kbab 19.04.2012 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 (edytowane) przyłącze i kocioł gazowy dla kilkunastu dni w roku ? To się nazywa dywersyfikacja nośników energii, za to można instalować tańszą pc i mniejszej mocy, nie musi być od razu z górnej półki co "niby" ma grzać przy temp poniżej -30*. Z tymi "kilkunastoma dniami" to nie tak, bo gazem można dogrzewać przy warunkach w których pc osiąga cop poniżej 2 oraz w każdym czasie tj droższej taryfie en el. Edytowane 19 Kwietnia 2012 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.04.2012 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 To się nazywa dywersyfikacja nośników energii, za to można instalować tańszą pc i mniejszej mocy, nie musi być od razu z górnej półki co "niby" ma grzać przy temp poniżej -30*. Z tymi "kilkunastoma dniami" to nie tak, bo gazem można dogrzewać przy warunkach w których pc osiąga cop poniżej 2 oraz w każdym czasie tj droższej taryfie en el. to może niech dorzuci jeszcze piec na drewno, solary ... po co komplikować ...? jak czegoś nie ma to się nie spierd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 20.04.2012 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 (edytowane) to może niech dorzuci jeszcze piec na drewno, solary ... po co komplikować ...? Tak mam, ale o to nie pytał. Edytowane 5 Stycznia 2013 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 20.04.2012 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 solary w swoim czasie tez pewnie dorzuce ... - jak bedafajne dopłaty ... podobnie z elektrownia wiatrowa chociaz taka 0.6 KW tez pewnie zaloze ... - zawsze pare kilowatów sie zaoszczedzi - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 22.04.2012 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 solary w swoim czasie tez pewnie dorzuce ... - jak bedafajne dopłaty ... podobnie z elektrownia wiatrowa chociaz taka 0.6 KW tez pewnie zaloze ... - zawsze pare kilowatów sie zaoszczedzi - Podobają mi się twoje plany Zobaczymy co z tego wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwetkajablucho 04.01.2013 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Witam,po zakupie działki przyszedł czas na wybór projektu. I tu nasze oko padło na z241 z z500. Potem oczywiście pytanie czym ogrzewać. Na ich stronie jest taka aplikacja do liczenia kosztów ogrzewania EP i EK. Wg niej ta chałupka ma zapotrzebowanie na ciepło 200kWh/m2/rok. Czemu tak dużo? Jak zejść do wartości poniżej 100? I wreszcie czym grzać? Zaznaczam, że żaden węgiel, drewno itp. mnie nie interesuje. Chciałabym prądem ale na pompę mnie nie stać, a elektryczna podłogówka mnie zrujnuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwetkajablucho 04.01.2013 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Masz rację, program do niczego w arkuszu kbab wyszło mi bez dużych modyfikacji wyjściowego projektu 85 kWh/m2/rok. Czyli nieźle. Czy w takim razie grzać prądem? Czy może jednak gaz? A jeśli mam grzać prądem, to muszę zastosować na podłodze i ścianach rozwiązania akumulujące ciepło? Czyli BK na ściany odpada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 04.01.2013 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Masz rację, program do niczego w arkuszu kbab wyszło mi bez dużych modyfikacji wyjściowego projektu 85 kWh/m2/rok. Czyli nieźle. Czy w takim razie grzać prądem? Czy może jednak gaz? A jeśli mam grzać prądem, to muszę zastosować na podłodze i ścianach rozwiązania akumulujące ciepło? Czyli BK na ściany odpada? hoho to zapłacisz za ten prad zapłacisz.... wejdz na forum o ogrzewaniu elektrycznoscią i się zapytaj ludzi co grzeja prądem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 04.01.2013 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Masz rację, program do niczego w arkuszu kbab wyszło mi bez dużych modyfikacji wyjściowego projektu 85 kWh/m2/rok. Czyli nieźle. Czy w takim razie grzać prądem? Czy może jednak gaz? A jeśli mam grzać prądem, to muszę zastosować na podłodze i ścianach rozwiązania akumulujące ciepło? Czyli BK na ściany odpada? Masz gaz na działce??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwetkajablucho 04.01.2013 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Na razie nie mam, ale w planach jest pociągnięcie gazociągu do mojej ulicy. Tyle, że nie wiem kiedy. Gazownia nie podała mi konkretnego terminu. Myślałam żeby na początku z butli a potem przerzucić się na ziemny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwetkajablucho 04.01.2013 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Przy takim zapotrzebowaniu raczej nie prąd,o prądzie możesz myśleć przy ok.40kWh/m2/rok i niżej. Do akumulacji ciepła z II taryfy wystarczy wylewka ok.7-8cm,BK może być. Przy 85kWh*95m2=8075kWh=ok.3200zł za samo ogrzewanie+ do tego jeszcze ze 3000kWh na cwu. No to może właśnie pieniądze zaoszczędzone na instalacji ogrzewania wydać na obniżenie zapotrzebowania na ciepło do tych 40kWh? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hokejgk1 05.01.2013 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 - nie mogę się zdecydować czym ogrzewać budynek:>Na pewno podłogówka to kuchnia i 2 łazienki reszta kaloryferki>1 opcja Na początku były plany żeby zrobić kocioł kondensacyjny do grzania i do CWU z zasobnikiem >2 opcja Teraz trochę boimy się rachunków za gaz i zastanawiamy się czy nie przejść na ekogroszek - kocioł z zasobnikiem, ale nie wyobrażam sobie cały czas palić ekogroszkiem żeby mieć ciepłą wodę np. latem>3 opcja To kocioł ekogroszek z zasobnikiem zimą do grzania i CWU + zasobnik, a latem odłanczam kocioł na paliwo stałe i CWU biorę z kotła gazowego jednofunkycjnego turbo żeby nie budować2 komina wylot spalin boczny przez ściane + zasobnik CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hokejgk1 05.01.2013 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 Zdaje sobie z tego sprawę najgorsze że muszę się zdecydować do maja bo komin w kotłowni będę robił systemowy ... A co by Pan polecił ... ? Bo mi już głowa pęka i mnie przerażają te instalacje zwłaszcza ogrzewanie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waflos 05.01.2013 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 (edytowane) W moim starym domu 150m użytkowych miałem super kocioł na pellet bo gazu nie było a wydawało mi się że będzie tanio - Granpal - super spalanie, mało brudu, super sterownik ale: 5 ton pelletu Barlinka po 950zł na sezon, czyszczenie co 2 miesiące, i po 2 latach zaczął przeciekać bo niby trzeba co 2 lata zmieniać tuleje podajnika za 200zł....pewno nikt nie liczy pradu do kotła z zasobnikiem ok 200zł/zezon bez pomp bo kazdy je raczej ma..no i kominiarza czasem...Ja więc w moim drugim mniejszym domu - parterówka 105m2 - mam wodną podłogówke i buforek 750l. i rachunki za prąd fo grzania srednio 470zł/mieś. - pierwszy sezon - myslę że przyszłym sezonie bedzie sporo mniej ... ;-D Gaz u mnie daleko iprzyłącze ok. 7kPLN do tego kocioł i komin z 10kPLN i kWh za 0,24zł więc żadna rewelacja.. Za 2,3,5 lat jak stanieją to założę fotoogniwa i będzie taniocha!!!! ;-D Ps. Teraz mam na siacnach 25 styro grafit, 22 w podłodze, 50cm wełny na stropie, okna 3 szyby w ociepleniu, reku i GGWC.pozdr. Edytowane 5 Stycznia 2013 przez waflos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.01.2013 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 To bardzo dużo i szybko czytaj bo być może dojdziesz do wniosku,że kasa na komin w kotłowni nie potrzebnie będzie wydana Nie trzeba komina, by móc ogrzewać gazem, więc rozważając ten nośnik energii nie trzeba nawet wydawać pieniędzy na ten cel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 05.01.2013 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 To bardzo dużo i szybko czytaj bo być może dojdziesz do wniosku,że kasa na komin w kotłowni nie potrzebnie będzie wydana Tak i kup pompę ciepła od Arturo72 tylko z terminem uważaj bo on na swoją od jesieni czeka i do tej pory kozą ogrzewa hehe Działa w konspiracji jako ArturWi. Arturku to tak żeby ludzie wiedzieli kto Ty jesteś i jaki bezinteresowny z ciebie facet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola_Ciupek 06.01.2013 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Prosiłam już o pomoc w kwestii ścian (konstrukcji i ocieplenia), teraz pora na ogrzewanie. Do tej pory obstawałam przy eko-groszku, ale rozmowa z projektantem instalacji wod-kan pomieszała mi nieco w głowie, a może ogrzwać gazem. Tam gdzie będziemy stawiać dom jest gaz ziemny. Dom zamierzamy zrobić na energooszczędny (ściany 22cm ocieplenia z niskim U, podłoga 25cm, dach 40cm, okan dwukomorowe) orzewanie podłogowe, wentylacja z reuperacją, dom parterowy. Czy ktoś pomoże mi wybrać rodzaj paliwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 06.01.2013 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Prosiłam już o pomoc w kwestii ścian (konstrukcji i ocieplenia), teraz pora na ogrzewanie. Do tej pory obstawałam przy eko-groszku, ale rozmowa z projektantem instalacji wod-kan pomieszała mi nieco w głowie, a może ogrzwać gazem. Tam gdzie będziemy stawiać dom jest gaz ziemny. Dom zamierzamy zrobić na energooszczędny (ściany 22cm ocieplenia z niskim U, podłoga 25cm, dach 40cm, okan dwukomorowe) orzewanie podłogowe, wentylacja z reuperacją, dom parterowy. Czy ktoś pomoże mi wybrać rodzaj paliwa? Zapomnij o ekogroszku Dla takiego obciążenia cieplnego tylko gaz, ew. pompa ciepła, ale tu koszt instalacji znacznie większy, a przy takim obciązeniu roczne oszczędności niezbyt wielkie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola_Ciupek 06.01.2013 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 A może jesteś w stanie podać jakie byłoby zakładane zapotrzebowanie energetyczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 06.01.2013 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 A może jesteś w stanie podać jakie byłoby zakładane zapotrzebowanie energetyczne? poszukaj użytkownika kbab, on ma w stopce stoich postów odnośnik do swojego kalkulatora OZC. Daje dość przybliżone do "prawdziwego" OZC wyniki. Nie znam powierzchni użytkowej Twojego domu, ale w jeśłi to jakieś "typowe" ~120m2 to będziesz potrzebowała jakieś 4-5 kW na ogrzewanie (przy -20C) + 2kW na CWU. Decydując się na gaz możesz śmiało iść w kocioł o modulacji mocy 2-12kW, w przypadku pompy ciepłą to faktycznie lepiej zlecic dokładne policzenie OZC, aby nie przewymiarować zanadto urządzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts