fotohobby 06.01.2013 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Przy takim domu to prędzej prąd a nie pompa ciepła ale w takim przypadku także oszczędza się na kominie Wybierając gaz też można oszczędzić na kominie Dla mnie gaz ziemny odpadł w przedbiegach bo był za drogi mimo tego,że mam go nie daleko. A jakie były różnice w inwestycji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 06.01.2013 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Różnica między prądem a gazem w moim przypadku to było ok.13-15tys.zł (projekt przyłącza,przyłącze,kocioł,zasobnik cwu,instalacja wewnętrzna) Artur niezależnie od tego czy kotłownia jest oparta o PC, GAZ, PRĄD pewne koszty są stałe i występują w każdej wersji: - zasobnik CWU; - kotłownia - instalacja wewnętrzna; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola_Ciupek 06.01.2013 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 W gminie, gdzie się stawiam robią przyłącze gazu za darmo. Myślałam o pompie ciepła, alke wyczytałam że ekonomiczniej działa w gruntach typu glina, u mnie jest piasek. Dom ma powierzchnie 140m2. Projektanat inst. sanitarnych namawia mnie również na pompę ciepła powietrzną, zamiast kolektorów, że niby będę mogła też dogrzewać nią dom przy niezbyt niskich temperaturach i sama niewiem co o tym myśleć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 06.01.2013 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 (edytowane) Różnica między prądem a gazem w moim przypadku to było ok.13-15tys.zł (projekt przyłącza,przyłącze,kocioł,zasobnik cwu,instalacja wewnętrzna) Ale ja pytam o różnice pomiędzy pompą a gazem. A do ROZNIC nie doliczaj mi zasobnika i kotłowni, bo to i w przypadku pompy i gazu miec musisz. Z jednej strony podaj więc koszt pompy i jej montażu, z drugiej koszt projektu i wykonania przyłącza, kotła i jego montażu. Edytowane 6 Stycznia 2013 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 06.01.2013 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 W gminie, gdzie się stawiam robią przyłącze gazu za darmo. Myślałam o pompie ciepła, alke wyczytałam że ekonomiczniej działa w gruntach typu glina, u mnie jest piasek. Dom ma powierzchnie 140m2. Projektanat inst. sanitarnych namawia mnie również na pompę ciepła powietrzną, zamiast kolektorów, że niby będę mogła też dogrzewać nią dom przy niezbyt niskich temperaturach i sama niewiem co o tym myśleć. Jak chcesz miec pompę ciepła gruntową, bez ruszania palcem przy montażu, polską z gwarancją i ew, pomocą techniczną, to dostaniez wyceny ok 35-40tyś zł, Powietrzną jakieś 20-25tyś Gaz sobie policz, ale jeśłi masz darmoweprzyłącze to nawet bym sie nie zastanawiał. Zresztą - wyślij parę zapytań ofertowych, oceń, wybierz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 06.01.2013 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 (edytowane) Może nie piszmy tu co sobie planowaliśmy, tak ? Zdecydowałeś się na powietrzną pompę ciepła, bo zużyjesz 10000kWh rocznie. Więc się pytam o poniesione koszty vs gazu. Przecież musiałeś to przeliczyć ? Jola_Ciupek też nie pyta sie o prad, tylko o pompe vs gaz Edytowane 6 Stycznia 2013 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 06.01.2013 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Czyli 9 lat zwrotu. Nie liczac odsetetk kredytu, jeśli ktoś go bierze. Teraz - ile kosztuje obowiązkowy roczny przegląd pompy przez pierwsze 5 lat vs przegląd kotła gazowego ? Wydaje mi sie, że tu tez gaz wygrywa. 15tyś za instalację gazu, jak się go ma "pod płotem" to tez sporo, u mnie wyszło 10tyś. Nie zaplątał Ci sie tam jakiś kocioł po 6 tyś, czy może komin po 2tyś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 06.01.2013 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 (edytowane) No więc z kotlem z zasobnikiem 200l zmieściłbyś się w 5500, przeglądy też dodają trochę kosztów po stronie PW (miki pisał o przedziale 300-450zł/rok) I okazuje się, że chciałeś zrezygnowac kiedyś z gazu na rzecz prądu (bo za duża inwestycja) i byś musial czekac 12 lat na zwrot , a wybrałeś PC PW, mimo, że inwestycja jeszcze większa, a na zwrot musisz czekać 10-11 lat ( a trzeba jeszcze uwzglądnić 10% obniżkę gazu od tego roku) Przy czym, jak PC klęknie (przez 10 tat dość prawdopodobne), nawet jeśli to będzie "tylko" spreżarka, to za naprawę zapłacisz tyle, co koszt nowego kociołka. Jednak jest tak, jak pisze miki121 - jak sie ma gaz pod nosem, to ten nośnik jest bardziej optymalny od PCi PW Edytowane 6 Stycznia 2013 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 06.01.2013 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 no coż, wielokroć poddawano tu w wątpliwośc Twoją umiejętnośc posługiwania się kalkulatorem Ale miło, że potrafisz przyznać, że inwestycja w pompę dla domów takich jak Twój, mój nie ma sensu w porównaniu z COP1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 06.01.2013 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 przy kosztach instalacji rzędu 10tyś za gaz jak u mnie wersus te 4 tyś za prąd to sytuacja jest jasna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 06.01.2013 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Ceny kWh i gazu mamy takie same. Dopóki nie przyjdzie faktura do zapłaty, płacę za gaz i prąd jest zupełnie inaczej - porównaj sobie moje faktury z ost 7 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola_Ciupek 06.01.2013 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 To jeszcze raz ja bo rozpisaliście się o pompach i elektrycznym a mi chodziło o porównanie ekogroszku i gazu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 06.01.2013 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Przy swoim domu zapomnij o ekogroszku - niepotrzebnie "zabrudzisz" sobie jedno pomieszczenie.Różnicy w cenie kotłownie nie będzie, a koszt eksploatacji będzie w przypadku "eko"węgla nieznacznie niższy.Na tyle nieznacznie, że jak bym nawet nie brał tego nośnika pod uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola_Ciupek 06.01.2013 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Oki, na razie dzięki za pomoc, decyzja chyba już zapadła będzie gaz . Zyczę wszystkim miłego wieczoru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wandrz 29.01.2013 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 zdecydowanie pellet się bardziej opłaca niż gaz, szczególnie w przypadku dużych domów, jest wysokokaloryczy, przez co bardziej ekoomiczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 30.01.2013 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 zdecydowanie pellet się bardziej opłaca niż gaz, szczególnie w przypadku dużych domów, jest wysokokaloryczy, przez co bardziej ekoomiczny. Nic nie wniosłeś do toczącej się dyskusji, tylko stwierdzenie. Mógłbyś udowodnic na liczbach o ile bardziej się opłaca? Policz proszę przy zapotrzebowaniu np. 10 000 kWh rocznie lub 15 000 kWh. Ciekaw jestem co Ci wyjdzie, a i na rachunki pewnie wszyscy chętnie spojrzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waflos 01.02.2013 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 zdecydowanie pellet się bardziej opłaca niż gaz, szczególnie w przypadku dużych domów, jest wysokokaloryczy, przez co bardziej ekoomiczny. Zależy ile kosztuje, jaką ma kaloryczność i gdzie jest spalany... Po za tym uwzględnij koszty inwestycyjne do spalania pelletu i jego magazynowania.... PS> Na pewno jest czyściej niż przy ekosrekogroszku ;-D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Buczots 11.09.2013 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2013 Witam a ja mam pytanko do szanownych ekspertów Jestem zainteresowany kupnem domu z92 http://z500.pl/projekt/653/Z92,wygodny-dom-z-duza-kotlownia-na-paliwo-stale-pralnia-oraz-pokojem-na-parterze.html I z góry narzucony jest tam system grzewczy - eco groszek. Generalnie ten dom ma dość duże ek= 183,61 co dla mnie jak na nowy dom jest dość spore. I teraz mam pytanie bo zastanawiam sie nad gazem który mam koło działki czy znacznie zwiększyły by sie koszty ogrzewając dom i wode gazem w stosunku do pieca na węgiel ? i czy jest jakaś realna możliwość aby choć troche zmniejszyć ek tego budynku ale żeby przy tym nie ponieść znacznych kosztów ? bo wiadomo dorzuce do budowy 100k zł i bedzie dom pasywny pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 12.09.2013 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2013 Tak lekko licząc, będziesz za ogrzewanie płacić 2x więcej. Na pewno można ten dom poprawić. Ma dość prostą bryłę, którą łatwo dobrze ocieplić, a jeśli obrócisz ślepą ścianą na północ, będzie naprawdę nieźle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts