowym grzaniem cwu ...

Dawno nie sprawdzałem, ale jak liczyłem kiedyś dla swojego pracodawcy to mi wychodziło ze taryfa nocna zaczyna się opłacać jeśli na taryfie nocnej zużywamy powyżej 60% energii (bo w końcu w dzień płacimy drożej niż przy jednej taryfie). Przy okazjonalnym dogrzewaniu prądem i piecu na drewno jako głównym źródle energii mało wykonalne. Ale to zależy od przypadku. Każdy sam musi skalkulować co mu się opłaca.

Nie wiem jakie u Ciebie ceny, ale szybkie lukniecie na stronie Taurona i przy cenach jakie są na Górnym Śląsku to przy zużywaniu 55% energii w nocy na taryfie nocnej wychodzi dokładnie tyle samo co przy jednej taryfie. Przy twoich 40% na nocnej zamiast oszczędzać dokładamy :) No ale dużo zależy od trybu życia, lokalnych cen etc. Dlatego jak pisałem, każdy musi sam sobie skalkulować.

hola Amigos, odwieczny problem ogrzewania: domek mały pow. całk. 90-100m2 z poddaszem użytkowym (w fazie projektu), na poczatku myslałem o plaszczu wodnym z buforem + solar, potem urzekła mnie automatyka kotła na paliwo stałe, ale musiałbym mieć większa kotłownie (jakieś dodatkowe 5m2 x min 2000 pln to wychodzi z 10 000), wiec wracam do idei kominka z plaszczem wodnym + bufor i podłogówka w łazienkach i kuchni, pytanie czy podłogówka (maty pod płytkami) jest w stanie wystarczająco ogrzać dom podczas mojej nieobecności np. 2tygodniowej w zimie, żeby rur szlag nie trafił... i jaką moc kominka dać? i jaki kominek wybrać? i jaki bufor? (3 os. a w weekendy duuużo osób) z czasem może solar dorzuce...

hola Amigos, odwieczny problem ogrzewania: domek mały pow. całk. 90-100m2 z poddaszem użytkowym (w fazie projektu), na poczatku myslałem o plaszczu wodnym z buforem + solar, potem urzekła mnie automatyka kotła na paliwo stałe, ale musiałbym mieć większa kotłownie (jakieś dodatkowe 5m2 x min 2000 pln to wychodzi z 10 000), wiec wracam do idei kominka z plaszczem wodnym + bufor i podłogówka w łazienkach i kuchni, pytanie czy podłogówka (maty pod płytkami) jest w stanie wystarczająco ogrzać dom podczas mojej nieobecności np. 2tygodniowej w zimie, żeby rur szlag nie trafił... i jaką moc kominka dać? i jaki kominek wybrać? i jaki bufor? (3 os. a w weekendy duuużo osób) z czasem może solar dorzuce...

Decydując się na kominek z płaszczem wodnym jako główne źródło ogrzewania, decydujesz się tym samym na kotłownię w salonie. Nie wiem czy to nie będzie problematyczne z biegiem czasu. Będziesz musiał codziennie palić i co drugi dzień wynosić popiół, nie wspominając już o czyszczeniu kominka co jakiś czas ze względu na częstą eksploatację. Do tego porządny kominek wraz z wykończeniem i jakoś tam ładnie wyglądający potrafi kosztować 20 tys. zł. Nie wiem czy kotłownia nie będzie lepszym rozwiązaniem

znaczy że masz G 11 po 0,46 zł za 1kwh po wszystkich opłatach ?

W Energa SA w Gdansku:

G11 - 0.60 zl/kwh

G12 - 0.69 / 0.33 zl/kwh

Wystarczy zuzywac 25% energii w taniej taryfie aby rachunki sie zrownaly. Obliczenie bez uwzglednienia roznicy w abonamencie.

G11 abo 5.25+vat/mc

G12 abo 9.70+vat/mc

Dla zuzycia 300kwh/mc i z uwzglednieniem roznic w oplacie abonamentowej, wystarczy zuzyc 30% energii w taniej taryfie (90kwh)

słuchajcie - a czy ten pomysl ma sens ... - dom okolo 110m2 - wszedzie podłogówka.. raczej bedzie dobrze ocieplony - 20cm styr, sciana, dach 30 welnt, okna 3 szybowy - itd ...

i mam taka wizje - bo mam gaz pod działka ... - kupuje tani pompe ciepla 7kw, ktora kosztuje max 5 tys. (meeting), ktora ogrzeje mi co i cwu, tak do -5(max-10) - biore 2 taryfy i grzeje tylko w taniej, w wieksze mrozy powyzej -10 odpalam piecyk na gaz - nie kupuje zadnych kondensatow tylko jakis zwykly za 1500 zl, jednofunkcyjny do 14kW - i mysle zeby wykorzystac w miare wysoki COP i nieprzekraczam taryfy W2 gazu ...- widzicie jakies minusy mojego rozwiazania ?? wydaje mi sie ono optymalnie tanie w uzytkowaniu i zakupu ..instalacji.. ??

w wieksze mrozy powyzej -10 odpalam piecyk na gaz - nie kupuje zadnych kondensatow tylko jakis zwykly za 1500 zl, jednofunkcyjny do 14kW - i mysle zeby wykorzystac w miare wysoki COP i nieprzekraczam taryfy W2 gazu ...- widzicie jakies minusy mojego rozwiazania ?? wydaje mi sie ono optymalnie tanie w uzytkowaniu i zakupu ..instalacji.. ??

przyłącze i kocioł gazowy dla kilkunastu dni w roku ?